Nu sunt la prima întâlnire cu un produs Sonos, deci pot spune că am deja experiență cu acest brand. Glumesc, desigur, însă ceva adevăr există în această afirmație, întrucât când am testat Sonos Five chiar mă aflam pe un tărâm necunoscut. Abia atunci m-am informat mai mult despre cum a început povestea Sonos și cum a ajuns compania să producă boxele din ziua de azi. Puteți afla și voi mai multe de aici.

În fine, mai departe voi prezenta un soundbar ce este un pic mai mult de atât, urmând filozofia actuală a brandului.

Specificații pentru soundbar-ul Sonos Beam (Gen 2):

  • 5 difuzoare: 4 x midwoofer + 1 x tweeter;
  • 5 amplificatoare digitale Class-D;
  • 3 radiatoare pasive pentru îmbunătățire bass;
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac dual-band pe 2.4 și 5 GHz, port RJ-45 Ethernet 10/100 Mbps, HDMI compatibil eARC, receiver IR;
  • Funcții speciale: compatibilitate Apple AirPlay 2, control prin aplicația Sonos (Android și iOS), integrare cu Amazon Alexa și Google Assistant, Trueplay (doar cu iOS), Speech Enhancement, Night Sound;
  • Formate audio suportate: Stereo PCM, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby Atmos (Dolby Digital Plus), Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Atmos (True HD)*, Multichannel PCM, Dolby Multichannel PCM (necesită conexiune HDMI eARC);
  • Procesor quad-core la 1.4 GHz, 1 GB memorie SDRAM, 4 GB memorie internă;
  • Dimensiuni (L x l x h): 651 x 100 x 69 mm;
  • Greutate: aprox 2.8 kg. 

Design

Soundbar Sonos Beam (Gen 2)

Sonos este un brand premium, iar asta îți este transmis însă de la procesul de unboxing. În cutie totul este frumos așezat, soundbar-ul este într-o ”husă” fină, cablurile (alimentare, HDMI și adaptor de la audio digital la HDMI) sunt într-o cutiuță separată, în timp ce broșurile uzuale sunt în ceea ce vrea să pară un plic:

Este adevărat că pe partea de design un soundbar nu are cum să aducă vreun element sau linii mai puțin convenționale, însă design minimalist și simplitate ar fi cuvintele de ordine când ne referim la aspect. 

Sonos Beam (Gen 2) poate fi ales în culoarea clasică neagră sau în alb. Eu l-am primit pentru test în nuanța deschisă și sincer nu mi-a displăcut deloc, mai ales că se potrivea de minune pe comoda de sub televizorul meu, ce avea fix aceeași culoare.

Privit de sus, Sonos Beam (Gen 2) se prezintă într-o formă ovală. Suprafața superioară este ușor concavă, în centru este zona de comandă cu câteva butoane capacitive.

Privit din față, soundbar-ul nu arată decât o grilă ce acoperă întreaga zonă, cu logo-ul și, în același timp, numele producătorului în centru.

Pe partea posterioară, în centru, există zona de conectivitate. Mi-a plăcut cum mufa de alimentare se integrează perfect în locașul ei:

Sonos Beam (Gen 2) poate fi așezat pe o piesă de mobilier, pe care piciorușele din cauciuc vor aduce o aderență excelentă, sau poate fi montat pe perete ori prins sub televizor, cu ajutorul unor accesorii dedicate.

Din punct de vedere al construcției și al calității de fabricație, absolut nimic de reproșat. Sonos Beam (Gen 2) este un produs premium și nu poate fi catalogat altfel după ce analizezi asamblarea, finisările și materialele.

Sunet

Soundbar Sonos Beam (Gen 2)

În principiu, un soundbar îl cumperi pentru a primi un sunet mai bun decât de la televizor. Este clar că un sistem audio sau unul home cinema cu mai multe incinte va fi mai performant, dar, dacă spațiul nu-ți permite, un soundbar poate fi alegerea potrivită.

Sonos Beam (Gen 2) va aduce cu siguranță un sunet mai bun calitativ și chiar ”cantitativ” superior oricărui sistem de sunet integrat într-un televizor. Ce înseamnă asta mai exact? Le iau pe rând.

