Primul și, până acum, singurul proiector Epson pe care l-am testat a fost unul cu tehnologie laser, deci unul dintr-un cu totul alt segment de piață și cu mult mai scump decât cel despre care vorbim azi. Epson CO-FH02 a reprezentat o surpriză pe cât se poate de plăcută, un proiector pe care mă văd nevoit să-l recomand încă din introducere. Nu este nici pe departe perfect, dar, la cât costă, nu văd de ce nu și-ar face loc prin casele mai multor români. Este un proiector ce poate fi folosit cu succes în mai toate scenariile, de la prezentări, la conținut TV, filme și chiar jocuri.
Material video de tip review:
httpvh://youtu.be/IXoX6PKeF0Q
Specificații proiector Epson CO-FH02
Date tehnice Proiector | Epson CO-FH02 |
---|---|
Sistem de proiecție | Tehnologie 3LCD, Obturator RGB cu cristale lichide |
Panou LCD | 0.62 inch cu MLA (D10) |
Lampă | UHE, 188 L, 6.000 de ore durată de viață utilă, 12.000 ore durată de viață în mod economisire energie |
Luminozitate maximă | 3.000 Lumen (2.000 Lumen în mod Economic), valori valabile atât pe alb, cât și pe culori |
Culori | 16.7 milioane |
Rezoluție nativă | 1920 x 1080 pixeli, aspect 16:9 |
Raport proiecție | De la 1.19 la 1.61:1 |
Dimensiuni diagonală proiecție | De la 26 la 391 inch |
Conectivitate | HDMI, USB-A 2.0, USB-B (doar pentru service) + Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 / 5 GHz și Bluetooth prin dongle ce rulează Android TV 10 |
Sunet | 1 difuzor de 5W |
Consum energie | 270W Normal, 214W Economic, 0.5W Standby |
Greutate | 2.6 kg |
Dimensiuni | 320 x 211 x 87 mm |
Pachet, design și construcție
Am primit unitatea de test în pachetul de retail sigilat, în care am mai găsit două telecomenzi, baterii compatibile pentru ambele, dongle pe HDMi ce rulează o versiune Android TV, cablu de la HDMI mamă la HDMI tată, cablu microUSB la USB-A, două cabluri de alimentare (unul pentru Europa, celălalt pentru UK) și câteva pliante, printre care și ghid de pornire rapidă:
Am fost surprins să descopăr două telecomenzi, dar am înțeles apoi că avem una dedicată proiectorului, cea albă, cealaltă ce controlează funcțiile adaptorului ce rulează Android TV – cea neagră. Ambele au dimensiuni și greutate asemănătoare, dar și principalele butoane sunt așezate cam în același mod.
Stick-ul cu Android TV nu poate fi montat direct, este nevoie să folosești ambele cabluri adaptoare din pachet. Atât cel HDMI, cât și pe cel de la USB-A la microUSB trebuie conectate la proiector, apoi la adaptor. Pentru a face asta este nevoie să desfaci capacul de pe laterala din stânga, ce poate fi detașat și pus la loc fără a fi nevoie de vreun instrument / unealtă. Capacul este ținut la locul lui printr-un mecanism simplu cu clemă.
Dongle-ul Epson cu Android TV are o formă și dimensiuni convenționale pentru un asemenea dispozitiv. Portul de alimentare pe microUSB este dispus pe latura opusă celui HDMI.
Proiectorul Epson CO-FH02 este compact, l-aș numi chiar portabil. Asta fiindcă nu este nic greu, iar grosimea și, de fapt, toate dimensiunile îl fac ușor de transportat. Îl ții cu ușurință într-o singură mână și nu ocupă mult spațiu nici într-un rucsac și nici pe o masă, un birou sau oriunde îl vrei amplasat când ai nevoie de proiecție.
Forma este clasică, cu muchii puternic rotunjite, cu lentilele de proiecție pe latura din față, cumva către dreapta. Nu există capac de protecție al lentilelor, dar acestea sunt dispuse mult către interiorul laturii, așa că este greu să fie atinse din greșeală.
Grile de aerisire sunt pe ambele laterale, precum și puțin pe zona de jos, în dreptul capacului ce acoperă zona de conectivitate.
