Notebook Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 – review

25/10/2023

Testez multe laptopuri, aș spune că nici nu mă așteptam acum ceva vreme să ajung la un număr atât de ridicat de astfel de gadgeturi pe care să le prezint constant pe aici. Azi revin cu încă unul, ce iese în evidență prin procesor, asta fiindcă cu AMD nu mă întâlnesc atât de des. Și este mare păcat să fie așa, întrucât în multe dintre cazuri soluțiile lor sunt nu doar la fel de performante cu cele ale concurentului Intel, ci chiar mai bune. Nu neapărat ca putere brută de procesare, cât ca pachet. Aici mă refer la faptul că sunt mai eficiente, deci consumă mai puțină energie raportat la performanță și se încălzesc uneori mai puțin.

Notebook Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43

Vedem mai departe cum se prezintă Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43, cu procesor AMD Ryzen 7 7840U, căci despre acesta este vorba când vorbim despre „inima” ansamblului hardware.

Specificații notebook Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43

Date tehnice

Notebook
ACER Swift Edge 16 OLED SFE16-43
EcranOLED, 16 inch, raport 16:10, rezoluție 3.2K 3200 x 2000 pixeli, 235 ppi, 120 Hz, 100% DCI-P3, certificare VESA Display HDR True Black 500
ProcesorAMD Ryzen 7 7840U, 4nm TSMC FinFET, octa-core cu 8 nuclee ce rulează la 3.3 GHz frecvență de bază și 5.1 GHz frecvență Max Boost, 16 fire de execuție, 16 MB memorie L3 cache, 28W Default TDP, 15 - 30W TDP configurabil, temperatură maximă de funcționare 100 grade Celsius
Memorie16 GB LPDDR5
SSD 500 GB M.2 NVMe PCIe Gen. 4
GPUAMD Radeon 780M, 12 cores, 2.7 GHz, suport DirectX 12, Adaptive Sync, FreeSync
Sistem de operareWindows 11 Home 64-bit preinstalat
ConectivitateWi-Fi 6E 802.11 a/b/g/n/ac/ax, tri-band 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.2, 2 x USB-C 4 cu suport Thunderbolt 4, DisplayPort și Power Charging cu max 65W, 2 x USB-A 3.2 Gen1, 1 x HDMI 2.1, 1 x jack audio combo de 3.5mm, 1 x cititor de carduri microSD
Alte informațiiDifuzoare stereo, tastatură iluminată alb, tocuhpad cu suport multi atingere, cameră web 1440p
BaterieLi-Po de 54 Wh, încărcător de 65W pe USB-C
Greutateaproximativ 1.25 kg
Dimensiuni357.6 x 245.9 x 12.95 mm (L x l x h)

Pachet, design și construcție

Notebook Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43
🔺Design simplu, curat, sobru. Accentul este pus pe greutate redusă și grosime mică.

Am primit unitatea de test în ceea ce părea a fi cutia de retail, doar că, odată ce am ajuns la conținutul pachetului, am realizat că se prea poate să fie vorba despre un exemplar destinat altor piețe, mai exact celor asiatice. Asta fiindcă, pe lângă laptop, am mai găsit încărcătorul pe USB-C cu un cablu lung de circa 2 metri avea la capăt un ștecăr tipic continentului asiatic. În afară de acesta, mai erau ceva pliante, printre care ghid de utilizare, informații de reglementare și altele asemenea:

Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 nu reprezintă o noutate absolută pentru noi, întrucât în urmă cu câteva luni l-am avut pe masa de teste pe fratele un pic mai bătrân Swift Edge 16 OLED SFA16-41. Puteți afla care sunt diferențele dintre acela și cel de azi dacă parcurgeți review-ul respectiv.

Modelul de azi, la fel ca cel prezentat în urmă cu 4 luni, este la fel de subțire și de ușor raportat la dimensiunile afișate în dreptul lungimii și ale lățimii. Cumva, la primul contact, te aștepți ca Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 să fie ceva mai greu, dar nu este deloc așa.

Designul este pe cât se poate de simplu și de sobru, culoarea neagră contribuind și ea la acest aspect. De fapt, nu este chiar un negru absolut, să-i zic așa, ci unul ce în lumină puternică, ce pică pe laptop sub anumite unghiuri, reflectă și ceva influențe de verde. Sunt foarte ușoare aceste nuanțe reflectate, dar le poți observa.

Nu ar fi prea multe de adăugat ca analiză a designului, îl puteți admira pe Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 prin intermediul pozelor:

După cum se poate vedea într-una dintre imaginile de mai sus, ecranul se deschide la un unghi de circa 150 grade, deci nu  se duce la același nivel cu tastatura la maxim.

