Este pentru prima dată când scriu un review scurt, așa cum am vrut să menționez încă din titlu. Asta fiindcă Xiaomi 14 a ajuns la mine cu doar 4 zile înainte de prezentarea oficială din Barcelona, Spania, dar și fiindcă l-am folosit destul de mult încât să nu public nici doar un articol de tip „primele impresii”. Așadar, ce avem aici este un mix între un review clasic și primele impresii. Avem realizate teste de benchmark, teste de încărcare a bateriei, dar nu și exemple foto-video sau aprecieri mai amănunțite la unele dintre capitole. Pe zona foto-video voi reveni cu un articol dedicat.

Specificații smartphone Xiaomi 14

Date tehnice

Smartphone
Xiaomi 14
EcranLTPO AMOLED de 6.36 inch, aspect 20:9, rezoluție 2670 x 1200 pixeli, 460 ppi, rată de refresh dinamică 1 - 120Hz, touch sampling rate de 240Hz, luminozitate tipică maximă 1000 nits, luminozitate maximă peak 3000 nits, Dolby Vision, HDR10+, HLG, protecție sticlă Corning Gorilla Glass Victus
ProcesorQualcomm SM8650-AB Snapdragon 8 Gen 3 pe 4 nm, octa-core cu 1 x 3.3 GHz Cortex-X4 + 3 x 3.2 GHz Cortex-A720 + 2 x 3.0 GHz Cortex-A720 + 2 x 2.3 GHz Cortex-A520
Memorie12 GB RAM LPDDR5X
512 GB spațiu intern de stocare de tip UFS 4.0
GPUAdreno 750
Sistem de operareAndroid 14 cu Hyper OS
ConectivitateDual SIM 5G SA / NSA (2 x nanoSIM), Wi-Fi 7 802.11 a/b/g/n/ac/ax6e/7 tri-band pe 2.4, 5 și 6 GHz, Bluetooth 5.4, NFC, USB Type-C 3.2
Camere foto și videoCameră principală cu 3 senzori:
- 50 Megapixeli wide, senzor Light Fusion 900 de 1/1.31 inch, focală echivalentă 23 mm, f/1.6, Super Pixel 4 in 1, OIS
- 50 Megapixeli Telephoto 3.2X, 75mm, f/2.0, OIS
- 50 Megapixeli Ultrawide, 14mm, f/2.2
Filmează 8K cu 24 fps, 4K cu 30 / 60 fps, Full HD cu până la 960 fps

Cameră frontală de 32 Megapixeli, f/2.0
Filmează 4K cu 30 / 60 fps
Baterie4610 mAh, încărcare pe fir cu maxim 90W, încărcare wireless cu maxim 50W, încărcare wireless inversă cu 10W
Alte detaliiRezistență la lichide și praf conform standardului IP68, sunet extern stereo cu suport Dolby Atmos, senzor amprentă integrat în ecran
Greutate193 grame
Dimensiuni152.8 x 71.5 x 8.2 mm

Pachet, design și construcție

Xiaomi 14 - review scurt

🔺În țara noastră, Xiaomi 14 vine într-o singură configurație – 12 + 512 GB, iar în pachet avem încărcător rapid și husă de foarte bună calitate.

La mine a ajuns cutia sigilată, în care sunt, pe lângă telefon, o husă de foarte bună calitate, încărcător rapid la 90W, cablu USB-C la USB-A, agrafă pentru acces la slotul SIM, ghid de pornire rapidă și pliant cu informații de reglementare:

Xiaomi 14 este un flagship, cel mai compact din seria actuală. Designul este deja unul clasic din multe puncte de vedere, în special prin prisma marginilor la unghi drept. Ce să mai ocolim subiectul, margini a la seria iPhone de la 12 încoace.

Spatele este din sticlă, iar la versiunea neagră, precum cea de față, este mat, ușor sablat, foarte plăcut la atingere. Fiind compact și deși gripul nu este cel mai bun, Xiaomi 14 se așează bine în mână, nu pare că-ți scapă atât de ușor.

Modulul camerelor de pe spate este destul de mare, dar nu iese foarte tare în relief și este destul de bine protejat de bordura husei din silicon, dacă decizi să o folosești.

Construcția, materialele și finsările sunt toate demne de segmentul premium, de un adevărat flagship, nimic de comentat pe partea de calitate a fabricației. Telefonul, fiind și compact, este foarte solid.

Ecran și sunet

Xiaomi 14 - review scurt

🔺Margini egale și foarte înguste în jurul unui ecran pe care îți face mare plăcere să-l priveești.

