Multe articole au tot fost publicate în mediul online legate de iminenta apariție a adevăratului flagship de la Nokia, mă refer aici la Nokia 9. Numai la noi pe site cred că au fost peste 5 astfel de materiale, ce prefațau specificațiile precum și designul viitorului vârf de gamă de la HMD Global.

Timpul a trecut și tot ce am primit de la Nokia a fost o reinterpretare a modelului 8. I-a fost adăugată particula Sirocco, în ideea de a mai reactiva câțiva dintre fanii înfocați ai brandului, și astfel s-a născut Nokia 8 Sirocco, cel ce ține loc de flagship în actuala gamă HMD Global.

Material video:

Specificații pentru Nokia 8 Sirocco:

Specificatii Nokia 8 Sirocco

Design

În cutia de retail am găsit telefonul, alături de o husă din platic tare, un încărcător de tip Quick Charge pe USB, un cablu USB Type-C – USB 3.0, o pereche de căști de tip in-ear pe USB Type-C, un adaptor de la USB Type-C la jack de 3.5mm, o agrafă pentru accesarea slotului sim și un mănunchi de pliante cu diferite informații, în mai multe limbi.

Primul contact cu Nokia 8 Sirocco a reprezentat o surpriză. Smartphone-ul este foarte compact pentru unul cu ecran de 5.5 inch. Nici nu îmi amintesc când am testat ultima oară un telefon ce măsoară foarte puțin peste 14 cm în lungime. Obișnuit deja cu terminale cu ecrane cu aspect de cel puțin 18:9, lungi și ceva mai îănguste, acest Nokia 8 Sirocco părea ceva mai pătrățos.

Asta nu înseamnă în nici un caz că este ciudat sau neplăcut. Ba din contră, se așează extrem de bine în palmă, este foarte ușor de folosit cu o singură mână, chiar dacă gripul dat de sticla de pe spate nu este extraordinar. Ajută în schimb forma curbată către margini a părții posterioare ce-l face pe Nokia 8 Sirocco să prindă o aderență ceva mai bună.

Camera duală iese ușor în evidență față de profilul general al telefonului, iar pentru a scădea șansele de a zgâria optica Zeiss, recomand folosirea husei din pachet. Fiind mai degrabă sub forma unei carcase rigide, din plastic semiopac, acest accesoriu care ascunde într-adevăr mult din designul plăcut al telefonului, va avea grijă ca la o eventuală cădere Nokia 8 Sirocco să scape cel mai probabil nevătămat.

Faptul că atât ecranul, cât și spatele, sunt ambele curbate către margini, face ca lateralele lui Nokia 8 Sirocco să fie extrem de subțiri. Doar câțiva milimetri de oțel inoxidabil leagă cele două bucăți de sticlă Corning Gorilla Glass, iar asta contribuie la senzația de produs premium, cu un design atent studiat.

Nu atât de atente au fost unele finisări, mă refer la îmbinările dintre sticla de pe spate și șasiul din oțel inoxidabil. Doar la colțuri și nu foarte evident se pot observa lufturi care pe parte frontală nu sunt de găsit, îmbinările fiind perfecte acolo. Nimic grav, doar de menționat.

În rest, Nokia 8 Sirocco este un adevărat produs premium, de cea mai bună calitate, compact și plăcut.  

Ecran și sunet

Dacă multe dintre specificațiile lui Nokia 8 Sirocco sunt identice cu cele ale modelului 8 ”simplu”, una dintre noutăți este ecranul. Display-ul crește în diagonală, de la 5.3 la 5.5 inch, devine curbat pe laterale și adoptă panel de tip P-OLED. Rezoluția rămâne de 2560 x 1440 pixeli, de unde rezultă o densitate de 534 ppi, extra suficientă spre a contura perfect orice tip de imagine.