Am deschis capacul spate pentru a vedea cum sunt organizate componentele interne și am descoperit că Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 reușește să fie atât de subțire grației unei judicioase aranjări a pieselor. Nu prea este loc pierdut pe acolo și astfel a fost loc chiar și pentru două ventilatoare. Este drept că există doar un heatpipe, ce este totuși destul de masiv.

Ce mi s-a părut aproape incredibil ține de greutatea capacului spate. L-am și cântărit, după cum se poate vedea în una dintre pozele de mai sus. Cu doar 101 grame, acel capac pare că nu are efectiv greutate la ce suprafață acoperă.

Dar, această abordare vine cu un revers al medaliei, anume rigiditatea structurală. Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 nu-i cel mai zdravăn, ca să zic așa. Nu doar corpul flexează ușor, ci mai ales capacul ecranului, ce se simte într-adevăr ceva cam prea fragil și trebuie să ai ceva grijă atunci ai laptopul deschis. Când este închis, nu se mai simte chiar atât de sensibil.

În rest, calitate foarte bună de fabricație, aliajul metalic este de top, în timp ce finisările sunt și ele la fel. Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 este realizat la exterior în cea mai mare parte din acest aliaj ce este mai ușor decât aluminiul, dar mai rezistent și mai rigid ca acesta.

Ecran și sunet

🔺Test culori după calibrarea ecranului laptopului Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43.

Unul dintre motivele pentru care l-ai putea alege pe Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 în dauna altui laptop ultraportabil ar fi ecranul. Nu doar că este OLED, dar are și o diagonală de 16 inch și un raport de 16:10, ceea ce înseamnă o suprafață mai extinsă de lucru. Rețeta se completează cu o rezoluție 3.2K, ce generează o bună densitate a pixelilor, și cu o rată maximă de refresh de 120 Hz, ce garantează tranziții foarte fluide.

Și da, ecranul, la analiza subiectivă se prezintă absolut excelent. Contrastul acela pe care doar un OLED îl poate genera, cu negrul perfect, nu are cum să nu te atragă din prima. 

Luminozitatea este înaltă, în peak se pot atinge, se pare, 500 nits. Eu am măsurat luminozitatea nativă și am fost ușor surprins să văd un maxim de 411 cd/mp. Mai mult, această luminozitate este aproape perfect distribuită pe toată suprafața ecranului, așa că nu mai pun acea imagine ce prezintă uniformitatea luminii pe panou. Pur și simplu, diferențele sunt subunitare ca procente.

Culorile sunt foarte vivide, poate ușor suprasaturate pe alocuri. Roșul mi s-a părut de-a dreptul intens, ceva cam exagerat. Această apreciere este susținută și de rezultatul testului de culoare realizat cu colorimetrul.

Deviații Delta E înainte și după calibrarea ecranului laptopului Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43:

După calibrarea ecranului, deviațiile Delta E s-au așezat destul de bine, deși nu putem vorbi despre valori care să-l încadreze pe Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 drept un laptop potrivit pentru editare foto-video, de exemplu.

Ce este însă mai deranjant este cât de tare reflectă sticla de protecție a panoului OLED mediul ambiant:

Pe de altă parte, luminozitatea înaltă îți permite să folosești laptopul și în condiții mai neprielnice din punct de vedere al luminii dimprejur.

Sunetul extern este ok, dar nimic special. Nu avem mai deloc bass, cum era de așteptat la grosimea acestui laptop. În rest, destul de bine definit, doar că la volum de peste 80% apar ceva distorsiuni, pentru ca mai sus de 90% să fie deja ușor deranjant. În schimb, intensitatea maximă oricum urcă prea sus, așa că la 40 – 50% deja suficient pentru o audiție normală, iar pentru muzică de ambient nu trebuie să treci de 20 – 25%.

Prin jack-ul audio de 3.5 mm sunetul este bun, cu un volum maxim suficient. Nimic de tip Hi-Fi sau cu intensitate de-a dreptul deranjantă, dar cu o pereche de căști de calitate nu prea ai de ce să te plângi. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

🔺AMD Ryzen 7 7840U este o soluție mai exotică, dar nu ar trebui să fie, ci să se regăsească pe tot mai multe astfel de laptopuri.

Așa cum am precizat încă de la introducere, în centrul ansamblului hardware stă cu mândrie la Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 un procesor ce merită cu siguranță atenție din partea noastră. Obișnuiți să vedem la lucru mai mereu soluții de la Intel, care am înțeles că își permite să vină cu oferte foarte bune spre integratori, avem acum de-a face cu un procesor AMD ce se prezintă excelent la raport.

