Samsung Galaxy Z Flip5 – review

30/08/2023

Am testat Samsung Galaxy Z Flip5 în ultimele zile, iar impresiile formate le-am grupat în articolul de față. Este cel mai performat smartphone pe această nișă de smartphone pliabil. 

Este și modelul ce generează cele mai multe vânzări, iar alte companii au încercat în 2023 să intre în concurență directă cu gigantul sud-coreean. M-aș referi la OPPO și al său Find N2 Flip și Motorola cu RAZR 40 Ultra și propunerea sa pe segmentul de buget: RAZR 40. 

Care sunt noutățile aduse de către Z Flip5? 

Pe display-ul de 3.4 inci poți aduce acum și Google Maps
  1. Balama ce se închide perfect și nu lasă spațiu. Huawei P50 Pocket făcea asta în…, 2021. În sfârșit am putea spune că Samsung a rezolvat o problemă ce devenise meme pe la prezentările competitorilor. Acum fie vorba între noi, cred că vânzările lui Flip sunt dorite de către orice companie cu un astfel de produs în ofertă.
  2. Qualcomm Snapdragon 8 Gen2. Se face pasul către cel mai nou chipset de la Qualcomm, iar configurațiile ca RAM și stocare încep de la 8 GB RAM și 256 GB RAM și ajung până la 8 GB RAM și 512 GB stocare;
  3. Mai subțire când este pliat. Z Flip 4 are 84.9 x 71.9 x 15.9 – 17.1 mm când este pliat, iar  Z Flip5 atinge 85.1 x 71.9 x 15.1 mm. Greutatea rămâne neschimbată, 187 gr.
  4. Flex Windows / display-ul extern este mai mare față de cel de pe Z Flip4 și permite interacțiunea cu widgeturi (OPPO a venit cu o abordare similară la Find N2 Flip). Înțeleg că poți aduce și YouTube sau Google Maps aici, așa cum ne-a obișnuit RAZR 40 Ultra unde pe display-ul extern poți aduce aproape orice aplicație. Display-ul extern de pe Z Flip5 este de 3.4 inci cu rezoluție 720×748 pixeli și este protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass Victus 2 vs 1.9 inci la generația anterioară. Poți răspunde și la mesaje, este emulată o interfață qwerty touch.

Haideți să-i descoperim specificațiile și să treacă prin furcile caudine ale unui review pe Gadget.ro sau de ce nu, o reîntoarcere glorioasă pe sub arcul de triumf. 

Specificații 

Smartphone

Date tehnice
Samsung Galaxy Z Flip5
Data de lansare26 iulie 2023
Construcție și certificarePlastic peste display-ul intern și sticlă Corning Gorilla Glass Victus 2 pe partea spate, structură de rezistență din aluminiu și IPX8 în ce privește submersia în apă (până la 1.5 metri pentru până la 30 de minute)
Ecran internFoldable Dynamic AMOLED 2X de 6.7 inci cu rezoluție 2640 x 1080 pixeli, 426 ppi, raport display / corp de 85.5%, rată de refresh de până la 120Hz, luminozitate în peak de până la 1200 nits
Ecran externSuper AMOLED de 3.4 inci cu rezoluție 720 x 748 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass Victus 2, 306 ppi
ProcesorQualcomm Snapdragon 8 Gen2 dezvoltat pe 4nm
Memorie8 GB RAM și 256 GB / 512 GB stocare
GPUAdreno 740
Sistem de operareAndroid 13 cu One UI 5.1.1
Conectivitate5G, Wi-Fi a/b/g/n/ac/6e, tri-band, bluetooth 5.3, difuzoare stereo, NFC, USB Type-C 2.0, cititor de amprentă în lateral și localizare prin GPS, GLONASS, GALILEO și BDS
Cameră foto și videowide de 12 Megapixeli cu f/1.8, dual pixel PDAF și OIS;

ultrawide de 12 Megapixeli cu f/2.2 și unghi de 123 grade

LED flash

Filmează 4K cu 60 fps
Cameră de selfie-uri10 Megapixeli cu f/2.2 și înregistrează 4K cu 30 fps
Baterie3700 mAh cu încărcare la 25W, încărcare wireless la 15W și reverse wireless la 4.5W
Greutate187 gr.
Dimensiuni165.1 x 71.9 x 6.9 mm când este deschis;

85.1 x 71.9 x 15.1 mm când este pliat

Pachet + design 

Nu este inclus încărcătorul în pachet

În pachet veți descoperi pe lângă smartphone și cablul de încărcare de tip USB Type-C la ambele capete, agrafă și ceva papetărie cu instrucțiuni de utilizare, cantitate mai mică față de obicei și aici. 

