Au fost situații de-a lungul timpului când am făcut transfer de bani de la o bancă la alta și a trebuit să aștept să treacă o zi, transferul instant funcționează doar între cardurile emise de aceeași bancă etc. Suntem în 2020 și încă nu s-a ajuns ca transferul instant să funcționeze indiferent de contul din care faci transferul sau după caz, când trebuie să înregistrezi o încasare.

Soluția vine de la Volt. Este o aplicație 100% românească dezvoltată de către Volt Finance în parteneriat cu Visa, Mastercard și Libra Internet Bank. A fost concepută precum o aplicație de chatting, doar că emoticoanele sunt înlocuite de opțiunea de a trimite bani. 

Am structurat câteva informații utile:

  • Transferurile prin Volt – Transfer de Bani Instant sunt posibile pe cardurile emise de Mastercard și Visa (logic, dacă ne uităm la parteneriatul încheiat mai sus). Pot fi carduri de debit sau credit cu BIN* românesc (cardurile de business sunt respinse automat);
  • Transferul de bani poate fi realizat către oricine, indiferent dacă destinatarul are sau nu instalată aplicația. Primește o notificare prin SMS, iar banii sunt virați în contul său când descarcă aplicația și adaugă un card;
  • Utilizatorul de Volt poate cere bani către un alt utilizator al serviciului;
  • Sunt acceptate și cardurile virtuale Revolut, doar că aici avem o recomandare (să fie emise începând cu 1 octombrie 2019, condiție necesară pentru transferul instant). Dacă ai un card Revolut cu BIN străin, poți emite un card virtual în Revolut ce va permite transferul rapid prin Volt. Pe viitor s-ar putea să se extindă și spre Curve, Monese sau Transferwise;
  • Volt permite organizarea de grupuri. În fiecare grup se pot cere sau trimite bani. Așa poate fi plătită nota în comun la un restaurant sau se strâng bani pentru diferite ocazii etc. 

*BIN = Bank Identification Number. 

Transferurile nu sunt comisionate în Volt. În primele 30 de zile se desfășoară o perioadă de trial (10 transferuri cu o valoare totală de maxim 4000 lei). După aceea se activează planul Basic. Pentru a trece la planurile superioare denumite Plus sau Premium trebuie ca un utilizator să invite 2 sau 5 prieteni. 

Planul Basic – 1 transfer gratuit / lună, pentru mai multe transferuri trebuie ca utilizatorul să-și invite prieteni în aplicație;

Planul Plus – 5 transferuri gratuite pe lună pentru 1 an dacă sunt invitați 2 prieteni;

Planul Premium – transferuri nelimitat pe fiecare lună pentru 1 an dacă sunt invitați 5 prieteni. 

Prieteni pot fi invitați prin WhatsApp, SMS, Facebook Messenger, Skype. Sunt o sumă de opțiuni ce au fost implementate direct în Volt. Trebuie să reamintesc că au o limită – 4000 lei și funcționează strict pentru persoane fizice. 

Volt nu este o alternativă la Revolut și asta pentru că discutăm de două produse diferite. Volt este un serviciu de transfer de bani între conturile / cardurile emise de alte bănci. Bani nu stau în aplicația Volt, doar intermediază plățile. Nu ai nevoie de cont curent asociat Volt și nici nu sunt comisioane de administrare. 

Găsiți aplicația Volt în App Store / iOS și Google Play / Android

Alte detalii ce s-ar putea să fie de interes:

  • la adăugarea unui card este nevoie ca utilizatorul să aibă 1 leu în cont, va fi restituită după confirmare;
  • cardul nu trebuie să fie expirat și să fie unic (să nu fie introdus în aplicație și de altă persoană);
  • nu există o limită în ce privește cardurile adăugate în Volt;
  • sunt situații în care transferul s-ar putea să nu fie instant (ar putea dura în jur de 2 – 3 zile lucrătoare / depinde de banca emitentă, cardurile din Orange Money sunt în această situație);
  • unele bănci s-ar putea să perceapă un comision la transferurile prin Volt (CEC înțeleg că ar proceda așa, majoritatea băncilor nu au comision pentru Volt);
  • transferul este în așteptare pentru maxim până la 6 zile, primul transfer către un utilizator necesită acceptarea manuală;
  • transferul poate fi anulat în maxim 5 secunde de la inițializare sa;
  • pachetele extra ce sunt disponibile prin invitațiile către prieteni vor putea fi accesate în viitor și prin planuri tarifare (5.9 lei / lună și 12.9 lei / lună);
  • când un prieten își instalează Volt pe linkul trimis de către un utilizator, apare în secțiunea Gașca mea Volt. 

Înregistrarea în Volt se poate realiza prin contul de Facebook sau Google. Este nevoie și de un număr de telefon, pe care va sosi și codul de validare. Logarea în aplicație se face printr-un PIN (poate fi activată și amprenta). 

Volt – primele impresii;

Am instalat aplicația Volt pe un smartphone Android. Are 34 MB și am ales conectarea prin contul Google, am introdus numărul de telefon și codul de activare primit sub formă de SMS. A apărut un text uriaș ca dimensiuni, cu informații de toate felurile, accept pe politica lor de confidențialitate și gata. Pe lângă codul PIN am ales și logarea în aplicație prin amprentă. 

Pe ecranul de start apare secțiunea de Transferuri instante. În colțul din dreapta se află shortcut-ul spre profil. Sunt mai multe secțiuni: Profilul meu, Cardurile mele, Planuri, Limită de transfer, Arhivă și Ajutor. 

Tot acolo se află și opțiunea de Invită în Volt (utilă dacă vrei să treci de la planul Basic spre Plus și Premium). 

Pentru test am ales să fac transfer între 2 carduri personale, unul în BT și altul în ING. Am introdus datele cardurilor, s-a făcut verificarea 3D Secure prin suma de 1 leu ce a fost ulterior restituită. A fost nevoie să aleg cardul de pe care transfer și cel pe care primesc, suma și a început transferul. 

Dacă ai cardurile deja salvate, întreaga operațiune îți ia câteva secunde. 

Mi se pare o soluție interesantă. Dacă vrei să faci transferuri instant între conturile la diferite bănci sau alegi să împarți cheltuielile într-un grup, aș spune că avem o soluție simplu de utilizat și printre altele, dezvoltată local. 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.