AMD Ryzen 7 7840U este un chipset pe care l-aș compara cu Intel Core i7-1360P, cu toate că în unele scenarii este la nivel de Intel Core i7-13700H, adică cu un procesor ce poate consuma până la 45W. Din cauza asta am zis că AMD stă foarte bine ca raport consum / performanță, care se traduce la final printr-o eficiență de invidiat. Aș spune că aici își arată adevărata valoare arhitectura Zen4 și procesul de fabricație pe 4nm.

Și pe partea de chipset grafic integrat, AMD Ryzen 7 7840U este din nou în top. Soluția AMD Radeon 780M este, din punctul meu de vedere, peste ceea ce poate Iris Xe de la Intel, chiar dacă nu aș spune că aici diferența este majoră. Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 poate face față fără probleme în majoritatea sarcinilor 3D, dar nu este un laptop pe care să te poți baza pentru așa ceva. Îl vei alege pentru productivitatea adusă de procesarea CPU, unde este superior competiției, dar nu pentru randări complexe 3D. De jocuri aș spune că nu prea poate fi vorba, dar dacă vrei uneori să te relaxezi cu ceva titluri simple, Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 nu aș spune că se va speria.

AMD Ryzen 7 7840U mai are ceva în favoarea sa, anume suport pentru susținerea optimă a proceselor bazate pe AI, prin „motorul” AI integrat, cu o performanță ce poate urca până la 10 TOPS.

Lui AMD Ryzen 7 7840U i-au fost alăturați, în cazul de față, 16 GB de memorie LPDDR5 și un SSD de 500 GB.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre ansamblul hardware de pe Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43:

Unitatea de test rula Windows 11 Home 64-bit, în timp ce aplicațiile preinstalate sunt câteva la număr, cele mai importante fiind: Acer document, Acer Jumpstart, Acer Legal Information, Acer Product Registration, Acer Purified Voice Console, Amazon Shopping, Booking, Acer Care Center, DTS Audio Processing, Evernote, ExpressVPN, Forge of Empires, McAfee, Hearts Deluxe, Planet9 Link, Realtek Audio Console, Solitaire, Solitaire Casual Games, Spades, Spotify ș.a.

De departe cea mai importantă pentru Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 este Care Center, o aplicație care îmi place cum este organizată și ceea ce pune la dispoziția utilizatorului.

Acer Care Center pe Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43:

Performanță

🔺AMD Ryzen 7 7840U dovedește că este un procesor extrem de performant.

Ceea ce spuneam la începutul capitolului anterior vis-a-vis de procesor se poate observa cu ușurință din rezultatele testelor de benchmark pe care le-a rulat Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43.

Teste benchmark

Notebook
Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43
CPU-Z (puncte)
Single Thread
Multi Thread

646.7
5477.9
Cinebench R20 (puncte)4833
Cinebench R23 (puncte)
Single Core
Multi Core

1699
12348
PCMark 10 (puncte)6776
3DMark (puncte)
Time Spy
Fire Strike
Sky Diver
Night Raid

2301
5718
19858
22479
Novabench (puncte)3948
Geekbench 6.1.0 (puncte)
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

2434
10385
CrystalDiskMark (MB/s)
SEQ1M Q8T1
Read
Write
SEQ1M Q1T1
Read
Write
RND4K Q32T1
Read
Write
RND4K Q1T1
Read
Write


7120.47
5002.43

5668.55
4899.49

465.07
352.96

72.40
245.13

Teste de benchmark rulate pe Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43:

Ceea ce mi s-a părut o reușită din partea lui Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 ține de temperaturile la care se ajunge pe procesor, implicit și pe chipset-ul grafic integrat:

Temperaturi maxime componente notebook Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43

Nu cred că sistemul de răcire este cel care face minuni, mai degrabă AMD Ryzen 7 7840U este cel care reușește să fie atât de bine optimizat. Să nici nu te apropii de temperatura maximă pe care o poți atinge în funcționare și asta după ce am rulat teste complexe și solicitante, este o realizare din punctul meu de vedere.

Cele două ventilatoare de sub carcasa lui Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 sunt foarte silențioase, nici la turația maximă nu prea se aud. Sub nicio formă zgomotul de la ventilatoare nu devine vreodată deranjant. Chiar și așa, ele sunt eficiente, întrucât aerul evacuat este foarte cald, fierbinte uneori, iar asta face ca ecranul, în dreptul grilei pe unde este scos afară de sub carcasă aerul, se încălzește acolo serios. În rest, Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 nu se încinge prea tare. 

Conectivitate

Notebook Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43
🔺Multe porturi fizice pentru un laptop așa ușor și subțire.

Prea puține de imputat aici acestui laptop. Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 se prezintă bine atât pe partea de conectivitate wireless, cât și pe cea cu elemente fizice. Nu le mai repet pe toate, sunt puse în tabelul cu specificații de la începutul review-ului.

