Am avut ocazia să testez și un sample al unei tablete mid-range de la Samsung – GALAXY Tab S6 Lite. Că tot ce sunt tabletele pe val și la mare căutare, GALAXY Tab S6 Lite ar putea fi luată în calcul de cei ce caută o tabletă Android cu preț între 1500 – 1700 lei. 

Nu a sosit în pachetul de retail, dar am primit pe lângă tabletă și încărcătorul + cablul pe USB type-C, stylus cu magnet ce merge a fi atașat pe marginile laterale metalice. 

Specificații

Design

Ca și construcție nu sunt prea multe comentarii de făcut. Marginile ecranului sunt negre, nu le consider generoase, dar nici prea înguste nu sunt. Raportul display / corp este de puțin peste 80%. Carcasa tabletei a fost fabricată din aluminiu, la fel și structura de rezistență, cu sticlă în partea frontală. În partea spate se văd clar antenele pentru Wi-Fi & alte elemente de conectivitate (inserțiile în carcasa metalică). 

Camera din partea spate aproape că nu se profilează dincolo de linia generală. Nu are LED flash, iar logo-ul Samsung a fost stilizat spre a nu fi intruziv (abia se observă informația cum că difuzoarele sunt tunate de AKG). 

Nu are niciun decupaj în ecran, camera frontală a avut loc într-o margine. Mi s-a părut o tabletă plăcută în utilizarea de zi cu zi, destul de compactă pentru cei 10.4 inch ai săi. Cântărește puțin peste 450 gr. și în lateral urcă până la 7 mm. Samsung GALAXY Tab S6 Lite mi s-a părut a fi o tabletă rezistentă, ce va trece proba timpului fără nicio problemă. 

Ecran și sunet

Da. Din păcate a fost făcută o concesie destul de mare în ce privește ecranul. Până și Samsung GALAXY Tab A7 (2020) ce este mai ieftină cu câteva sute de lei oferă un panel IPS, ce să mai spun de un AMOLED ce ar fi fost de-a dreptul excelent. În cazul lui GALAXY S6 Lite au ales un TFT LCD. Nici nu-mi amintesc când am testat o tabletă cu un astfel de panel. 

Culorile sunt puțin cam șterse. Aș putea trece lejer peste acest aspect, dar reflexia spațiului ambiant este deranjantă. Stă bine pe de altă parte în ce privește luminozitatea. Rezoluția mare de 2000×1200 pixeli livrează suficient de multe detalii, în materialele video spre exemplu. 

Sunetul cade în sarcina a două difuzoare, aflate în stânga și dreapta cu tableta în landscape. Sunt tunate de AKG. Impresionează de la prima notă muzicală redată. Și când sunt că impresionează mă refer la amplitudine, nivelul de bass, redarea frecvențelor medii și înalte. Are și jack de 3.5 mm, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta (tastă ce include Up și Down, fix sub butonul de pornire). Și aici se livrează un sunet bine delimitat, volum puternic etc.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Exynos 9611 a fost prezentat în a 2-a parte a lui 2019. Este dezvoltat pe un proces de litografiere în 10nm FinFET, are 4 nuclee pe ARM Cortex-A73 la 2.3 GHz și alte 4 nuclee pe ARM Cortex-A53 la 1.7 GHz. Mali-G72 MP3 este în poziția de GPU, 4 GB RAM de tip LPDDR4X și 64 GB stocare + slot pentru cardurile microSD. 

Informații furnizate de CPU-Z;

Pentru 2020 aș spune că nu impresionează prin cine știe ce putere de procesare în segmentul mid-range. Doar că eu mă raportez la segmentul smartphone-urilor, când aici discutăm de o tabletă, iar tabletele au alte prețuri și specificații. Nu mai sunt zeci de producător care să aglomereze segmentul, cererea nu a mai fost așa mare (până să apară școala online), iar acum cumpărăm ce ni se oferă (raport modest la capitolul preț / specificații). 

Nu ar fi prea multe de completat dacă optimizarea software este realizată cum trebuie. În general, funcționează decent. Totuși, sunt momente când simți că agață (mai ales când faci update în fundal la aplicațiile din store și încerci să deschizi și alte servicii în mod simultan). 

Majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Play Store sunt redate de către GALAXY Tab S6 Lite. Totuși, nu vă așteptați la gaming la superlativ (așa cum se întâmplă pe GALAXY Tab S7 Plus, spre exemplu). 

Rulează Android 10 cu One UI 2, actualizarea patch-urilor de securitate era la nivelul când a fost lansată – mai 2020. Nu sunt multe aplicații preinstalate, iar bloatware-ul l-aș considera minim. 

