Update: Pe parcursul acestui review o să observați că am semnalat o mică problemă legată de sensibilitatea ecranului tactil. De asemenea, o să vedeți că spațiul de stocare intern dispune de două partiții.

Am primit un comunicat oficial din partea UTOK prin care am fost informați că pentru modelul UTOK 500Q HD Deluxe Edition este disponibil un update de software care rezolvă ambele mici inconveniente. Astfel, răspunsul la atingere al ecranului a fost îmbunătățit, iar memoria internă a fost unită într-o singură partiție.

Update-ul de software poate fi făcut accesând www.utok.ro/software si urmând pașii descriși în pagină.

Acum mai bine de 6 luni realizam un material de tip review pentru UTOK 500Q HD. Acum, a venit rândul unei analize amănunțite a urmașului acestuia sau mai bine spus a variantei îmbunătățite.

Ce aduce în plus față de modelul pe care-l înlocuiește? O rezoluție mai bună pentru ecran (HD 1280×720 pixeli față de qHD 960×540 pixeli) și un spațiu dublu de stocare (8 GB față de 4 GB). În rest, aceleași specificații și design cu nicio altă modificare pe care să o pot observa.

Vă anunț de la bun început că acest review nu o să ofere chiar atât de multe detalii precum v-am obișnuit, din simplul motiv că majoritatea aspectelor sunt la fel ca la modelul pe care-l înlocuiește. Pentru toate amănuntele și dacă sunteți cu adevărat interesați de acest smartphone, vă sfătuiesc să citiți și review-ul lui UTOK 500Q HD.

Specificații UTOK 500Q HD Deluxe Edition

Specificatii UTOK 500Q HD Deluxe Edition

Design

UTOK 500Q HD Deluxe Edition

Cutia în care am primit UTOK 500Q HD Deluxe Edition mai conținea și bateria, încărcătorul, cablul microUSB – USB 2.0, căști de tip in-ear, manual de utilizare, certificat de garanție și detalii pentru activarea Seenow și Zonga în mod gratuit pentru o lună de zile. Pe ecran este gata montată o folie de protecție.

Pe site-ul UTOK apare că în pachet veți mai primi și o husă flip, dar pe care eu nu am găsit-o. Probabil cutiile pentru retail vor conține și acest accesoriu.

Ca aspect, materiale, construcție și finisări, UTOK 500Q HD Deluxe Edition nu se deosebește deloc de modelul anterior. Totul este la fel și vă reamintesc principalele aspecte: contrucție solidă la care banda de metal care înconjoară dispozitivul ajută mult, finisări decente și plastic lucios ce adună amprentele și urmele și nici nu oferă o aderență prea bună în palmă.

Nu mai aduc alte detalii la capitolul design și închei cu mențiunea că UTOK 500Q HD Deluxe Edition se simte bine în mână și nu lasă impresia unui device prost fabricat.

Ecran și sunet

UTOK 500Q HD Deluxe Edition

Aici avem parte de prima deosebire dintre UTOK 500Q HD Deluxe Edition și varianta fără ultimele două cuvinte din denumire. Ecranul de 5 inci cu rezoluție HD 1280 X 720 pixeli este unul de tip IPS care se prezintă bine la raport.

Culorile sunt plăcute, deși mi-ar fi plăcut puțin mai vivide, iar luminozitatea destul de bună. Unghiurile de vizualizare sunt suficient de largi și nu afectează prea tare nuanțele afișate pe display. În lumina naturală se putea mai bine, dar, ca de obicei, vă reamintesc că puține sunt smartphone-uri ce excelează la acest capitol și mai ales în această zonă de preț.

Spre deosebire de modelul normal, cel ”de lux” are o mică problemă cu sensibilitatea la atingere a ecranului. Sunt momente în care nu preia comenzile mai fine și o acțiune mai hotărâtă asupra display-ului este necesară. Aduce aminte într-o oarecare măsură de panelurile de tip rezistiv.

Sunetul extern oferit prin difuzorul de pe spatele dispozitivului nu este tocmai rău la calitate, dar intensitatea putea fi mai ridicată. Ca și în cazul lui UTOK 500Q HD, ediția Deluxe m-a făcut să ratez câteva apeluri atunci când mă aflam în medii mai zgomotoase.

Căștile din pachet sunt aceleași cu cele de la varianta precedentă. Ca și atunci, am rămas plăcut impresionat de calitatea oferită de acestea. Totul sună bine, iar construcția din metal nu dezamăgește nici ea.

Hardware, sistem de operare și aplicații

UTOK 500Q HD Deluxe Edition

Am testat atâtea dispozitive cu ansamblu hardware similar cu al lui UTOK 500Q HD Deluxe Edition încât nu știu cum să mai formulez  aceste paragrafe ca să nu existe senzația de deja-vu. Procesorul quad-core MediaTek MT6582 la 1.3 GHz cu GPU Mali-400 Mp și 1 GB de memorie RAM sunt suficienți în majoritatea cazurilor.

