Divizia de gaming a celor de la ASUS devine din ce în ce mai apreciată, iar asta se datorează, din punctul meu de vedere, unei game foarte variate de produse, cu dispozitive pentru orice pasionat de jocuri. Ideea este că și cele entry-level vin de obicei cu un bun raport calitate / preț, în timp ce în segmentul de top nu prea se fac compromisuri.

Despre un produs din această zonă vom vorbi mai departe, o tastatură de gaming care dacă te atrage prin specificații, nu are cum să te dezamăgească.

Specificații tastatură mecanică optică de gaming ASUS ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe

  • Format: 80% TKL – TenKeyLess (fără NumPad);
  • Switch-uri – ROG RX RED optice mecanice (există și versiunea cu switch-uri RX Blue);
  • Iluminare – RGB per key, complet personalizabilă;
  • Rată de raportare USB – 1000 Hz;
  • Funcții – 100% Anti-Ghosting, Macro Keys, compatibil AURA Sync, software PC Armoury Crate;
  • Conectivitate – RF 2.4 GHz (adaptor inclus), Bluetooth 5.2 (3 profiluri), USB-C 2.0;
  • Dimensiuni – 356 x 136 x 39 mm;
  • Greutate – 854 grame, 1059 grame cu wrist rest și cablu.

Design

La mine tastatura a ajuns în cutia de retail, în care am mai găsit și un wrist rest, un cablu USB-C la USB-A, adaptor USB-C mamă la USB-A mamă, un set de abțibilduri ROG, un ghid de pornire rapidă și un certificat de garanție:

Până la tastatură, să spun câteva cuvinte despre accesoriile din pachet.

Cablul USB-C la USB-A are o lungime de circa 1.8 metri și este îmbrăcat în țesătură textilă, ce-i conferă o rezistență sporită.

Adaptorul de la USB-C mamă la USB-A mamă cred că a fost pus în pachet cu scopul de a putea prelungi la nevoi cablul ce conectează tastatura la PC cu încă unul de același fel (adică tot USB-C la USB-A).

Wrist rest-ul este excelent. Se unește cu tastatura ușor, se „prinde” de aceasta printr-un sistem cu magneți, deci rămâne bine fixată, dar nici nu necesită operațiuni speciale spre a fi pus pe poziție, fiind mai degrabă atras la locul potrivit. Wrist rest-ul este îmbrăcat în piele ecologică foarte fină și plăcută la atingere, sub care este burete moale, ce se mulează perfect pe mână, oferind confort ridicat.

Ajungem la elementul de bază. Tastatura ASUS ROG Strix Scope RX TKL este, pe scurt, excelent fabricată. Partea de sus, cea pe care sunt așezate tastele este dintr-o bucată groasă de metal, ce-i conferă produsului o rigiditate structurală absolut uimitoare. Nu contează cum și cât de tare am încercat să torsionez tastatura, aceasta nu a flexat mai deloc.

Partea posterioară este din plastic, dar asta contează mai puțin, nu e ca și cum aceasta ar fi zona pe care o vei admira prea des. Avem totuși și aici un design specific ROG, dar mai important este că zonele de contact cu biroul (5 în total la număr) sunt dintr-un cauciuc ce efectiv se „prinde” de orice suprafață, aderența este grozavă, trebuie să vrei să faci tastatura să plece din locul ei.

Pentru a înclina tastatura există două piciorușe rabatabile, ce ridică ușor spatele. Aceste picioare sunt și ele solide, nu mi-au lăsat impresia că ar putea avea de suferit în timp.

Fontul de pe taste este cel obișnuit ROG, îl cunosc deja de la laptopurile pe care le-am mai tot testat de-a lungul vremii.

Iluminarea tastelor este de tip per-key, adică fiecare buton are propriul LED. Fiecare dintre acestea este RGB, adică poate reda extrem de multe culori, nu am găsit însă informații despre câte nuanțe sunt disponibile exact. Bine, nu că ar conta prea tare, doar ca idee.

Ce nu mi-a plăcut, și cam asta ar fi singura nemulțumire de la acest capitol, este că în cazul tastelor mai late sau ce afișează două simboluri, iluminarea nu este 100% omogenă. Vreau să spun că apare o diferență între centrul tastei și margini. Repet, la butoanele cu un singur simbol (cum sunt majoritatea dintre ele) nu apare această problemă, dar la „CAPS”, „CTRL”, „Enter” și chiar „<,”, „:;” ș.a.m.d se pot observa diferențe la iluminare.

Ce este de reținut din acest capitol este că ASUS nu a făcut niciun fel de compromis pe partea de construcție, totul arată premium și se simte făcut cu mult simț de răspundere la ROG Strix Scope RX TKL.

Despre alte aspecte ce ar putea ține și de partea de design mai vorbesc în următorul capitol, întrucât consider că se referă mai mult la utilizare. Așadar…

Utilizare

În primul rând trebuie să menționez că, la fel la orice tastatură mecanică ce se respectă, și la ASUS ROG Strix Scope RX TKL poți scoate toate tastele. Procesul este destul de simplu, doar tragi în sus de tastă. Din păcate, nu există un accesoriu în cutie care să te ajute să faci asta și uneori, în funcție de tastă și poziționarea ei, se poate dovedi mai dificil să o scoți de la locul ei.

Despre iluminare am vorbit mai sus, așa că trec direct la cum se simt tastele la apăsare. Pe scurt, excelent. Apăsarea se face fără efort, chiar nu mă așteptam să fie atât de ușor. Cursa este lungă, de circa 4 mm, dar actuarea efectivă se realizează la circa 1.5 mm.

