Nu știu dacă ați observat până acum, dar m-am ferit de multe ori să scriu în fața unor laptopuri termenul de „Ultrabook”. Asta fiindcă mi se pare că uneori se acordă acest „statut” prea ușor. Un notebook nu este neapărat ultrabook doar fiindcă este compact, ușor sau ceva mai performant. Din partea mea, combinația dintre cele trei atribute trebuie să fie dusă la un alt nivel pentru ca un laptop să fie „Ultra” și ar mai fi și alte caracteristici care ar trebui îndeplinite.

În fine, veți înțelege din acest review de ce am ales ca lui Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7 să-i spun ultrabook și cel mai probabil îmi veți da dreptate. Mie mi se pare că (aproape) avem un laptop de gaming într-un corp extrem de compact și de ușor.

Specificații ultrabook Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7

Specificatii ultrabook Lenovo YOGA Slim 7 ProX 14IAH7

Design

Ultrabook Lenovo YOGA Slim 7 ProX 14IAH7

Cutia în care Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7 ajunge la clienți are înăuntru alte două cutii. În prima este laptopul alături de câteva pliante, în timp ce în a doua este pus separat încărcătorul cu cablul pentru priză aferent:

Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7 mi-a lăsat din primele minute o impresie excelentă. Este printre cele mai bine construite laptopuri pe care le-am întâlnit, cu o atenție la detalii cum rar îți este dat să vezi. Seria Yoga este probabil una dintre cele responsabile pentru vânzările uriașe ale Lenovo pe partea de PC-uri la nivel mondial, unde ocupă, aș spune, detașat poziția de lider.

Revenim la calitatea de fabricație a acestui model și spun că asamblarea și finisajele de detaliu se apropie de perfecțiune, în timp ce aliajele de aluminiu ce acoperă tot exteriorul (cu excepția ecranului, tastaturii și touchpad-ului) se simt grozav la atingere. Metalul este fin și nu prinde deloc amprentele degetelor, iar nuanța Dark Teal (există și cea mai deschisă Cloud Grey) reprezintă un bun compromis între aspectul business și cel fashion.

Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7 este și incredibil de solid, de robust. Chiar am încercat să-l fac să flexeze cât de puțin, dar nu am reușit. Și am pus ceva forță în mișcări. Nici măcar capacul ecranului nu se îndoaie aproape deloc, iar de puncte de presiune care să apară pe display atunci când împingi cu degetele pe partea din spate nici nu poate fi vorba. Ultrabook-ul acesta pare să reziste fără daune după majoritatea situațiilor neprevăzute ce ar putea apărea în decursul utilizării.

Din punct de vedere al designului, Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7 nu este neapărat special, dar aduce și câte ceva mai aparte. În primul rând lateralele sunt rotunjite într-un mod ce-mi aduce aminte de seria iPhone de la 6 la 8. Zona din jurul tastaturii se întinde și pe margini, dintr-o singură bucată de metal, și se duce chiar spre capacul spate, iar asta contribuie în mod clar la rigiditatea structurală foarte înaltă de care vorbeam mai sus.

Pe capacul ecranului vedem denumirea Lenovo și pe cea YOGA în colțuri diagonal opuse, pentru ca cea a producătorului să mai apară și în zona cu tastatura și touchpad-ul, în colțul din dreapta jos.

Pe partea posterioară totul este simplu, grila de aerisire are o formă clasică, iar picioarele de sprijin sunt suficient de mari. Din păcate, acestea sunt dintr-un cauciuc prea tare, care nu oferă cea mai bună aderență pe birou.

În rest, nu am mai găsit nimic de care să mă leg. Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7 arată și se simte ca un produs premium, ba chiar l-aș pune într-un segment „ultra-premium”, dacă îmi permiteți crearea unei astfel de categorii…

Aș mai vrea să vorbesc aici și despre cum arată Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7 sub carcasă.

Ei bine, totul este pe cât se poate de inteligent așezat, așa încât să poată fi integrat un hardware pe cât se poate de capabil, dar să fie ținute și dimensiunile sub control strict. Vedem că SSD-ul și placa Wi-Fi pot fi schimbate cu ușurință, dar nu și memoria RAM, ce este lipită undeva pe placa de bază. Sunt și două ventilatoare cu extrem de multe pale, dar și două heatpipe-uri. Foarte bine și la interior pentru Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7.

