gEV

Dacă piaţa auto mai mişcă puţin când vine vorba de dezvoltarea şi construcţia de maşini electrice, în cazul pieţei aviatice lucrurile avansează într-un ritm mult mai lent, acolo fiind necesare investiţii uriaşe în dezvoltarea de tehnologii noi care să permită fabricarea unor avioane electrice comerciale.

Două companii franceze foarte importante la nivel global, Renault şi Airbus, au anunţat în cadrul Airbus Summit 2022 că au pus bazele unui parteneriat ce are ca obiectiv principal dezvoltarea de baterii pentru viitoarele maşini şi avioane electrice.

„Echipele de inginerie ale Airbus și Renault Group își vor uni forțele pentru a dezvolta tehnologiile legate de stocarea energiei, care rămâne unul dintre principalele obstacole pentru dezvoltarea vehiculelor electrice cu rază lungă de acțiune. Pentru prima dată, doi lideri europeni din industrii diferite, împărtășesc cunoștințe de inginerie pentru a modela viitorul aeronavelor hidroelectrice. Aviația este un domeniu extrem de solicitant atât în ​​ceea ce privește siguranța, cât și consumul de energie, la fel și industria auto. La Renault Group, cei 10 ani de experiență în lanțul valoric al vehiculelor electrice ne oferă unele dintre cele mai puternice informații din domeniu și experiență în performanța sistemelor de management al bateriei”, se arată în comunicatul comun al celor două companii.

Renault îşi doreşte ca din 2030 să producă 100% maşini electrice, în timp ce Airbus vrea ca până în 2030 să construiască deja primele modele de avioane comerciale hibride. Drumul este lung şi provocator, dar astfel de alianţe nu fac decât să susţină o dezvoltare mai rapidă a acestor tehnologii.

Sursa: airbus.com