Specificațiile detaliate ale panoului folosit de Xiaomi 14 sunt în tabelul de mai sus, aici vreau doar să spun că ecranul este superb, nici că m-aș fi putut aștepta la altceva de la un asemenea telefon. Comparații cu concurența din segment se pot face la nivel de detalii, de preferințe chiar, dar la modul obiectiv nu am găsit niciun punct nevralgic pentru display-ul lui Xiaomi 14. Poții chiar regla destul de avansat cum vrei să fie afișate culorile, contrastul șii luminozitate sunt oricum extrem de înalte, nimic de obiectat.

Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe Xiaomi 14:

Sunetul extern stereo este printre cele mai bune pe care le-am ascultat de la un telefon în ultimul timp. Difuzorul de la bază este ceva mai puternic și produce evident mai mult bass, dar ambele se completează reciproc bine, pentru o audiție de foarte bună calitate. Avem și ceva frecvențe joase, uneori par cam forțate, dar nimic deranjant. Volumul maxim este cu adevărat ridicat, deja pe la 80% am simțit că este suficient în orice fel de situație, iar de pe la 90% apar mici distorsiuni, dar nimic grav.

Oricum, sunetul extern face cinste unui astfel de smartphone, iar la pachet cu ecranul grozav generează o experiență multimedia de top.

Hardware, sistem de operare și aplicații

🔺Hyper OS nu se deosebește mai deloc de MIUI, dar este sistemul de operare ce este sau va fi integrat pe toate produsele Xiaomi din ecosistem.

Voi fi foarte scurt aici cu textul, consider că avem informațiile detaliate în tabelul cu specificații, iar alte date mai pot fi extrase și din capturile de ecran de mai jos.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Xiaomi 14:

Despre interfața Hyper OS aplicată la Xiaomi 14 peste Android 14 pot spune rapid că este tot MIUI, așa cum îl știam. Chiar nu am găsit mari diferențe, deși recunosc că nici nu am avut suficient timp să disec totul. Cert este că avem ca și până la MIUI extrem de multe opțiuni disponibile, dar mai sunt și mici glitch-uri, că altfel nu știu cum să le zic. Nu sunt neapărat bug-uri din ce am descoperit în scurta experiență cu Xiaomi 14, dar niște mici întârzieri enervante, mici agățări tot mai sunt. Foarte probabil vor fi remediate, vorbim totuși de un smartphone „tânăr”.

Ideea este că Hyper OS are totuși ceva schimbări, dar nimic cu adevărat evident față de MIUI. Avem un nou lockscreen, ceva animații pe la zona de decupaj circular al camerei frontale în unele momente și alte mici astfel de intervenții. Hyper OS este mai degrabă integrarea aceluiași OS pe mai toate produsele din ecosistemul Xiaomi, care include acum chiar și un automobil.

Aplicații preinstalate sunt multe, prea multe. Le puteți descoperi pe toate din galeria cu capturi de ecran de mai jos.

Interfața Hyper OS cu Android 14 pe Xiaomi 14:

Performanță

🔺Cu aproape 2 milioane de puncte în AnTuTu, Xiaomi 14 poate fi numit oricum, numai neperformant nu.

Las cifrele să vorbească de la sine, testele de benchmark relevă un ansamblu hardware de top, dar care „greșește” în unele teste. Mă refer la scorul din PCMark și la rezultatele din GFX Bench, teste în care sincer nu cred că este folosit la maxim potențialul hardware. 

Teste benchmark

Smartphone
Xiaomi 14
AnTuTu v10.1.91933561puncte
PCMark
Work 3.0 Performance
Storage 2.0
Internal Sequential Read
Internal Sequential Write

13817 puncte
29550 puncte
2758.25 MB/s
1569.54 MB/s
Geekbench 6 v.6.2.2
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

2150 puncte
6469 puncte
3DMark
Wild Life Vulkan
Wild Life Extreme Vulkan
Solar Bay Vulkan

Maxed Out!
4385 puncte
7509 puncte

Testele de benchmark rulate pe Xiaomi 14:

Xiaomi 14 se încălzește și chiar se încinge simțitor la exterior când este forțat. Am rulat de câteva ori la rând AnTuTu (ca să consum repede bateria, să mai încerc o dată încărcarea rapidă) și telefonul a fost fierbinte absolut peste tot, de pe tot spatele, pe tot șasiul metalic și chiar pe ecran, care a fost totuși cel mai „rece” de pe tot exteriorul.

Conectivitate

🔺Viteze bune pe Wi-Fi 6e, dar Xiaomi 14 vine cu suport și pentru Wi-Fi 7, așa că ești asigurat pe viitor.

Nici aici nu vreau să insist cu  prea multe detalii, nu voi repeta elementele de conectivitate care sunt oricum trecute în tabelul cu specificații de la începutul articolului.

Vreau doar să spun că elementele fizice de conectivitate sunt dispuse pe doar două dintre laturi: jos avem difuzorul și microfonul principale, portul USB-C și slotul SIM, iar pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel Power.