Ecran și sunet

Test culori dupa calibrare ecran ultrabook Lenovo YOGA Slim 7 ProX 14IAH7

Ecran IPS 3K superb! Singura nemulțumire pe care o am vis-a-vis de el constă în tratamentul glossy, care reflectă un pic mai mult mediul ambiant decât ar fi fost de preferat. Pe de altă parte, vorbim despre o protecție din sticlă, care este cea „vinovată” de acea rigiditate a panoului de care am vorbit în capitolul anterior.

Formatul 16:10 vine în ajutorul productivității, generând mai mult spațiu de lucru pe verticală. Rezoluția 3K – 3072 x 1920 pixeli, raportată la diagonala de 14.5 inch produce o densitate ridicată a pixelilor (circa 250 ppi) ce conturează excelent orice detaliu, oricât de fin ar fi.

Contrastul este pe cât se poate de ridicat pentru un panou IPS, iar negrul este adânc, dar nu perfect ca la un OLED.

Unghiurile de vizualizare sunt foarte largi, singura ce poate pune probleme din acest punct de vedere este reflexia sticlei de protecție.

Ce mi s-a părut foarte tare este că la exemplarul de test nu am observat nici cel mai mic fenomen de light bleed. Nici în condiții de test, cu ecran complet negru și luminozitate maximă nu apare vreo zonă prin care LED-urile spate să emită lumină reziduală, să-i spun așa.

Luminozitatea maximă anunțată din fișa tehnică este de 400 niți, dar eu am măsurat un maxim de 411 cd/mp undeva către colțul din stânga sus. Distribuția luminozității la intensitate de 100% nu este cea mai grozavă, dar nu se pot observa aceste diferențe în utilizarea cotidiană. Plus că deja de pe la un reglaj de 80% al luminozității totul se aranjează mult mai bine ca uniformitate.

Distribuția luminozității la 100% pe ecranul Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7:

Distributie luminozitate ecran ultrabook Lenovo YOGA Slim 7 ProX 14IAH7

Când vine vorba despre reprezentarea culorilor din fabrică totul este pe cât se poate de bine. Avem o deviație medie Delta E de numai 1.6, pentru ca maximul de 6.7 să fie atins pe culoarea albastru, asta fiindcă punctul de alb este reglat către o zonă rece, pentru ca luminozitatea să pară mai înaltă.

Deviații Delta E înainte și după calibrare ecran Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7:

În fine, după calibrare am obținut niște valori Delta E care îl pot califica pe Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7 pentru editare foto și video, dar și pentru grafică ori design. Cu valori medii de doar 0.1 și 0.2 pe Delta E94, respectiv Delta E2000 și un maxim de 0.5 pe ambele standarde, ecranul acestui ultrabook este surprinzător de exact.

Sunetul reglat de HARMAN este de tip stereo și are o putere maximă de 4W (2 x 2W). Calitatea este foarte bună, cu toate că bassul nu este punctul forte, nefiind adânc. Pe de altă parte avem medii pe cât se poate de clare și înalte fine. Dinamica este foarte bună, efectul stereo se aude clar, asta și fiindcă difuzoarele sunt dispuse de o parte și cealaltă a tastaturii și astfel undele sonore sunt trimise direct în sus, adică spre utilizator. Este o soluție pe care mi-ar plăcea să o văd mai des implementată întrucât nu se compară cu cea care așează difuzoarele pe spatele laptopurilor. Volumul maxim nu este impresionant, dar este mai mult decât suficient pentru social media, filme și conferințe online. Doar cu muzica nu pot spune că poți avea necesarul în unele situații.

Prin jack-ul audio de 3.5 mm stăm și mai bine. Calitate senzațională și volum maxim care îți poate dăuna auzului. Cu o pereche bună de căști ai parte de o audiție de top.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Aici este partea care pentru mine a făcut din Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7 un ultrabook. Avem un ansamblu hardware deosebit de puternic, iar asta este uimitor când ne raportăm la dimensiunile exterioare. Nu este vorba despre procesor, căci nu el ocupă mult loc, dar să poți veni cu placă video dedicată NVIDIA GeForce RTX 3050 Laptop este mare lucru. Asta fiindcă, fiind vorba despre una din seria RTX 30, poți instala drivere Studio. Iar asta înseamnă că te poți folosi de toată puterea de procesare, dar și de optimizarea software în programe specializate pe design, grafică, proiectare, editare foto și video.

Memoria RAM de 32 GB, care este de tip DDR5 la 6000 MHz, ajută mult pe partea de multitasking,dar și în acele aplicații pe care tocmai ce le-am amintit.

SSD-ul în acest caz are capacitatea de 1 TB și este, ca la orice model Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7, de tip M.2 NVMe PCIe 4.0, adică cel mai performant standard actual.

