A trecut ceva timp de la testarea unui smartphone B-brand chinezesc. Mă uitam că în ultima perioadă m-am jucat numai cu vârfuri de gamă: LG G6, Samsung GALAXY Note8 sau HTC U11. A venit și vremea unui low-budget cu specificații interesante – Oukitel K6000 Plus.

Am mai testat produse Oukitel și pot să spun că sunt dispozitive solide, cu update firmware primit în timp, cu acces la Google Play și o experiență de utilizare decentă. Nu mi s-a întâmplat ca vreun smartphone de-al lor să se oprească subit sau să aducă o autonomie cu adevărat restrânsă etc.

Bineînțeles, dispozitivul trebuie raportat la prețul său. De cele mai multe ori, telefoanele B-brand sunt slabe la capitolul foto și video. Aici nu au experiența necesară în a realiza un firmware care să pună senzorul în valoare (de multe ori și senzori aleși sunt din categoria low-cost).

Haideți să trec mai bine pe recenzia în sine, să-i cunoaștem specificațiile hardware. O să vedeți că avem un smartphone cu design clasic, cu baterie mare și date hardware destul de bune pentru costul afișat. Așa atrag atenția telefoanele ieftine de la branduri mai puțin cunoscute, prin raportul preț / specificații.

Specificații

Design

În pachet dați de smartphone-ul metalic de tip unibody ce nu oferă acces la bateria Sony de 6080 mAh. Are folie de protecție montată din fabrică, husă din plastic transparent, încărcător ce alimentează la 5V / 7V / 9V / 12V cu 2A, cablu microUSB – USB, adaptor microUSB – USB pentru stick-uri de memorie etc, manuale și ghiduri de utilizare în limba engleză, certificat de garanție. Lipsesc căștile pe jack de 3.5 mm.

K6000 Plus se dorește a fi un battery phone și nu iese în evidență prin designul său. L-aș considera ușor robust, la cele 208 gr. și 9.8 mm grosime. Cel puțin în carcasa sa ascunde un acumulator de 6080 mAh ce știe și încărcare rapidă la 12V pe 2A.

Sub ecran se află tasta fizică ce a primit și cititorul de amprentă. Mi s-a părut a fi nu pus chiar simetric față de restul telefonului, dar s-ar putea să fie doar o impresie personală – o deviere mică de tot. Carcasa metalică de tip unibody contribuie la senzația de rigiditate structurală. Sunt două spații din plastic pe spate, pe acolo sunt poziționate elementele de conectivitate ( 4G, Wi-Fi, bluetooth etc).

Nu sunt prea multe de comentat. K6000 Plus arată bine pentru clasa de produse din care face parte. Nu iese neapărat în evidență prin atenția maximă la detalii (vezi poziționarea cititorului de amprentă, senzația că întreaga mașinărie a fost făcută pe repede înainte ca să dea la număr). Apreciez simplitatea și cumva onestitatea. Ei nu vor să te cucerească cu cine știe ce design tras de păr, ci mai degrabă prin ceea ce oferă la capitolul autonomie, dar și prin experiența de utilizare (software light cu firmware actualizat).

Ecran și sunet

IPS de 5.5 inch cu rezoluție 1920×1080 pixeli protejat cu sticlă nespecificată de tip 2.5D. Cred că avem o sticlă simplă, de aici și grija Oukitel în a pune o folie de protecție peste ecran, direct din fabrică.

Panelul este neașteptat de bun, nu au făcut rabat în ce privește calitatea. Culoriile sunt vii și naturale, unghiul de vizualizare comparabil cu ce primim pe flagship-urile A-list. Sosește cu software-ul MiraVision ce permite calibrarea culorilor în funcție de preferințele utilizatorului. Sunt trei moduri: Standard, Viu și Mod utilizator cu setări lăsate la mâna clientului. Au adus și un filtru pentru lumina albastră, în situațiile în care telefonul ajunge a fi utilizat în spații întunecate și în relativa apropiere a ochilor.

La baza ecranului pe lângă cititorul de amprentă se află și două taste capacitive iluminate: Aplicații recente la stânga și Back la dreapta.

Sunetul cade în sarcina difuzorului de la bază. Sunt două grile, în stânga și în dreapta portului microUSB – doar una singur și activă, cealaltă pusă acolo pentru design. Este mediocru în ce privește difuzorul principal și asta nu doar pentru că l-am testat după ce m-am jucat cu o bestie în domeniu – HTC U11. Pur și simplu, K6000 Plus are un sound mult prea metalic, te zgârie pe urechi la intensitate maximă, fără pic de frecvențe joase. Difuzorul ăla pare a fi pus acolo mai mult pentru notificări, apeluri de voce etc. Nu neapărat să-l folosești în jocuri, redare a unui playlist etc.

Jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară, iar reglarea volumului se face din lateral stânga. Cu căștile in-ear JBL Momentum aș spune că trece testul în mod onorabil, pe la 70 – 80% din volum nu sunt distorsiuni majore, suficient de mult bass și înalte redate relativ bine. Oricum, în altă ligă față de difuzorul principal. Păcat că majoritatea companiilor B-brand nu sunt mai atente în ce privește calitatea speaker-ului. Nu că ar fi cine știe ce tuning de făcut aic. Doar să meargă pe o componentă de mai bună calitate.

Hardware, sistem de operare și aplicații

La un preț cu TVA sub 850 lei primești un procesor octa-core, 4 GB și 64 GB spațiu de stocare. Îl avem pe MediaTek 6750 pe ARM Cortex-A53, Mali-T860 MP2 în poziția de accelerator grafic. Are două clustere cu 4 xx ARM Cortex-A53 la 1.5 GHz și 4 x ARM Cortex-A53 la 1.0 GHz, dezvoltat într-un proces de litografiere pe 28nm, memoria RAM de tip DDR3 este tactată la 667 MHz – K6000 Plus are capacitatea maximă de memorie RAM primită de acest CPU.

Informații relevate de CPU-Z;

Cei 64 GB spațiu de stocare sunt de tip eMMC 5.1, iar la capitolul Performanță îl vedeți trecut prin AndroBench. Nu este neapărat un spațiu de stocare rapid, precum UFS 2.0 și 2.1 (majoritatea smartphone-urilor cu preț de sub 250 dolari merg pe mâna eMMC 5.1, din rațiuni legat de preț – memoriile UFS sunt și scumpe, iar companiile A-list se bat în comenzi).

Nu este neapărat un super-procesor, dar în categoria sa preț nici nu poți să-i ceri cine știe ce. Au mers pe un procesor mai ieftin, dar contrabalansează prin capacitatea bateriei, prin cantitatea de memorie RAM și stocare. 6750 este capabil să ruleze majoritatea jocurilor și aplicațiilor din Google Play, în condiții optime.

Rulează Android 7.0 Nougat și a primit 3 – 4 update-uri de firmware când l-am pornit. Cu nivelul corecțiilor de securitate a ajuns la iulie 2017. HTC U11 sau LG G6 era pe august 2017, diferențele nu sunt majore. Rămâne de văzut dacă Oukitel mai upgradează firmware-ul. Evit să dau un pronostic pozitiv sau negativ.

Avem un Android stock, puțin modificat. Accesul către sertarul de aplicații se realizează în mod clasic, fără swipe de la bază în sus. Lista aplicațiilor o găsiți mai jos și pot să spun că nu avem nici pic de bloatware + acces direct la magazinul de aplicații și jocuri Android. Au adus câteva tips & tricks în meniul de setări, tips & tricks pe care le-au botezat Smart assistance.

  • oprești sunetul de apel sau notificare a unei alarme prin întoarcerea telefonului cu fața în jos;
  • duși telefonul aproape de ureche și difuzorul principal se dezactivează;
  • captură de ecran cu apăsarea simultană a trei degete;
  • deschidere a camerei foto și video prin slide cu trei degete pe display;
  • cu două degete pe ecran în mod simultan se intră în modul de reglare a volumului;

& alte chestii de gen (desenezi o literă pe ecranul de blocare / deblocare și ai acces la diferite funcții etc). Unele persoane s-ar putea să le aprecieze, altele să nu le activeze niciodată.

Aplicații preinstalate pe K6000 Plus;

Aplicații Google – Căutare vocală Google, Chrome, Drive, Duo, Gmail, Căutare Google, Google Foto, Hărți, Magazin Play, YouTube;

Alte aplicații – Actualizare software, Agendă, Browser, Calculator, Calendar, Cameră foto, Ceas, Descărcări, Galerie, Înregistrare sunet, Manager fișiere, Radio FM, Management al sistemului (eliberare de cache, închidere aplicații remanente etc).

Android 7.0 Nougat pe Oukitel K6000 Plus;

Performanță

L-am încălzit în testele de benchmark (fără a ieși în evidență în mod neapărat). Rezultatele sunt modeste.

Teste de benchmark rulate pe Oukitel K6000 Plus;

Conectivitate

În ce privește spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 900 / 2100 MHz;

4G – FDD-LTE pe benzile 1 / 3 / 7 / 8 / 20.

