Diverse

Săptămâna trecută Elon Musk a anunţat prin intermediul avocaţilor săi că renunţă la achiziţia Twitter, o afacere de 44 de miliarde de dolari. Justificarea deciziei este legată în principal de ideea că Twitter nu a oferit toate informaţiile solicitate, în special cele legate de conturi spam şi conturi false.

În replică Twitter a anunţat că l-a dat în judecată pe Elon Musk la un tribunal specializat în dreptul afacerilor, Chancery Court din Delaware. Compania vrea ca fondatorul Tesla să respecte acordul de achiziţie, demontând ideea că nu au fost respectate mai multe prevederi din acest acord.

Reprezentanţii Twitter susţin că Elon Musk ştia de problema conturilor spam şi a celor false, aspect confirmat chiar de către acesta în mai multe situaţii:

  • pe 9 aprilie (ziua în care a fost anunţat interesul de achiziţie) Elon Musk a trimis un mesaj către Bret Taylor (preşedintele consiliului de administraţie Twitter) prin care îl informa pe acesta că eliminarea conturilor false trebuia realizată într-o astfel de companie privată;
  • pe 21 aprilie a postat un tweet în care spunea că dacă tranzacţia se va finaliza cu succes, va lupta împtriva conturilor spam până la ultima suflare;
  • pe 25 aprilie a existat un comunicat oficial din partea lui Elon Musk prin care anunţa înţelegerea pentru achiziţia Twitter, cât şi lupta sa împotriva conturilor spam.

Twitter consideră că Elon Musk a decis renunţarea la tranzacţie deoarece: condiţiile economice globale vor avea o puternică tentă de înrăutăţire în viitorul apropiat, afacerile personale nu merg într-o direcţie optimistă, înţelegerile pentru eventualele împrumuturi necesare achiziţiei Twitter s-ar fi făcut în nişte condiţii dezavantajoase pe termen lung, interesele personale s-au schimbat la scurt timp după înţelegere etc.

Avocaţii Twitter susţin că Elon Musk a dat dovadă de ipocrizie, declaraţiile sale din ultimele săptămâni distrugând valoarea acţiunilor companiei şi afectând activitatea generală a acesteia.

Procesul va fi unul de lungă durată şi sunt foarte curios să văd cine va câştiga. Dacă ar fi să pariez, aş spune că, pe baza celor citite până în prezent, Elon Musk s-a hazardat în ceea ce priveşte achiziţia Twitter, iar când şi-a dat seama de greşeală, a căutat împreună cu avocaţii săi o soluţie de a ieşi din înţelegere fără prea multe riscuri. Rămâne de văzut dacă şi-au calculat corect paşii.

Sursa: bbc.com