Bass-ul nu este într-adevăr pe atât de adânc sau de pătrunzător precum cel ce poate ieși dintr-un woofer dedicat. Totuși, raportat la dimensiunile fizice ale produsului și la ceea ce înseamnă până la urmă un soundbar, bass-ul este pe cât se poate de bun. Repet, nu-i cel mai cald sau profund, dar este plăcut și este acolo pe atât pe cât este nevoie.

Frecvețele medii sunt de departe cel mai bine reproduse. Sunt perfect clare, indiferent despre ce spectru vorbim, iar separarea lor este extrem de reușită. Vocea sună ideal, orice timbru este redat corect.

Înaltele sunt și ele foarte fine, suficient de ascuțite. Poate că nu sunt chiar perfecte, dar nici nu cred că cineva se așteaptă la perfecțiune de la un soundbar, fie el de la Sonos.

Punerea în scenă a sunetului este bună. Undele sonore ajung în toată camera, împrăștiate în fiecare colț, dar bine distribuite. Efectul 3D este prezent, iar Dolby Atmos încearcă să trimită sunetul și pe verticală în aceeași măsură în care o face pe orizontală. Totuși, fără difuzoare care să fie fizic îndreptate către sus este dificil să obții rezultatele ideale. Oricum ar fi, undele sonore sunt corect propagate.

Volumul maxim este și el în mod clar peste nivelul pe care îl poate atinge orice televizor. Sonos Beam (Gen 2) nu poate face unei petreceri, dar pentru orice fel de conținut TV nu cred că este nevoie vreodată de mai mult. La intensitate maximă apar foarte mici distorsiuni, însă undeva mai jos de 95% din potențial nu sunt nici cele mai mici probleme.

Conectivitate

Soundbar Sonos Beam (Gen 2)

Sonos Beam (Gen 2) nu încearcă să te convingă prin multiple elemente de conectivitate. Pe partea wireless avem doar Wi-Fi, deci fără Bluetooth. Putem aprecia măcar că există Wi-Fi ac pe ambele benzi, de 24. și 5 GHz.

La elemente wireless aș putea trece și portul IR, ce-ți permite folosirea telecomenzii televizorului compatibil.

Pentru conectare la internet prin fir există port ethernet de tip 10/100 Mbps.

Tot pe partea de conexiune prin cablu avem și un port HDMI, ce este compatibil eARC.

Voi vorbi în acest capitol și despre multiplele opțiuni pe care aplicația Sonos le aduce utilizatorului. De fapt, Sonos înseamnă să folosești produsele în special cu aplicația, să le adaugi pe toate acolo, să le sincronizezi dacă vrei și să le controlezi dintr-o singură aplicație pe toate. În plus, adăugarea soundbar-ului în aplicație nu poate fi mai simplă: după instalare, deschizi aplicația și aceasta deja începe să caute dispozitivele compatibile. Sonos Beam (Gen 2) a fost găsit și adăugat în doar câteva secunde.

Galerie cu capturi de ecran din aplicația Sonos pentru iOS:

Aplicația Sonos este foarte bine pusă la punct, totul este simplu, iar interfața are un design plăcut. Există integrare cu extrem de multe servicii de streaming, sincer cred că sunt toate pe acolo. Mai mult, descoperi posturi de radio exclusive Sonos, iar asta nu are decât să te bucure.

Cel puțin la fel de important este că Sonos Beam (Gen 2) suportă integrare cu asistenții de la Google și Amazon, deci controlul prin comenzi vocale este la… comanda vocii tale. Microfoanele integrate în soundbar preiau vocea clar chiar și de la distanțe de peste 4 metri.

Preț

Soundbar Sonos Beam (Gen 2) – 2.450 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Soundbar Sonos Beam (Gen 2)

După ce am testat Sonos Five nici nu mă așteptam ca Sonos Beam (Gen 2) să fie ieftin. Totuși, pentru un soundbar parcă este ceva cam mult. 

Un asemenea produs nu este pentru oricine, cei care îl vor alege o vor face pentru tot ceea ce înseamnă în plus acest produs și nu doar dacă au nevoie de un soundbar. Și, fără discuție, vor alege Sonos Beam (Gen 2) doar dacă și-l permit.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru soundbar-ul Sonos Beam (Gen 2):

PRO

  • sunet de foarte bună calitate, pe cât se poate de bun la un soundbar de acest fel și cu asemenea dimensiuni;
  • aplicația Sonos aduce multe opțiuni și servicii, are o interfață curată și este simplu de folosit.

CONTRA

  • preț ridicat.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.