Este dual-sim și dual-standby, fără a fi dual-active, deși sunt telefoane mobile cu MediaTek 6750 ce primesc apeluri pe al doilea SIM când primul este activ sau cu combinații 4G + 3G. K6000 Plus menține un SIM în 2G și altul în 3G / 4G cu date active.

Aduce Wi-Fi în standardele b/g/n, single band pe 2.4 GHz, bluetooth 4.0, A-GPS. Cititorul de amprentă se descurcă prompt. În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de power și reglarea volumului, la bază de microUSB și difuzorul terminalului, iar în lateral stânga de slotul combo (dual-sim sau single sim + slot pentru cardurile microSD de până la 256 GB).

În SpeedTest a obținut valori modeste – în jur de 50 Mbps la download și upload. Este la limită să zicem așa, în niciun caz nu te impresionează în ce privește descărcarea de conținut din internet. Aș zice că și pentru prețul de 7 – 800 lei se putea mai bine. Una peste alta, se descurcă, nu te lasă în drum ca să zic așa într-un limbaj mai plastic.

Alt element ce s-ar putea să fie apreciat la nivel local – radio FM.

Cameră foto și video

16 Megapixeli + LED flash și autofocus, iar camera frontală urcă la 8 Megapixeli. Rezultatele sunt mediocre, mai ales în low-light sau cu LED-ul flash activat (nu-și face cadrul corect cu LED-ul activ și captează imaginea fix când lumina este mult prea puternică, iar toate imaginile ies arse). O altă problemă este dată de faptul că tremuratul chiar și imperceptibil al mâinii aduce o fotografie tremurată, cu ghilimelele de rigoare. 

Poți avea suprize neplăcute și lumina corectă. Pur și simplu, este depășit de situație și sunt suficiente cele câteva mostre din corpul acestui review spre a vă face o impresie. Camera este punctul cel mai slab al lui K6000 Plus și sunt sigur că s-ar fi putut mult mai bine, cu atenție mai mult în ce privește software-ul ce face legătura între senzorul propriu-zis și interfața dedicată.

Dacă ai o mână de oțel și lumină bună, s-ar putea să scoți și imagini cât de cât decente. Parcă prea multe astre trebuie să se alinieze pentru o amărâtă de imagine ce urmează a fi uploadată pe Facebook sau Instagram.

Fotografii făcute cu Oukitel K6000 Plus;

Autonomie

La utilizare intensivă nu prea ai cum să-l aduci în zona roșie, de dimineața până seara. Aș zice că rezistă spre 2 zile fără absolut nicio problemă.

În testul Gadget.ro a obținut 8 ore și 53 de minute (luminozitate la 100%, redare a playlistului Unboxing de pe canalul de YouTube al site-ului). Este o valoare respectabilă, nu nepărat cea mai bună din ce am testat până acum. Totuși, bateria Sony de 6080 mAh își face datoria și putem spune că avem un adevărat battery phone. Permite și încărcarea altor telefoane – adică se transformă în power bank de ocazie.

În ce privește încărcarea bateriei, adaptorul din pachet de 12V / 2A l-ar alimenta de la 0 – 100% în 1 oră și 40 de minute conform Oukitel. În testul nostru au ieșit 2 ore și 20 de minute pentru un refill complet al energiei din acumulatorul de 6080 mAh.

Portul microUSB mi s-a părut a fi prea strâns în telefon, nu am idee cât de rezistent va fi în timp la conexiunea repetată între cablu și smartphone. Am așa o vagă impresie că după câteva zeci de ori va strica mufa dedicată.

Preț

Oukitel K6000 Plus – 179.99 dolari în oferta Tomtop.com. Se transformă în 700 lei + TVA = aprox. 832 lei.

Concluzii

Oukitel K6000 Plus trebuie văzut ca un battery phone, cu multă memorie RAM și spațiu de stocare din plin, cu Android puțin modificat și bloatware inexistent. Putea să se descurce mai bine în ce privește speaker-ul său, dar mai ales la nivel de cameră foto și video unde se situează la nivelul smartphone-urilor din 2010 – 2011. Aș zice că este ușor inutilizabil la nivel de captură a imaginilor și materialele video, ceea ce în 2017 este de-a dreptul inacceptabil, chiar și în dreptul unui telefon de 800 lei.

PRO

  • display bine calibrat;
  • autonomie bună;
  • Android puțin modificat cu o interfață ce preia comenzile în mod rapid;
  • spațiu mare de stocare;
  • construcție ce imprimă ideea de soliditate.

CONTRA

  • cameră foto cu rezultate modeste, de cele mai multe ori;
  • difuzor mediocru;
  • lipsa garanției pe meleagurile autohtone.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.