Capturi de ecran din CPU-Z cu informații despre Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7:

Sistemul de operare preinstalat pe Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7 este un Windows 11 Home, deși pentru un astfel de notebook ar fi fost de preferat versiunea Pro. Pe Lângă aplicațiile uzuale cu care vine acest OS la pachet, Lenovo mai introduce Disney+, Dolby Access, Lenovo Hotkeys, Lenovo Smart Appearance (utilitar pentru camera web, care vine cu câteva opțiuni pentru conferințe), Lenovo Smart Noise Cancellation, Lenovo Vantage, Lenovo Voice, Lenovo Welcome, McAfee LiveSafe, Phone Link și Spotify. 

De departe, cea care este cea mai importantă este Lenovo Vantage, care reunește multe opțiuni, setări, configurări și informații sub aceeași interfață suficient de bine pusă la punct. De aici se pot face fără nici cea mai mică complicație din partea utilizatorului inclusiv actualizările de BIOS.

Capturi de ecran din aplicația Lenovo Vantage de pe Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7:

Performanță

Testele de benchmark relevă acel ansamblu hardware extrem de performant pentru un așa laptop pe care l-am prezentat în capitolul anterior.

Teste benchmark ultrabook Lenovo YOGA Slim 7 ProX 14IAH7

Pe timpul rulării tuturor testelor am monitorizat temperaturile interne cu ajutorul HWMonitor de la CPUID, ia valorile atinse le aveți mai jos, în capturile de ecran.

Temperaturi maxime atinse pe componentele interne Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7:

Pe CPU s-a atins un maxim de 100 grade Celsius, adică foarte mult. Sistemul încearcă să păstreze un Voltaj ridicat pe procesor cât mai mult timp, pentru o putere cât mai mare și așa se ajunge la astfel de temperaturi. Nici pe placa video GeForce RTX 3050 nu avem temperaturi prea scăzute, dar totul este oarecum normal într-o carcasă atât de înghesuită și mai ales că ventilatoarele nu fac zgomot excesiv nici când se învârt la turație maximă. Se aud evident, dar nu sunt niciodată deranjante.

La exterior, cel mai tare se încălzește zona de pe spate, undeva către centrul zonei de aerisire. Nu aș spune că se ajunge la temperaturi extreme, dar acolo este cel mai fierbinte punct. Pe partea față, undeva către butoanele F7 – F8 apare cea mai mare căldură în sarcină maximă susținută, dar nu este ceva foarte grav nici acolo.

Conectivitate

Ultrabook Lenovo YOGA Slim 7 ProX 14IAH7

 

Nu aș spune că-i lipsește ceva major aici lui Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7. Da, poate ar fi fost de preferat să vedem și un card reader pe undeva, dar nu-i ceva fără de care nu se poate trăi.

Pe Wi-Fi avem modul Intel AX211, care înseamnă Wi-Fi 6E, precum și Bluetooth 5.1. Ca porturi fizice vedem două USB-C 3.2 Gen2 compatibil Thunderbolt 4 și încărcare la 100W, precum și un HDMI 2.0 pe partea stângă, în timp ce pe dreapta există un USB-A 3.2 Gen1 și un jack audio combo pe 3.5 mm.

Ultrabook Lenovo YOGA Slim 7 ProX 14IAH7

Tot pe dreapta mai sunt două butoane. Unul este cel Power ce are și un LED de status pe el, iar al doilea este unul de tip slider, care forțează electronic dezactivarea camerei web, pentru un plus pe partea de securitate și intimitate. Apropo de camera web, este una Full HD, de 2 Megapixeli, care vine și cu ajutor IR pentru logarea de tip Windows Hello.

Ultrabook Lenovo YOGA Slim 7 ProX 14IAH7

Din păcate, deși este de 2 MP, calitatea capturilor nu se ridică deloc la nivelul așteptărilor și nici optimizările software din utilitarul Lenovo Smart Appearance nu ajută cu nimic. Pur și simplu camera web este cel mult mediocră.

Tastatură și touchpad

Ultrabook Lenovo YOGA Slim 7 ProX 14IAH7

Nimic nici aici care să strice impresia de ultrabook creată până aici. Tastatura de pe Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7 este una excelentă, cu butoane mari, cu spațiu optim între ele. Cursa este scurtă, actuarea clară, cu un click distinct, dar nu zgomotos. A fost o plăcere să redactez texte lungi de pe această tastatură, care este și iluminată într-o- singură culoare, un alb cu accente albastre spre mov plăcute. Iluminarea este uniform distribuită și poată fi reglată în 2 trepte fixe sau poate fi activată pe modul Auto, când intensitatea ține cont de lumina ambientală. Încă o opțiune demnă de un ultrabook.

