Pentru câteva zile am avut ocazia să testez unul dintre cele mai noi smartphone-uri din oferta Motorola și nu doar noutatea mi se pare a fi de luat în calcul. De fapt, discutăm despre cel mai performant smartphone Motorola lansat până acum.
La o trecere rapidă peste specificațiile sale descoperim că nu au fost făcute prea multe concesii:
🔵 OLED cu rată de refresh la 165Hz, Dolby Vision și raport display / corp de 90.5%;
🔵 certificare IP68 pentru contactul cu apa și praful;
🔵 procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, cel mai bun din piață la momentul actual;
🔵 stocare de tip UFS 4.0;
🔵 cameră cu senzor wide de 50 Megapixeli cu OIS;
🔵 suport pentru Wi-Fi 7;
🔵 baterie cu încărcare la 125W pe fir
Și toate specificațiile de mai sus la un preț de…, 4199 lei. Alte companii nici măcar nu coboară sub pragul a 5000 – 5500 lei pe un smartphone să zicem echivalent ca dotări tehnice.
Haideți să descoperim împreună de ce este în stare Motorola Edge 40 Pro și încep prin a ilustra specificațiile sale.
Specificații
Smartphone Date tehnice | Motorola Edge 40 Pro |
---|---|
Data de lansare | 4 aprilie 2023 |
Materiale folosite, certificare legată de contactul cu apa | Sticlă Corning Gorilla Glass Victus pe față și spate, structură de rezistență din aluminiu, certificare IP68 legată de rezistența în submersie și praf, până la 1.5 pentri pentru 30 de minute |
Ecran | OLED de 6.67 inci cu rezoluție 2400 x 1080 pixeli, rată de refresh de până la 165Hz, raport display / corp de 90.5%, 394 ppi, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass Victus, HDR10+, Dolby Vision |
Procesor | Qualcomm Snapdragon 8 Gen2 dezvoltat pe 4nm, 1 x Cortex-X3 la 3.2 GHz, 2 x Cortex-715 la 2.9 GHz, 2 x Cortex-A710 la 2.8 GHz și 3 x Cortex-A510 la 2.0 GHz |
Memorie | 12 GB RAM, 256 / 512 GB stocare de tip UFS 4.0 |
GPU | Adreno 740 |
Sistem de operare | Android 13 |
Conectivitate | dual-sim, eSIM, 5G, WiFi a/b/g/n/ac/6e/7, tri-band, bluetooth 5.3, difuzoare stereo, NFC, USB Type-C 3.2 cu suport Ready For 3.5, localizare prin GPS, GLONASS, GALIEO șI bds, cititor de amprentă optic |
Cameră foto și video | - wide de 50 Megapixeli cu f/1.8, OIS și PDAF multi-direcțional, dimensiune a pixelului de 1 micron; - tele de 12 Megapixeli cu f/1.6, zoom optic 2x și PDAF, dimensiune a pixelului de 1.22 microni; - ultrawide de 50 Megapixeli cu f/2.2, unghi de 114 grade, autofocus și dimensiune a pixelului de 0.64 microni. Filmează 8K cu 30 fps, 4K cu până la 60 fps, 1080p cu până la 960 fps în slow-mo, 10-bit HDR10+, gyro-EIS și dispune de dual-LED flash |
Cameră de selfie-uri | 60 Megapixeli cu f/2.2 și dimensiune a pixelului de 0.61 microni, filmează 4K cu până la 60 fps |
Baterie | 4600 mAh cu încărcare pe fir la 125W și wireless la 15W, funcție de reverse wireless charging la 5W, pe fir se încarcă de la 0 - 50% în 6 minute și de la 0 - 100% în 23 minute |
Greutate | 199 gr. |
Dimensiuni | 161.2 x 74 x 8.6 mm |
Design
În pachet dați de smartphone, husă de protecție hard case din plastic transparent, agrafă pentru slotul dedicat SIM-urilor, ghid cu instrucțiuni de utilizare și certificat de garanție, cablu de tip USB Type-C la ambele capete și încărcător de 125W.
