Monitor de gaming LG UltraGear 24GN650 – review

14/06/2022

Doar ce v-am vorbit despre beneficiile premium pe care LG le oferă pentru anumite modele de televizoare, pentru ca acum să vă prezint pe larg un monitor de gaming ce se încadrează în categoria de buget. Nu-i chiar cel mai ieftin dintre toate, dar, pentru ce specificații afișează, l-aș considera de la bun început un model demn de luat în seamă în zona de preț din jurul a 1.000 de lei. Vedem mai departe cum se prezintă LG UltraGear 24GN650, pentru ca la sfârșit să tragem concluziile și să stabilim exact care îi sunt atuurile și unde s-ar fi putut prezenta mai bine.

Specificații pentru monitorul de gaming LG UltraGear 24GN650

Specificatii monitor de gaming LG UltraGear 24GN650

Design

Monitor gaming LG UltraGear 24GN650

Produsul de test era unul din comerț, deci nu vorbim despre o unitate specială. În cutia de retail am găsit monitorul alături de standul ce se formează din două bucăți, adaptorul de alimentare, un cablu DisplayPort, un CD cu manual de utilizare și o grămadă de pliante cu diferite informații.

Ce nu mi-a plăcut încă de la deschiderea pachetului este că sunt prea multe hârtii pe acolo, într-un moment în care toată lumea militează pentru protejarea pădurilor ș.a.m.d. Totodată, firul adaptorului de alimentare este cam prea scurt, nu are mai mult de 1.5 metri lungime și s-ar putea ca unii să aibă nevoie de un prelungitor. Totodată, ce rost are un CD în 2022, când mai simplu era să pui un cod QR sau un link de unde orice client ar putut descărca manualul în format electronic.

În fine, cam acestea ar fi singurele nemulțumiri ale acestui capitol. Standul pe care îl propune LG UltraGear 24GN650 este extrem de simplu de montat, nu ai nevoie de unelte speciale, poți strânge cu mâna cele două șuruburi care unesc cele două piese. Acestea sunt reprezentate de bază și piciorul ce integrează și sistemul de prindere pe monitor, prindere ce înseamnă o clemă.

Piciorul pune la dispoziția utilizatorului cele mai importante reglaje, anume pe înălțime (10 cm), înclinare și rotire la 90 de grade (mod landscape / mod portrait – acest mod nu l-am prins în poze):

În același timp, standul oferă o stabilitate excelentă monitorului, „brațele” ce stau pe birou sunt bine gândite, iar cele 3 bucăți mici de cauciuc moale de pe interiorul acestora generează o aderență crescută pe orice fel de suprafață.

Din păcate, LG UltraGear 24GN650 nu aduce un sistem de management al cablurilor. Acestea intră către spatele monitorului, către zona din dreapta prinderii piciorului. Poți trage firele cumva pe lângă picior, dar nu există ceva integrat care să te ajute la această operațiune.

Din punct de vedere al designului, monitorul LG UltraGear 24GN650 aduce câteva elemente ce fac trimitere clară spre zona de gaming. Avem muchii ceva mai ascuțite și detalii colorate într-o nuanță de roșu spre vișiniu, ce se observă îndeosebi pe partea din spate a dispozitivului.

Monitor gaming LG UltraGear 24GN650

Singurul buton de pe monitor este dispus pe marginea de jos. Acesta este un joystick ce poate fi și apăsat, integrează un LED și permite parcurgerea intuitivă a meniului OSD.

Galerie cu meniul OSD al monitorului LG UltraGear 24GN650:

Chiar și designul interfeței OSD este cu tentă de gaming și propune aceeași nuanță de roșu de la exterior. Meniul este structurat logic, nu te încurcă și aduce și scurtături către cele mai importante setări, precum alegerea modului de afișare, input și reglarea volumului ce iese prin jack-ul de 3.5 mm.

Din punct de vedere al calității de fabricație, nu prea am ce să reproșez, ba din contră. Pentru un monitor din zona aceasta de preț asamblarea este solidă, materialele folosite la exterior sunt cel puțin corecte, iar finisările de detaliu bine realizate. 

Imagine

Test culori dupa calibrare monitor gaming LG UltraGear 24GN650

LG UltraGear 24GN650 afișează imaginea pe un display de tip IPS, cu diagonala de 24 de inch, în format 16:9. Rezoluția Full HD este suficientă pentru suprafața ecranului, generând o densitate a pixelilor de circa 91 ppi, care se dovedește optimă pentru un așa monitor.

Din fișa tehnică a produsului aflăm că luminozitatea maximă este de 300 cd/mp, dar după măsurătorile mele am descoperit că în centrul ecranului avem o valoarea de 324 cd/mp. Este adevărat că la intensitate maximă apar ceva deficiențe pe partea de distribuție a luminozității, după cum se poate observa din imaginea de mai jos.

Distribuție luminozitate la 100% intensitate monitor LG UltraGear 24GN650:

Distributie luminozitate monitor gaming LG UltraGear 24GN650

Totuși, dacă nu ții luminozitatea la maximum, ceea ce nici nu recomand, ci o reglezi undeva la mai puțin de 75%, atunci lucrurile se așează bine și nu mai apar diferențe atât de consistente. De fapt, la astfel de valori ale luminozității nici nu bagi de seamă micile, foarte micile deficiențe de light bleeding ce apar la colțul din dreapta-jos. Ca să mă fac înțeles, acest comportament apare puțin vizibil în condiții de test și doar la luminozitate maximă.