Ultrabook Lenovo YOGA Slim 7 ProX 14IAH7

Nici touchpad-ul nu este cu nimic mai prejos. Are o dimensiune mare, o formă ceva mai wide și este extrem, dar extrem de exact și de plăcut în utilizare. Click-urile se fac cu feedback bun, cursa este scurtă, iar sunetul făcut este ușor înfundat, deloc intruziv.

Autonomie

Autonomie Ultrabook Lenovo YOGA Slim 7 ProX 14IAH7

Unde a reușit Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7 să integreze și o baterie cu 4 celule și capacitate de 70 Wh nu știu exact. De fapt știm cu toții unde este, fiindcă am desfăcut capacul spate:

Baterie Ultrabook Lenovo YOGA Slim 7 ProX 14IAH7

Bateria reușește să garanteze o autonomie foarte bună, atât timp cât nu pui serios la lucru ansamblul hardware foarte puternic. Adică, cu sarcini normale, cu editare text, navigare web, multimedia și altele asemenea, chiar cu rezoluția ecranului la 3K și rata de refresh la 120 Hz tot prinzi mai bine de 5 ore departe de priză. În cazul în care ai nevoie de autonomie mai mare, atunci poți trece pe rezoluție Full HD și pe 60 Hz, caz în care 7 – 8, chiar 9 ore nu reprezintă ceva excepțional. Asta cu luminozitatea ecranului pe la 50%, mai mult decât suficientă în spații interioare.

Pus serios la lucru, Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7 poate descărca bateria plină chiar și în mai puțin de o oră și jumătate.

Ca test, am rulat continuu clipuri video pe Youtube, cu luminozitatea ecranului și volumul din difuzoare la 50%. Rezoluția a fost 3K și rata de refresh la 120 Hz. În astfel de condiții, a durat 3 ore și jumătate pentru ca bateria să ajungă de la 96% la 18%.

INcarcator Ultrabook Lenovo YOGA Slim 7 ProX 14IAH7

Încărcarea se face prin oricare dintre cele două porturi USB-C. Cu adaptorul din pachet, cel ce generează la ieșire o putere maximă de 100W, bateria s-a încărcat astfel, pornind de la 10%:

  • 10 minute – 31%;
  • 20 de minute – 51%;
  • Jumătate de oră – 69%;
  • O oră și un sfert până la 100%.

Așa cum am mai apreciat și cu alte ocazii, dacă tot ai încărcare prin USB-C ar fi fost ideal dacă aceste porturi ar fi fost distribuite pe fiecare laterală câte unul, ca să ai posibilitatea de a veni cu cablul de încărcare, la nevoie, pe oricare dintre părți. 

Preț

Ultrabook Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH79.000 de lei pe PCGarage.ro, model precum cel de față cu singura deosebire la SSD, care este de 512 GB în magazin (prețul este valabil la data publicării review-ului, cu mențiunea „Nu este în stoc”). Se pare că această serie va ajunge în magazine de la sfârșitul acestei luni, adică pe la final de octombrie 2022.

Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție ce se apropie de perfecțiune, laptopul este foarte solid și propune finisaje și materiale excelente;
  • ecran de top, cu rezoluție, rată de refresh și luminozitate înalte, plus culori foarte bine calibrate încă din fabrică și care după reglare aduc deviații Delta E minime;
  • sunet extern plăcut și foarte bun prin jack-ul de 3.5 mm;
  • ansamblu hardware foarte performant, mai ales raportat la dimensiunile și greutatea laptopului;
  • tastatură și touchpad extrem de plăcute în utilizare;
  • autonomie ridicată și încărcare rapidă.
Contra
  • sistemul de răcire nu face față în sarcini dificile susținute și astfel temperaturile pe CPU ajung foarte sus;
  • deși anunță 2 Megapixeli și captură video Full HD, camera web dezamăgește.
Concluzii

Nici că ar fi avut cum să fie prea ieftin un astfel de ultrabook. Lenovo Yoga Slim 7 ProX 14IAH7 este un laptop căruia cu greu îi pot reproșa ceva important. Ar fi doar câte ceva punctual, dar nimic în ansamblu. Chiar și la prețul afișat momentan nu pot spune că este foarte scump, deși trebuie să recunosc că o dacă ar fi fost ceva mai accesibil, cam cu vreo 20%, s-ar fi calificat instant la a fi recomandat fără rezerve.

Design
Ecran
Sunet
Conectivitate
Performanță
Autonomie
Raport preț / specificații