În luna iunie aflam că Tribunalul Bucureşti a confirmat insolvenţa companiei de asigurări Euroins şi demararea procedurii de faliment. Legislaţia în domeniu spune că de la deschiderea procedurii de faliment a unui asigurator, poliţele RCA emise de acesta mai sunt valabile 90 de zile.
Valabilitatea de 90 de zile nu se aplică contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – Garanţii, prevăzută în secţiunea A din anexa nr. 1 la Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, cu modificările şi completările ulterioare.
Practic toate poliţele RCA emise de Euroins vor expira pe 8 septembrie, respectiv 7 noiembrie, date până la care şoferii sunt obligaţi să le înlocuiască cu unele noi. Din păcate până în prezent doar 63.000 de români au făcut acest lucru, cifră nesemnificativă ţinând cont că la sfârşit de iulie mai erau active aproximativ 1.8 milioane de asigurări RCA emise de Euroins.
În tot acest context ciudat ASF a solicitat Ministerului Finanţelor prelungirea valabilităţii acestor poliţie cu încă 90 de zile, iar acesta din urmă a pregătit deja un proiect de lege în acest sens.
„Necesitatea adoptării proiectului de act normativ sub forma unei ordonanțe de urgență este justificată de împrejurările excepționale generate de existența unui număr extrem de mare de asigurați care dețin polițe de asigurare în special asigurări obligatorii de răspundere civilă auto RCA încheiate cu societatea de asigurare la care a fost deschisă procedura de faliment, iar luarea acestei măsuri în regim de urgență se impune pentru a se asigura o protecție reală a contractanților și beneficiarilor de asigurări, în considerarea faptului că există riscul ca, în actuala conjunctură, gradul de cuprindere în asigurare a parcului național auto să scadă în mod semnificativ”, se arată în nota de fundamentare.
În tot acest timp majoritatea poliţelor Euroins vor expira, astfel că şoferii vor fi obligaţi să îşi facă o nouă asigurare la un alt asigurator.