Interfața Android 10 pe Samsung GALAXY Tab S6 Lite;

Aplicații preinstalate pe Samsung GALAXY Tab S6 Lite;

Aplicații Google: Căutare Google, Chrome, Gmail, Hărți, YouTube, Drive, Google Foto, Magazin Play, YouTube Music

Aplicații Samsung: Galaxy Store, Bixby, Zonă AR, Samsung Notes, Sfaturi. 

Alte aplicații: OneDrive, Netflix. 

Android 10 cu One UI 2 pe Samsung GALAXY Tab S6 Lite;

Performanță

Mi-a scăpat AnTuTu din listă, dar cred că sunt suficiente și testele notate în tabel. Stocarea putea fi ceva mai sprintenă dacă ar fi ales măcar un UFS de tip 2.1. 

Teste de benchmark rulate pe Samsung GALAXY Tab S6 Lite;

Conectivitate

Am testat modelul Wi-Fi, dar există și variantă cu 4G / LTE. Sunt elemente cumva normale pe o tabletă de peste 1500 lei: Wi-Fi ac, bluetooth 5.0.

În ce privește dispunerea elementelor de conectivitate: jack de 3.5 mm și un difuzor în partea superioară + microfon. În lateral dreapta au adus butonul de pornire, tasta dedicată pentru volum și slotul pentru microSD. 

Se văd inserțiile pentru elementele de conectivitate (fără a fi deranjante și logice spre a avea semnal decent pe o tabletă cu corp metalic). Nu sunt prea multe comentarii de făcut. Nu are cititor de amprentă și nici NFC. Cititorul de amprentă ar fi fost binevenit, ar fi putut să adauge unul pe lateral sau fix în ecran. Că tot vorbim de o tabletă ce vine și în varianta 4G, are husă dedicată, îi atașezi tastatură și devine notebook ad-hoc. 

Cameră foto și video

Nu cumperi o tabletă de 10.4 inch pentru camera foto. Nu am acordat importanță specială la acest capitol. Nu are LED flash, ce s-ar fi fi dovedit util în cele din urmă. 

Camera principală are 8 Megapixeli, iar cea frontală dispune de 5 Megapixeli. Am făcut câteva fotografii, mult zgomot de imagine când este lumină puțină, focus relativ modest etc. Nu fac prea multe comentarii, oricum nu cumperi tableta GALAXY Tab S6 Lite pentru camera foto și video. De fapt, nu cumperi o tabletă pentru asta. Camera frontală este utilă în apelurile video și înregistrează cu până la 1080p cu 30 fps. 

Fotografii realizate cu Samsung GALAXY Tab S6 Lite;

Autonomie

Bateria de 7040 mAh se încarcă la 15W (Samsung îl marketează drept fast charging, eu i-aș spune normal charging pentru ce valori sunt atinse în 2020). Cu luminozitatea la maxim și utilizare intensivă oferă 7 – 8 ore SOT. Dacă puneți PUBG sau cine știe ce alt joc și cu luminozitate la maxim, s-ar putea să scoată mai puțin. Cu YouTube, Netflix, browsing și ceva pazue, trece testul unei zile de dimineața până seara. Asta și pentru că nu impresionează ca luminozitate. 

Preț

Samsung GALAXY Tab S6 Lite cu 4 GB RAM și 64 GB stocare – 1699 lei la evoMAG. Variază în funcție de magazin și ofertele dintr-un anumit moment între 1500 – 1700 lei cu Wi-Fi și în jur de 2000 lei cu 4G + Wi-Fi. 

Concluzii

Este o tabletă interesantă pentru cei ce caută o tabletă Samsung cu stylus la preț de sub 2000 lei. Nu este stylus-ul de la GALAXY Tab S7 Plus, un model mai entry ce se atașează pe marginea metalică a tabletei. Oferă un feedback bun și sunt aplicații ce-l pun în evidență. 

Cei ce nu pun preț pe stylus și caută o tabletă cât de cât decentă de la Samsung pot alege GALAXY Tab A7 (2020). Are panel IPS și specificații relativ similare cu Tab S6 Lite. 

PRO

  • stylus;
  • dimensiuni compacte pentru o tabletă de 10.4 inch + realizată din materiale de foarte bună calitate, atenție la detalii etc;
  • difuzoare excelent setate;
  • autonomie decentă;

CONTRA

  • panel TFT, nici măcar IPS, cu reflexie ușor deranjantă a spațiului ambiant;
  • momente în care simți că agață la nivel de interfață;
  • fără cititor de amprentă pe o tabletă Android de peste 1600 – 1700 lei în varianta de bază.