gAuto

Începând cu anul 2026 reprezentanţii EuroNCAP vor schimba din nou modalitate de evaluare a maşinilor, astfel că pentru a obţine cât mai multe stele în testele de siguranţă, viitoarele modele vor trebui să se alinieze la noile cerinţe.

Una dintre noutăţi îmi place şi mie şi se referă la butoanele din habitaclu. Pentru a obţine 5 stele la viitoarele teste EuroNCAP, producătorii auto vor trebui să includă pe maşini mai multe butoane fizice şi mai puţine capacitive.

Foarte multe maşini moderne se bazează pe comenzi tactile, însă reprezentanţii EuroNCAP susţin că acestea sunt foarte periculoase pentru siguranţa rutieră deoarece şoferii trebuie să îşi mute atenţia de la drum atunci când au nevoie de a accesa o anumită funcţie. Îmi aduc aminte că în 2022 Volkswagen a anunţat că renunţă la butoanele capacitive de pe volan, asta după ce au primit numeroase plângeri din partea şoferilor.

Cei de la EuroNCAP vor trata cu mare atenţie acest aspect, astfel că, dacă un producător îşi doreşte să îi crească şansele unei maşini de a obţine 5 stele în testele de siguranţă, trebuie să pună mai multe butoane fizice în interiorul acesteia. Butoanele vor trebui să fie reprezentantive pentru funcţii importante, printre acestea regăsindu-se luminile de semnalizare, luminile de avarie, claxonul, ştergătoarele sau apelul de urgenţă.

„Noile teste EuroNCAP din 2026 vor încuraja producătorii să utilizeze comenzi separate, fizice pentru funcții de bază într-o manieră intuitivă, care să limiteze timpul în care șoferul este neatent la drum și să promoveze șofatul mai sigur”, a declarat Matthew Avery, directorul de dezvoltare strategică din cadrul EuroNCAP.

Sursa: automarket.ro