Televizoare

Uniunea Europeană îşi doreşte să grăbească lucrurile când vine vorba de reducerea consumului de energie şi implementează periodic diverse legi ce standardizează acest consum în mai toate ariile de interes.

Una dintre aceste arii este cea a electronicelor şi a electrocasnicelor. Dacă vă aduceţi aminte, la 1 martie 2021 au intrat în vigoare noi etichete energetice, unele care au schimbat mai mult modul de afişare al informaţiilor. La doi ani de la aceste modificări, pe 1 martie 2023 mai exact, vor intra în vigoare ale modificări, de data acestea unele ce privesc direct indexul de eficienţă energetică.

Dacă în general noile limite sunt suportabile pentru majoritatea electronicelor şi electrocasnicelor, o mică problemă se iveşte când vine vorba de televizoarele cu rezoluţie 8K. Acestea sunt în prezent mari consumatoare de energie electrică, iar de la intrarea în vigoare a noului index de eficienţă energetică, niciun model existent pe piaţă nu va mai putea fi comercializat.

Informaţia nu este nouă, se discută despre subiect încă din luna octombrie, însă marii producători sperau ca luna aceasta reprezentanţii Comisiei Europene să relaxeze puţin limitele maxime. Din păcate / fericire aceste limite nu vor fi modificate, astfel că începând cu 1 martie 2023 toate televizoarele 8K existente în prezent la vânzare nu se vor mai încadra.

Cei de la flatpanelshd.com au făcut în octombrie un calcul pentru a vedea care vor fi limitele aplicabile de anul viitor:

Pentru a vă face o idee, un televizor de 75 inci cu rezoluţie 8K atinge în prezent un consum ce poate ajunge până la 430 W.

Unii producători se gândesc deja să renunţe o perioadă la televizoarele 8K, în timp ce alţii au transmis că vor reuşi să aducă modele care să se încadreze în limitele de consum, însă acestea vor fi mult mai scumpe.

Şi totuşi, avem nevoie de televizoare 8K ?