Motorola nu face economie și aduce încărcător de 125W alături de smartphone-ul său de top. Telefonul arată într-un mare fel, are sticlă Corning Gorilla Glass Victus pe față și spate, iar structura de rezistenă a fost realizată din aluminiu.
Impresionează și prin dimensiunile cumva compacte, date și de raportul display / corp de 90.55. Are un mic decupaj tip bulină în partea superioară a display-ului, de nici nu-ți vine să crezi că în spatele său se află un senzor de selfie-uri ce antamează 60 de Megapixeli.
Butoanele de volum și pornire sunt ușor evidențiate spre a fi ușor de folosit cu o husă de protecție. Cea din pachet este de tip hard case și protejează bine telefonul. Te scutesc de achiziția unei huse, cel puțin la început de drum în folosirea smartphone-ului.
În partea superioară lângă difuzor au pus și Dolby Atmos spre a reliefa cumva că difuzoarele sale stereo au o astfel de certificare prestigioasă. Modulul pentru cei 3 senzori din partea spate nu mi s-a părut a fi protuberant. Aș folosi telefonul fără nicio problemă și fără husă, grip-ul l-aș clasifica ok-ish.
Mi-a plăcut spatele mate, identic cu ce aveam pe Vivo X80 Pro. Nu că i-aș fi văzut spatele prea des, doar când curățam de praf în anumite zone și îndepărtam husa. Cred că într-o situație similară suntem fiecare dintre noi.
Motorola Edge 40 Pro este un smartphone cu un design elegant, fără elemente care să-l evidențieze în mod deosebit. Are și certificare IP68 legat de contactul cu apa și praful. Îl poți folosi și în submersie totală (până la 1.5 metri adâncime pentru 30 de minute).
Ecran și sunet
Display-ul de 6.67 inci este unul curbat de tip pOLED și are rată de refresh la 165Hz. Au pus sticlă Corning Gorilla Glass Victus din prima generație și nu are folie de protecție aplicată din fabrică.
Sunt 2 moduri pentru culoare:
- Naturale;
- Saturate.
Poți regla temperatura de culoare spre mai rece sau cald și cam atât. Poți menține display-ul activ câtă vreme îl primești, este o opțiune din Setări / Ecran pe care o poți accesa în acest sens.
Am ținut telefonul pe modul Culori Saturate. Nu mi s-a părut că ar fi prea vivid, culorile sunt ok, de bună calitate, dar un pic cam șterse față de ceea ce sunt obișnuit. Nu este un panel LTPO de generație nouă.
Rata de împrospătare a ecranului are mai multe opțiuni:
- Automată – până la 120Hz se face optimizare inteligentă în funcție de conținutul afișat pe display;
- 60Hz – pentru cei ce doresc să prezerve energia din baterie;
- 120Hz;
- 165Hz.
Am avut telefonul pe 165Hz. Trebuie să spun că pe un telefon dacă ești în 120Hz sau 165Hz nu este mare diferență, cel puțin în cazul meu.
Poți activa lumini pe margine care să se aprindă pentru alarme, apeluri sau notificări.
Am măsurat 887 nits pe alb, cu luminozitatea setată pe maxim. Nu am găsit informații legate de luminozitatea maximă pe care o atinge pe modul Auto. Cred că trece de pragul a 1000 nits.
Display-ul are certificare HDR10+ și Dolby Vision. Este un display bun, dar nu unul care să stabilească standarde în industrie. Motorola a și trebuit să se încadreze într-un anumit buget.
Difuzoarele cu certificare Dolby Atmos spun din start că sunt de-a dreptul excelente. Nu ai impresia că asculți muzică la un telefon mobil și cauți boxa din proximitate. Se aud puternic, clar și cu mult bass. Unul dintre difuzoare se află în partea superioară, pe lateral, iar al doilea îl găsiți la bază. Am măsurat 94.8dB la 10 cm distanță de difuzor și 82.5dB în poziția normală de ascultat muzică.
Sunt și aici mai multe moduri pe care le poți activa în funcție de ceea ce asculți pe telefon: Sunet inteligent ce face ajustări automate, Muzică, Film, Joc, Podcast sau Personalizat.