Fiindcă vorbim despre un OLED, am găsit în cazul Nokia 8 Sirocco acele culori vii, saturate însă nu exagerat, negru perfect și contrast infinit. Astfel se conturează un afișaj de bună calitate în dreptul lui Nokia 8 Sirocco. Doar luminozitatea maximă mi-ar fi plăcut a fi ceva mai ridicată, deși nu este deloc una scăzută. Totuși, în lumină naturală puternică sunt ceva probleme cu lizibilitatea, dar asta poate fi mai degrabă din cauza sticlei ce acoperă display-ul, care reflectă prea tare mediul ambiant.

Nici unghiurile de vizibilitate nu sunt extraordinar de extinse, iar asta se observă imediat pe marginile curbate. Acolo, diferențele sunt clare în ceea ce privește reprezentarea culorilor, ce diferă mult față de ceea ce este afișat pe partea plată a ecranului.

Cu toate acestea, display-ul P-OLED al lui Nokia 8 Sirocco este unul pe care îți va face plăcere să-l privești, să-l folosești. Poate că nu este la nivelul altor flagship-uri concurente, dar asta nu înseamnă că este un ecran prost, nicidecum.

Sunetul extern este redat din spatele a două micuțe grile de pe latura de jos a telefonului. De acolo primim un sunet modest din punct de vedere al calității, fără pic de bass, ce sună cam strident. Volumul maxim este însă la un nivel ridicat, nicio problemă din direcția asta.

O ”inovație” față de Nokia 8 este că modelul Sirocco renunță la jack-ul de 3.5mm. Așa da! De ce să pui un element de conectivitate ce nici nu costă mult, nici nu te încurcă dacă nu ai de gând să-l folosești?!

În fine, prin portul USB Type-C sunetul este bun, însă nu extraordinar. Volumul maxim este de nivel mediu, cu siguranță mulți vor dori mult mai mult de aici. Căștile din pachet sunt decente, dar cei pretențioși vor vrea cu siguranță altele. Pot fi folosite și unele cu jack de 3.5mm cu ajutorul adaptorului de la USB Type-C la jack de 3.5mm, ce vine direct în cutia de retail.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Aici nu s-au schimbat multe față de Nokia 8. Sirocco se bazează pe același chipset Qualcomm Snapdragon 835 cu procesor octa-core cu 4 nuclee ce pot urca până la 2.5 GHz și alte 4 ce rulează la maxim la 1.8 GHz, toate pe arhitectură Kryo.

Față de modelul Nokia 8 pe care l-am testat la sfârșit de 2017, Nokia 8 Sirocco aduce 2 GB de memorie RAM în plus și dublează și cantitatea de spațiu intern de memorie. Astfel, Nokia 8 Sirocco pune la bătaie 6 GB de RAM și 128 de GB memorie internă, însă îi ia utilizatorului posibilitatea de a suplimenta spațiul de stocare prin adăugarea unui card microSD. Iarăși un downgrade față de modelul mai vechi.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Nokia 8 Sirocco:

Chiar dacă la momentul lansării Nokia 8 Sirocco era deja disponibil procesorul Snapdragon 845, el nu a fost implementat. Oricum asta nu înseamnă că Sirocco va întâmpina probleme în a rula orice fel de aplicație sau joc. Nu există în momentul actual soft în Play Store care să nu ruleze impecabil pe Snapdragon 835 cu Adreno 540 și 6 GB de RAM. Totuși, mulți dintre potențialii clienți poate ar fi vrut un Snapdragon 845 dacă tot plătesc preț de flagship, nu?

Revenim la vești bune, anume că Nokia 8 Sirocco face parte din programul Android One. Asta înseamnă sistem de operare nativ, fix așa cum a fost el conceput de Google. Nu există nimic schimbat față de un Android de pe un terminal Pixel, iar asta se traduce printr-o rulare impecabilă, indiferent de situație, oricât vei căuta lag nu-l vei găsi.

Mai mult, actualizările de software și firmware, alături de aducerea la zi a patch-urilor de securitate, reprezintă o prioritate petru Nokia, iar 8 Sirocco nu putea face notă discordantă. Am primit multe update-uri încă de la prima pornire a dispozitivului și au continuat să vină și în cele 3 săptămâni de utilizare.