Aerul cald este evacuat forțat de ventilatorul sistemului de răcire prin fanta de pe partea stângă (când privim proiectorul din față).
Mi s-a părut ușor ciudat că singurul buton de pe proiector este cel Power, lângă care este și un LED de status. În rest, mai există o rotiță pentru ajustarea focusului, ce se face iată manual și nu există unul automat.
Epson CO-FH02 se sprijină pe trei picioare, dintre care două în spate și unul frontal, amplasat către centru.
Acesta din urmă permite reglarea pe înălțime a proiecției, mecanismul de ajustare fiind simplu. Apeși un buton și ridici sau împingi în jos piciorul, pentru ca atunci când este eliberat butonul să se blocheze pe acea poziție piciorul.
Dacă vorbim despre construcție, atunci nimic de obiectat. Cel puțin nu atunci când luăm în considerare prețul acestui proiector. Plastic bun, deloc pretențios, dar care este mat și deci mai puțin predispus la apariția zgârieturilor. Finisări cel puțin corecte, ba chiar nu am găsit vreo muchie prea tăioasă ori o îmbinare mai puțin fericită. Epson CO-FH02 se simte suficient de solid, dar chiar și așa ceva grijă trebuie să ai când îl transporți, fiindcă nu cred că va rezista cu brio dacă îl scapi pe jos…
Imagine
Proiectoarele Epson sunt recunoscute pentru tehnologia de proiecție 3LCD, una ce aduce beneficii reale raportat la cea DLP. Iar asta este evident din primele minute în care deschizi proiectorul Epson CO-FH02. Eu am fost sincer surprins de cât de bine afișează orice fel de imagine acest proiector.
Luminozitatea, în primul rând, este neașteptat de ridicată. Cei 3.000 Lumeni în modurile normale de proiecție chiar sunt acolo și nu sunt valabili doar pentru alb, ci și pentru anumite culori. Asta înseamnă că se poate păstra saturația și strălucirea imaginii indiferent de cadru, în timp ce contrastul dintre nuanțe este și el la un nivel foarte înalt.
Culorile sunt cu adevărat vivide, intense, dar nu supra saturate. Nici măcar pe modul de imagine Vivid nu m-au deranjat, totuși am găsit cea mai corectă reprezentare pe modurile Natural și Cinema. Pe Dinamic parcă este cel mai rău, cumva se duce totul cam la extrem, în timp ce punctul de alb are o tentă ușor violet. Chiar și așa, sunt sigur că există utilizatori ce vor prefera acest mod, mai ales pentru animații sau jocuri este cu adevărat spectaculos.
Pe Normal avem un alb pe cât se poate de corect, în timp ce pe Cinema se observă o imagine mai caldă, ce atrage cu sine tonuri ale pielii mai vii, cam ceea ce trebuie pentru filme.
Contrastul este cam singurul punct ușor nevralgic al acestui proiector. Asta fiindcă cu greu poate fi atins un negru cât de cât adânc. Chiar și cu lumină în cameră negrul este tot un gri închis, pentru ca în întuneric total să fie și mai evident acest neajuns. Este nevoie să scazi destul de tare luminozitatea ca să atingi un raport de contrast acceptabil la o proiecție în întuneric complet.
Dar marele avantaj al proiectorului Epson CO-FH02 este tocmai cel că poate fi folosit fără mari probleme inclusiv în condiții de lumină ambientală puternică. Eu l-am testat în orice scenariu și am găsit mai mereu un reglaj care să pună în valoare tot ce poate oferi acest proiector.
Chiar și pe modul Eco, cel în care lampa distribuie o luminozitate maximă limitată la 2000 Lumeni, nu am găsit ceva în neregulă. Sigur că cu multă lumină în cameră sau la o prezentare în care toată lumea are nevoie să vadă totul pe cât se poate de clar, vei dezactiva modul Eco, dar în rest nu ai niciun motiv să nu consumi mai puțină energie și, în același timp, să menții mai scăzut zgomotul făcut de ventilatorul ce răcește lampa proiectorului Epson CO-FH02.
