Dacă nu “studiați” specificațiile și caracteristicile până găsiți modelul ideal, atunci când vine vorba de alegerea unui televizor, multe persoane se lasă conduse de combinația diagonală și preț sau, cu alte cuvinte: cel mai mare TV HD pe care îl pot băga în casă și pe care și-l pot permite, fără a neglija designul, pentru că, până la urmă, acest aparat este vedeta sufrageriei.

Dar alegerea unui smart TV 4K este o misiune complexă și plină de variabile. Oricum ar fi, dacă ți-e clar că ai nevoie de un TV HD și nu știi sigur pe care îl dorești, dar știi la ce îl vei folosi și care este bugetul tău, în acest ghid de cumpărare a televizoarelor inteligente cu cel mai bun raport calitate-preț îți explicăm ce caracteristici sunt mai importante.

Cum să alegeți televizorul potrivit pentru dumneavoastră

Așa cum am avertizat mai devreme, atunci când alegem un TV HD, multe variabile intră în joc: dimensiunea, tehnologia ecranului, rezoluția, HDR, conectivitatea, sistemul de operare, iar dacă îl dorim pentru jocuri obișnuite, în ecuație vor intra și managementul mișcării, interfața HDMI 2.1, latența de intrare, modul de joc sau implementarea unor tehnologii precum NVIDIA Sync sau AMD FreeSync. Mai jos, prezentăm pe scurt aceste caracteristici și de ce sunt importante.

LCD sau OLED?

Cea mai mare parte a ecranelor pe care le vom întâlni vor fi LCD-uri cu retroiluminare cu LED-uri și derivate, cum ar fi QLED-urile de la Samsung și OLED-urile, fiecare cu propriile caracteristici, avantaje și dezavantaje față de celelalte. Ca o consecință a naturii și funcționării lor, OLED-urile oferă, în general, negru mai pur și mai realist, un contrast mai bun și culori mai vibrante, precum și unghiuri de vizualizare mai largi. Acest lucru face ca OLED-urile să fie candidații ideali pentru cei care caută o experiență cinematografică realistă. Cu toate acestea, sunt predispuse la o deteriorare mai mare în cazul unei utilizări continue, lucru de care trebuie să țineți cont dacă intenționați să țineți aprins un TV HD ore în șir în fiecare zi, de exemplu, dacă sunteți un gamer.

Dacă optăm pentru un smart TV 4K versatil, următorul lucru la care trebuie să ne uităm este retroiluminarea ecranului pe care o implementează, în esență Edge LED, Direct LED și Full Array, acesta din urmă fiind cel mai ambițios (și mai scump), uneori chiar concurând față în față cu OLED-urile în ceea ce privește reproducerea negrului pur datorită numărului și distribuției diodelor LED dispuse, ceea ce permite o iluminare mai precisă.

Rezoluție și HDR

Deși există deja modele 8K, realitatea este că, în prezent, între prețul acestor modele, împreună cu raritatea conținutului în această rezoluție, pe de o parte, și gama largă de modele smart TV 4K, pe de altă parte, fac din 4K rezoluția cea mai recomandată dacă suntem în căutarea celui mai bun TV HD cu raport ideal calitate-preț.

Gama dinamică înaltă, cunoscută sub denumirea populară de HDR, este poate deloc suficient să scriem o biblie despre ce este, ce înseamnă și ce tehnologii sunt disponibile pe piață. Este important să fie clar că obiectivul HDR este de a oferi imagini cu o gamă foarte largă de luminozitate și că, în cazul unui TV HD, este vorba de capacitatea de a oferi un set de niveluri de intensitate luminoasă diferite, în care factori precum culoarea și luminozitatea au o influență.

În practică, vom găsi HDR10 de bază, iterația sa îmbunătățită HDR10+, ambițiosul Dolby Vision, HLG complementar și Technicolor HDR sau Advanced HDR. Dacă ne vom folosi televizorul pentru a viziona seriale și filme, este mai bine să optăm pentru acele modele cu HDR10+ și Dolby Vision, deoarece ambele standarde utilizează metadate dinamice pentru a oferi o experiență îmbunătățită.

8 sau 10 biți?

În timp ce cele mai ieftine modele de smart TV 4K optează pentru emularea pe 8 biți sau 10 biți, gama medie superioară integrează panouri native pe 10 biți, diferență care se traduce în profunzime la reproducerea culorii. În practică, în timp ce cele de 8 biți ajung până la 16,7 milioane de culori, cu cele de 10 biți se poate depăși cifra de 1.073 milioane de culori, ceea ce oferă o imagine mai realistă și cu o precizie cromatică mai mare.

Acest articol este susținut de către eMAG. 

Despre autor

Gadget.ro

Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.