Seria RTX 40 de la NVIDIA se laudă încă de la lansare cu performanțe cu mult peste seria precedentă, iar noi am dezvăluit o parte dintre aceste plusuri cu ocazia testelor pentru GeForce RTX 4090 și RTX 4080. Acum a venit la rând modelul ce ar putea reprezenta grosul vânzărilor, întrucât vine la un preț mai așezat, dar nu renunță la nicuna dintre tehnologiile ce fac din seria RTX 40 una potrivită pentru entuziaștii de jocuri pe PC, dar și pentru anumite categorii de profesioniști și de creatori de conținut.
Exemplarul despre care vorbim în continuare vine de la MSI, mai exact model MSI Ventus X NVIDIA GeForce RTX 4070 cu 12 GB de memorie RAM și caracteristici după cum urmează.
Specificații placă video MSI Ventus X NVIDIA GeForce RTX 4070
Date tehnice
Placă videoMSI Ventus X NVIDIA GeForce RTX 4070
CUDA Cores 5888
Tensor Cores 184 de generația a 4-a
RT Cores 46 de generația a 3-a
Shader FLOPS 29
Clustere de procesare grafică 4
Clustere de procesare a texturii 23
Frecvență de bază
Frecvență Boost1920 MHz
2475 MHz
Memorie video 12 GB GDDR6X
Frecvență memorie 10500 MHz
Interfață memorie 192-bit
TGP 200W
Conectivitate 3 x Display Port, 1 x HDMI
Greutate 804 grame
Design și construcție
Am pirimit unitatea de test în cutia de retail, în care am mai găsit doar un mic ghid de utilizare:
De câteva săptămâni am instalat în unitatea mea desktop o placă video MSI Suprim X NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti, despre care vom vorbi într-un material viitor, deci că a fost nevoie să o înlocuiesc pe aceea cu noua placă. Așa că am pus și câteva poze din care să vă faceți o idee despre deosebirile dintre cele două modele:
Așa cum se poate vedea extrem de clar din imaginile de mai sus, versiunea Ti este uriașă și cu mult mai grea decât MSI Ventus X NVIDIA GeForce RTX 4070. Acum, aceste caracteristici reprezintă un avantaj, din punctul meu de vedere, întrucât o placă video mai compactă și mai ușoară poate fi integrată în mult mai multe tipuri de carcase decât o poate face una precum RTX 4070 Ti, RTX 4080 sau RTX 4090.
Pe de altă parte, față de oricare dintre cele trei tocmai enumerate, MSI Ventus X NVIDIA GeForce RTX 4070 nu se poate compara din punct de vedere al construcției. Spre a putea fi atins un preț de achiziție mai rezonabil, nu s-a mai folosit atât metal, ba din contră. Oricare dintre plăcile de la exterior, cea argintie, din jurul ventilatoarelor, și cea neagră de pe partea opusă, sunt acum din plastic, deși sunt finisate spre a imita metalul. Din partea mea, asta nu reprezintă nici cea mai mică problemă, întrucât vorbim despre o componentă pe care o alegi pentru cu totul alte motive decât pentru aspect, finisări ori materiale. Iar dacă prin folosirea plasticului în locul metalului s-a putut obține o greutate evident mai redusă, atunci de ce nu?!
În fine, despre design nu aș vrea să insist prin cuvinte, mai bine las pozele să vorbească:
Eu mai spun doar că și pe MSI Ventus X NVIDIA GeForce RTX 4070, ca și pe celelalte trei plăci video din seria RTX 40 cu care am interacționat până acum, sunt tot trei ventilatoare. Este adevărat că, din cauza dimensiunilor mult reduse ale lui RTX 4070 față de oricare dintre celelalte, acum ventilatoarele sunt mai mici, dar vom vedea că asta nu are un impact negativ asupra temperaturilor. Asta și pentru că au un design bine studiat, zic eu. Mă refer la faptul că sunt 10 pale pentru fiecare ventilator, iar 2 câte 2 sunt „legate” unele de celelalte și astfel se pare că se poate produce o presiune de aer mai ridicată și un control mai bun al fluxului.
În rest, MSI Ventus X NVIDIA GeForce RTX 4070 este construită mai mult decât ok. Nu are același nivel de detalii și nici nu se poate pune problema de pretenții premium, fiindcă nu-i cazul, dar totul este mai sus de nivelul satisfăcător. Nimic nu se simte fragil ori de slabă calitate, iar asta este cel mai important, până la urmă.
Închei acest capitol aducând în discuție aici, spre a nu mai crea o secțiune dedicată, partea de conectivitate. Cam ca la orice placă video a ultimilor ani, MSI Ventus X NVIDIA GeForce RTX 4070 propune trei DisplayPort și un HDMI.