Ideea este că lipsește încărcătorul și fie folosiți ce aveți mai vechi de la Samsung, fie veți achiziționa unul în mod separat. Țineți cont că se încarcă pe fir la 25W și wireless la 15W. Așa că un charger vechi nu este deloc demodat. 

Z Flip5 rezolvă o problemă intens criticată la generațiile anterioare, spațiul ce se profila când telefonul era pliat. Pe lângă asta integrează și un display extern de dimensiuni mai mari. 

Rămâne în continuare un spațiu perceptibil pe interior, acolo unde display-ul se pliază, puțin mai generos aș spune față de RAZR 40, spre exemplu. 

Impresiile legate de construcție, materiale și balama aș spune că sunt la superlativ. Z Flip5 are structură din aluminiu și sticlă Corning Gorilla Glass Victus în partea spate. Partea cu display-ul extern nu preia culoarea spatelui și rămâne îmbrăcat în negru. Balamaua este argintie, precum părțile laterale ce relevă partea metalică a smartphone-ului. 

Cei doi senzori se profilează puțin dincolo de linia generală și aș recomanda să fie protejați prin folosirea unei huse de protecție spre a preîntâmăpina situația în care s-ar putea zgâria în mod accidental. 

Z Flip5 este o evoluție a predecesorului. Au reușit să-l facă fără spațiu când este pliat și astfel să-i scadă din grosime. Display-ul extern crește în dimensiuni, iar greutatea rămâne aceeași. Balamaua mi s-a părut a fi cea mai bună ca și feeling pe care-l dă, din ce am testat până acum. 

Flip5 are și certificare IPX8. Rezistă în submersie totală, până la 1.5 metri pentru 30 de minute. Nu are certificare legată de rezistența la praf, dar înțeleg că se lucrează în acest sens

Ecran și sunet

Ecranul pliabil impresionează prin luminozitate

Sunt două ecrane: 

Display-ul intern pliabil – 6.7 inci cu rezoluție 2640 x 1080 pixeli, 425 ppi, rată de refresh de până la 120Hz, luminozitate de până la 1750 nits în peak conform producătorului, raport display / corp de 85.9%. 

Display-ul extern convențional – 3.4 inci cu rezoluție 720 x 740 pixeli, 306 ppi. 

O să vorbesc mai mult despre display-ul pliabil, cel pe care cred că îl veți folosi de cele mai multe ori. Am măsurat 1509 nits pe alb cu opțiunea de luminozitate suplimentară activată și 836 nits, fără opțiunea respectivă activată și cu nivelul de luminozitate ajustat la maxim. 

Z Flip5 ar atinge peste 1700 nits în accepțiunea producătorului și da, cred că poate ajunge acolo pentru câteva secunde. Este unul dintre cele mai luminoase display-uri din piață și nu doar de pe segmentul de smartphone-uri pliabile. 

Samsung observ că mizează pe un plus de simplitate în ce privește opțiunile pentru display, alte companii preferă o abordare mai complexă. În cazul lui Flip 5 sunt două moduri de culoare: Viu și Natural, cu posibilitatea de a seta balansul de alb și la setări avansate cu cele trei culori primare la îndemână. Rata de refresh o puteți seta pe adaptabil și în funcție de conținut urcă până la 120Hz sau Standard – 60Hz spre a prezerva energia stocată în acumulator. 

Culorile sunt plăcute, fără a fi suprasaturate în mod excesiv chiar și pe modul de culoare Viu. Au pus o folie de protecție din plastic încă din fabrică peste display-ul pliabil fabricat la rândul lui din același tip de material. 

Pe ecranul extern am încercat să pun o imagine cu cât mai mult alb și a obținut peste 700 nits, aș face pariu că pe adaptabil s-ar duce și la peste 1000 nits. Aici nu este folie de protecție aplicată și se bazează pe Corning Gorilla Glass Victus 2 spre a îndepărta eventualele zgârieturi accidentale. 

