Televizor OLED Panasonic TX-65FZ950E – review

17/12/2018

Deși mulți dintre voi ați cerut review-uri pentru televizoare accesibile oricui, reprezentanții producătorilor continuă să ne trimită numai vârfuri de gamă. Este și normal așa ceva, fiecare vrea să etaleze ceea ce are mai bun, să formeze astfel o anumită imagine de marcă.

Panasonic TX-65FZ950E este unul dintre cele mai bune televizoare ale companiei și nu numai. A reprezentat o surpriză enormă pentru mine, dar mai bine vă spun pe larg tot ceea ce am descoperit în mai bine de 2 săptămâni de test.

Specificații pentru televizorul OLED Panasonic TX-65FZ950E

Specificatii televizor OLED Panasonic TX-65FZ950E

Design

Cutia în care televizorul Panasonic TX-65FZ950E ajunge la client este foarte grea, se apropie de 50 de kg. Înăuntru găsim televizorul, suportul de masă, alcătuit din mai multe piese, soundbarul, două telecomenzi cu baterii compatibile, cablu de alimentare, ghid de pornire rapidă, manual de utilizare și câteva pliante cu diferite informații.

Televizorul Panasonic TX-65FZ950E poate fi montat, ca mai toate din zilele noastre, atât pe o suprafață orizontală, cât și pe una verticală (adică pe o masă ori pe perete). Pentru asta, Panasonic TX-65FZ950E aduce în pachet două suporturi distincte, este nevoie să consulți ghidul de montaj spre a înțelege care dintre piese este pentru standul de masă și care este pentru suportul de perete. Ideea este că trebuie atașat soundbarul în oricare dintre situații, iar prinderea este diferită.

Există și capace din plastic ce acoperă orice element al standurilor, pentru ca nimic să nu rămână la vedere. Totuși, pe partea spate zona de conectivitate rămâne descoperită, așadar Panasonic TX-65FZ950E nu a fost gândit spre a putea fi poziționat cu posteriorul la vedere.

Ca mai toate televizorele OLED pe care le-am întâlnit, și Panasonic TX-65FZ950E este foarte subțire în profil în partea de sus, pentru ca mai jos să devină ceva mai gros.

Marginile ce înconjuară ecranul sunt înguste, iar pe latura de jos, în centru, avem denumirea producătorului.

Soundbar-ul se întinde pe toată lățimea (mai degrabă lungimea televizorului) și are, văzut din profil, o formă de triunghi. Partea frontală este acoperită de o plasă neagră ce maschează zona difuzoarelor.

Faptul că soundbar-ul se prinde de suportul de masă și că are o lungime mare asigură televizorului o stabilitate foarte bună, nu se balansează mai deloc nici când este mișcat voit.

Din punct de vedere al construcției, materialelor și finisărărilor, totul este în bunul spirit Panasonic. Nimic nu pare de slabă calitate, televizorul este foarte bine fabricat oricum l-am analiza.  

Ecran

Știind că am în față cel mai tare televizor Panasonic din acest an, așteptările erau mari. Și, trebuie să spun de la bun început, nu numai că mi-au fost confirmate, dar pe alocuri, chiar au fost depășite.

Cu ce anume m-a impresionat? Fără dubiu, intervalul dinamic (Dynamic Range) este cel mai bun, cel mai extins pe care l-am văzut. Este cu adevărat remarcabil cât de bine sunt scoase la iveală detaliile din zonele întunecate (shadows). Pur și simplu distingi chestii care, în cazul altor televizoare sau monitoare, erau complet pierdute. Iar asta se face fără ca zgomotul de imagine să apară. Zonele luminoase (hightlights) nu sunt chiar atât de impresionante ca detalii relevate, dar și acolo Panasonic TX-65FZ950E s-a dovedit un maestru.

Trebuie să mai spun încă o dată: intervalul dinamic este absolut uimitor!

Exemple de imagini oferite de Panasonic TX-65FZ950E:

Apoi, pe lângă Dynamic Range excelent, mai avem contrast echilibrat și culori excelent redate. Sunt multe moduri presetate pentru imagine. Unele aduc nuanțe extrem de vivide, supra saturate de-a dreptul, în timp ce altele sunt calibrate aproape perfect direct din fabrică.

Deviații deltaE în modurile presetate pe Panasonic TX-65FZ950E:

După cum se poate vedea din graficele și tabelele de mai sus, modurile Dinamic, Sport, Game sau Custom (cu setările neatinse) sunt cel mai departe de adevăr, ca reprezentare a culorilor. Pe de altă parte, poți alege fără probleme unul dintre modurile Professional Photo, Professional și Professional 2, THX Cinema, True Cinema sau Cinema și vei găsi nuanțe plăcute, corecte, cu ușoare diferențe pentru luminozitatea maximă sau balansul de alb.

