Adoptarea standardului Wi-Fi ax, cunoscut și drept Wi-Fi 6, este în plin avânt. Deja chiar și smartphone-urile și laptopurile în configurațiile de bază sunt compatibile Wi-Fi 6, iar astfel de routere au ajuns să coste în unele cazuri puțin peste 100 de lei.

Ce poți face dacă vrei să te bucuri de toate avantajele Wi-Fi 6 pe un desktop PC? Poți apela la un adaptor special, unul precum Tenda E30 dacă vrei să ții și bugetul sub control.

Specificații placă de rețea PCI Express Wi-Fi AX3000 Tenda E30

  • Interfață: PCI Express x1;
  • Antene: 2 x 5 dBi, detașabile;
  • Standarde Wi-Fi: 802.11 a/b/g/n/ac/ax, 2.4 și 5 GHz;
  • Viteze maxime: 2402 Mbps pe 5 GHz, 574 Mbps pe 2.4 GHz;
  • Securitate: 64/128-bit WEP, WPA-PSK / WPA2-PSK / WPA3-SAE, 802.1x, WPA/WAP2/WPA3;
  • Bluetooth: 5.0, 4.2, 4.0;
  • Dimensiuni: 120.8 x 78.5 x 21 mm;
  • Greutate: 38 grame fără antene, 86 grame cu antene.

Design

Placa de retea PCi Express Wi-Fi AX3000 Tenda E30

Am primit produsul de test în cutia de retail sigilată, în care mai găsim cele două antene detașabile, cablul header pentru Bluetooth, un adaptor pentru montare pe carcase cu profil redus, un mic CD cu drivere și un ghid de instalare rapidă:

Nu ar fi multe de spus despre aspectul unui dispozitiv precum Tenda E30. Fiind o componentă internă a unui sistem desktop PC nici nu are de ce să primească un design studiat.

Tenda E30 este mai degrabă un adaptor ce face trecerea de la modulul wireless Intel AX200, unul ce este nativ pe interfață M.2, la o interfață de tip PCI Express x1. Tenda a adăugat și cele două antene detașabile și suportul pentru carcasă, ce poate fi înlocuit cu celălalt din pachet dacă ai o carcasă cu profil redus.

Pentru a monta adaptorul pe placa de bază este nevoie doar să-l fixezi în slotul PCIe x1 și să-l asiguri cu un șurub pe carcasă.

Pentru a activa conexiunea Bluetooth trebuie să conectezi și cablul din pachet pe adaptorul wireless Tenda E30 și pe placa de bază a PC-ului, într-unul dintre porturile pentru USB-uri. Dacă nu mai ai așa ceva liber, atunci nu prea ai cum să activezi conexiunea Bluetooth. Ideal era ca Tenda să aducă în pachet un cablu de tip pass through, spre a nu pierde niciun port USB de pe carcasa PC-ului și să ai în același timp Bluetooth de la adaptorul wireless E30.

Antenele se montează apoi pe adaptor simplu, prin înșurubare. Antenele pot fi îndreptate în absolut orice direcție, pivotul ce le permite asta fiind reglabil la 360 de grade.

Performanță

Placa de retea PCi Express Wi-Fi AX3000 Tenda E30

Imediat ce am terminat de montat dispozitivul în PC, Windows 10 l-a recunoscut fără a fi nevoie de instalarea vreunui driver:

Așadar, am trecut la câteva teste de performanță. Primul a fost realizat pe Wi-Fi 6 în banda de 5 GHz, unde am prins o viteză maximă de transfer de circa 810 Mbps, adică la limita a ceea ce poate routerul de test, anume Tenda RX3. Acest test l-am făcut cu PC-ul chiar lângă router.

Atunci când am dus PC-ul la locul lui, adică în altă cameră decât cea unde este routerul, cu doi pereți între dispozitive, vitezele pe 5 GHz au scăzut destul de tare, până la aproximativ 540 Mbps.

Pe banda de 2.4 GHz, vitezele au fost de circa 240 Mbps, în oricare din scenarii, adică și atunci când am avut PC-ul lângă router, dar și când l-am dus în camera alăturată, ce pune doi pereți între dispozitivele ce comunică între ele.

Preț

Placă de rețea PCI Express Wi-Fi AX3000 Tenda E30198 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării recenziei).

Concluzii

Placa de retea PCi Express Wi-Fi AX3000 Tenda E30

Tenda E30 este un adaptor wireless cu suport pentru Wi-Fi 6 cu un preț corect raportat la performanțe. Singura mică problemă aș spune că ține de recepția și transmisia semnalului pe banda de 5 GHz, ce scade destul de tare atunci când între router și placă apar mai multe obstacole. De fapt, nu este neapărat ceva neobișnuit pentru Tenda E30, ci pentru majoritatea dispozitivelor cu Wi-Fi când comunică pe banda de 5 GHz.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru placa de rețea PCI Express Wi-Fi AX3000 Tenda E30:

PRO

  • simplu de instalat;
  • performanțe foarte bune raportate la preț;
  • conexiune Bluetooth 5.0 inclusă.

CONTRA

  • vitezele maxime pe banda de 5 GHz scad evident atunci când între router și placă apar ceva obstacole (comportamentul este similar la orice dispozitiv de buget, dar trebuie menționat).