Concluzia pe repede înainte la acest capitol, display-ul este bun, iar sunetul l-aș considera excelent.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Nu s-a făcut nicio concesie în ce privește hardware-ul implementat. Au ales chipsetul Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, 12 GB memorie RAM și 256 GB stocare de tip UFS 4.0. Mi se pare că RAM-ul și stocarea sunt cel puțin suficiente pentru un vârf de gamă în 2023.
Informații relevate de CPU-Z pentru Motorola Edge 40 Pro
Am testat și alte smartphone-uri cu Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, m-aș referi aici la OnePlus 11 5G sau Samsung Galaxy S23 Ultra. Am crezut că Qualcomm a rezolvat problema cu supraîncălzirea, dar uite că la Edge 40 Pro am atins temperaturi destul de ridicate, raportat la ceilalți 2 concurenți cu hardware similar. Pe OnePlus 11 5G fără modul Performance activat am atins 42 – 43 grade Celsius în GFX Bench, aici am ajuns la…, 49.7 grade Celsius, la 0.03 grade Celsius de 50 grade.
Cred că răcirea lui Edge 40 Pro nu este la nivelul altor jucători din segment. În afară de faptul că temperaturile urcă, nu am avut vreo problemă, nu mi-a apărut mesaj de eroare, atenționare legată de temperatură etc. Nici în jocuri sau aplicații nu am simțit că aș avea de-a face cu o scădere a performanțelor atinse.
Android 13 pe Motorola Edge 40 Pro:
Rulează Android 13 cu patch-urile de securitate compilate la nivelul lui februarie 2023, în momentul în care telefonul a fost testat. Sunt trei ani de update-uri spre cele mai noi iterații Android și 4 ani de update-uri pe partea de firmware, patch-uri de securitate etc.
Este o interfață grafică nemodificată, ce amintește de Android-ul în stadiu nativ. Are o funcție denumită Ready For prin care telefonul poate fi conectat la un monitor și afișează o interfață desktop friendly. Este un fel de DeX de la Motorola, asta și pentru că telefonul dispune de USB Type-C 3.2.
Am rulat PUBG Mobile cu grafică pe Ultra HD și detaliile pe Ultra sau cu grafica pe HDR și detalii pe Extreme, iar experiența de joc a fost excelentă. Aici nu au crescut temperaturile așa spectaculos precum în GFX Bench. Cred că este inutil să spun că interfața grafică funcționează brici, fără absolut nicio problemă.
Nu aș putea spune că bloatware-ul este inexistent. Sunt câteva aplicații preinstalate.
Aplicații preinstalate pe Motorola Edge 40 Pro:
Aplicații Google: Asistent, Calendar, Chrome, Drive, Files, Gboard, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Google One, Google TV, Magazin Play, Maps, Meet, Messages, YouTube, YouTube Music.
Aplicații Motorola: Family Space, Înregistrator, Jocuri, Moto, Ready For, Securitate;
Alte aplicații: Dolby Atmos, Facebook
Screenshots cu Android 13 pe Motorola Edge 40 Pro:
Performanță
Am pus rezultatele obținute într-un comparativ cu Xiaomi 13 Pro și Samsung Galaxy S23 Ultra. Nu am idee cum a reușit în GFXBench să obțină valori atât de bune. Mă gândesc că este și display-ul un punct important. Edge 40 Pro are display FHD+ vs celelalte două telefoane ce au rezoluții superioare. Bănuiesc că de aici i se trag rezultatele mai bune.
În rest, sunt cam în aceeași linie ca și rezultate, cu excepția 3DMark / Wild Life Extreme unde Galaxy S23 Ultra spulberă competiția. Faptul că se încălzește destul de tare afectează performanțele în benchmark-uri. Am rulat AnTuTu după GFXBench și a obținut cu puțin sub 1 milion de puncte. L-am lăsat să se răcească și s-a dus spre 1.25 milioane, discutăm despre o cădere de 25%.
