Samsung a organizat un eveniment de prezentare a celor mai noi dispozitive pliabile și de tip wearable înainte de lansarea oficială de azi. Așa că am avut ocazia de a petrece câteva minute cu fiecare dintre produsele vedetă, iar primul dintre cele despre care pot expune primele impresii este Samsung Galaxy Z Flip4.
Samsung Galaxy Z Flip3 a fost de departe cel mai vândut smartphone pliabil la început de 2022 și este cel care îi aduce producătorului sud-coreean poziția autoritară de lider pe acest segment. Așadar, Galaxy Z Flip4 are sarcina de a continua succesul predecesorului și nu cred că-i va fi foarte greu să mențină vânzările la un nivel cel puțin similar.
Specificații Samsung Galaxy Z Flip4
Clip video cu primele impresii pentru Samsung Galaxy Z Flip4:
httpvh://youtu.be/I1RLTGDOq5Q
Samsung Galaxy Z Flip4 vine ca un upgrade în punctele cheie ale predecesorului. Designul noului pliabil este acum mai matur, mai adaptat vremurilor, cu marginile la unghi drept ce reprezintă principala noutate.
Samsung spune că balamaua este mai subțire, dar din specificațiile oficiale vedem că acolo avem aceleași dimensiuni, ba chiar și în zona cea mai subțire se păstrează cifrele. Ce-i drept, atunci când ai telefonul în mână acesta se simte mai compact, dar asta fiindcă s-au pierdut câțiva milimetri pe lungime – 165.2 vs. 166 mm / 84.9 vs. 86.4 mm, și pe lățime – 71.9 vs. 72.2 mm. Greutatea, pe de altă parte, este o idee mai ridicată, cu 187 grame la Flip4 față de 183 grame la modelul anterior, dar nu este ca și cum ai simți diferența de doar 4 grame în utilizarea obișnuită.
Oricum ar fi, noul Samsung Galaxy Z Flip4 este foarte compact când este pliat și rămâne ușor de folosit cu o singură mână când este depliat. Odată ce l-ai desfăcut, nu ai cum să nu fii impresionat de grosimea mai mică de 7 mm.
Elementele de conectivitate au rămas în aceleași locuri, la fel camerele, fiindcă, așa cum am precizat deja, Samsung Galaxy Z Flip4 nu reprezintă o revoluție, ci o rafinare a rețetei.
Mecanismul de pliere / depliere l-am simțit acum ceva mai evoluat, se simte ușor mai rafinat, dar rămâne la bază aceeași balama ca la generația Z Flip3.
Aceasta îi permite și lui Samsung Galaxy Z Flip4 să fie deschis la unghiuri intermediare, care aduc cu sine anumite facilități. Mă refer la FlexCam, ce permite filmarea de videoclipuri hands-free sau captarea de selfie-uri de grup din diferite unghiuri. Samsung și Meta au încheiat un parteneriat prin care modul FlexCam este optimizat acum pentru platformele sociale Instagram, WhatsApp și Facebook.
Cea mai importantă noutate de sub carcasa lui Samsung Galaxy Z Flip4 este cu siguranță folosirea celui mai recent și mai puternic chipset din lumea Android. Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 este un procesor extrem de puternic și mult mai bine optimizat decât versiunea inițială, anume cea fără particula „+”. Cu acest „motor” Flip4 rulează impecabil, cel puțin în cele câteva minute în care am testat telefonul nu mi s-a părut absolut nimic în neregulă.
Memoria RAM este de 8 GB în oricare dintre configurațiile ce vor fi disponibile în țara noastră, diferențele făcându-se în ceea ce privește spațiul de stocare – 128, 256 sau 512 GB. Nu există slot pentru card de memorie.
Ecranul frontal îți permite în continuare să captezi selfie-uri cu camera principală, prin modul Quick Shot. Înregistrarea unui clip video poate începe în mod Quick Shot și poate continua neîntrerupt prin comutare la Flex Mode.
Camera principală se bazează tot pe un senzor de 12 MP, dar acesta este acum mai mare, cu 65% mai luminos, cu pixeli de 1.8µm versus cei de 1.4µm de la Flip3.
Am făcut câteva fotografii de test cu exemplarul cu care am avut ocazia să mă joc preț de câteva minute, dar nu am avut voie să transfer acele poze spre a vi le putea arăta. Analizate de mine pe ecranul telefonului, pot spune că Samsung nu dezamăgește, imaginile sunt de foarte bună calitate și conving pe deplin. Nu sunt la nivel de Galaxy S22 Ultra, dar pentru un pliabil compact și ușor chiar nu văd de ce ai avea nevoie de mai mult.
În ceea ce privește ecranele, cel extern a rămas neschimbat de la generația trecută, în timp ce ecranul pliabil a primit acum o rată de refresh adaptivă, ce poate urca până la un maxim tot de 120Hz, dar care poate coborî, în anumite scenarii, până la doar 1Hz, conservând în acest fel energie.
Apropo de asta, Samsung Galaxy Z Flip4 a primit o baterie mai mare cu 400 mAh față de Flip3. Este o reușită să faci asta în condițiile în care, așa cum am spus, noul model este mai compact și cu doar 4 grame mai greu. În mod clar, creșterea capacității acumulatorului cu mai bine de 10 procente și ecranul cu rată de refresh adaptivă vor duce la o autonomie mai bună pentru Samsung Galaxy Z Flip4.
Prețul recomandat de plecare pentru Samsung Galaxy Z Flip4 este de 5.399 de lei, debutul comercial fiind stabilit pentru data de 26 august. Începând cu 10 august pliabilul poate fi precomandat, oferta de lansare venind cu un e-voucher de 150 de Euro și un an gratuit de Samsung Care+. Mai multe detalii despre campania de precomandă găsiți pe site-ul Samsung.com.
Deocamdată cam atât ca prime impresii, vom avea cu siguranță la dispoziție noul pliabil de la Samsung pentru o analiză completă în urma căreia vom reveni desigur cu un review detaliat.
Samsung Galaxy Z Flip4: