Toate eforturile globale de reducere a emisiilor de dioxid de carbon au fost anulate în 2023 de China şi India, ţări care ard în continuare cantităţi uriaşe de cărbune

/
/
5 dec.
/

Conform celui mai nou raport al organizaţiei non-guvernamentale Global Carbon Project, după un an 2022 record în ceea ce priveşte emisiile de dioxid de carbon în atmosferă, vine un 2023 cu o creştere de 1.1% a emisiilor până la 36.8 miliarde de tone.

Eforturi de reducere a acestora se fac, dar la prima vedere par prea puţine. Anul acesta s-au înstalat în toată lumea panouri solare cu o capacitate de peste 1 terawatt (suficient cât să alimenteze întreaga Uniune Europeană), iar vânzările de maşini electrice au depăşit 14 milioane de unităţi (nou record). Pe lângă acestea avem şi o uşoară scădere a fenomenului de despădurire.

Şi totuşi am emis mai mult dioxid de carbon decât în 2022. De ce ? Acelaşi raport susţine că principalele vinovate ar fi China şi India, ţări care ard în continuare cantităţi uriaşe de cărbune pentru a-şi acoperi necesarul de electricitate. Un alt factor important este cel al intensificării transportului aerian şi maritim.

Autorii raportului susţin că măsurile de limitare a emisiilor de dioxid de carbon ar trebui să fie mai dure şi că ritmul actual de implementare al schimbărilor este unul foarte lent. Se pare că omenirea are din ce în ce mai puţine şanse de a îndeplini cu succes obiectivul de limitare a încălzirii globale cu +1.5 grade Celsius comparativ cu nivelurile preindustriale.

Sursa: biziday.ro
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează Samsung Galaxy S25 Ultra și Acer Nitro 5 AN517-52.

Atenţie cum citiţi şi înţelegeţi noile tarife pentru energia electrică valabile de la 1 iulie (unii furnizori vă oferă date incomplete, tocmai pentru a crea haos)

Diverse
/
/
7 iun.
Într-un articol recent am scris despre faptul că m-am mutat la Hidroelectrica, asta după ce noua ofertă primită de la Digi Energy aproape că îmi dubla actualul tarif.

După ce Digi Energy mi-a transmis că de la 1 iulie aproape îmi va dubla factura, m-am mutat la Hidroelectrica (procesul de schimbare furnizor este rapid şi destul de simplu)

Diverse
/
/
5 iun.
La ultima factură primită de la Digi Energy am fost informat că începând cu data de 1 iulie (dată de la care dispare plafonarea impusă de stat) cheltuiala mea cu energia electrică se va dubla.

Hidroelectrica începe să îşi îmbrace hidrocentralele cu panouri fotovoltaice

Diverse
/
/
12 mai
Hidroelectrica a semnat recent un contract de lucrări prin intermediul căruia va acoperi cu panouri fotovoltaice 20 de hidrocentrale amplasate pe sectorul mijlociu şi inferior al râului Olt.