Smartphone Teste benchmark | Motorola Edge 40 Pro Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, 12 GB RAM și 512 GB stocare UFS 4.0 | Xiaomi 13 Pro Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, 12 GB RAM și 512 GB stocare UFS 4.0 | Samsung Galaxy S23 Ultra Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, 8 GB RAM și 256 GB stocare UFS 4.0 | OnePlus 11 5G Qualcomm Snapdragon 8 Gen2, 16 GB RAM și 256 GB stocare UFS 4.0 |
---|---|---|---|---|
AnTuTu Benchmark | 1.259.071 puncte | 1.259.864 puncte | 1.220.995 puncte | 1.117.533 puncte |
AndroBench | Sequential Read - 3418.38 MB/s; Sequential Write - 2877.43 MB/s; | Sequential Read - 3557.32 MB/s Sequential Write - 2670.32 MB/s | Sequential Read - 3386.19 MB/s; Sequential Write - 1238.98 MB/s; | Sequential Read - 3094.72 MB/s; Sequential Write - 2540.23 MB/s; |
GeekBench 6 | Single core - 1975 puncte; Multi-core - 5090 puncte | Single core - 1386 puncte; Multi-core - 5225 puncte | Single core - 1882 puncte; Multi-core - 4991 puncte; | GeekBench 5 Single core - 1160 puncte; Multi-core - 4752 puncte; |
GFXBench | Manhattan ES 3.1 - 153 fps; Car Chase ES 3.1 - 108 fps; | Manhattan ES 3.1 - 108 fps; Car Chase ES 3.1 - 62 fps; | Manhattan ES 3.1 - 78 fps; Car Chase ES 3.1 - 58 fps; | Manhattan ES 3.1 - 56 fps; Car Chase ES 3.1 - 60 fps; |
3DMark | Wild Life - Maxed out! Wild Life Extreme - 2954 puncte; | Wild Life - Maxed out! Wild Life Extreme - 2988 puncte; | Wild Life - Maxed out! Wild Life Extreme - 3768 puncte; | Wild Life - Maxed out! Wild Life Extreme - 3600 puncte |
Teste de benchmark rulate pe Motorola Edge 40 Pro:
Conectivitate
Motorola Edge 40 Pro este un telefon de top, iar conectivitatea sa mi se pare a fi în aceeași linie. Este un smartphone 5G, cu suport pentru două cartele nanoSIM, bluetooth 5.3 de ultimă generație și suport pentru Wi-Fi 7 (nici nu știu dacă avem vreun router cu Wi-Fi 7 importat oficial în țara noastră). Localizare din ce am văzut este single band și mi se pare că putea fi dual-band sau triple-band pentru un plus de viteză și precizie.
Cititorul de amprentă este de tip optic și funcționează bine.
În partea superioară se află unul dintre difuzoarele stereo și un microfon. În lateral dreapta veți descoperi reglarea volumului cu două taste și butonul de pornire. Am văzut și un microfon în această zonă, ușor atipic.
La bază se află portul USB Type-C 3.2, slotul pentru cele două cartele nanoSIM, microfon și un al doilea difuzor. Pe lateral stânga nu se află niciun element de conectivitate.
În SpeedTest pe conexiune gigabit și Wi-Fi 6 am obținut 755 Mbps la download și 378 Mbps la upload. Pe 5G am atins 321 Mbps la download și 68 Mbps la upload. Aici este limitarea operatorului, telefonul este capabil de mult mai mult, dacă rețeaua ar permite.
Cameră foto și video
Camera principală are următorul setup de senzori:
- wide de 50 Megapixeli cu f/1.8, OIS și PDAF multi-direcțional, dimensiune a pixelului de 1 micron;
- tele de 12 Megapixeli cu f/1.6, zoom optic 2x și PDAF, dimensiune a pixelului de 1.22 microni;
- ultrawide de 50 Megapixeli cu f/2.2, unghi de 114 grade, autofocus și dimensiune a pixelului de 0.64 microni.
Filmează 8K cu 30 fps, 4K cu până la 60 fps, 1080p cu până la 960 fps în slow-mo, 10-bit HDR10+, gyro-EIS și dispune de dual-LED flash.
Lipsește OIS-ul pe senzorul tele.
Trebuie să spun că mă așteptam la rezultate mai bune în low-light sau pe timp de noapte. Mă aștept ca Motorola să mai îmbunătățească Edge 40 Pro prin firmware-ul dezvoltat pe feedback-ul acumulat în etapa inițială. Totuși, nu mă aștept la minuni.