Difuzoare cu Dolby Atmos și modurile de sunet presetate

Sunetul a fost o surpriză plăcută, chiar dacă discutăm despre Samsung ce în opinia mea aproape că stabilește standardele în domeniu. Spre a vedea ce este capabil Z Flip5 nu uitați să activați Dolby Atmos din Setări / Sunete și vibrații / Calitate audio și efecte. Aici veți găsi un egalizator cu 6 moduri: Normal, Pop, Clasic, Jazz, Rock și Personalizat. 

Am măsurat 93 dB la 10 cm distanță de difuzor și 80.2 dB într-o poziție normală de ascultat. Nu este neapărat un campion în ce privește amplitudinea, dar sunetul mi s-a părut bine calibrat. Nivelul de bass nu este la nivelul lui S23 Ultra, dar nici la mare distanță nu se situează. Este un pic mai plat, cu accent pe înalte și medii și cu Muzică / Pop presetat. Reglarea volumului se face din lateral dreapta, o singură tastă pentru Up și Down situată deasupra cititorului de amprentă. 

Hardware, sistem de operare și aplicații 

Cel mai bun suport software dintre smartphone-urile Android – 4 ani pentru versiuni noi de Android și 5 ani pentru patch-urile de securitate

Samsung nu a făcut nicio concesie la nivel de procesor și a ales Qualcomm Snapdragon 8 Gen2 pentru Z Flip5. Se adaugă 8 GB RAM și 256 GB / 512 GB stocare de tip UFS 4.0. 

Este cel mai puternic chipset din universul Android, din ce s-a lansat până acum în 2023. A fost dezvoltat pe un proces de litografiere în 4nm, octa-core cu organizare a nucleelor după cum urmează: 

1 x Cortex-X3 la 3.36 GHz;

2 x Cortex-A715 la 2.8 GHz;

2 x Cortex-A710 la 2.8 GHz;

3 x Cortex-A510 la 2.0 GHz. 

Informații furnizate de către CPU-Z: 

Adreno 740 este în poziția de GPU. Da, ar fi fost excelent dacă avea 12 GB RAM, dar se descurcă bine și cu 8 GB RAM. 

Temperatura a fost ținută sub control peste așteptările mele

Am testat și alte smartphone-uri pliabile de la Samsung și era o problemă cu răcirea, ajungeau la peste 50 grade Celsius în partea spate. Asta și pentru că ești cumva limitate de spațiu la un smartphone pliabil și nu poți să integrezi o cameră de vapori mai bine pusă la punct etc. 

Totuși, la Z Flip5 am văzut că au reușit cumva să mențină performanțele la o temperatură mai joasă. Nu am trecut de pragul a 47 – 47.5 grade Celsius, nici în aplicații precum benchmark-ul GFXBench sau în Genshin Impact și aș spune că avem o realizare importantă. Vedeți în captură făcută cu senzorul FLIR cum s-a descurcat și cum partea superioară unde se află și camera foto, dar și procesorul ies cumva în evidență în histogramă. 

Nivelul maxim de detalii ce poate fi setat în PUBG Mobile pe Galaxy Z Flip5

În PUBG Mobile a dus jocul cu grafica pe Ultra și frame rate pe Ultra. Mai poți alege și HDR la grafică și Extreme la fps. Jocul ste rulat de-a dreptul excelent, fără lag etc. Aceeași experiență de utilizare aș spune că este adusă în orice aplicație și joc. Până la urmă discutăm despre cel mai puternic procesor din universul Android, dar și de un software cizelat de către compania sud-coreeană de-a lungul timpului. 

Rulează OneUI 5.1.1 dezvoltat pe Android 13 și are patch-urile de securitate compilate la nivelul lui august. Samsung are cel mai bun suport software din universul Android, iar Z Flip5 va primi 4 ani pe partea de update-uri spre cea mai nouă versiunie Android și 5 ani în ce privește patch-urile de securitate. 

Cât de util este display-ul extern de 3.4 inci? 

Sincer, mi-a plăcut abordarea Motorola ce permite să aduci orice aplicație și joc pe display-ul extern. La Samsung trebuie să te mulțumești cu widgets. 