Rezoluția Full HD este și ea surprinzător de bună. Adică, până la diagonale de 3 – 3.5 metri chiar nu am de ce să mă plâng. Este adevărat că mult mai sharp apare totul până pe la 2.5 metri, dar nici la 3.5 metri nu-i rău deloc. Mai sus de atât se vor face concesii atât pe partea de conturare a detaliilor, cât și pe cea de luminozitate. Asta este normal și se întâmplă la orice fel de proiector, întrucât atât densitatea ppi are de suferit, cât și distribuția aceleiași cantități de lumină pe o suprafață mai mare.
Ca o scurtă concluzie pe partea de calitate a imaginii: foarte, dar foarte bună pentru nivelul de preț unde concurează Epson CO-FH02.
Dacă vorbim despre diagonale, atunci trebuie precizat că acestea sunt aproape egale cu distanța de proiecție. Adică, măsurat de mine, la 1 metru distanță a lentilelor de suprafața de proiecție ai o diagonală de circa 103 centimetri, pentru ca de la 2.5 metri să obții o diagonală de aproximativ 100 inch (2.54 metri).
Cam așa este și în fișa de specificații, unde este dată o diagonală maximă de 391 inch (circa 9.93 metri) de la o distanță de proiecție de 10.4 metri.
Sunet
Epson CO-FH02 integrează și un singur difuzor, a cărui grilă se poate observa pe latura de sus a proiectorului, cea de formă hexagonală.
Sunetul nu este tocmai rău, dar fiind mono nu este deloc dinamic, să zic așa. Calitatea este ok, nu prea există bass și singurele frecvențe joase sunt cele din acel spectru al celor medii, care sunt bine redate. Înaltele sunt și ele acolo, dar nimic spectaculos.
Volumul maxim este suficient pentru unele emisiuni TV, clipuri video pe YouTube sau anumite prezentări către un public restrâns, dar nimic mai mult de atât. Pentru filme, muzică ori jocuri eu aș alege o sursă separată de sunet.
Din păcate aceasta nu poate fi alta decât una cu conectivitate Bluetooth sau direct tot de la sursa de semal video. Fiindcă nu există ieșire prin jack de 3.5mm ori ieșire audio optică, ci doar intrare HDMI. Iar aceea va fi ocupată fie de sursa de redare, fie de stick-ul cu Android TV.
Vorbesc la acest capitol și despre zgomotul făcut de ventilatorul din proiector. Pe scurt, este un pic cam gălăgios pe modurile Normal, Vivid și, cel mai rău, pe Dynamic (aici fiind și luminozitatea maximă a lămpii), dar abia sesizabil atunci când activezi modul Eco. Și, trebuie din nou menționat, că în majoritatea scenariilor de proiecție poți folosi fără nici cea mai mică problemă modul Eco, deci cel în care ventilatorul abia se aude.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Am adăugat acest capitol pentru un proiector întrucât Epson CO-FH02 vine din pachet cu un stick pe HDMI ce rulează Android TV în versiunea 10. Cunoaștem interfața acestuia de la alte dispozitive ce rulează un asemenea sistem de operare, iar la Epson CO-FH02 este unul lăsat în stadiu nativ.
Din punct de vedere hardware al acestui adaptor, nu am prea multe informații, deși am instalat programul AIDA64, nici acolo nu aș spune să ni se dau prea multe detalii.
Informații din AIDA64 despre stick-ul ce rulează Android TV ce vine la pachet cu proiectorul Epson CO-FH02:
Vedem că ar fi vorba despre un procesor Amlogic de tip quad-core la 1.8 GHz, pe Cortex-A53, ajutat pe partea grafică de un chip Mali-G31. Memoria RAM este de 2 GB, în timp ce spațiul intern de stocare este de 4GB.
Parcurgerea pașilor de instalare se face facil, poți inclusiv să apelezi la un smartphone de pe care să inițializezi sistemul și de pe care să aduci conturile Google.
Eu am ales să configurez de la zero sistemul și a existat un pas la care am putut alege ce anume aplicații îmi doresc să fie de-a gata instalate, dintr-o listă nu tocmai lungă.
