Diverse

În cadrul conferinţei COP-28, România a semnat aderarea la Alianţa Solară Internaţională (ISA), ţara noastră asumându-şi astfel un rol de lider în promovarea energiei solare în regiune.

Alianţa Solară Internaţională (ISA) este formată din 122 de ţări din întreaga lume şi a fost gândită ca o modalitate de promovare, de colaborare şi de ajutorare în vederea dezvoltării şi implementării de tehnologii pentru producţia de energie electrică cu ajutorul soarelui.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat că ″semnarea aderării României la ISA este un moment istoric pentru țara noastră și reafirmă angajamentul nostru de a contribui activ la protejarea mediului și la combaterea schimbărilor climatice prin dezvoltarea energiei solare durabile. România se află în zona B europeană din punct de vedere al însoririi și beneficiază de de aproximativ 210 zile însorite pe an și are cel mai mare potențial solar din zona de sud-est a Europei. Studiile realizate au evaluat potențialul tehnic solar al României la nivelul a 19.35 GW (25.80TWh), din care aproximativ 18.05 GW (24.18 TWh) pot constitui o opțiune economică de investit, într-un scenariu cu costuri minime. Suntem încrezători că vom reuși să atingem aceste obiective ambițioase și să fim un exemplu de excelență în domeniu, inclusiv prin dezvoltarea lanțurilor de producție de panouri fotovoltaice și componentele aferente, pentru care avem în pregătire relansarea unui apel de proiecte (investiția 4) din PNRR.″

La rândul său preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că ″până în 2030, România își propune să instaleze o capacitate de energie solară de peste 8 Gigawați, reprezentând 24% din consumul final brut de energie electrică din surse regenerabile. Angajamentul României de a-și crește capacitatea instalată de energie solară este pe deplin aliniat la Strategia UE privind Energia Solară și va contribui la implementarea Acordului de la Paris.″

Observaţi că ţara nostră nu stă rău când vine vorba de numărul de zile însorite / an, astfel că avem un potenţial destul de ridicat la nivel de producţie de energie electrică cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

Sursa: profit.ro