Clio este cea mai vândută mașină de la Renault și cel mai cumpărat automobil de segment B din lume. Astfel de rezultate aduc o mare provocare pentru constructorul din Hexagon atunci când decide să treacă la următoarea generație. Nimeni nu-și dorește să strice niște cifre de vânzări excelente, așa că a cincea generație Renault Clio are multe de dovedit și o sarcină destul de grea într-o calsă unde mai toți producătorii au venit mereu cu mașini cel puțin interesante.

Am testat în ultimele zile ale primăverii 2019 modele de preserie ale celui mai nou Renault Clio, iar acum pot să vă aduc toate detaliile pentru ceea ce se anunță un nouhit de vânzări atât la nivel mondial, cât și la noi în țară.

Specificații pentru Renault Clio RS Line 2020 1.3 TCe 130 CP EDC

Specificatii Renault Clio RS Line 2020 1.3 TCe 130 CP EDC

Material video

Clip video cu scurtă prezentare a exteriorului și interiorului plus accelerații 0 – 100 km/h și 40 – 80, 60 – 100, 80 – 130 km/h:

 

Design exterior și interior

Renault Clio RS Line 2020 1.3 TCe EDC7

A patra generație Renault Clio a atras mulți clienți de partea sa în primul rând datorită desingnului. Noul model nu avea așadar de ce să încerce o revoluție la acest capitol, ci doar o reinterpretare a acelor linii, cu aplecare asupra detaliilor, ce trebuiau actualizate.

Așa se face că Renault Clio 2020 îmbunătățește aspectul în locuri cheie, cum ar fi la nivelul blocurilor optice față, aduse foarte aproape de ceea ce vedem și la Megane sau Talisman. Detaliile grilei sau cele ale proiectoarelor de ceață aduc și ele un suflu nou.

Exemplarul testat de noi a venit în echiparea de vârf, versiune ce pune cel mai tare accentul pe aspect, aducând câteva elemente speciale incluse în pachetul RS Line. Modelul prezentat a bifat și jante opționale pe 17 inch cu design Magny-Cours, iar culoarea a fost una specială, denumită Valencia Orange, ce nu costă însă mai mult decât orice altă vopsea metalizată.

Renault Clio 2020 nu renunță la aspectul de coupe și îngustează geamurile laterale către spate. În aceeași idee, mânerul portierei spate este rămâne ”ascuns”, la fel ca la modelul precedent.

Tot ca la o caroserie coupe, luneta spate este îngustă, ceea ce creează o imagine plăcută, dar care aduce și un minus pe partea de vizibilitate. Și mai rău însă este cu vizibilitatea către 3/4 spate, unde montantul C foarte gros nu-ți permite să vezi mai nimic.

Stopurile au primit un design 3D, sunt lungi și înguste, dar nimic în genul Megane sau Talisman, cu ale lor blocuri optice ce aproape se unesc în dreptul emblemei Renault.

Dacă pe afară s-a mers pe o carte sigură, fără schimbări majore de design, la interior modificările sunt importante. Toate în sens pozitiv, aici fiind primul și unul dintre cele mai mari avantaje ale noului Clio față de modelul anterior.

Majoritatea comenzilor sunt bine poziționate, pe zone clar delimitate, ușor de folosit. În sfârșit toate butoanele pentru cruise control și limitatorul de viteză sunt acum pe volan, grupate pe brațul din stânga, dar modulul cu comenzile instalației de sunet au rămas ascunse după volan, la fel ca la mai toate Renault-urile.

Calitatea asamblării este la un nivel greu de conceput pentru generațiile anterioare de Clio, aproape totul se simte solid, zdravăn. Materialele sunt la un nivel calitativ extrem de ridicat, cu multe zone cu spumă moale și plastic plăcut la atingere. 

Echiparea RS Line aduce o imitație de fibră de carbon pe o bună bucată ce acoperă bordul, dar și pe o suprafață extinsă a fețelor de uși. Acest material este unul textil, sub care este burete și astfel se simte excelent la atingere. Finisările și atenția la detalii impresionează și ele.

Renault Clio 2020 RS Line propune un interior destul de sobru, unde culoarea neagră este dominantă. Există totuși suficient de multe detalii în roșu și alb cât să spargă o eventuală monotonie. O fâșie de un roșu aprins străbate zona superioară a bordului, ce se continuă și care este integrată și în aeratoare, iar cusăturile alb-roșii de pe volan și tapițeria de piele a fețelor de uși se asortează frumos.

