Asociația Constructorilor de Automobile din Europa (ACEA) a publicat concluziile unui studiu realizat împreuna cu McKinsey pe tema dezvoltării reţelelor de încărcare din Uniunea Europeană.
În ultimii cinci ani vânzările de maşini electrice din Uniunea Europeană au crescut de 10 ori (în 2021 s-au comercializat 1.7 milioane unităţi, adică 18% din toată piaţa auto), în timp ce numărul staţiilor de încărcare au crescut doar de 2.5 ori. Pentru a ţine pasul cu vânzările de maşini electrice, dar şi pentru a atinge ţinta de reducere a emisiilor de CO2 cu 55%, se pare că până în 2030 la nivelul Uniunii Europene vor fi necesare 6.8 milioane de puncte publice de încărcare a maşinilor electrice.
Cei de la ACEA susţin că pentru a se obţine acest rezultat statele membre UE ar trebui să instaleze săptămânal undeva la 14.000 de staţii de încărcare. În prezent se instalează cam 2000 de puncte de încărcare săptămânal.
„Provocarea cheie acum este să convingem toate statele membre să crească ritmul în extinderea infrastructurii necesare. Avem absolută nevoie de concluzii ambițioase ale propunerii AFIR, atât în termeni de timp, cât și de țintele pe care le stabilește pentru fiecare țară UE.” a declarat Oliver Zipse, CEO-ul BMW şi Preşedintele ACEA.
Studiul intitulat „Masterplanul infrastructurii de încărcare a vehiculelor electrice din Europa” cuprinde câteva date esențiale pentru necesarul unei rețele de încărcare care să țină pasul cu dezvoltarea accelerată a vânzărilor de automobile electrice.
- 6,8 milioane de puncte de încărcare instalate până în 2030;
- 14.000 de puncte de încărcare pe săptămână;
- 184 de puncte de încărcare pentru fiecare 100 km de șosea;
- 279.000 de puncte de încărcare pentru camioane;
- 56.000 de puncte de încărcare pentru autobuze;
- 24.000 de puncte de încărcare rapidă (camioane și autobuze) pe cei 47.000 de km ai rețelei TEN-T;
- o medie de 51 de puncte de încărcare rapide pentru camioane și autobuze la fiecare 100 km;
- investiții de 280 miliarde euro în puncte de încărcare publice și private până în 2030;
- investiții de 8 miliarde de euro anual în rețele publice.