Filme

După succesele de box office din ultimii ani ale unor filme, parcă cinematografia românească a prins viaţă şi se inveşte din ce în ce mai mult în această industrie.

În ultimele săptămâni am văzut mai multe filme lansate recent şi concluzia personală este că unele sunt groaznic de proaste (chiar unele de box office), iar altele sunt decente. Până acum nu am găsit acel film bun pe care îl aşteptam, dar sigur că mai are balta peşte (dacă aveţi o recomandare, sunt doar ochi şi urechi).

M-am gândit să fac un TOP 5 al acelor filme româneşti mai noi care merită cele câteva zeci de minute din viaţa noastră. Vorbesc de filme la care s-a muncit onest, la care nu s-au încercat exagerări voite sau glume jignitoare şi la care la final am dat Like pentru încurajare.

5️⃣Mirciulică (2022);

Deşi destul de clişeic, acest film este destul de simpatic, Mircea Popa aka Mircea Bravo jucând un rol care i se potriveşte destul de bine, cel al tipului drăguţ, dar cam fraier. Pe alocuri sunt „aruncate” câteva glume, sunt prezentate ceva tipologii din societatea actuală, iar acţiunea este foarte previzibilă.

4️⃣Ramon (2023);

Şi în acest film se pune accent pe un personaj naiv, băiat de la ţară care crede în Cenuşăreasa şi a sa poveste minunată. Regizorul reuşeşte însă să armonizeze destul de bine restul personajelor astfel încât povestea lui Ramon să capete sens şi chiar dacă finalul este tras rău de păr, eu zic că până acolo merită. Personal nu mi-a plăcut Pavel Bartoş, în jocul actoricesc nu a dat nicio clipă senzaţia de naturaleţe, nu părea deloc un băiat credul din mediul rural.

3️⃣Pup-o, mă ! (2018);

Ştiu că acest film nu este aşa recent ca celelalte din top, însă este foarte fain construit în jurul celor 3 personaje principale. Şi aici vorbim de multă prostie, naivitate şi credinţă oarbă în tradiţii cel puţin puerile. Alin Panc, Sandu Pop şi Cosmin Seleşi sunt savuroşi, aceştia reuşesc să transmită excelent un umor fin, neaoş, nealterat de jungla urbană. Şi Cătălina Grama joacă foarte bine, rolul de femeie dură i se potriveşte în contextul dat.

2️⃣Nuntă pe bani (2023);

Unul dintre puţinele filme la care am râs, nu doar am zâmbit. Acelaşi Mircea Popa aka Mircea Bravo şi-a făcut lecţiile mai bine comparativ cu Mirciulică şi reuşeşte să pună în scenă într-o manieră amuzantă foarte multe tipologii umane din societatea românească modernă. Şi unde se pot întâlni toţi aceşti oameni dacă nu la o…, nuntă făcută strict pentru bani, că deh, datorii la cămătari. Fain filmul, pe acesta cred că aş fi dat bani şi la cinematograf.

1️⃣Nunţi, botezuri, înmormântări (2022);

Personal acest film mi-a plăcut foarte mult, este acel exemplu concret ce ne arată că orice idee, oricât de imposibilă ar părea în realitate, poate fi pusă excelent în practică într-un lungmetraj. Totul în acest film este dus la extrem, disputa dintre vecini cunoaşte noi reguli, iar ambiţiile personale sunt în stare să distrugă tot în jur. Şerban Pavlu îl joacă pe Cosmin (nu, nu pe mine, un alt Cosmin), un tip care ajunge să facă lucruri de neimaginat în viaţa de zi cu zi pentru „puţină linişte”. Şi ce să vezi, deşi este un film care promovează ideea de mafie şi de corupţie, nu are pic de violenţă în adevăratul sens al cuvântului.