Gama Predator Triton de la Acer este cea în care își găsesc locul laptopuri performante de gaming, dar care încearcă să ambaleze totul într-o carcasă cât mai compactă și ușoară. Acesta este cazul și pentru notebook-ul despre care vom vorbi mai departe, unul dintre cele mai puternice pe care le-am testat vreodată, dacă nu chiar cel mai cel dintre toate.

Specificații notebook de gaming Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s

Specificatii notebook Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s

 

Design

Noteboook gaming Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s

Ca de aproape fiecare dată când avem în față un laptop Acer și acum este vorba despre un produs de preserie. Voi mai aduce aminte despre acest aspect și în cadrul altor capitole.

Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s a ajuns la mine în cutie alături doar de un adaptor de alimentare și două cabluri compatibile, unul cu ștecăr pentru prize de Europa, celălalt pentru cele de tip UK.

De la prima privire este evident că avem de-a face cu un laptop de gaming ce nu încearcă să atragă deloc atenția asupra sa. Nu sunt elemente extravagante, ba din contră. Logo-ul Predator apare timid doar pe capacul ecranului, undeva pe centru-sus, și cam atât. Total deiferit de ceea ce am văzut în cazul Acer Predator Triton 500 PT515-52.

Grilele de aerisire nu sunt nici ele dintre cele care să anunțe ceva special, poate doar cele de pe marginea dintre balamale să iasă ușor în evidență. Pe lângă acestea, mai sunt fante de ventilare și pe laterale, pe spate și chiar în fața tastaturii. Cele din urmă au primit un design cu forme de trapez.

Nuanța carcasei este un gri oțel, suficient de sobru și ea, dar care parcă vrea să lase și impresia unui produs industrial, să-i spunem.

Balamalele sunt zdravene și permit ecranului o deschidere la aproape 180 de grade.

Construcția este cu adevărat solidă. Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s este realizat în cea mai mare parte la exterior dinntr-un aliaj de aluminiu, iar asta contribuie la o rigiditate structurală înaltă. Cu toate că grosimea maximă a fost păstrată sub 2 centimetri, laptopul se simte robust. Finisările sunt atent executate și nu există niciun motiv de nemulțumire pe partea de calitate de fabricație.

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare ecran Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s

Ecranul în cazul de față este unul ușor neobișnuit. Diagonala nu este cea clasică de 15.6 inch, ci urcă puțin, spre 16 inch. Raportul este și el ceva mai special, aspectul 16:10 aduce mai mult spațiu de lucru sau vizionare pe înălțime, productivitatea în anumite scenarii având de câștigat.

Rezoluția este mai înaltă decât de obicei, cu 2560 x 1600 pixeli se conturează o densitate de circa 188 ppi. Nu pare așa mult, dar în realitate totul este fin conturat, chiar și cele mai mici detalii și fonturi sunt perfect redate.

Rata maximă de refresh este de 240 Hz, în timp ce spațiul de culoare DCI-P3 se pare că este acoperit în proporție de 100%.

Apropo de asta, am măsurat deviațiile Delta E ale ecranului așa cum a venit și am observat că totul este suficient de bine reglat direct din fabrică:

Test culori inainte calibrare ecran Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s

După calibrare, display-ul a arătat de ce este cu adevărat în stare. Deviația medie Delta E94 a coborât la numai 0.3, în timp ce pe Delta E2000 media a fost de doar 0.5. Deviațiile maxime au fost de 0.6, respectiv 1.0, extrem de scăzute și care recomandă acest ecran chiar și pentru editare foto-video la nivel avansat.

Deviații Delta E după calibrare ecran Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s:

În ceea ce privește luminozitatea ecranului, nimic de comentat. Undeva în partea de centru-sus am măsurat nu mai puțin de 473 cd/mp, valoare ce-i permite laptopului să fie folosit și în lumină naturală puternică.

Distribuția luminozității nu este cea mai omogenă, dar nu aș spune că poți observa aceste mici diferențe în mod normal.

Distribuție luminozitate ecran la 100% intensitate laptop Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s:

Distributie luminozitate ecran laptop Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s

Aș mai vrea să adaug că în cazul exemplarului de test se putea observa ceva light bleeding undeva în colțul din stânga-jos. După cum știm acest fenomen diferă la fiecare exemplar în parte, așa că nu va fi ceva comun.

Una peste alta, ecranul este de foarte bună calitate și este o plăcere să interacționezi cu laptopul prin intermediul lui.

Sunetul extern, pe de altă parte, nu se ridică la același nivel cu ecranul, ba din contră. Calitate cel mult acceptabilă, sunet pe care l-aș caracteriza drept sec, fără dinamică și cu bass ce aproape că lipsește cu desăvârșire.

În schimb, jack-ul combo de 3.5 mm oferă o audiție la un înalt nivel calitativ, mai nimic de reproșat aici. Și volumul maxim este de apreciat. 

Hardware, sistem de operare și aplicații

Așa cum am spus din primele rânduri ale recenziei, Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s este cel mai puternic laptop pe care l-am încercat până acum. Inima este reprezentată de un procesor Intel de ultimă generație, dar nu asta este neapărat cel mai important. Faptul că avem sub carcasă modelul Intel Core i9-12900H face ca totul să fie de-a dreptul impresionant.

Iar pe partea grafică avem parte de o placă dedicată NVIDIA GeForce RTX 3080 Ti cu 16 GB de memorie tip GDDR6. Este probabil cea mai bună soluție grafică pe care o poți așeza lângă un astfel de procesor.