Senzorul de amprentă de sub ecran mi-ar fi plăcut să fie mai sus amplasat, dar cum Xiaomi 14 este compact nu deranjează atât de tare. Senzorul este rapid și foarte exact, nimic de reproșat nici aici.

Camere foto și video

Xiaomi 14 - review scurt

🔺Trei senzori și toți trei… de 50 Megapixeli.

Așa cum am spus de la început, pe partea foto și video voi reveni cu un articol dedicat. Timpul de interacțiune cu Xiaomi 14 a fost prea scurt spre a aduna suficient de multe exemple, așa cum merită un astfel de smartphone.

Pun acum capturi de ecran din interfața aplicației Camera, urmând să analizăm fotografiile și clipurile video pe care le poate capta Xiaomi 14 în viitorul apropiat.

Interfața aplicației Camera de pe Xiaomi 14:

Autonomie și încărcare

Xiaomi 14 - review scurt

🔺Autonomie corectă, normală, dar nu neapărat un punct pro.

Nici la autonomie nu pot spune multe, revin cu detalii odată cu articolul cu poze și video. Cert este că bateria de 4610 mAh se dovedește suficient de mare doar pentru utilizare normală, fără excese. Odată pus mai serios la treabă, Xiaomi 14 golește bateria în ritm alert. De exemplu, o singură rulare a testului de benchmark AnTuTu ia din baterie între 10 – 11% și chiar 15%. Mi se pare cam mult pentru o sarcină ce durează doar câteva minute.

În fine, aici pot aduce mai multe detalii despre încărcarea rapidă prin cablu cu adaptorul din pachet.

🔺Încărcarea la 90W nu este activată în mod default, trebuie făcut asta din meniul dedicat.

Poți încărca rapid în modul standard, să zic așa, când nu se duce la maxim acest proces. În astfel de scenariu am prins așa:

  • 5 minute – 10 – 27%
  • 10 minute – 10 – 38%
  • 15 minute – 10 – 48%
  • 20 minute – 10 – 57%
  • 25 minute – 10 – 68%
  • 30 minute – 10 – 79%

Cu funcția „accelerează viteza de încărcare” activată duratele de încărcare au arătat așa:

  • 5 minute – 5 – 29%
  • 10 minute – 5 – 42%
  • 15 minute – 5 – 57%
  • 20 minute – 5 – 72%
  • 25 minute – 5 – 85%
  • 30 minute – 5 – 93%

Mi se pare foarte bine în al doilea caz, deși nici în primul nu se stă rău deloc. Telefonul nu se încălzește excesiv în niciunul dintre cazuri. Se simte cald evident, dar nimic de speriat.

Preț

Xiaomi 144.499 lei preț recomandat cu ofertă de la 4.999 lei, până la 12.03.2024. În țara noastră va fi disponibil într-o singură cofigurație de memorie, precum cea de față, adică cu 12 GB RAM + 512 GB spațiu de stocare. (preț și ofertă valabile la data publicării acestui review).

Xiaomi 14
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • pachet în care găsești atât încărcător rapid (90W), cât și husă de protecție de foarte bună calitate și folie din plastic gata aplicată pe ecran;
  • construcție demnă de segmentu flagship, certificare IP68;
  • ecran căruia nu-i poți reproșa mai nimic;
  • sunet extern stereo excelent;
  • performanță de top, cele mai puternice componente (vezi și puncte contra);
  • încărcare extrem de rapidă.
Contra
  • folosit în regim intens, telefonul se încălzește foarte tare nu doar pe tot spatele, cât și pe tot șasiul metalic și chiar pe ecran;
  • Hyper OS este schimbat de MIUI doar ca denumire, în rest fără noutăți, nici măcar minore. În plus, mai apar mici agățări, foarte mici deficiențe pe partea de optimmizare;
  • autonomia este cel puțin decentă doar într-un mod normal de utilizare, procentele dispar din baterie cu repeziciune imediat ce pui telefonul mai serios la treabă.
Concluzii

Punem și concluzii chiar dacă nu avem un review complet, în adevăratul sens al cuvântului. După ce am văzut și prețul și, cu toate că nu am pus poze și video, dar am analizat câteva, pot spune fără niciun dubiu că Xiaomi 14 este un flagship care merită toată atenția. Mai ales dacă îți dorești un smartphone compact, care însă nu a făcut mari sacrificii din nicio direcție. Nu avem telefonul perfect, poate că niciodată nu-l vom avea, dar la prețul actual este evident că avem în față o opțiune de luat în seamă. După ce vor apărea reduceri mai serioase, chiar nu voi avea motive să nu recomand un Xiaomi 14.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Xiaomi 14 a fost testat timp de 4 zile și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review (scurt) aparține strict autorului și nu a fost editat sau aprobat de altcineva.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.