Stellantis, deținătorul Alfa Romeo, Fiat, Abarth, Lancia, Maserati, Citroen, DS, Peugeot, Opel, Jeep, Chrysler, RAM, a anunțat că își extinde parteneriatul cu Archer Aviation pentru producția aeronavei Midnight.

Midnight este o aeronavă de tip eVTOL (electric vertical take-off and landing), adică vehicul electric cu decolare și aterizare verticală, ce are o autonomie maximă de 160 km, fiind alimentat de 6 baterii independente. A fost proiectat pentru a zbura cu viteze de maxim 240 km/h, iar pentru un zbor de 30 km se încarcă în doar 10 min. Este optimizat pentru călătorii urbane de 30 până la 80 km, o călătorie, care în mod normal, la sol, s-ar realiza în peste o oră, în aer realizându-se în doar câteva minute. 

Diferența față de competitori, despre care am vorbit și noi într-un articol anterior, este dată de faptul că poate transporta 4 pasageri plus un pilot și o greutate totală de 450 kg. Producția va începe anul viitor iar prețul de vânzare nu a fost deocamdată anunțat.

Stellantis se va implica în producția aeronavei, producție ce va avea loc în Cavington, Georgia. Implicarea Stellantis va face ca producția ce se estima inițial la cateva sute de exemplare pe an, să crească la ordinul miilor. De asemenea, producătorul auto anunță o investiție în capital de 150.000.000 dolari, la dispoziția Archer, pentru anul 2023 și 2024, sub rezerva îndeplinirii anumitor etape în afaceri.

Parteneriatul va duce la crearea a peste 1000 de noi locuri de muncă.

Sursa: Stellantis.com / Archer.com

Categorii: gev

Despre autor

Cosmin Pană

Este pasionat de automobile, soluții de energie verde și..., case pe structură de lemn. Așa că deja anticipați care sunt nișele de care se va ocupa pe site.