Aici vreau doar să le menționez unde sunt amplasate: pe dreapta vedem unul dintre porturile USB-A, jack-ul audio și cititorul de carduri microSD, în timp ce pe latura din stânga sunt dispuse portul HDMI 2.1, celălalt USB-A și cele două porturi USB-C.

Aș mai aminti aici de camera web ce este una dintre cele mai bune pe care le-am întâlnit în ultimul timp pe un laptop. Rezoluția maximă 1440p chiar se cunoaște și generează imagini bine conturate, în timp ce culorile sunt vii, iar zgomotul de imagine bine ținut sub control. Bine, atât cât se poate de la o astfel de cameră.

Tastatură și touchpad

Notebook Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43
🔺Tastatura are și NumPad, dar acele butoane sunt mai înguste.

La cât este de subțire Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 nu aveam mari așteptări de la cum se va prezenta tastatura. Credeam că va fi vorba despre o cursă extrem de limitată, dar nu a fost chiar așa. Da, tastele nu coboară extrem de mult la apăsare, dar am întâlnit mai rău la notebook-uri mai groase. În plus, există ceva feedback, să zic așa, actuarea este destul de bine definită.

Există și iluminare pentru tastatură. Este în culoara albă și, chiar dacă nu este foarte puternică, se dovedește suficientă în spațiile slab luminate.

Notebook Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43

Touchpad-ul are dimensiuni corecte pentru un așa laptop, iar modul de interacțiune este foarte plăcut. Atingerile sunt preluate foarte exact, nimic de reproșat.

Autonomie

Autonomie notebook Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43
🔺Autonomia poate varia destul de tare, dar este una peste medie.

Aici depinde mult de modul de folosire. Nu procesorul este cel care consumă mult, ci ecranul. Cu luminozitate, rezoluție și rată de refresh înalte, acesta se poate dovedi un mare consumator, adică cel ce pune în definitiv presiune și pe CPU. Dacă nu ai nevoie tot timpul de toate caracteristicile ecranului duse la maxim (cele trei pe care tocmai le-am menționat) atunci autonomia se poate duce și spre 9 – 10 ore.

Dacă, în schimb, vrei să te bucuri de caracteristicile de top ale display-ului chiar și când nu ai încărcătorul conectat la laptop, atunci trebuie să te mulțumești cu circa 6 – 7 ore.

Am făcut un test pentru autonomie: cu luminozitatea ecranului la 50% (rezoluție și rată de refresh maxime) și cu volumul din difuzoare pe la 30% am rulat continuu clipuri video pe YouTube, iar bateria s-a consumat în fix 3 ore de la 84% la 43%. Așadar, în 3 ore circa 40%, deci o baterie plină ar trebui să reziste în aceleași condiții undeva la 7 ore și jumătate, ceea ce nu mi se pare deloc rău, ba din contră. Mai ales dacă ne raportăm la capacitatea bateriei, ce este până la urmă una destul de limitată, aleasă astfel cu siguranță spre a ține jos greutatea și grosimea laptopului.

Preț

Notebook Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-437.900 lei pe eMAG.ro, în versiunea cu 32 GB RAM și SSD de 1TB (preț valabil la data publicării acestui review).

Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43
3.9 / 5 Gadget Score
Pro
  • materiale, asamblare și finisări de detaliu de bună calitate (vezi și puncte contra);
  • ecran OLED ce impresionează prin luminozitate, culori, contrast, rezoluție și rată de refresh (vezi și puncte contra));
  • ansamblu hardware (în special procesorul AMD Ryzen 7 7840U) foarte performant pentru un astfel de laptop și eficient în același timp;
  • sistem de răcire eficient și foarte silențios;
  • conectivitate extinsă, pe wireless actuală și cu multe elemente fizice mai ales raportat la cât de portabil este laptopul;
  • autonomie bună.
Contra
  • laptopul nu este cel mai rigid, flexează ceva mai mult decât ți-ai dori;
  • ecranul reflectă cam tare mediul ambiant;
  • preț optimist.
Concluzii

Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 este un laptop de productivitate și entertainment ce se prezintă foarte bine la raport. Ecranul OLED și procesorul AMD Ryzen 7 7840U reprezintă marile atuuri, dar nu pot fi uitate greutatea și grosimea reduse, mai ales pentru un notebook de 16 inch. Nu-i cel mai rigid din această cauză, dar calitatea de fabricație este foarte bună. Conectivitatea și autonomia ar fi alte două aspecte ce vin în susținerea laptopului, cu toate că prețul nu este neapărat de partea lui.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații

Notebook-ul Acer Swift Edge 16 OLED SFE16-43 a fost testat timp de 2 săptămâni și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.