Acest lucru este posibil prin sistemul optic ce preia comanda, față de unul mecanic. Sunt sigur că majoritatea dintre voi știți cum funcționează, așa că o să explic mai pe scurt. În esență, o rază laser este întreruptă la apăsarea tastei și exact în acel moment este trimisă comanda. Actuarea se face așadar atunci când raza laser este întreruptă, deci poate fi realizată înainte de a duce tasta la capătul cursei.

Este o senzație diferită la o tastatură mecanică optică, iar în cazul ASUS ROG Strix Scope RX TKL este cu atât mai specială. Switch-urile ROG RX Red au fost dezvoltate in-house de ASUS și din această cauză le numesc speciale. Pe toată cursa rezistența la apăsare este similară, poate doar puțin spre capăt se simte o rezistență o idee mai accentuată.

Ce îmi place mult la ASUS ROG Strix Scope RX TKL este că nu există deloc înclinare a tastelor pe toată cursa. Acestea nu se „apleacă” deloc spre lateral, în față sau spate.

Totodată, tastele revin la poziția inițială foarte rapid, viteza de „ridicare” este mare și astfel dacă apeși rapid succesiv pe același buton nu observi nicio întârziere. Practic, tasta revine la poziția inițială pe atât de repede pe cât poți tu să ridici degetul, nu cred că există utilizator care să reușească să fie mai rapid decât tastatura.

Tastele au o durată de viață de 100 de milioane de apăsări.

În ceea ce privește posibilitățile de personalizare, ASUS ROG Strix Scope RX TKL poate fi configurată în detaliu prin intermediul aplicației Armoury Crate, ce poate fi descărcată gratuit de pe site-ul ASUS ROG.

Capturi de ecran din aplicația Armoury Crate cu setările pentru ASUS ROG Strix Scope RX TKL:

După cum se poate vedea mai sus, personalizarea și configurarea se pot face în detaliu. Mai mult, poți crea până la 5 profiluri diferite, ce sunt salvate direct în memoria internă a tastaturii și pe care le poți alege fără a mai fi nevoie de aplicația Armoury Crate.

Conectivitate

ASUS ROG Strix Scope RX TKL dispune de trei moduri prin care se poate conecta la PC. Primul și cel mai simplu este prin cablu. Bine, având în vedere că vorbim despre o tastatură wireless, cred că majoritatea vor alege opțiunea fără fir. Dar și aici avem două posibilități:

prin conexiune RF 2.4 GHz, folosind adaptorul primit în pachet. Acesta se introduce în și după ce treci butonul slider de pe tastatură în poziția corespunzătoare, conexiunea se face automat și extrem de rapid.

prin Bluetooth, conexiunea se realizează în mod clasic, căutând tastatura în setările PC-ului. Poți conecta tastatura la trei dispozitive diferite și poți alege instant la care să treci prin combinația Fn + 8, 9 sau 0.

Ce vreau să menționez aici. Pe wireless, mult mai stabilă și mai rapidă mi s-a părut conexiunea RF. Prin Bluetooth apare uneori un lag evident, mai ales după câteva secunde în care nu folosești tastatura.

Autonomie

Atunci când folosești tastatura ASUS ROG Strix Scope RX TKL în mod wireless va fi folosită bateria integrată, desigur. Nu am găsit informații legate de capacitatea acumulatorului integrat și îmi este foarte greu să estimez cât ar fi autonomia. Asta fiindcă depinde foarte mult de ce folosești. Mă refer la iluminare și la intensitatea ei (4 trepte), la modul de conexiune (RF sau Bluetooth)…

ASUS oferă cifre oficiale care vorbesc despre o autonomie de 145 ore fără iluminare sau 84 de ore cu iluminare default (nu înțeleg exact ce înseamnă Default) în mod Bluetooth sau de 137 ore fără iluminare și 75 ore cu iluminare în mod RF.

Din partea mea, o medie de 100 de ore este o durată decentă, dar nimic special.

Preț

Tastatură mecanică optică ASUS ROG Strix Scope RX TKL Wireless – 1.080 de lei pe PCGarage.ro

Concluzii

Dacă era cineva care se aștepta ca o tastatură precum ASUS ROG Strix Scope RX TKL să nu joace în categoria de circa 1.000 de lei, atunci înseamnă că nu înțelege exact tot ce înseamnă un astfel de produs. Bine, nu zic că nu era ideal să putem avea o așa tastatură la jumătate din costul afișat momentan, dar atunci cu siguranță s-ar fi făcut multe compromisuri, deci nici așa nu era bine. Ceea ce este de menționat (cred că am mai zis asta o dată) este că dacă din specificațiile acestei tastaturi îți place ce vezi, atunci nu prea are cum să nu-ți placă și când o primești.

Cele mai importante plusuri și minusuri pentru tastatura mecanică optică ASUS ROG Strix Scope RX TKL Wireless:

PRO

  • construcție de cea mai bună calitate, tastatura este de nivel premium și foarte solidă;
  • excelentă în utilizare, atât pentru gaming, cât și pentru orice alt fel de activitate;
  • conectivitate multiplă, wireless RF 2.4 GHz, Bluetooth 5.2 cu posibilitate de conecta 3 dispozitive simultan, plus prin cablu;
  • personalizare în detaliu prin intermediul aplicației dedicate.

CONTRA

  • iluminarea tastelor late sau cu simboluri multiple nu este cea mai omogenă, se observă diferențe de uniformitate către extremitățile simbolurilor;
  • prin conexiunea Bluetooth după o pauză de câteva zeci de secunde de inactivitate apare un ușor lag la preluarea primei comenzi.