Microsoft a ales un nou CEO. Vestea a circulat cu viteza fulgerului și nu este blog / site tech din dot com sau site generalist de știri care să nu fi scris despre această decizie a companiei americane. Mi se pare logic să fie așa. Este al treilea CEO al Microsoft după Bill Gates de la fondara companiei până în 2000 și Steve Ballmer din 2000 până în 2014 când a fost anunțat Satya Nadella în această poziție.
Acum să nu vă gândiți că un CEO conduce precum un sultan și deciziile sale sunt luate fără a fi tras la răspundere, fără a avea sfatul unor persoane cu experiență. Microsoft are trei persoane ce joacă un rol important în companie:
1. Satya Nadella – noul CEO;
2. John W. Thompson – Președinte / Chairman al Microsoft și artizanul înlăturării lui Steve Ballmer;
3. Bill Gates – fondatorul companiei și Technology Advisor / omul care-și pune accentul pe device-urile ce urmează a fi lansate;
Steve Ballmer se retrage din funcțiile manageriale avute în cadrul Microsoft, dar rămâne unul dintre acționarii importanți.
Câteva detalii legate de Satya Nadella:
Este un veteran al Microsoft cu 22 de ani vechime, a condus grupul Cloud și Enterprise ce a impresionat prin profitabilitate. Are 46 de ani, lucrează la Microsoft de la vârsta de 24 de ani. S-a născut și a studiat în India.
Satya Nadella deține o specializare în Inginerie electrică și electronică la Manipal Institute of Technology din țara natală. Și-a continuat studiile și când s-a mutat în SUA: Master în Științe Informatice la Universitatea din Wisconsin-Milwaukee și MBA la Universitatea din Chicago.
Una dintre primele declarații ale lui Satya Nadella din poziția de CEO:
“Este o onoare incredibilă pentru mine să conduc această companie. Deşi am avut succes până acum, vrem să realizăm mai mult. Este o perioadă critică pentru Microsoft şi pentru industria IT. Pe măsură ce tehnologia evoluează, şi noi evoluăm odată, sau chiar înaintea ei”
Observați că din prima pune punctul pe i. Am subliniat replica respectivă. Este o perioadă critică pentru Microsoft și pentru business-ul său. Sunt multe probleme urgente.
I. Windows 8.1 și rata de adopție, modul în care este perceput în piață
Windows 8 a fost criticat pentru interfața Modern UI axat pe device-urile cu touch. Majoritatea utilizatorilor de Windows folosesc mouse-ul și tastatura, Microsoft ține cont de feedback-ul obținut și în Windows 8.1 Update 1 pregătește câteva modificări substanțiale la nivel de UI.
II. Viitorul Windows Phone 8 și integrarea diviziei Nokia în sistemul Microsoft
WP8 a crescut destul de puternic în 2013 prin intermediul unui smartphone în genul lui Nokia Lumia 520 care a adus milioane de unități comercializate în dreptul companiei finlandeze. Au păstrat rețeta intactă la Nokia Lumia 525 care aduce în plus doar 1 GB RAM vs 512 MB RAM la Lumia 520.
Pentru Microsoft este important nu doar să puncteze în categoria low-cost ci să rivalizeze prin produsele sale direct cu smartphone-urile de top ce rulează Android sau iOS. Pe de altă parte să vedem cum vor reuși să stimuleze alte companii să producă telefoane cu sistemul lor de operare. Mai ales că ei dețin și Nokia concomitent, Google era în aceeași situație cu Motorola și a ales să vândă spre Lenovo spre a-și securiza parteneriatele cu Samsung, LG etc.
III. Este timpul ca Microsoft să fie cu un pas în fața concurenței
Satya Nadella trebuie să puncteze în ce privește capacitățile sale de vizionar. Până acum, Microsoft a părut a fi cu un pas în spatele concurenței directe (Google și Apple, în mod special). Nu au reușit să beneficieze de explozia smartphone-urilor și tabletelor. Au cote de piață minore față de Android și iOS, iar viitorul nu pare a fi mai roz.
Satya Nadella are o misiune grea și Microsoft se pregătește de schimbări majore în perioada imediat următoare.