gAuto

Este criză mare de microprocesoare în întreaga lume, toate industriile fiind afectate de acest lucru: de la producătorii de smartphone-uri, tablete şi console, până la cei auto. Orice produs inteligent în adevăratul sens al cuvântului foloseşte cel puţin un microprocesor.

Producătorii auto sunt printre cei mai afectaţi de această criză, maşinile actuale fiind puternic tehnologizate şi fără aceşti semiconductori ele nu pot funcţiona. În acest context mai toate companiile auto (Toyota, Ford, Audi, Honda, Mazda, Volkswagen) au anunţat opriri temporare de producţie. Printre cei afectaţi se numără şi Dacia, compania anunţând deja oprirea temporară a producţie pe 1 februarie şi confirmând alte astfel de acţiuni pe parcursul acestei luni.

De ce s-a ajuns la această situaţie ?

  • cererea de gadget-uri a explodat în 2020 în contextul pandemiei, iar mare parte din producţia de microprocesoare a fost redirecţionată către acest segment de piaţă;
  • cererea auto din unele regiuni a revenit mai repede decât a fost estimat, astfel că solicitările producătorilor auto pentru semiconductori au fost subestimate, iar producătorii de chip-uri au redirecţionat producţia către alţii;
  • interdicţiile impuse de SUA producătorilor chinezi de procesoare şi componente electronice au obligat producătorii auto să caute alţi furnizori din alte ţări, aspect foarte greu de implementat (SMIC este în acest moment blocat, iar cum toată lumea s-a reorientat către TSMC, compania taiwaneză nu face faţă cererii).

Este clar că pandemia COVID-19 a schimbat regulile jocului din mers, iar acum încercăm să echilbrăm balanţa tot din mers.

Există totuşi şi o veste bună în toată această criză. Uniunea Europeană şi-a dat seama de dependenţa ridicată de zona Asiei şi va investi peste 50 de miliarde de euro în sprijinirea producţiei locale de procesoare şi semiconductori.

Surse: hotnews.ro, profit.ro 1, 2