Eram aproape sigur că Panasonic TX-65FZ950E poate afișa unele dintre cele mai corecte nuanțe, așa că am trecut la calibrare, cu colorimetru Lacie Blue Eye Pro și software profesional.

Deviații deltaE după două încercări de calibrare Panasonic TX-65FZ950E:

De doar două încercări a fost nevoie spre a obține deviații DeltaE extrem de reduse. În primul caz am obținut un DeltaE 94 mediu de 1.5 cu 4.2 maxim și un DeltaE 2000 mediu de 2.6 cu maxim 5.4. A doua calibrare a adus valori DeltaE 94 medii de numai 1.4 cu 4.0 maxim și DeltaE 2000 mediu de 2.3 cu maxim 5.1 pe albastru. Excelente rezultate, având în vedere că orice valoare DeltaE sub 3 este considerată de neobservat de ochiul uman.

Galerie cu capturi de ecran din meniul de setări OSD Panasonic TX-65FZ950E:

Unde nu reușește să impresioneze Panasonic TX-65FZ950E este la luminozitatea maximă. Deși este una bună pentru un panel OLED, tot pune probleme în camerele cu lumină ambientală medie. Atunci, totul are de suferit, de la contrast, la culori și Dynamic Range. Ba chiar și negrul acela perfect se transformă într-un gri închis din cauza luminii ambientale ce luminează din față, de data asta.

Dacă ști că vei urmări conținutul preferat în special noaptea, cu foarte puțină lumină ambientală, atunci Panasonic TX-65FZ950E este de departe cel mai bun televizor. Cel puțin cel mai bun pe care l-am văzut eu.

Iar asta este valabil și atunci când ne referim la scenele în mișcare, pe care le procesează extrem de bine, fără ca vreun artefact să-și facă apariția.

Pe de altă parte, Panasonic TX-65FZ950E nu intervine agresiv pe partea de upscaling sau orice altfel de procesare din televizor a imaginii venite de la sursă. Nici sharpening nu face evident, nimic altceva, oricât te-ai juca prin setări nu vei primi o imagine cu mult îmbunătățită, dar nici alterată.

Panasonic își dorește ca privitorul să primească acea imagine cât mai apropiată de adevăr, iar în cazul Panasonic TX-65FZ950E acest aspect este pe deplin acoperit.

Sunet

Nu-mi aduc aminte să mai fi testat până acum un televizor ce vine la pachet cu un soudbar. Mai mult, în cazul Panasonic TX-65FZ950E soundbar-ul este frumos integrat în standul de masă, dar poate fi montat și pe perete, printr-un alt accesoriu, separat, care vine însă direct din pachetul de retail.

Două televizoare m-au impresionat până acum pe partea de sunet. Este vorba despre recent testatul Philips 55OLED803/12 și despre ceva mai vechiul Sony KD-55AF8. După ce am ascultat ce iese din soundbar-ul lui Panasonic TX-65FZ950E, acestea două rămân mult în urmă.

Un singur spectru ar fi putut fi mai bine reprodus și cred că vă dați deja seama la care mă refer. Frecvențele joase nu pot fi redate perfect decât dintr-un subwoofer dedicat, difuzoarele de pe soundbar ce se ocupă de bass nu pot face minuni. Totuși, trebuie să recunosc că avem și bass bun, chiar decent, mult mai corect decât am întâlnit la oricare alt televizor testat.

În rest, absolut nimic de reproșat. Sunt nu mai puțin de 12 difuzoare pe soundbarul lui Panasonic TX-65FZ950E, cu o putere totală de 80W – 2 x 20W + 2 x 20W. Asta înseamnă un volum maxim mai mult decât suficient chiar și pentru camere de dimensiuni mari, de peste 35 – 40 mp.

Înaltele sunt fine, ascuțite, iar mediile curate, bine reproduse. Vocea actorilor, a comentatorilor sportivi ori a moderatorilor este perfect redată, nimic de zis.

Cu siguranță Panasonic TX-65FZ950E este noul standard pentru mine în materie de sunet de televizor.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Ca de obicei, nu avem prea multe informații despre ansamblul hardware ce lucrează în spatele sistemului de operare instalat pe Panasonic TX-65FZ950E. Nu știm ce fel de procesor, nici cantitatea de memorie RAM și nici spațiul intern de stocare. Ultimul cred că l-aș fi putut afla foarte ușor, dar am uitat.

Totuși, chestiile astea fizice cred că contează mai puțin pentru utilizatorul unui Smart TV, cel mai mult contează cum se mișcă interfața. Iar aici nu am găsit nicio problemăî. Totul rulează fluent, lagul se arată doar foarte rar și nici atunci nu devine enervant, întârzierile fiind minime.