Configurare inițială Android TV pe proiectorul Epson CO-FH02:
Apoi, în interfață se navighează ușor prin intermediul oricărei dintre cele două telecomenzi. Sigur că cea neagră, adică cea dedicată stick-ului este cea recomandată, dar dacă nu o ai la îndemână o poți folosi fără probleme și pe cea a proiectorului.
Interfața Android TV 10 disponibilă pe stick-ul ce vine la pachet cu Epson CO-FH02:
Aplicațiile disponibile în Google Play Store adaptat acestui sistem de operare sunt mai mult decât suficient, ba chiar aș spune că nici nu prea ai nevoie de tot ce este pe acolo. Sunt disponibile toate de streaming, dintre care le amintesc pe cele mai întâlnite, ca YouTube, YouTube Kids, Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, SkyShowtime, HBO Max, Plex, Kodi ș.a.m.d. Sunt, de asemenea, disponibile o mulțime de alte aplicații, dar și jocuri.
Totul a rulat conform mai mereu, doar când existau instalări ori actualizări în fundal am remarcat un lag evident și ceva înghețări ale ecranului. În rest, totul decurge pe cât se poate de fluid, totuși nimic instant. Pentru un asemenea dispozitiv nu aș spune că trebuie mai bine de atât.
Tot aici voi adăuga și câteva poze din meniul OSD, cel ce poate fi activat și parcurs doar din telecomanda albă ce vine la pachet cu proiectorul Epson CO-FH02:
Meniul OSD este simplu, cu doar câteva meniuri, și bine structurat, nimic nu te pune în dificultate.
Conectivitate
Aici ar fi călcâiul lui Ahile pentru Epson CO-FH02. Asta fiindcă avem doar un port HDMI. Da, pe lângă acesta mai exsită un USB-B, dar care este rezervat strict intervențiilor service, și un USB-A care acționează doar ca alimentare pentru stick-ul cu Android TV. Deci, ne bazăm doar pe un HDMI, care, dacă este ocupat de adaptorul Android TV, gata, nu mai există nici acela.
Asta înseamnă că pentru a schimba între sursele de redare trebuie să execuți o manevră fizică și nu poți doar selecta din telecomandă HDMI 1, HDMI 2, VGA, DP, USB-C ori altele. Nu, fiindcă tot ce ai este un port HDMI.
Mai mult, faptul că nu există un jack de 3.5 mm ori o ieșire optică de sunet te limitează din nou, așa cum am apreciat la capitolul Sunet. Poți folosi ca sursă video un alt dispozitiv și tot din acela să dai și audio către niște boxe ori căști, dar mi se pare că totul este cumva peste mână.
Este adevărat că, odată conectat stick-ul cu Android TV, ți se deschid câteva opțiuni suplimentare, grație conectivității Wi-Fi ac și a celei Bluetooth, dar dacă nu vrei să-l folosești pe acesta ca sursă ce te faci?
Păcat, un port adițional HDMI și o ieșire de sunet măcar pe jack de 3.5 mm ar fi fost suficiente pentru ca Epson CO-FH02 să aibă practic niciun minus real.
Preț
Proiector Epson CO-FH02 – 2.200 lei pe AVStore.ro sau 2.455 lei pe eMAG.ro, vândut printr-un partener MarketPlace (prețuri valabile la data publicării acestui review).
Epson CO-FH02 este un proiector care vine cu o imagine aproape incredibil de bună pentru nivelul de preț unde se situează. Am rămas cu adevărat surprins de luminozitate și culori, cu ceva mici mențiuni pe partea de reprezentare a negrului. În rest, un proiector compact și portabil, dar care este foarte limitat pe partea de conectivitate. Dacă îl vei folosi mai tot timpul cu stick-ul ce rulează Android TV, atunci această problemă dispare. Mai rămâne doar să alături o pereche bună de boxe, deși nici difuzorul integrat nu e tocmai rău. Doar că la așa imagine este păcat să te bazezi pe o boxă mono. În final, prețul este cel care apasă decisiv balanța în favoarea Epson CO-FH02 și mă determină să-l pot recomanda fără rezerve în zona de cost unde concurează.
Proiectorul Epson CO-FH02 a fost testat timp de 5 zile și va returnat. Acest review este susținut de Epson, dar întreg conținutul materialului aparține strict autorului și nu a fost aprobat ori editat de altcineva.