Lista de aplicații pe care o poți avea pe display-ul extern este formată din: 

  • Calendar, Vreme, Apeluri, Contacte, Alarme, Cronometru, Temporizator, Înregistrare voce, Health de la Samsung, Smart Things, Google Maps, YouTube, Mesaje. 

Există posibilitate de alegere a unui ecran de blocare personalizat. 

Am uitat să amintesc de shortcut-ul pentru camera foto și video. Cu acest smartphone realizezi selfie-uri cu camera principală fără nicio problemă. 

Da. Răspunsul este simplu. Îl consider o adiție bună și cred că Samsung pregătește lucruri noi astfel încât să-i extindă funcționalitatea. 

Sunt ceva aplicații preinstalate și le descoperiți în rândurile următoare. 

OneUI 5.1.1 pe Android 13 – Z Flip5: 

httpvh://youtu.be/CUw5zGmDbDI

Aplicații preinstalate pe Galaxy Z Flip5: 

Aplicații Google: Căutare Google, Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, YT Music, Meet, Google Foto;

Aplicații Microsoft: Microsoft 365, OneDrive, LinkedIn, Outlook;

Aplicații Samsung: Galaxy Shop, SmartThings, Internet, Samsung Health, Galaxy Wearable, Samsung Wallet, Zonă AR, Smart Switch, Samsung Members;

Alte aplicații: Facebook, Spotify. 

Screenshots cu Android 13 pe Galaxy Z Flip5: 

Performanță 

Scorul obținut de Galaxy Z Flip5 în AnTuTu

În tabel descoperiți rezultatele obținute de Z Flip5 în testele uzuale de benchmark de pe Gadget.ro. 

Smartphone


Teste benchmark
Samsung Galaxy Z Flip5
AnTuTu Benchmark1.070.176 puncte
AndroBenchSequential Read - 2791.22 MB/s;

Sequential Write - 1954.01 MB/s;
3DMarkWild Life - Maxed out!

Wild Life Extreme - 2925 puncte;
GeekBench 6Single-core - 2020 puncte;

Multi-core - 5093 puncte
GFXBenchCar Chase - 37 fps;

Manhattan 3.1 - 60 fps
PCMark15711 puncte

Teste de benchmark rulate pe Galaxy Z Flip5

Conectivitate

USB Type-C 3.1 și conectivitate din categoria premium

În partea superioară se află un microfon, la bază veți da de portul USB Type-C 3.2, unul dintre difuzoarele stereo și alte două microfoane. Pe lateral dreapta se află butonul de pornire ce integrează și cititorul de amprentă, dar și tasta pentru reglarea volumului. 

În lateral stânga au adus slotul pentru cele două cartele nanoSIM. Există și suport pentru tehnologia eSIM. 

Ca și tehnologii integrate: Wi-Fi în standardele a/b/g/n/ac/6e, ytri-band, bluetooth 5.3, NFC și localizare prin GPS, GLONASS, GALILEO și BDS. Samsung nu implementează încă localizarea de tip dual-band pe smartphone-urile sale, măcar pe cele din segmengtul premium. 

Am făcut teste pe 5G și Wi-Fi 6. Valorile sunt bune și ușor irelevante pentru că telefonul este capabil de mult mai mult. Ar putea scoate valori multi gigabit în ambele situații. Sper să avem și noi un internet 5G în adevăratul înțeles al termenului. 

Cameră foto și video

Camera principală poate fi folosită pentru selfie-uri

Setup-ul de la camera principală este format din: 

  • wide de 12 Megapixeli cu f/1.8, dual pixel PDAF și OIS, echivalent 24mm, dimensiune a pixelilor de 1.8 microni;
  • ultrawide de 12 Megapixeli cu f/2.2, unghi de 123 grade și pixeli de 1.12 microni. 

Filmează 4K cu 60 fps sau 1080p cu până la 240 fps în slow-mo. 

Ca și calitate a construcției este cu un pas în față raportat la modelul anterior, dar și la alte smartphone-uri concurente din piață. Structura metalică iese parcă și mai puternic în relief și te face să-l cataloghezi imediat drept un smartphone premium.

