Opera – de ce nu are “succesuri”?

28/07/2009

                 Citeam un articol din Capital.ro legat de un fel de război al browserelor. Se individualizează două planuri ale “războiului”.

a. Zona giganţilor – Internet Explorer şi Firefox – ascendenţa ultimului este indubitabilă şi este o chestiune de timp până va detrona supremaţia  browserului oferit de Microsoft. La ora actuală Internet Explorer are 49,8 % vs Firefox 37,6 % (în Europa căci la nivel global Internet are puţin sub 60 % iar Firefox puţin peste 30 %). Mozilla are cel mai bun produs de piaţă în viziunea specialiştilor. Este un open source care are nenumărate aplicaţii care îi dau valoare. Fără extensii, Fifrefox nu ar avea nicio valoare.

b. Zona piticilor – unde sunt mai mulţi jucători. Aici se bat Opera (3,4 %) , Safari (2,9%) şi mai recentul Google Chrome(2,8%). Chrome la ce verb are în spate probabil va mai creşte şi va depăşi pe ceilalţi pitici.

                 Nu îmi explic de ce Opera nu are o cotă mai mare. Au vechime în spate, au trecut mereu testele Acid3 cu 100% (adică culorile randate de un browser Opera în momentul afişării unui site sunt reale şi nu înregistrează devieri), este rapid ca şi viteză de download, are un speed dial supermişto şi o groază de posibilităţi de customizare.

                Oare de ce?

                 Ştiu că Opera a fost firma care a “pârât” politica Microsoft de a introduce Internet Explorer ca browser implicit în sistemele de operare Windows – politică considerată neconcurenţială şi sancţionată de Uniunea Europeană cu o amendă uriaşă şi schimbarea politicii pentru Windows 7 în ce priveşte piaţa europeană.

                Probabil, se gândesc că vor mai “ciupi” din cota Internet Explorer (care în afară de versiunea 8.0 se spune că este cel mai slab browser de pe piaţă).

Categorii
Tag-uri
Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.