Dacă Galaxy Z Flip4 va fi cu siguranță motorul vânzărilor Samsung pe segmentul telefoanelor pliabile, cel care este adevăratul vârf de gamă din această zonă este cu siguranță Samsung Galaxy Z Fold4.

Nu am avut șansa de a descoperi tot ce înseamnă acest smartphone în cele câteva zeci de minute în care am luat contact cu el, dar cu siguranță pot emite câteva prime impresii, oarecum la cald.

Specificații pentru Samsung Galaxy Z Fold4

Specificatii Samsung Galaxy Fold4

Clip video de tip hands-on cu primele impresii:

La fel ca în cazul Flip4, Samsung Galaxy Z Fold4 nu reprezintă un cu totul nou smartphone față de cel pe care îl înlocuiește. Sunt destule modificări și update-uri, dar, cel puțin ca design nu vedem o schimbare radicală, nici pe departe. De fapt, odată ce ai ajuns la o soluție optimă nu văd de ce ai vrea să o schimbi.

Atunci când este pliat, Samsung Galaxy Z Fold4 este cu mai bine de 3 mm mai scurt pe lungime față de Fold3, în timp ce lățimea s-a păstrat neschimbată. Grosimea a scăzut și ea cu câte 0.2 mm atât la balama, cât și în zona cea mai subțire.

Atunci când este depliat, Samsung Galaxy Z Fold4 are o lățime mai mare cu 2 mm mai mare în raport cu modelul precedent, pentru ca grosimea să fie de numai 6.3 mm, adică cu 0.1 mm mai redusă.

În ceea ce privește greutatea, Fold4 oprește acul cântarului cu 8 grame mai jos față de generația trecută. Nu e mult, dar este de apreciat, având în vedere că nu s-au făcut compromisuri la baterie, de exemplu.

Balamaua, spune Samsung, este mai subțire și nu aș putea să-i contrazic, doar că nu am remarcat diferențe nici măcar subtile. Este adevărat că nici nu am avut un Fold3 la îndemână ca să pot face comparații directe.

Atât balamaua, cât și șasiul sunt realizate dintr-un aliaj metalic denumit Armour Aluminium, ce ar trebui să asigure proprietăți superioare pe partea de rigiditate structurală. Din partea mea, Samsung Galaxy Z Fold4 este cu adevărat robust, atât când este pliat, cât și când îl avem deschis.

Dacă vorbim despre ecrane, aici au fost aplicate anumite schimbări. În mod clar nu mai avem aceleași panouri, întrucât rezoluțiile sunt diferite, deși pe diagonală s-au păstrat aceleași cifre. Ecranul exterior are acum o rezoluție ușor superioară, în timp ce display-ul pliabil s-a ales cu mai puțini pixeli. Diferențele sunt însă minime și nu cred că pot fi observate în realitate nici când ai ambele telefoane unul lângă celălalt. 

Rata de refresh este adaptivă la ambele ecrane și poate urca până la maxim 120Hz. Diferența se face la ecranul extern ce poate coborî până la 48 Hz, în timp ce ecranul pliabil se poate opri la numai 1Hz.

Samsung Galaxy Z Fold4

Cert este că avem display-uri de foarte bună calitate, nu văd ce le-ai putea reproșa.

Marginile din jurul ecranelor sunt acum mai înguste, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Samsung Galaxy Z Fold4 este ceva mai compact față de versiunea anterioară.

Camera secundară de sub ecranul pliabil poate fi observată în anumite condiții, dar în niciun caz nu pot spune că locul unde este amplasată iese în evidență, nici pe departe.

Pe partea de camere de pe spate, noutățile absolute se referă la senzorul principal, cel wide, care acum este de 50 de Megapixeli, deci complet nou în gama pliabilelor. Am realizat câteva poze de test cu acest senzor și rezultatele au fost excelente, atât cât le-am putut analiza pe ecranul telefonului, neavând voie să le transfer pe alt dispozitiv.

Și senzorul telephoto este schimbat față de cel de pe Fold3, avem acum unul de 10 Megapixeli, ce propune un zoom optic 3X, dar care vine și cu zoom digital 30X, denumit Space Zoom de Samsung.

În interior, principala modificare s-a făcut în dreptul chipset-ului. La fel ca Flip4, Samsung Galaxy Z Fold4 se laudă cu cel mai puternic procesor din lumea Android, cel puțin la acest moment.

Variantele de spațiu intern de stocare pleacă de la 256GB și ajung până la nu mai puțin de 1TB, în timp ce memoria RAM este de 12 GB în oricare dintre cazuri, mai mult decât suficientă pentru heavy multitasking.

Apropo de multitasking, Samsung Galaxy Z Fold4 vine cu Android 12L, deci cu versiunea optimizată de Google pentru tablete și ecrane mari, deci și pentru dispozitive pliabile. Nu doar atât, dar One Ui 4.1.1 introduce noi gesturi de glisare prin care se poate face instantaneu comutare între afișarea aplicațiilor pe ecran întreg și ferestrele pop-up sau se poate împărți ecranul în jumătate pentru mai multe variante de multitasking.

Totodată, este introdusă noua bară de activități, ce conferă un aspect similar cu cel al PC-urilor și posibilitatea de a accesa imediat aplicațiile favorite sau pe cele recent folosite.

În afară de cele de mai sus, nu știu ce aș mai putea adăuga ca și impresii inițiale. Din ce am simțit eu după acest prim contact, pot spune că Samsung Galaxy Z Fold4 este urmașul seriei Note, dat fiind faptul că poate fi folosit și cu un stylus dedicat, dar mai ales pentru că este o unealtă de lucru ce-i poate ajuta pe unii utilizatori pe partea de productivitate. Este doar părerea mea, nu este vorba despre poziția Samsung sau altceva de gen.

Închei materialul prin a menționa prețul de pornire pentru versiunea de bază Samsung Galaxy Z Fold4 – 8.899 de lei, cu lansare comercială din 26 august. Din 10 august sunt deschise precomenzile, iar promoția oferă un e-voucher de 200 de Euro și un an gratuit de Samsung Care+.

Samsung Galaxy Z Fold4: