Diverse

Conform celui mai nou raport al organizaţiei non-guvernamentale Global Carbon Project, după un an 2022 record în ceea ce priveşte emisiile de dioxid de carbon în atmosferă, vine un 2023 cu o creştere de 1.1% a emisiilor până la 36.8 miliarde de tone.

Eforturi de reducere a acestora se fac, dar la prima vedere par prea puţine. Anul acesta s-au înstalat în toată lumea panouri solare cu o capacitate de peste 1 terawatt (suficient cât să alimenteze întreaga Uniune Europeană), iar vânzările de maşini electrice au depăşit 14 milioane de unităţi (nou record). Pe lângă acestea avem şi o uşoară scădere a fenomenului de despădurire.

Şi totuşi am emis mai mult dioxid de carbon decât în 2022. De ce ? Acelaşi raport susţine că principalele vinovate ar fi China şi India, ţări care ard în continuare cantităţi uriaşe de cărbune pentru a-şi acoperi necesarul de electricitate. Un alt factor important este cel al intensificării transportului aerian şi maritim.

Autorii raportului susţin că măsurile de limitare a emisiilor de dioxid de carbon ar trebui să fie mai dure şi că ritmul actual de implementare al schimbărilor este unul foarte lent. Se pare că omenirea are din ce în ce mai puţine şanse de a îndeplini cu succes obiectivul de limitare a încălzirii globale cu +1.5 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale.

Sursa: biziday.ro