Zilele trecute Huawei a anunțat câteva produse cu care atacă puternic piața începând de anul viitor. Cu două dintre acestea am avut ocazia de a lua un prim contact. Este vorba despre căștile Huawei FreeClip și laptopul Huawei MateBook D16. Tableta de top Huawei MatePad Pro 13.2 nu a ajuns la timp spre a putea fi prezentă la eveniment.

În fine, le voi prezenta pe scurt pe fiecare dintre ele și încep cu căștile Huawei FreeClip. Sunt unele ce nu au cum să nu ridice sprâncene și semne de întrebare. Asta din cauza designului și a formei total neobișnuite. Eu unul nu am mai văzut o asemenea abordare, iar cei de la Huawei ne-au transmis că nici din ce cunosc ei nu ar mai fi alte căști de acest fel în piață.

Sunt trei elemente la exterior: „bila” ce se așează în ureche, „C-bridge” (podul / puntea C) și elementul în formă de bob (de fasole aș zice eu).

Bila este cea în care este așezat difuzorul, unul ce folosește tehnologie de direcționare a sunetului spre timpan. Fiind căști de tip open ear, este mai greu ca undele sonore să ajungă doar în ureche, nu și împrejur. Le-am purtat câteva minute și la un volum de până la circa 50% sunetul produs de căști nu este auzit mai deloc de cei din jurul tău. De pe la 60 – 70% sunetul se propagă din ce în ce mai tare și spre ceilalți, dar nu aș spune că aceștia vor înțelege exact ce asculți tu.

C-bridge este puntea ce leagă bila de bob. Este realizat dintr-un aliaj Ni-Ti (nichel-titan) și are o rezistență foarte mare la torsiune, păstrându-și foarte bine forma în timp. Prin interiorul acestui C-bridge sunt trase nu mai puțin de 9 cabluri separate.

Ultimul, dar nu cel din urmă, este bobul. În acesta sunt dispuse bateria, un microfon secundar (primul este pe bilă), precum și alte componente esențiale.

Acum, întrebarea care apare cu siguranță este aceea legată de confortul la purtare și de cum se așează pe ureche. Surprinzător (sau nu), Huawei FreeClip aproape că nu se simt pe ureche. Ai tendința să le verifici poziția, dar ideea este că ele odată fixate așa cum trebuie, nu mai necesită niciun fel de ajustare. Sunt ușoare și sunt confortabile. Asta după un scurt test de doar câteva minute, rămâne să vin cu detalii când le voi primi pentru review.

Tableta Huawei MatePad Pro 13.2 este una flagship. Nu a fost disponibilă la hands-on, dar am avut parte de o prezentare. Specificațiile sunt de top: de la construcție, cu o grosime de doar 5.5  mm și o greutate de 580 grame, la ecranul de tip OLED flexibil cu luminozitate maximă de 1000 nits și până la bateria de 10.000 mAh.

Oficialii Huawei nu au dorit să ne ofere detalii despre chipset-ul integrat, dar din ce informații am găsit pe internet ar fi vorba despre Kirin 9000S cu GPU Maleoon 910 MP4.

Vom primi și acest dispozitiv la review, așa că voi aduce atunci toate detaliile despre experiența de utilizare.

Ultima serie de produse, dar nu cea din urmă, este reprezentată de laptopurile Huawei MateBook D14 și MateBook D16 2024. Am interacționat timp de câteva minute cu modelul cu ecran de 16 inch.

Principalele caracteristici de design se referă la marginile foarte înguste din jurul ecranului, ce fac ca întreg corpul să fie precum al unui laptop cu ecran de 15.6 inch. Grosimea este de 17 mm, iar greutatea este păstrată la circa 1.72 kg, una dintre cele mai reduse față de a competitorilor direcți.

Este oarecum neașteptat că aceste MateBook D integrează soluții de procesare Intel Core i5, i7 și i9 din seria H. Adică dintre cele full power, cum mai sunt ele numite. În România, dacă am înțeles corect, modelul MateBook D16  va veni în două configurații – cu 8 /512 GB și Intel Core i5-13500H, respectiv cu 16 GB / 1 TB și Intel Core i9-13900H. Prima dintre ele ar urma să coste undeva la 4.999 lei, în timp ce a doua va fi oferită la 6.999 lei. Din nou, sper că am reținut corect cifrele.

Rămâne să vedem la lucru și aceste laptopuri. Ideea este că cei de la Huawei au promis că în 2024 vor reveni tare pe piața de notebook-uri, ceea ce înseamnă că vom vedea tot mai multe astfel de lansări.

În plus, nu doar pentru laptopuri sunt așteptate noutăți în 2024, ci pe toate segmentele de produse, ba chiar ne-au fost promise noutăți majore. Ce înseamnă asta mai exact nu vreau să ghicesc neapărat, dar sunt sigur că mulți dintre voi știți la ce ne putem aștepta de la Huawei. Poate chipset-urile noi care vor fi integrate în dispozitive ce vor ajunge și în Europa, poate un sistem de operare propriu, deloc dependent de tehnologii și patente americane… Poate, poate…

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.