Scaunele față au profilare sportivă, cu tetiere ce par integrate, opțional fiind îmbrăcate în piele neagră. Sunt multe cusături roșii ce arată excelent, dar mai important de atât este că aceste scaune oferă un foarte bun suport lateral, fiind în același timp comode. Sunt generos dimensionate, iar plaja de reglaj îi va permite oricărui șofer să-și găsească o poziție cât mai bună de condus. Spațiu este din plin pe orice direcție.

Nu același lucru se poate spune și despre spațiul de pe banchetă. Deși aceasta este comodă, spațiul la cap și la genunchi nu este cel mai bun. Orice persoană peste 1.80 metri înălțime va avea probleme pe bancheta din Renault Clio 2020.

Pe de altă pate, portbagajul pune la dispoziție un volum impresionant, ce depășește chiar și anumite valori din clasa compactă. Cei 391 de litri sunt repartizați pe două nivele, dar îi poți folosi foarte bine și pe toți laolaltă, trebuie doar să scoți podeaua mobilă a portbagajului. Bancheta este rabatabilă fracționat 60/40, iar atunci când spătarul este coborât suprafața de încărcare este aproape plană.

Motor și cutie de viteze

Renault Clio RS Line 2020 1.3 TCe EDC7

Gama de motorizări disponibilă la momentul la care scriu această recenzie este formată din două unități pe benzină: de 1 litru în 3 versiuni – 2 aspirate cu 65, respectiv 72 CP și una turbo cu 100 CP și cea de 1.33 litri cu 130 CP. Pe viitor vom putea alege și varianta 1.3 TCe cu 155 CP. Clienții de diesel au deocamdată de ales între motorul 1.5 dCi de 85 sau 115 CP.

Modelul Renault Clio 2020 testat de noi a fost pus în mișcare de unitatea 1.3 TCe cu 130 CP la 5000 rpm și 240 Nm la 1600 rpm. Motorul este superb, de un rafinament demn de mașini premium, ce trage cu forță chiar după turația de ralanti, de la numai 1200 – 1300. Nu-și pierde suflul nici după turația de putere maximă, deși nu are rost să fie dus mai sus de 5500 rpm.

Un mare plus al noului Renault Clio este dat de insonorizarea de top. Nu credeam că în clasa mică se va ajunge la un asemenea nivel de antifonare, chiar și la viteze de 140 – 145 km/h nivelul zgomotului din interior este foarte redus. Motorul nu se face auzit mai deloc, doar ceva sunet de rulare, de la pneuri și vânt, dar absolut nimic derajant.

Renault Clio RS Line 2020 1.3 TCe EDC7

Singura opțiune de transmisie disponibilă deocamdată în compania motorizării 1.3 TCe 130 CP este reprezentată de o cutie automată cu dublu ambreiaj și 7 rapoarte. Aceasta este foarte bine etajată, exploatează la maximum resursele motorului făcând mașina să pară mult mai ușoară față de cât cântărește real. Primele trepte sunt scurte și imprimă dinamism mașinii chiar și mai sus de 100 km/h, în timp ce ultimele sunt lungi, perfecte pentru rularea pe autostradă la turații scăzute. În treapta a 7-a la 130 km/h acul turometrului rămâne pe la doar 2400 rpm.

Cutia EDC de pe Renault Clio 2020 RS Line 1.3 TCe 130 schimbă rapid în majoritatea situațiilor. Mai există și momente în care bruschează, când produce mici șocuri, uneori la plecarea de pe loc, alteori în mers. Nu reacționează tocmai instant la kick-down, deși dacă alegi modul de rulare Sport vei simți o îmbunătățire a timpului de răspuns, iar acul turometrului nu va mai sta mai jos de 2500 rpm, chiar și când nu apeși hotărât pedala de accelerație cutia nu va schimba la mai puțin de 3000 rpm. Modul de lucru este destul de intuitiv, dar mai este prinsă și pe picior greșit uneori.

Există și mod de operare manuală a rapoartelor, însă doar prin intermediul padelelor de pe volan. Pentru a trece în modul M al cutiei este nevoie să tragi și să menții trasă padela din dreapta, cea ”+”, pentru circa 2 – 3 secunde continuu. Pentru a părăsi modul Manual al transmisiei trebuie repetat același pas.  

Ținută de drum, performanțe și consum

Renault Clio RS Line 2020 1.3 TCe EDC7

Vechiul Clio, la fel ca mai toate Renault-urile, punea accent pe confort. Noul model, deși nu se dezminte de același comportament, aduce în ecuație și un pic de dinamică. Ținuta de drum este astfel una echilibrată, confortabilă, dar care permite și rularea ceva mai sportivă.