Aceleași vești bune și pe partea de aplicații preinstalate. Nu avem decât cele esențiale de la Google, nici măcar de aici nu am găsit întreaga suită. Doar 27 de aplicații sunt inițial pe Nokia 8 Sirocco, iar acestea le includ și pe cele ca Telefon, Mesaje, Camera, Calculator, Ceas sau Calendar.

Galerie cu capturi de ecran din interfața Nokia 8 Sirocco:

Performanță

Am rulat mai multe teste de benchmark cu Nokia 8 Sirocco, iar rezultatele sunt tabelul de mai jos. Rezultatele sunt asemănătoare cu ceea ce am obținut în cazul Nokia 8, cu ușoare avantaje date de memoria RAM de 6 GB în dreptul lui Sirocco, față de cei 4 GB în cazul modelului testat anul trecut.

Teste benchmark Nokia 8 Sirocco

Conectivitate

Un downgrade față de Nokia 8 a suferit Sirocco și la capitolul conectivitate. Dacă versiunea ce ar trebui să fie inferioară aducea suport dual-sim prin slot combo (sim 2 putea fi înlocuit cu card de memorie microSD), Nokia 8 Sirocco rămâne un terminal single sim, fără slot pentru carduri de memorie.

Știe pe 4G LTE toate frecvențele folosite de toți operatorii telecom din țara noastră. Nici pe Wi-Fi nu sunt probleme, avem standarde 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.0, NFC, poziționare prin GPS cu A-GPS, GLONASS și BDS. Lipsește modul de localizare prin GALILEO, precum și bătrânul radio FM.

Dar nu doar atât lipsește, căci nu este de găsit nici jack-ul de 3.5mm. Locul lui a fost luat de un adaptor de la USB Type-C, port pe care îl vedem pe latura de jos. Pe marginea din dreapta avem butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, iar pe stânga găsim slotul sim.

Senzorul de amprentă este poziționat pe spate, central, imediat sub cei doi senzori ai camerei principale. Este ușor de găsit și recunoaște amprenta rapid, atunci când o face. Rata de recunoaștere are de suferit ori de câte ori există cele mai mici particule de praf ori altceva pe senzor sau pe degetul utilizatroului. Așa că trebuie să ții senzorul curat, la fel și degetele dacă vrei să-l trezești instant pe Nokia 8 Sirocco din modul stand-by.

În apelurtile de voce Nokia 8 Sirocco s-a descurcat impecabil. Semnalul GSM este recepționat stabil și puternic, iar difuzorul pentru apeluri redă o voce clară și un volum maxim impresionant.

Cameră foto și video

Un capitol unde sunt sigur că Nokia 8 Sirocco și-a dorit a aduce îmbunătățiri majore este acesta. Au păstrat doi senzori pentru camera principală, dar i-au schimbat față de Nokia 8. Avem unul principal de 1/2.55 inch, cu dimensiune pixel de 1.4µm, 12 Megapixeli și diafragmă de f/1.8. Acesta are o distanță focală wide, de 25mm (echivalentă 35mm). Al doilea senzor nu mai este alb-negru, ci este unul ce oferă zoom optic 2x, cu o focală echivalentă 50mm. Aduce 13 Megapixeli și o deschidere f/2.6.

Senzorul camerei frontale a suferit la capitolul Megapixeli, scăzând de la 13 la numai 5 Megapixeli.

Aplicația Camera de pe Nokia 8 Sirocco pare complicată la o primă privire, dar se dovedește ușor de înțeles după numai câteva minute de utilizare. Avem mai multe moduri de captare (Auto, Pro, Panorama, Bokeh Live), însă cu siguranță majoritatea îl vor folosi pe cel Auto, unde au totuși posibilitatea de a modifica expunerea printr-un slider vertical aflat imediat lângă zona de focus.

În modul Pro poți seta manual focusul, balansul de alb, sensibilitatea ISO și timpul de expunere.

Sunt butoane dedicate pentru activarea, dezactivarea sau trecerea pe Auto a modului HDR sau a LED flash-ului. De asemenea, shortcut-uri sunt și pentru modul dual de captare a imaginilor ori clipurilor video (simultan cu camera de pe spate și cu cea frontală) și pentru modul Înfrumusețare ori cel Bokeh.

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe Nokia 8 Sirocco:

Analizând senzorii camerei principale vedem că sunt aceiași cu cei de pe Nokia 7 Plus. Rezultatele nu par totuși a fi la fel, deși sunt apropiate. Și asta nu este tocmai bine, căci l-am găsit pe 7 Plus a se descurca mai bine decât flagship-ul Nokia 8 Sirocco.

Dacă în lumină suficientă nu sunt nici un fel de probleme, cu detalii din plin, culori vii și contrast ridicat, în low light Nokia 8 Sirocco dă rateuri. Nu este foarte slab, dar este sub ceea ce te aștepți de la un vârf de gamă din 2018. Mult zgomot de imagine, detalii slab contrate și culori palide imediat ce intensitatea luminoasă scade.

Senzorul cu zoom 2x nu este nici el excepțional, nu aduce detalii fine, doar aduce subientul ceva mai aproape.

Pe partea video Nokia 8 Sirocco se descurcă însă foarte bine, filmările 4K au detalii bune, culori intense și contrast ridicat. Autofocusul este exact și totul arată bine în lumină naturală suficientă.

Clip video 4K filmat cu Nokia 8 Sirocco

Galerie de fotografii realizate cu Nokia 8 Sirocco (primele sunt cu camera frontală):

Autonomie

Autonomie Nokia 8 Sirocco

Bateria de 3260 mAh alături de ecranul OLED și procesorul eficient energetic sunt de ajuns spre a oferi o autonomie bună lui Nokia 8 Sirocco. O zi de dimineața până seara nu sunt deloc greu de atins, chiar și o utilizare intensivă îți va aduce cel puțin 10 – 12 ore de autonomie. O folosire light te poate duce și mai mult de o zi și jumătate.

În testul nostru în care rulăm continuu playlist-ul Unboxing de pe canalul Gadget.ro de pe YouTube, cu luminozitatea ecranului la maxim, prin conexiune Wi-Fi la internet, Nokia 8 Sirocco a descărcat o baterie plină până la 10% din capacitate în 6 ore și 40 de minute. Un rezultat bun, ce-l aduce lui Sirocco un punct pro pe partea de autonomie.

Preț

Nokia 8 Sirocco 2.500 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Chiar și această reducere consistentă de preț, ce-l aduce pe Nokia 8 Sirocco la circa 2.500 de lei față de peste 3.200 cât costa inițial, rămâne întrebarea dacă merită preț de flagship. Sincer, simt că s-au tăiat cam multe față de Nokia 8: fără jack de 3.5mm, fără slot de card microSD, fără suport dual-sim. Mai mult, chipset-ul este tot cel de anul trecut, deși telefonul a fost lansat când Snapdragon 845 era disponibil pe mulți dintre competitori.

Dacă Nokia 8 Sirocco ar fi fost lansat fără ca Nokia 8 să fi fost deja pe piață, atunci nu ar mai fi fost multe de comentat. Pur și simplu ai fi spus că așa au vrut cei de la HMD Global să fie flagship-ul lor. Dar am văzut un smartphone bun în Nokia 8, în timp ce Sirocco nu reprezintă o evoluție din toate puntele de vedere.

Cele mai importante plusuri și minusuri pentru Nokia 8 Sirocco:

PRO

  • design reușit, construcție solidă, materiale de foarte bună calitate, smartphone compact pentru cei 5.5 inch diagonală a ecranului;
  • Android curat, fără modificări și fără bloatware, ce rulează excelent mereu, update-uri constante și garantate de Nokia pentru o lungă perioadă de timp;
  • autonomie bună.

CONTRA

  • ansamblul de camere nu se ridică la așteptările unui client de flagship;
  • fără jack de 3.5mm, fără slot microSD, fără suport dual-sim.