Performanță
Acum îmi dau seama că am vorbit poate mai mult la capitolul precedent față de cât era nevoie, mai toată lumea va fi interesată de cum se prezintă aici o placă video precum MSI Ventus X NVIDIA GeForce RTX 4070.
Ca să nu vă țin deloc în suspans, din tot ce am descoperit eu, NVIDIA GeForce RTX 4070 este undeva similară cu NVIDIA GeForce RTX 3080 la nivel de performanță brută, de putere de calcul „nativă” să zic așa. Doar că, făcând parte din seria RTX 40, noul model se poate lăuda cu alte tehnologii, ajunse la noi versiuni, care ajută în întreg procesul de randare, fie că vorbim despre jocuri, fie de programe specializate pe editări foto – video, de design, proiectare, creare conținut de orice fel.
Iar aici mă voi referi în mod special la NVIDIA DLSS 3, ce reprezintă o evoluție evidentă față de tot ce poate varianta 2. Și, foarte important de menționat, nici DLSS 2 nu este deloc rău. Doar că după ce vezi de ce este în stare DLSS 3, parcă îți dorești să treci de la seria NVIDIA GeForce RTX 30 la cea actuală.
Iar cu MSI Ventus X NVIDIA GeForce RTX 4070, DLSS 3 își face treaba. Și își face treaba bine.
Am testat cea mai nouă tehnologie de îmbunătățire a imaginii și de creștere a numărului de fps în jocurile Cyberpunk 2077 și în F1 2022. În ambele se observă nu numai cifre cu mult mai bune pentru fps atunci când DLSS 3 este activat, ci și o calitate evident mai ridicată a imaginii, în ansamblu.
Alături de MSI Ventus X NVIDIA GeForce RTX 4070 a stat un procesor Intel Core i7-13700K, 32 GB memorie RAM DDR5 și un SSD XPG Gammix S70 Blade de 1 TB, printre altele.
Las mai jos capturile de ecran din ambele jocuri, unde am testat în două scenarii de utilizare. Cu DLSS 3 activat sau dezactivat, dar mereu cu Ray Tracing pornit pe cele mai ridicate setări. La fel a fost cazul și pentru detaliile din jocuri, duse la cele mai înalte posibilități. Rezoluția a fost 2K QHD (2560 x 1440 pixeli) de fiecare dată.
Se poate observa cum în Cyberpunk 2077 sunt generate în medie cu circa 20% mai multe fps cu DLSS 3 activat, în timp ce la F1 2022 creșterea este și de aproape 100%. Și da, asta chiar contează, mai ales că, așa cum am precizat deja, cu DLSS 3 activat nu primești doar mai multe fps, ci și o conturare mai fină, cu detalii mai precise, dar chiar și cu contrast înalt și culori mai vibrante.
Pe lângă cele două jocuri, am mai rulat o serie de teste de benchmark, iar rezultatele le puteți analiza din capturile de ecran de mai jos:
Pe tot timpul testelor benchmark, fie că vorbim despre cele din jocuri, fie de cele de mai sus, am monitorizat temperaturile de pe placa video. Într-o carcasă bine aerisită, MSI Ventus X NVIDIA GeForce RTX 4070 nu a trecut de 69 grade Celsius pe GPU, cu 80 de grade Celsius pe modulele de memorie și cu un maxim de 84 grade Celsius pe cel mai fierbinte punct din tot ansamblul hardware al plăcii.
Preț
MSI Ventus X NVIDIA GeForce RTX 4070 – circa 600 de Euro, preț recomandat. (Vom actualiza prețul imediat ce placa video va fi disponibilă în țara noastră).
NVIDIA GeForce RTX 4070 ar putea fi hitul din întreaga serie. Performanța este la un nivel suficient de ridicat, toate tehnologiile gamei sunt acolo, iar asta chiar contează, așa cum tocmai am demonstrat. Propunerea MSI Ventus X pentru acest GPU este una extrem de echilibrată și nu aș spune că vine cu vreun minus care să merite scos înainte. Problema cea mai mare pentru plăcile NVIDIA GeForce RTX 40 rămâne în continuare prețul, chiar dacă la RTX 4070 est ceva mai așezat, tot consider că se poate mai accesibil de atât. Dar piața este cum este, iar oferta este dictată de cerere…
Acest review este susținut de MSI. Placa video MSI Ventus X NVIDIA GeForce RTX 4070 a fost testată timp de 4 zile și a fost returnată. Întreg conținutul review-ului aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva înainte.