La sfârșit de martie, Realme lansa oficial în țara noastră două telefoane de buget. Despre unul dintre ele am vorbit deja pe larg, iar azi vedem cum se prezintă și Realme 10. Acest review vine ceva cam târziu, iar pentru asta îmi cer scuze în fața voastră, căci noua serie Realme 11 stă să debuteze în România, ce-i drept cea Pro. Nu aș spune așadar că Realme 10 nu mai merită de acum înainte atenție, mai ales dacă vor apărea tot mai des anumite promoții.

Specificații smartphone Realme 10

Date tehnice

Smartphone
Realme 10
EcranSuperAMOLED de 6.4 inch, aspect 20:9, rezolutie 2400 x 1080 pixeli, densitate 411 ppi, rată de refresh maximă la 90Hz, protecție Corning Gorilla Glass 5
ProcesorMediatek MT8781 Helio G99 pe 6nm, octa-core cu 2 x 2.2 GHz Cortex-A76 + 6 x 2.0 GHz Cortex-A55
Memorie8 GB RAM, 128 GB spațiu intern de stocare de tip UFS 2.2, slot dedicat pentru card microSD
GPUMali-G57 MC2
Sistem de operareAndroid 12 cu interfața Realme UI 3.0
Conectivitatedual SIM 4G LTE (2 x nano SIM), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.3, NFC, localizare prin GPS și BDS, USB Type-C 2.0 și jack audio de 3.5 mm
Camere foto și videoCameră principală cu 2 senzori:
- 50 Megapixeli Wide, 1/2.76 inch, f/1.8, PDAF
- 2 Megapixeli pentru adâncime de câmp
Filmează Full HD cu 30 fps, Full HD 1080p cu 30 / 60 fps

Cameră frontală de 16 Megapixeli, f/2.5,
Filmează Full HD 1080p cu 30 fps
Baterie5000 mAh, încărcare pe fir la 33W
Alte detaliisenzor optic de amprentă în ecran
Greutate178 grame
Dimensiuni159.9 x 73.3 x 8 mm

Pachet, design și construcție

Realme 10

Design plăcut, calitate bună de fabricație.

Ca de obicei, de la Realme am primit unitatea de review în cutia de retail sigilată, în care am găsit, pe lângă telefon, și o husă din silicon, încărcător rapid la 33W, cablu USB-A la USB-C, agrafă pentru acces la slotul sim și două pliante, unul cu rol de ghid de utilizare rapidă, celălalt cu informații de reglementare:

Realme 10 este bine protejat încă din pachet, are folie din plastic gata aplicată pe ecran, iar husa din silicon ușor fumurie îmbracă bine telefonul, se continuă pe colțuri ceva mai sus de profilul ecranului, iar „bordura” din jurul modulului camerelor de pe spate este înaltă.

Telefonul poate fi ales în două nuanțe pentru carcasă: Rush Black și Clash White. Totuși, niciuna nu prea aduce un spate fix în acea culoare. La exemplarul de față este vorba despre o nuanță ce pleacă de jos de la un gri deschis, iar sus ajunge la un bleumarin, trecând în degrade prin mai multe nuanțe de bleu deschis și albastru. Întreg spatele este cumva „metalizat”, sunt reflexii plăcute ce se ivesc în funcție de cum ajunge lumina pe carcasă.

Designul este deja clasic la Realme 10, l-am mai văzut în mare parte neschimbat și la C55, dar și la Realme 10 Pro Coca-Cola Edition, desigur la cel din urmă mai greu de urmărit datorită personalizării intense date de colaborarea cu cea mai celebră băutură răcoritoare din lume.

Revenim la Realme 10, care pe spate are aceeași doi senzori cu lentile rotunde separate. Lângă cel de sus este și un LED flash.

Pe față, ecranul nu se întinde tocmai până spre margini, acestea sunt destul de late pe oricare dintre cele 4 direcții. Colțurile display-ului sunt puternic rotunjite, iar camera frontală stă într-un decupaj tip bulină amplasat în colțul din stânga sus. Marginile sunt perfect plate, la fel ca spatele.

Construcția este de bună calitate, cel puțin pe partea de finisări totul se prezintă neașteptat de bine. Ca meteriale nu putem avea pretenții, vorbim despre un smartphone de buget ce folosește plastic atât pentru spate, cât și pentru șasiu. Chiar și așa, Realme 10 nu se simte deloc fragil, deși flexează un pic atunci când încerci să-l torsionezi.

Ecran și sunet

Realme 10

Ecran Super AMOLED căruia cu greu îți poți găsi un defect pentru acest segment de piață.