Modul de lucru al suspensiei a fost perfecționat, totul se desfăsoară mai rafinat. Roțile păstrează mai bine contactul cu solul, nu mai există acea senzație de ”minge care sare”. Nu știu cum să mă exprim mai clar, dar la vechiul Clio, ca și la prima generație Captur, suspensia părea că este prea moale, roțile păreau că mai ”sar” și după ce treceau peste o denivelare.

Acum, Renault Clio 2020 se descurcă mult mai bine cu orice fel de gropi, fie ele mici și adânci, medii sau denivelări mari și lungi. Chiar și cu jantele pe 17 inch cu pneuri cu talon îngust, noul Clio se descurcă admirabil pe șosele patriei.

Și direcția este acum mai bună, deși nu pot spune că te îmbie la un condus sportiv. Asistarea este mai corect dozată, cu atât mai mult în modul de condus Sport, selectabil din meniul Multi-Sense. Apropo de acesta, mi s-a părut total anapoda să alegi unul dintre cele 3 moduri: My Sense (mod complet configurabil), Sport și Eco. 

Există buton fizic Multi-Sense, ce te duce direct în meniul dedicat. Doar că apoi, pentru a alege un alt mod de rualre, trebuie să folosești ecranul tactil al sistemlui de infotainment. Logic și mult mai ergonomic ar fi fost să apeși de mai multe ori pe butonul fizic Multi-Sense și să treci pe rând prin fiecare mod de rulare, iar de pe cranul tactil să faci doar configurările pentru fiecare în parte, la nevoie.

Trecem la performanțe și trebuie să vă spun că, deși pe hârtie nimic nu anunță ceva special, în realitate mașina se simte mult mai vioaie. Da, 9 secunde până la 100 km/h cu start de pe loc nu reprezintă o valoare rea, dar din spatele volanului Renault Clio 2020 RS Line 1.3 TCe 130 pare mai rapidă de atât. Reprizele sunt și ele rapide, aici contribuie și cutia de viteze cu 7 trepte.

Viteza maximă este una respectabilă pentru o mașină gândită în primul rând pentru străzile din orașe. Mai greu de atins pe la noi cei 200 km/h viteză maximă.

onsum Renault Clio RS Line 2020 1.3 TCe 130 CP EDC

Consumul real este din nou eva mai mare față de cel mediu anunțat. Deși din poza de mai sus reiese că eu am obținut un consum mediu de 7.8 l/100 km, acea cifră se referea la valoarea din fabrică sau nu doar de la începutul testului meu. 

Eu am prins după circa 400 km rulați în toate condițiile, un consum mediu de 6.6 l/100 km. Valoarea este cu mai bine de 1 litru peste cea medie calculată după standardul WLTP, dar mie mi se pare un consum cel puțin decent. Vorbim până la urmă de o mașină pe benzină cu 130 CP și transmisie automată, fie ea și din segment B. 

Tehnologie și siguranță

Interfata Easy Link 7 inch Renault Clio RS Line 2020

Renault Clio 2020 introduce o serie de sisteme de siguranță, asistență și confort în premieră în gama Renault.

Mă refer în primul rând la sistemul de infotainment Easy Link, unul complet schimbat față de R-Link-ul din trecut. Avem o interfață modernă, ce-ți permite o personalizare în detaliu a paginilor Home, cu diverse widget-uri, a căror mărime și formă poate fi aleasă după preferințe.

Interfața Easy Link 7 de pe Renault Clio RS Line 2020 1.3 TCe 130 CP EDC:

Meniurile sunt logic structurate, comenzile sunt în general mari și ușor de accesat, iar per-ansamblu interfața este una plăcută. Din păcate, nu de puține ori apare un lag evident în preluarea comenzilor, întârzierile fiind în unele cazuri și de peste 1 – 2 secunde. 

Se mai poate lucra la modul de răspuns și chiar la interfața Easy Link, întrucât sistemul permite actualizări OTA. 

Sistemul de navigație ce are la bază hărți TomTom aduce detalii despre trafic din Google Maps și chiar afișează prețurile carburanților de la benzinăriile din apropiere, prețuri preluate direct din Google.

Easy Link este disponibil cu ecran tactil de 7 inch așezat în mod landscape sau cu display pe 9.3 inch, ușor curbat pe spate, montat în poziție portrait. Orice variantă Easy Link vine cu suport Android Auto și Apple Car Play, dar și cu funcție mirroring, ce-ți permite proiectarea ecranului smartphoneului direct pe ecranul sistemului de infotainment.

