Cupa Mondială a ajuns în faza optimilor de finală și țin pumnii ștrânși pentru…, Croația. În secțiunea de comentarii putem discuta despre cine considerați că o să câștige și ce echipă prin fotbalul practicat a devenit favorita voastră.

Cupa Mondială este un eveniment sportiv major și o ocazie fericită pentru companiile ce au în portofoliu televizoare și proiectoare video. Recunosc că abia aștept momentul în care o să-mi aduc proiectorul în curte și alături de prieteni o să urmărim un meci dintr-un astfel de turneu. Proiectorul față de televizor îți aduce o proiecție de dimensiune considerabilă, chiar și peste 3 – 4 metri în diagonală, mult mai ușor de scos afară, portabilitate ceva mai mare. Mă rog, pe de altă parte chiar nu-mi doresc să stârnesc discuția proiector video vs televizor. Fiecare dispozitiv are certe puncte PRO. 

Epson este o companie japoneză ce are un cuvânt greu de spus pe piața de proiectoare video, iar în această perioadă rulează o serie de promoții destul de atractive. Epson EH-TW650 îl găsiți de la 3299 lei la 2195 lei. Mi-am dorit de mult să testez un proiector cu Wi-Fi și cumva a sosit la fix.

Tehnologia 3LCD aș spune că recomandă proiectoarele Epson pentru competiții sportive, multimedia. Avem un articol unde vedeți care sunt beneficiile sale față de DLP.

Material video

Specificații

Design

În pachet dați de dispozitiv, cablu alimentare, ghid de pornire rapidă, telecomandă + baterii, certificat de garanție, instrucțiuni de folosire pe CD. Lipsește cablul HDMI și o geantă ce ar fi ajutat în transportul său. Cablul HDMI nu este scump și nu înțeleg de ce au făcut economie în această zonă.

Epson EH-TW650 l-aș considera un produs relativ compact, ușor de transportat. Legat de geantă, puteți achiziționa una separat (au ceva dedicat în portofoliu). Fantele de aerisire pentru lampă sunt în față pe stânga, în dreapta pe lateral, la bază pe stânga. Elementele de  conectivitate le găsiți în partea spate, o multitudine de butoane în partea superioară. La bază sunt două piciorușe reglabile + piciorul frontal ce ajută la reglarea proiecției.

EH-TW650 aș spune că este îmbrăcat într-un plastic alb, notă discordantă face proiectorul propriu-zis îmbrăcat în negru. Sunt tot felul de șuruburi la vedere, presupun că service-ul se realizează destul de ușor. Am observat pe dreapta că are și un filtru de protecție pentru praf. Merge a fi scos din locașul său.

Difuzorul de 2W RMS se află pe spate. Prea multe comentarii nu sunt de făcut, un produs clasic ce iese cumva în evidență prin dimensiunile compacte pentru clasa din care face parte.

Utilizare

Îl deschizi din cutie, îl alimentezi la o sursă de energie și de conținut & gata. Poți începe să-l folosești, controalele din partea superioară te ajută în reglarea a tot ce vrei. Aproape că nu ai nevoie să navighezi prin interfață.

Setările lui Epson EH-TW650;

Nu ai nevoie de cine știe ce cunoștințe să-l reglezi după cum dorești, aș spune că Epson a gândit o interfață în care nu-ți prinzi urechile.

Punctele PRO pentru acest proiector sunt date de tehnologia 3LCD ce aduce imagini cu contrast ridicat, perfect pentru filme, jocuri și diferite transmisii sportive, contrastul de 15.000:1, faptul că poți seta o proiecție cu diagonala de peste 7 metri (cum ar fi să proiectezi pe un bloc și tot cartierul să se uite :)).

Negrul este intens, iar luminozitatea pe alb și pe culoare se află la o valoare bună – 3100 lumeni. Legat de dimensiunea proiecției, de la aprox. 3 metri distanță mi-a acoperit mare parte din perete, estimez o diagonală în jurul a 3 metri și jumătate. Aș zice că se descurcă excelent, deși nu avem un videoproiector short-throw. Sunt câteva moduri presetate: Dynamic, Bright Camera, Cinema și Game.

Mi-a plăcut faptul că Epson a venit cu o pagină de Home, de aici poți accesa date legate de sursa de proiecție, split screen, reglezi consumul de energie, modul de culoare și acces direct spre meniul propriu-zis. Meniul a fost structurat în Imagine, Semnal, Setări, Extinse, Rețea, ECO, Info și Resetare. Telecomana mi s-a părut destul de ergonomică și ușor de utilizat de la primul contact.

Conectivitate

Cum spuneam la capitolul design, elementele de conectivitate le-au pus în partea spate. Aici găsești port USB-A,  USB-B pentru semnal video, trei jack-uri pentru conectarea la un sistem de sunet, VGA, 2 x HDMI, portul de alimentare, senzorul IR pentru telecomandă.

EH-TW650 este ușor de setat, nici nu ai nevoie de telecomandă în mod direct. Are o sumă de butoane în partea superioară: Power, Home, Meniu, Back, Volum Up și Down, căutare sursă, informații legate de Wi-Fi, lampă și temperatură, reglare a proiecției.

+ cireașa de pe tort, Wi-Fi în standardele b/g/n.

Folosesc proiectorul de multe ori la școală și de mult așteptam un astfel de proiector, unul în care să nu mai fiu nevoit a mă conecta fizic la laptop, un dispozitiv pe care să pot proiecta și de pe smartphone. Uite că acum găsesc un proiector de gen la puțin peste 2000 de lei.

Trebuie descărcată aplicația Epson iProjection din App Store sau Google Play. Scanezi un QR code ce apare pe proiecție și gata, conexiunea a fost realizată. Poți proiecta galeria de imagini, un PDF, acces direct la cameră, accesezi internetul + întreaga interfață a telefonului mobil etc. Bineînțeles,  pe Wi-Fi poți conecta proiectorul și la un laptop cu Mac OS, Windows sau Chrome OS.

Epson iProjection pe Android;

Preț

Epson  EH-TW650 – aprox. 2100 lei în magazinele de specialitate din țara noastră.

Concluzii

Prin intermediul acestui proiector avem o altă dovadă că Epson își face temele în mod corect pe piața de videproiectoare, iar poziția fruntașă aș spune că este meritată din plin. La un preț așezat primești un proiector cu rezoluție Full HD și conectivitate Wi-Fi, un produs cu destul de multe puncte PRO.

În bugetul de aprox. 2000 lei aș spune că nu are rival și avem de-a face cu un veritabil best-buy. Multe comentarii la un proiector sunt legate de durata de viață a lămpii. În cazul modelului de față sunt suficiente ore spre a vedea câte un film în fiecare zi, pe…, 11 ani (modul Eco, film de 2h). 

PRO

  • raport preț / specificații / experiență de utilizare;
  • conectivitate bună, Wi-Fi în standardele b/g/n;
  • proiecție de dimensiuni apreciabile de la o distanță relativ redusă;
  • calitate ridicată prin tehnologia 3LCD, culori naturale și intense, perfect pentru multimedia, jocuri și evenimente sportive;
  • interfață structurată spre a fi ușor de parcurs chiar și de un începător în ale tehnologiei.

CONTRA

  • sunet mediocru, doar 2W RMS pe un proiector ce se dorește a fi de tip home cinema, există soluția conectării la un sistem dedicat;

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.