Față de Realme 10 Pro cu al său ecran IPS, Realme 10 mizează pe un panou Super AMOLED, deci de proveniență Samsung. În schimb, față de cei 120 Hz de la modelul Pro, Realme 10 trebuie să se mulțumească cu o rată maximă de refresh la 90 Hz. În meniul cu setări ale ecranului poți alege între opțiunile Ridicat (90 Hz), Standard (60 Hz) sau Selectare automată, ce gestionează rata de refresh în funcție de conținut.

Tot în meniul cu setări ale afișajului mai sunt opțiuni și pentru culori, cu posibilitatea de a ajusta inclusiv temperatura de culoare:

Ecranul este de bună calitate, mai nimic de obiectat pentru nivelul de preț unde joacă Realme 10. Culorile sunt intense, dar nu dintre cele mai saturate, contrastul extrem de ridicat, iar luminozitatea maximă poate urca foarte sus la nevoie, adică în bătăia directă a razelor solare. Chiar nu am avut probleme de lizibilitate cu Realme 10 în nicio situație. Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, practic nici la extreme nu apare desaturație sau constrast scăzut cu mult.

Din păcate, pe partea de sunet extern s-au făcut compromisuri. Nu avem două difuzoare, ci doar unul pentru multimedia. Există evident și al doilea, pentru apeluri, dar acela nu-l acompaniază pe cel de pe latura de jos. De aici, iese un sunet puternic, la un volum mai ridicat decât mă așteptam, iar calitatea este cel puțin decentă atât timp cât nu urci mai sus de 80%. Oricum, sunetul extern nu reprezintă un atu al acestui telefon.

În schimb, Realme 10 vine cu jack audio de 3.5 mm care, alături o pereche bună de căști, te va mulțumi fără dubiu. Calitate foarte bună a sunetului, cu toate frecvențele acolo distribuite așa cum trebuie, precum și volum maxim extrem de înalt.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Realme 10

Interfață plină de opțiuni, ce rulează optim, dar prea mult bloatware.

Chipset-ul MediaTek Helio G99 nu-i tocmai unul dintre cele mai puternice cu putință în 2023, nici nu avea cum să apară așa ceva sub carcasa lui Realme 10 având în vedere prețul, dar este peste ceea ce găsești în mod obișnuit pe la 1.000 de lei. Ajutat de acceleratorul grafic Mali-G57 MC2, procesorul octa-core se dovedește suficient de performant spre a duce orice joc sau aplicație din Google Play Store. Sigur că cele mai dificile vor rula la detalii mai scăzute și cu fps la fel, dar important este că toate aplicațiile pot fi rulate la o calitate decentă.

De apreciat la Realme 10 este și memoria. În țara noastră sunt disponibile modele doar cu 8 GB de RAM, în timp ce spațiul de stocare este de minimum 128 GB, dar poți alege și variante cu 256 GB. Pentru prețul la care este afișat acum Realme 10, aș spune că avem o cantitate de memorie standard cel puțin așa cum trebuie, ca să mă exprim mai altfel.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Realme 10:

Un mic minus pentru Realme 10 este sistemul de operare, ce a rămas la versiunea 12. Un Android 13 ar fi fost de preferat, întrucât nu peste multă vreme Google va începe să distribuie varianta 14. Așadar, Realme 10 va fi în câteva luni, dacă nu trece la Android 13, cu două generații în urmă.

Pe de altă parte, Realme UI 3.0, interfața ce rulează peste sistemul de operare, rămâne un atu al oricărui model de smartphone Realme. Este foarte apropiată ca aspect de un Android nativ, dar vine cu multe opțiuni de personalizare, nu doar ca design, să zicem, ci și ca acțiuni și funcții suplimentare. Mai mult, și poate mai important, este că Realme UI 3.0 rulează aproape impecabil mai tot timpul, fără lag sau orice fel de întârziere care să nu fie pusă pe seama ansamblului hardware.

Totuși, nu-i chiar totul roz la Realme 10 când vorbim de software, întrucât la ultimele modele de smartphone-uri Realme am văzut că se aduc din ce în ce mai multe aplicații preinstalate, ceva total contrar cu ceea ce era valabil acum 1 – 2 ani la acest producător. De la doar 3 – 4 aplicații suplimentare, s-a ajuns ca la Realme 10 să fie prezente, pe lângă cele uzuale și tot mai multe de la Google, altele precum: Amazon Shopping, Bolt, Booking, BridgeRun, Color Water Sort Puzzle Game, Ice Cream Inc, Joom, LinkedIn, Lord Mobile: Kingdom Wars, Manager telefon, Muzică, Royal Match, SHAREit, Spotify, ThiefPuzzle, TikTok, Videoclipuri și Vremea. Sigur că mai toate pot fi dezinstalate sau măcar dezactivate, dar nu văd rostul atâtor joculețe pe acolo, mai ales că toate sunt gratuite în Play Store…

Capturi de ecran din interfața Realme UI 3.0 cu Android 12 pe Realme 10:

Performanță

Scorurile din testele de benchmark relevă un ansamblu hardware mai performant decât găsești de obicei în zona asta de preț.