Câteva idei despre fiecare senzor în parte:
- senzorul ultrawide a fost o surpriză plăcută. Are zgomot de imagine pe timp de noapte, dar cumva îl ține sub control, iar imaginile pot fi folosite în social media etc;
- senzorul wide se descurcă bine în majoritatea situașțiilor, mi se pare că dynamic range-ul putea fi mai bu;
- senzorul tele deși are f/1.6 mi se pare a fi modest. Prea mult zgomot de imagine și se vede lipsa OIS-ului din elicopter.
Nu impresionează pe timp de noapte. În întuneric total să nu vă așteptați la minunile livrate de alte smartphone-uri. Zoom-ul 5x este inutilizabil, este și unul digital și nu ar trebui să avem cine știe ce așteptări.
Selfie-urile pe timp de noapte făcute cu senzorul frontal de 60 Megapixeli mi s-au părut destul de bune. Mi-a plăcut faptul că nu face cine știe ce postprocesare, iar tonurile feței sunt cumva în linie cu realitatea, iar bokeh-ul îl face plăcut. Culmea este că pe timp de zi, mi s-a părut că aplică prea mult roșu în portrete.
Clipurile făcute pe timp de noapte sunt foarte întunecate, nu știe să compenseze cumva asta. Pe timp de zi se descurcă bine, iar focusul este un pic forțat, mi-aș fi dorit să fie ceva mai natural.
Clip 4K realizat cu Motorola Edge 40 Pro:
Fotografii făcute cu Motorola Edge 40 Pro
Fără Night Mode, 0.6x, 1x și 2x:
Cu Night Mode, 0.6x, 1x și 2x:
Selfie-uri făcute cu camera frontală de 60 Megapixeli, mod Portret activ și fără modul Portret activ:
Alte fotografii făcute cu Motorola Edge 40 Pro:
Autonomia
Bateria de 4600 mAh are nevoie de 6 minute spre a ajunge de la 0 la 50% din capacitate cu acumulatorul de 125W din pachet, iar încărcarea full de la 0 – 100% se face în 21 de minute.
Trece testul unei zile de utilizare în condiții medii. SOT-ul l-aș evalua la 4 ore și jumătate – 5 ore. Se încarcă și wireless, doar la 15W. Alte smartphone-uri ajung până la 50W wireless, iar reverse charging-ul îl realizează la 5W. Oricum cu o baterie de 4600 mAh nu ai cum să te aștepți la minuni pe partea de autonomie.
Preț
Motorola Edge 40 Pro cu 12 GB RAM și 256 GB stocare – 4199 lei.
- difuzoare stereo cu Dolby Atmos și sunt excelent;
- raport preț / specificații atractiv;
- conectivitate bună: Wi-Fi 7, USB Type-C 3.2;
- ReadyFor este un fel de DeX de la Motorola și își face treaba cu brio pentru cei interesați;
- Încărcare cu adevărat rapidă la 125W - de la 0 - 100% în 21 de minute;
- designul se bazează pe materiale de calitate, dar mi se pare că nu l-au individualizat suficient;
- rezultate modeste de la camera foto tele și zoom-ul digital cu același feedback;
- se supraîncălzește, iar temperaturile atinse în partea spate au urcat și la aproape 50 grade;
- lipsă localizare dual-band pentru GPS;
Motorola Edge 40 Pro este un smartphone cu raport preț / specificații atractiv, dar așa cum lista de specificații și utilizarea sa de zi cu zi îți relevă puncte PRO, descoperi încetul cu încetul că sunt făcute și concesii.
Mi-aș fi dorit ca răcirea telefonului să fie ceva mai bună. Da. Trebuie să recunosc că temperaturile mari din partea spate în GFXBench nu s-au replicat și în PUBG Mobile sau Genshin Impact, iar jocurile au rulat fin.
Una peste alta, Edge 40 Pro este o propunere solidă pentru cei ce nu caută neapărat cel mai cel display și nici nu insistă așa mult pe camera foto (în special tele-ul și zoom-ul stau modest, nici pe timp de noapte nu exultă în rezultate care să impresioneze).
Motorola Edge 40 Pro a fost testat pe o perioadă de 1 săptămână, iar exemplarul de test a fost returnat.