Panoul de bord în cazul Renault Clio RS Line 2020 este reprezentat în mare parte de un ecran LCD de 7 inch, flancat de încă două afișaje digitale. În câteva luni va fi disponibil opțional și un afișaj de bord pe display de 10 inch.

Panoul digital de bord cu ecran de 7 inch de pe Renault Clio RS Line 2020:

Fiind vorba despre o echipare de top, peste care au fost aduse și toate opțiunile disponibile momentan, exemplarul Renault Clio RS Line 2020 ajuns la noi a inclus pachet exterior și interior design RS Line, jante aliaj pe 17 inch, geamuri spate și lunetă fumurii, tapițerie din piele, sistem Easy Link 7 inch cu navigație, afișaj de bord TFT 7 inch, aer condiționat automat, geamuri electrice față și spate, oglinzi reglabile, încălzite și rabatabile electric, sistem acces și pornire fără cheie, senzori de lumină, ploaie, de parcare față, lateral și spate, cameră video la 360 de grade, sistem de parcare hands-free (parcare laterală, cu spatele și oblică), Multi-Sense cu 3 moduri de condus, lumini față și spate Full LED, proiectoare cu LED, scaune față și volan încălzite, oglindă interioară electrocrom, încărcare wireless telefon mobil ș.a.

Pe partea de siguranță, orice Renault Clio 2020, chiar din versiunea de bază, include ABS cu EBD, asistență la frânarea de urgență, HSA (asistență la pornirea din rampă), ESP cu TCS, cruise control și limitator de viteză, airbaguri frontale și laterala față, airbaguri cortină față și spate, prinderi ISOFIX pentru locurile laterale spate, avertizare și asistență la menținerea benzii de rulare, recunoașterea indicatoarelor rutiere, alertă privind distanța de rulare față de vehiculul din față, apel de urgență 112. 

Versiunile superioare aduc asistent adaptiv pentru faza lungă, alertă pentru depășirea vitezei legale, iar opțional poți alege cruise control adaptiv cu funcție stop and start și centrare pe banda de mers, asistent pentru unghiul mort și frânare automată de urgență (vehicule, bicicliști și pietoni). Unele dintre sistemele de asistență vor fi disponibile ulterior. 

Preț

Renault Clio RS Line 2020 1.3 TCe 130 CP EDCde la 19.100 Euro cu TVA. O mașină complet echipată, ce include toate opținuile disponibile, cu vopsea metalizată și jante pe 17 inch, precum cea de test, ajunge la 21.860 Euro cu TVA.

 Concluzii

Renault Clio RS Line 2020 1.3 TCe EDC7

Nu știu cum sună un Renault Clio 2020 la aproape 22.000 de Euro, dar cu siguranță în nici un caz ieftin. Totuși, dacă vi se pare prea scump, atunci ar trebui să parcurgeți din nou cele două paragrafe unde am menționat toate sistemele de confort, asistență și siguranță pe care mașina de test le-a inclus. Sau puteți configura o mașină complet echipată și să vedeți lista de echipamente. Sunt multe, foarte multe opțiuni pe o mașină de clasă mică, toate costă și se adună la prețul final.

Renault Clio RS Line 2020 este o mașină grozavă, cu puține puncte slabe importante și cu multe atuuri de partea sa.

Principalele puncte pro și contra pentru Renault Clio RS Line 2020 1.3 TCe 130 CP EDC:

PRO

  • interior solid asamblat, finisat cu atenție cu materiale de foarte bună calitate;
  • motor extrem de rafinat, cu suficiente resurse, ce imprimă un caracter dinamic mașinii;
  • multiple sisteme de siguranță și asistență chiar din echiparea de bază;
  • scaune față bine configurate, confortabile, cu bun suport lateral;
  • interfață bine organizată, personalizabilă și multe funcții pentru sistemul de infotainment Easy Link;
  • portbagaj foarte încăpător pentru această clasă;
  • antifonare de top, demnă de clasa medie;
  • ținută de drum axată pe confort, cu suspensie ce lucrează suficient de rafinat (mult peste generația trecută, salt evident).

CONTRA

  • lag evident și întârzieri prea mari în preluarea unor comenzi date sistemului de infotainment;
  • anumite detalii ce țin de ergonomie și funcționalitate (satelitul de comandă al sistemului audio, schimbarea modurilor de condus din Multi-Sense);
  • spațiul de pe bancheta spate putea fi mai generos.