Condimentezi totul cu o cantitate de memorie RAM de 32 GB, de tip LPDDR5. Adaugi la sfârșit un spațiu de stocare de nu mai puțin de 4 TB, cu două SSD-uri a câte 2048 GB ce rulează în RAID 0 pentru maxim de performanță, și ai în față un ansamblu hardware de invidiat.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s:

Ca sistem de operare, exemplarul de test Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s a venit cu Windows 11 Pro 64-bit preinstalat. Pe lângă aplicațiile ce vin în mod tradițional la pachet cu acest SO, Acer a mai adăugat unele precum Acer Collection S, Acer Legal Information, Acer Product Registration, DTS Sound Unbound, DTS:X Ultra, ExpressVPN, Firefox, Killer Intelligence Center, Norton Security Ultra, PhotoDirector for acer, Planet9, PowerDirector for acer, Realtek Audio Console și PredatorSense. Dintre toate, eu aș spune că cea mai importantă ar fi ultima din enumerare, care îți pune la dispoziție anumite informații și setări utile, aranjate suficient de logic cât să nu te copleșească. 

Capturi de ecran din aplicația PredatorSense de pe Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s:

Performanță

Precizez din nou că am testat un model de preserie, ce nu reprezintă varianta finală ce va ajunge pe rafturile magazinelor. Asta înseamnă, în primul rând, că exemplarul de față nu rula o versiune de BIOS finală, care să fie perfect optimizată. Așadar, rezultatele din tabelul de mai jos ar putea cunoaște o îmbunătățire mai mult sau mai puțin considerabilă când totul va fi pus la punct pentru laptopurile de serie Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s.

Teste de benchmark Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s

Conectivitate

Noteboook gaming Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s

Mai nimic de reproșat la acest capitol pentru Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s. Avem Wi-Fi 6E, cel mai nou și mai performant standard, precum și Bluetooth 5.2, din nou cea mai recentă versiune.

Pe partea de contact direct, sunt două porturi USB-C de tip 3.2 Gen.2 ce suportă rate de transfer de până la 10 Gbps. De asemenea, ambele sunt compatibile Thunderbolt 4, DisplayPort și Power Delivery. Porturi USB-A sunt și ele tot două la număr și sunt de tip 3.2 Gen.2. Portul HDMI este în varinata 2.1, din nou de apreciat. Mai avem și port ethernet de tip Gigabit LAN 2.5 Gbps, în timp ce jack-ul de 3.5 mm combină ieșirea audio cu intrarea de microfon.

Tot aici adaug și prezența unui cititor de carduri SD, a camerei web HD și a senzorului de amprentă, poziționat în colțul din stâga-sus al touchpad-ului. Senzorul are o rată foarte înaltă de recunoaștere a amprentei și un timp normal de răspuns.

Tastatură și touchpad

Noteboook gaming Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s

Tastatura de pe Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s este una ce pare mai degrabă luată de pe un ultrabook. Cursa tastelor este foarte scurtă, actuarea se face cu minim de efort, în timp ce feedback-ul este scăzut. O tastatură perfectă pentru redactare, însă mai puțin pentru gaming, din punctul meu de vedere.

Noteboook gaming Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s

Iluminarea RGB este per key, complet personalizabilă în PredatorSense și este plăcută, fără lumină reziduală care să iasă prin laterale.

Touchpad-ul acoperit cu sticlă este exact, acceptă gesturi multitouch, iar click-urile se fac fără zgomot, dar și fără prea mult feedback. Nu-i deloc rău, dar parcă am întâlnit și mai bine la alte laptopuri Acer.

Autonomie

Noteboook gaming Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s

Bateria de 99 Wh, adică dusă la limita admisă pentru ca un dispozitiv să poată fi adus în cabină la bordul unui avion, reușește să genereze o autonomie bună în anumite condiții de exploatare. Mă refer la sarcini comune precum cele office, navigare web, multimedia. În astfel de condiții de folosire poți trece de 6 – 7 ore de autonomie, dacă luminozitatea ecranului este setată la circa 40%, suficient în majoritatea situațiilor.

În gaming sau task-uri grele, precum editare video, autonomia scade evident, întrucât ansamblul hardware puternic își cere tributul. Dacă te încăpățânezi, poți goli acumulatorul și în circa o oră, dar asta înseamnă să storci tot ce se poate de la laptop în timp ce încărcătorul nu este conectat.

Adaptorul de alimentare din pachet generează la ieșire o putere de 230W. Sincer, la ansamblul hardware integrat de Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s mă așteptam la o putere de 280W. În fine, cu adaptorul de față bateria goală se încarcă complet în aproximativ 3 ore.

Preț

Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s – nu este deocamdată listat în oferta magazinelor online din țara noastră. Prețul recomandat de Acer în Europa pleacă de la 2300 Euro fără TVA.

Concluzii

Noteboook gaming Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s

Se aștepta cineva ca un laptop precum Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s să fie ieftin? Eu recunosc că înțeleg ce înseamnă să integrezi cele mai performate componente și că acestea își adaugă fiecare costul, pentru ca produsul final să urce sus ca preț.

Dacă însă ești solvabil și îți dorești unul dintre cele mai puternice laptopuri ale momentului, ce reușește să rămână suficient de compact, atunci Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s poate fi răspunsul. Are și mici neajunsuri, dar, per total reprezintă o bună alegere.

Cele mai importante plusuri și minusuri pentru Acer Predator Triton 500 SE PT516-52s:

PRO

  • calitate înaltă de fabricație, laptop solid și rezistent;
  • compact pentru tot ceea ce integrează;
  • ecran de foarte bună calitate;
  • ansamblu hardware de top;
  • conectivitate extinsă, cu cele mai noi module prezente;
  • autonomie bună.

CONTRA

  • sunetul extern nu se ridică nici pe departe la nivelul acestui laptop;
  • tastatura se simte în utilizare mai degrabă de ultrabook decât de laptop de gaming.