La specificațiile hardware întâlnim și cea de-a doua diferență față de varianta precedentă a lui UTOK 500Q HD Deluxe Edition. Spațiul de stocare s-a dublat acum și avem la dispoziție în mod real aproximativ 6.15 GB, împărțiți în Stocare internă (1.85 GB) și Stocare telefon (4.29 GB).

Când avem parte de un sistem de operare Android 4.4.2 KitKat curat și fără prea mult bloatware, totul decurge bine. Nu există lag sau alte probleme decât atunci când sunt executate mai multe operațiuni în același timp. Dacă ai grijă să nu-l forțezi prea tare, vei avea parte de o experiență plăcută alături de UTOK 500Q HD Deluxe Edition.

Jocuri precum Real Racing 3 sau Asphalt 8 Airborne rulează fără probeme, ca de altfel și cele mai uzuale aplicații.

Aplicațiile preinstalate sunt foarte puține la număr și în afară de cele de la Google, mai întâlnim: Elefant Reader, getlokal, Seenow, UTOK NOW, Wisdom Gene (soft pentru husa flip ce ar trebui să vină în pachet) și Zonga. Puține și mai ales care nu încurcă deloc sistemul de operare.

Performanță

Teste benchmark UTOK 500Q HD Deluxe Edition

Odată ce a rulat testele de benchmark și UTOK 500Q HD Deluxe Edition am trecut toate rezultatele în tabelul de mai jos:

Tabel teste benchmark UTOK 500Q HD Deluxe Edition

Conectivitate

UTOK 500Q HD Deluxe Edition

UTOK 500Q HD Deluxe Edition este un smartphone de tip dual sim ce acceptă o cartelă normală și una micro sim. Pentru a avea acces la oricare dintre ele, dar și la cardul microSD este necesar să scoatem bateria din locașul său. Vitezele maxime pentru conexiunea de date 3G sunt de 21 Mbps în download și 5.7 Mbps în upload.

Mai avem parte de Wi-Fi în standardele 802.11 b/g/n, bluetooth 4.0, GPS cu A-GPS, radio FM, microUSB (pe laterala de jos) și jack de 3.5 mm în partea de sus. Tasta power și butoanele pentru reglarea volumului sunt pe laterala din dreapta.

Semnalul GSM este recepționat normal și destul de stabil, iar calitatea în convorbiri este medie fără să creeze neplăceri, dar și fără să impresioneze în vreun fel.

Cameră foto și video

UTOK 500Q HD Deluxe Edition

Camera de 13 Megapixeli de pe UTOK 500Q HD Deluxe Edition produce rezultate mulțumitoare. Asta atâta timp cât lumina ambientală este suficientă. Mai jos aveți câteva exemple de fotografii, iar pentru mai multe puteți vedea și review-ul lui UTOK 500Q HD.

Autonomie

UTOK 500Q HD Deluxe Edition

Bateria de 2000 mAh de pe UTOK 500Q HD Deluxe Edition nu poate oferi o autonomie prea bună. În funcție de scenariul de utilizare se poate dovedi insuficientă și nu va oferi nici măcar jumătate de zi de utilizare. Asta în condiții de stres intens.

Cu o folosire mai atentă vă poate aduce și mai mult de o zi întreagă și puteți chiar spera să atingeți două. Iarăși vă reamintesc că autonomia poate diferi enorm de la utilizator la utilizator.

Preț

UTOK 500Q HD Deluxe Edition – 799 lei la eMAG. 

Concluzii

UTOK 500Q HD Deluxe Edition

UTOK 500Q HD Deluxe Edition este un smartphone decent, ce nu are puncte slabe atât de evidente. În afară de autonomia bateriei, care să fim sinceri nu este prea grozavă la multe dispozitive din această categorie, nu prea ai ce să-i reproșezi.

Prețul actual (799 de lei) pare totuși un pic cam optimist, dar a existat o scurtă perioadă de timp în care UTOK 500Q HD Deluxe Edition a costat numai 499 de lei. Dacă pe viitor se va stabiliza la acest cost atunci vă spun că merită luat în considerare dacă nu aveți mai mult de 500 de lei de cheltuit pentru un smartphone.

Principalele puncte PRO sau CONTRA ale lui UTOK 500Q HD Deluxe Edition le-am structurat mai jos:

PRO

– construcție solidă și finisări bune;

– căști de calitate oferite în pachet;

– Android 4.4.2 KitKat ce rulează fără probleme;

– garanție de 5 ani oferită de UTOK.

CONTRA

– autonomia oferită de acumulatorul de 2000 mAh;

– raportul preț / specificații s-ar putea să nu fi se pară foarte atractiv.