În ceea ce privește contrastul, acesta este foarte bun, deși, din nou, fișa tehnică nu anunță mare lucru. Raportul de 1000:1 nu indică  nimic spectaculos, dar în realitate avem un nivel de negru foarte bun, mai bun decât m-aș fi așteptat de la un panou IPS din această zonă de preț. 

Poate mai important decât un negru absolut este în gaming intervalul dinamic. Iar aici LG UltraGear 24GN650 se descurcă cu adevărat bine, afișând detaliie chiar și din zonele întunecate ale imaginii, adică acolo unde în jocuri ai nevoie să știi exact ce se află. Asta se întâmplă chiar cu setările din fabrică ale anumitor moduri de afișaj, fără a fi nevoie de reglaje suplimentare. Dacă îți faci timp și mai reglezi ceva pe la luminozitate și contrast, atunci ajungi să descoperi detalii și mai fine din zonele întunecate ale fiecărui cadru. Pe zonele luminoase este adevărat că nu se fac neapărat minuni, dar nici nu este grav.

Dacă vorbim de culori, le-am descoperit bine redate încă din fabrică, cu două moduri de afișaj ce reușesc deviații medii Delta E mai mici de 3. Orice deviație Delta E mai mică de 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Deviații Delta E în modurile prestabilite de imagine de pe LG UltraGear 24GN650:

După ce am reglat nuanțele cu echipamentul propriu, am reușit să duc deviațiile Delta E cu mult mai jos, chiar dacă nu s-a ajuns la valori dintre cele mai mici din ce am mai testat până acum. Oricum, panoul este suficient de performant pe partea de culori, mai mult decât ai nevoie pentru gaming la nivel mediu.

Deviații Delta E după calibrarea monitorului LG UltraGear 24GN650:

Aș mai face referire la unghiurile de vizualizare, ce sunt foarte largi, așa cum te aștepți de la un panou IPS.

Când vine vorba de gaming, adică acolo unde LG UltraGear 24GN650 vrea să te convingă, monitorul se descurcă cel puțin admirabil la modul general și foarte bine când ținem cont de categoria unde concurează acest monitor.

Rata de refresh maximă de 144 Hz este optimă pentru cei ce joacă la nivel de hobby sau chiar mai sus de atât, iar timpul de răspuns de 1 ms GtG este cu adevărat de apreciat pentru un ecran IPS. Nu am observat fenomene deranjante de ghosting sau altele asemenea, deși nici nu pot spune că nu mai apare așa ceva. Totuși, nimic care să-ți răpească atenția de la joc, mai exact de la ceea ce este cu adevărat important în gameplay.

Ca o scurtă concluzie a acestui capitol, fără a fi perfect, LG UltraGear 24GN650 se dovedește un monitor de gaming mai bun decât mă așteptam să găsesc în zona aceasta de preț și poate fi un monitor ce se descurcă fără probleme și pentru activități office și multimedia.

Sunet

Nu există difuzoare încorporate în monitorul LG UltraGear 24GN650, singura opțiune de a primi sunet de la acest monitor este prin intermediul jack-ului de 3.5 mm. Din acesta, sunetul este redat ok într-o pereche de căști, dar nimic de spus povești. Cred că mai bine rămâi legat la sursa audio a PC-ului la care este conectat monitorul, nu cred că poate fi mai rea. Calitatea sunetului prin jack-ul audio al monitorului este medie, la fel și volumul maxim generat.

Conectivitate

Monitor gaming LG UltraGear 24GN650

Singura mențiune negativă legată de elementele de conectivitate de pe LG UltraGear 24GN650 se referă la portul USB prezent, care însă nu poate fi folosit de utilizator, ci este pus acolo doar pentru intervenții service. Nu înțeleg de ce LG nu a făcut un mic efort pentru ca acel port USB, dacă tot este integrat, să nu poată fi folosit pentru a citi un stick USB, de exemplu.

În fine, în rest, pe lângă acel USB și jack-ul audio de 3.5 mm, LG UltraGear 24GN650 mai pune la dispoziție un DisplayPort și două HDMI, adică cam ceea ce ai nevoie și nimmic mai mult.

Preț

Monitor de gaming LG UltraGear 24GN6501.100 lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării review-ului).

LG UltraGear 24GN650
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție de foarte bună calitate;
  • standul inclus oferă stabilitate grozavă și propune reglaje suficient de largi pe înălțime, înclinare și rotire (mod peisaj / portret);
  • imagine de foarte bună calitate, luminozitate maximă suficientă, contrast înalt, culori bine reglate încă din fabrică și fidele după calibrare;
  • comportament optim în gaming, fără efecte nedorite deranjante.
Contra
  • portul USB de pe monitor este doar pentru intervenții service, era bine să poate fi folosit și de către utilizator.
Concluzii

Trebuie să recunosc că pentru zona de preț unde concurează, monitorul LG UltraGear 24GN650 se descurcă mai bine decât mă așteptam. Dacă vrei să investești circa 1.000 de lei într-un monitor de gaming cu ecran IPS de 24 inch atunci te poți orienta cu încredere spre LG UltraGear 24GN650, care nu te va dezamăgi.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Raport preț / specificații

 

 

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.