Aplicația camerei foto și video mi s-a părut ușor de parcurs. Modurile presetate sunt Portret, Foto, Video, iar în secțiunea Mai multe veți descoperi PRO, Videoclip Profesionist, Filmare Unică, Noapte, Alimente, Panoramă, Mișcare superlentă, Mișcare cu încetinitorul, Filmare accelerată, Videoclip portret și Vizualizarea regizorului. 

La fotografie sunt două opțiuni: 0.5x și 1x, dar imediat poți face crop 2x, 4x și 10x ce sunt direct presetate. 

Camera wide livrează rezultate foarte bune, în linie cu ceea ce te-ai aștepta la un smartphone premium din oferta Samsung. Aș spune că impresionează în mai toate scenariile de utilizare, indiferent că discutăm de low-light sau fotografii făcute pe timp de noapte. 

Față de Z Flip4 mi se pare că postprocesarea are un rol cu adevărat important în a reliefa un plus de detalii, un contur bun a ce se află în fața obiectivului. 

Senzorul ultrawide este modest în low-light sau pe timp de noapte. 

Clipurile video sunt un alt punct PRO, culori plăcute, focus bine realizat etc. 

Un element inedit aici este dat de faptul că avem un smartphone pliabil de tip flip cu ecran mare extern. Poți să faci fotografii fără nicio problemă cu ansamblul de senzori de la camera principală și nu mai apelezi la camera dedicată de selfie-uri de pe display-ul intern. 

Poți să setezi ca fotografia să fie făcută când zâmbești etc. Ai un plus de versatilitate pe care publicul feminin îl va aprecia și de ce nu și partea masculină, până la urmă și noi facem selfie-uri alături de cei dragi, iar senzorul ultrawide va prinde un grup întreg fără probleme. 

Da. Mi-aș fi dorit ca Samsung să integreze un senzor dedicat pentru portrete, un zoom 2x, 3x, 5x etc. Mai ales că discutăm despre un smartphone orientat într-o anumită direcție sau, mă rog, este mai ales pe placul lor. 

Clip 4K 60 fps realizat cu Z Flip5

httpvh://youtu.be/QzpDSRuDsbM

Galerie de imagini realizată cu Z Flip5

Autonomie

În pachet primești cablul de încărcare și cam atât

Bateria a rămas de 3700 mAh și nu este nicio noutate pe partea de încărcare: 25W pe fir, 15W wireless. SOT-ul îl estimez la 4 – 5 ore în funcție de ceea ce faci pe telefon și de luminozitatea setată pentru display. 

Ar fi fost excelent dacă acumulatorul creștea în dimensiuni, un 3 – 400 mAh ar fi ajutat în a sta ceva mai bine. Nu m-aș fi supărat nici să descopăr o încărcare ceva mai rapidă. 

Preț

Samsung Galaxy Z Flip5 cu 8 GB RAM și 256 GB stocare – 5158.96 lei + reducere de 10% (valabil în momentul în care articolul a fost publicat).

Samsung Galaxy Z Flip5
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • design din segmentul premium;
  • cel mai bun display adus pe un smartphone pliabil de tip flip;
  • sunet puternic și clar, chiar și la amplitudine maximă;
  • hardware de top + conectivitate din aceeași categorie;
  • rezultate bune spre foarte bune la nivel de cameră foto și video;
Contra
  • autonomie ce mi-aș fi dorit să fie mai bună;
  • widgets pentru ecranul extern când ar fi fost excelent să te lase să aduci ce aplicație sau joc dorești.
Concluzii

Samsung Galaxy Z Flip5 este cel mai bun smartphone pliabil din piață. Folosește cel mai puternic chipset de la Qualcomm, iar acum poți folosi ecranul extern de 3.4 inci spre a urmări conținut pe YouTube sau spre a naviga pe Google Maps. Poți să răspunzi la mesaje etc, direct de acolo și fără a deschide telefonul.

Ca și calitate a construcției este cu un pas în față raportat la modelul anterior, dar și la alte smartphone-uri concurente din piață. Structura metalică iese parcă și mai puternic în relief și te face să-l cataloghezi imediat drept un smartphone premium.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Samsung Galaxy Z Flip5 a fost testat pentru o perioadă de 2 săptămâni. Exemplarul de test ne-a fost furnizat de către Samsung România, iar la sfârșitul perioadei a fost returnat. Opiniile exprimate aparțin strict autorului. 

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.