Scorurile din testele de benchmark scot la iveală o performanță peste segmentul de preț unde a ajuns să concureze Realme 10. Nu sunt multe de analizat, nu sunt multe de povestit, avem rezultate mai mult decât decente, cu mențiunea că Realme 10 se încălzește în zona centrală a spatelui, cumva un pic mai sus, dar nu exagerat, telefonul nu devine de-a dreptul fierbinte în nicio situație.

Teste benchmark

Smartphone
Realme 10
AnTuTu v10.0.1-OB1416502 puncte
AndroBenchSequential Read - 867.41 MB/s
Sequential Write - 544.12 MB/s
Random Read - 163.79 MB/s
Random Write - 233.74 MB/s
3DMarkWild Life Vulkan - 1368 puncte
Wild Life Extreme Vulkan - 382 puncte
PCMark Work 3.0 Performance10541 puncte
Geekbench 6 v.6.1.0Single-Core - 728 puncte
Multi-Core - 1993 puncte

Conectivitate

Realme 10

Fără 5G, dar cu suport dual sim 4G LTE și cu slot dedicat de card microSD.

Pentru a păstra prețul sub control, Realme 10 nu merge către zona 5G, ci se limitează la o conexiune dual sim 4G LTE, cu două cartele nano sim. În același slot există și un locaș pentru carduri de memorie microSD.

Tot ca elemente de conectivitate fizice, mai sunt: un USB-C 2.0, un jack audio combo de 3.5 mm, microfonul și difuzorul multimedia pe latura de jos; pe stâga este tocmai sertarul pentru cartele sim și card de memorie; sus este prezent un microfon secundar, în timp ce pe dreapta vedem butoanele pentru reglarea volumului și pe cel Power, ce integrează și senzorul de amprentă.

Amprentele sunt recunoscute într-un mod ușor bizar. Inițial țineam degetul pe senzor până ce primeam eroare. Adică, așteptam să fie recunoscută amprenta setată, dar nu se întâmpla asta. Apoi, dintr-o întâmplare, doar am atins pentru o fracțiune de secundă senzorul cu degetul care trebuia. Surpriză, în acest mod amprenta este recunoscută aproape de fiecare dată, o rată de reușită de peste 80 – 85%. Când am încercat din nou să țin mai mult timp degetul pe senzor, din nou erori după erori. Un pic ciudat comportamentul senzorului de amprentă, dar important este că, după ce înțelegi că trebuie doar să atingi senzorul pentru scurt timp, mai puțin de o secundă, totul funcționează în parametri.

N-am vorbit despre lista de elemente de conectivitate wireless. Sunt cele puse și în tabelul cu specificații de la începutul review-ului, adică nimic cu adevărat special. Doar poate prezența celui mai recent standard Bluetooth, adică 5.3 să merite menționat. În rest, pe Wi-Fi lipsește standard ax, cel mai performant este ac-ul, la localizare se folosesc sistemele GPS, Glonass, Galileo și BDS, iar NFC-ul este și el acolo. Așa cum spuneam, nimic special…

Camere foto și video

Realme 10

Doar senzorul de sus contează, celălalt este pentru „impresia artistică”.

Nici aici Realme 10 nu vine cu o sumedenie de senzori. Bine, în total sunt trei, dar de fapt doar doi contează. Cel wide de pe spate și cel frontal, întrucât a doua lentilă de pe spate este una pentru un senzor de analiză a adâncimii de câmp, unul ce știm cu toții că nu face mare lucru în realitate.

Interfața aplicației Camera de pe Realme 10 este cea pe care am tot văzut-o la smartphone-urile acestui producător, iar aici este mult mai lipsită de butoane și comenzi, întrucât nici funcțiile disponibile nu sunt atât de multe sau de avansate.

Interfața aplicației Camera de pe Realme 10:

În lumină naturală suficientă, senzorul principal se descurcă așa cum mă așteptam, dar nimic care să te dea pe spate. Calitatea generală a pozelor este corectă pentru acest nivel de preț, dar la modul general, cei pretențioși vor găsi fotografiile nu tocmai reușite. Culorile sunt uneori ireale, contrastul parcă prea ridicat, ce dăunează și intervalului dinamic, iar detaliile din zonele complicate ale scenei nu sunt acolo.

Poze realizate cu camera principală (wide) de pe Realme 10:

În low-light, dar nu în întuneric complet, camera principală, cu modul de Noapte activat, produce rezultate bune, cu culori bine reprezentate, contrast echilibrat și detalii prezente în doză corectă. Când nu este mai deloc lumină în cadru, Realme 10 cu modul de Noapte tot reușește să se descurce decent, dar nimic mai mult.

Poze în low-light cu modul de Noapte activat pe camera principală de pe Realme 10:

Amatorii de selfie-uri nu vor fi convinși de ceea ce poate camera frontală. Este ok, dar atât. 

Poze realizate cu camera frontală de pe Realme 10 (fără și cu mod Portret):

Pe filmare, Realme 10 poate maxim Full HD cu 30 sau 60 fps. Calitatea filmării este medie, culorile bine reprezentate în mare parte, dar se mai întâmplă uneori să fie cam departe de cele reale, contrastul este ridicat, dar intervalul dinamic cam limitat (în umbre, dar și în zonele luminate ale cadrului detaliile se pierd). Conturarea nu este cea mai fină. Poți folosi camera principală pe filmare spre a surprinde anumite momente importante, pentru a păstra amintiri, dar nu trebuie să te aștepți la ceva excelent capturat. Pentru segmentul unde este poziționat telefonul este bine, la modul general calitate video medie.

Autonomie

Autonomie Realme 10

Bateria rezistă fără mari eforturi în jur de două zile, în condiții normale de utilizare.

Aici nici că s-ar putea ca Realme 10 să se descurce cu mult mai bine. Autonomia este una de invidiat de multe smartphone-uri, cam 2 zile departe de priză nu reprezintă nimic inaccesibil. Chiar și în condiții de utilizare intensă, cu multe jocuri și video, tot prinzi peste 7 ore de SOT.

Curentul la ieșire arată așa: 5V / 2A sau 5 – 11V / 3A.

Încărcarea este rapidă, dar nu tocmai dintre cele mai cele. Chiar de la Realme am văzut încărcări cu 150W, dar aici nu poate fi vorba desigur de așa ceva. Încărcătorul cu care vine Realme 10 la pachet poate genera la ieșire o putere maximă de 33W. Cu acesta, telefonul s-a încărcat în 10 minute de la 9 la 29%, pentru ca după alte 10 minute să ajungă la 43%. Încărcarea completă, de la 0 la 100% durează în jur de o oră și 20 de minute.

Preț

Realme 10 cu 8 / 128 GB1.090 lei pe eMAG.ro. Versiunea cu 256 GB memorie internă apare la același magazin la 1.200 de lei (prețuri valabile la data publicării acestui review).

Realme 10
4 / 5 Gadget Score
Pro
  • calitate înaltă de fabricație (pentru acest segment), telefonul este suficient de solid, iar finisările sunt bine lucrate;
  • ecran Super AMOLED ce se prezintă foarte bine la raport din orice punct de vedere;
  • sistemul de operare rulează excelent mai mereu, iar interfața este plină de opțiuni suplimentare uni Android nativ;
  • ansamblu hardware mai performant decât ceea ce se găsește în mod normal în segmentul de preț unde este poziționat acest smartphone;
  • autonomie excelentă și încărcare rapidă cu adaptor de 33W direct în pachet.
Contra
  • compromisurile ce au fost făcute spre a atinge un preț cât mai scăzut poate nu meritau - fără difuzoare duale, fără un al doilea senzor util pe spate (cel pentru adâncimea de câmp este de formă) sau fără 5G;
  • cam multe aplicații preinstalate, unele total inutile pentru mare parte dintre clienți (diferite joculețe care oricum sunt gratuite în Play Store, în special).
Concluzii

Realme 10 nu este cel mai bine pregătit smartphone din categoria lui de preț, dar poate reprezenta o opțiune pentru cei ce pun mare accent tocmai pe punctele forte ale acestuia, anume cele de mai sus. Sunt desigur și minusuri, cum la mai orice produs există, și depinde de fiecare dacă poate trece peste ele. Problema acestui smartphone este că mai există alternative foarte asemănătoare chiar de la compania ce-l produce, parcă sunt prea multe modele ce concurează pe același segment. Cumva, unii potențiali clienți de Realme s-ar putea vedea în imposibilitatea de a decide și astfel să se ducă, dacă își pierd răbdarea, către concurență.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Realme 10 a fost testat pentru mai bine de o lună și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.