gEV

În această săptămână Ministerul Energiei a anunţat prin vocea ministrului de resort, Sebastian Burduja, că românii pot accesa online o nouă hartă informativă ce prezintă staţiile de încărcare a maşinilor electrice din România.

Harta poate fi consultată de oriunde accesând pagina https://www.ro-evmap.ro/.

Pentru moment această hartă este incompletă, lipsesc foarte multe puncte de încărcare, însă cei interesaţi să ajute la completarea acesteia pot transmite un mail la adresa office@anne.ro cu informaţii despre alte staţii de încărcare, urmând ca acestea să fie verificate, iar după confirmarea existenţei lor, harta va fi actualizată în timp real.

Se pare că statul are destul de multe planuri cu această platformă, în varianta finala https://www.ro-evmap.ro/ urmând a deveni o aplicaţie multifuncţională şi unică pentru toată lumea. Sebastian Burduja recomandă pieţei să se organizeze astfel încât harta pusă la dispoziţie de Ministerul Energiei să fie singura folosită la nivel oficial de către toată lumea, în sens contrar există posiblitatea de a-i obliga prin legiferare.

“În acest moment, discutăm de o hartă informativă disponibilă şi pe site-ul Ministerului Energiei, dar viziunea este mai ambiţioasă de atât şi ne-am pus în pielea utilizatorului român, cel care conduce o maşină electrică şi vrea să ajungă din punctul A în punctul B. Este neplăcut să rămâi fără energie într-o asemenea situaţie şi atunci vrem să facilităm în primul rând o interfaţă unică, un singur punct de intrare, un singur gate pentru toţi utilizatorii, astfel încât să nu existe situaţii în care să îşi descarce 6, 8, 10 aplicaţii diferite în telefonul mobil. De asemenea, e foarte important ca pe parcursul dezvoltării acestui proiect să suplimentăm cu un sistem bazat pe senzori IoT, prin care eu, ca utilizator, să văd în timp real dacă este liberă staţia unde propun să ajung sau unde trebuie să ajung, pentru că dincolo de ea s-ar putea să nu mai am energia de a merge mai departe”, a declarat Sebastian Burduja.

Sursa: agerpres.ro