Interfața My Home Screen a ajuns în cazul Panasonic TX-65FZ950E la versiunea 3.0. Este cea mai simplu de operat din câte am întâlnit, poate tot cam pe lângă webOS de la LG. Deși pare prea simplă la început, My Home Screen 3.0 îți permite și o personalizare destul de largă. Poți lăsa ca sistemul să recunască cele mai folosite aplicații pe care să le pună drept favorite în pagina de start sau le poți selecta chiar tu pe cele pe care le dorești. Însă cam atât poți face cu My Home Screen 3. Este un sistem de operare ce ar merita un update, pare ușor învechit pentru 2018.

Galerie cu capturi de ecran din interfața sistemului de operare My Home Screen 3.0 de pe Panasonic TX-65FZ950E:

Din punct de vedere al aplicațiilor preinstalate nu sunt extrem de multe la număr. Panasonic îți lasă posibilitatea de a le instala chiar tu pe cele pe care le consideri necesare. Mai toate cele ”de bază” pentru un Smart TV pot fi găsite în magazinul de aplicații, sunt destule dintre care poți alege. Nu avem multitudinea de programe disponibile în Play Store pentru Android TV, dar nici nu te poți plânge.

Conectivitate

Aici, din nou, Panasonic TX-65FZ950E nu are lipsuri. Există conectivitate fără fir prin Wi-Fi dual-band pe 2.4 și 5 GHz și Bluetooth. Există și Wi-Fi Direct, precum și suport DLNA.

Prin fir avem 4 porturi HDMI, 2 porturi USB 2.0, un USB 3.0, 2 sloturi CI+, slot pentru card de memorie SD, ieșire audio digitală, intrare composit tip RCA, LAN RJ-45, ieșire audio prin jack de 3.5mm și trei intrări RF pentru semnal TV – terestru, cablu și satelit.

Telecomandă

Am lăsat denumirea acestui capitol neschimbată, deși corect ar fi fost ”Telecomenzi”. Asta fiindă alături de Panasonic TX-65FZ950E primim o telecoamndă clasică și una de tip smart.

Prima dintre ele este de dimensiuni mari, grea, dar extrem de solid fabricată. Partea frontală argintie este din metal, iar butoanele au o ușoară textură cauciucată. Deși am omis să fac poze și cu tastele iluminate, telecomanda principală pentru Panasonic TX-65FZ950E dispune și de iluminare din spate pentru mai toate butoanele.

Cea de-a doua telecomandă este una de tip smart, căci integrează un trackpad în stilul celor de pe laptopuri. Nu doar în stilul acela, ci chiar identic. Mai există și alte câteva butoane fizice pe micuța telecoamndă ușor curbată, însă capul de afis este trackpad-ul. Acesta îți permite, teoretic, un control mai facil prin anumite meniuri și o navigare mai ușoară prin interfața sistemului de operare. Practic, este destul de greu să miști la fix cursorul, trackpad-ul nu este la fel de sensibil sau intuitiv în operare precum cel de pe un laptop. Poate că după mai multe ore de folosință unii se vor obișnui cu el.

Preț

Televizor OLED Panasonic TX-65FZ950E 14.000 de lei pe eMAG.ro

Concluzii

Păi normal că un televizor precum Panasonic TX-65FZ950E nu avea cum să fie ieftin. Doar faptul că propune ecran OLED de 65 inch și că este de generație 2018 justifică o bună parte din preț. Când vezi și ce are de oferit pe partea de imagine și sunet, îți dai seama că acest televizor nu avea cum să fie prea ieftin.

Sincer, Panasonic TX-65FZ950E nu prea are lipsuri. Ca orice ecran OLED nu se descurcă grozav cu lumină ambientală în jur, din cauza luminozității maxime nu dintre cele mai ridicate. Doar că, în spațiile slab iluminate, întunecate, se relevă o imagine de cea mai bună calitate, unde culorile exacte și intervalul dinamic foarte extins țin capul de afiș.

Chiar nu mai are rost să lungesc și mai mult acest review, las pe final cele mai importante puncte pro și contra pentru televizorul OLED Panasonic TX-65FZ950E:

PRO

  • imagine excelentă, culori naturale, contrast echilibrat și cel mai extins Dynamic Range pe care l-am văzut;
  • multe dintre modurile presetate pentru imagine oferă nuanțe aproape perfecte, cu deviații DeltaE minime fără a fi nevoie neapărat de calibrare profesională;
  • sunetul redat prin soundbar este de cea mai bună calitate, cel mai bun pe care l-am experimentat pe un televizor;
  • calitate înaltă de fabricație, atât televizorul, cât și telecomenzile sunt solid construite, cu materiale bune și finisări atente.

CONTRA

  • calitatea imaginii scade în spațiile cu lumină ambientală medie, contrastul și culorile au de suferit;
  • sistemul de operare My Home Screen 3.0 pare ușor depășit, prea simplu, prea puține opțiuni.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.