YouTube a fost dat în judecată în Europa deoarece modalitatea de detectare a extensiilor de tip ad-block ar încălca legislaţia europeană privind protecţia datelor

/
/
13 nov.
/

Se pare că YouTube nu face o treabă tocmai legală în procesul său de detectare a extensiilor de tip ad-block, din acest motiv a fost dat în judecată în Europa.

Aceste acuzaţii vin din partea lui Alexander Hanff, un expert în securitate cibernetică şi consultant în legislaţia europeană privind protecţia datelor. Acesta susţine că YouTube foloseşte un script ce solicită informaţii de la browser referitoare la configuraţia acestuia şi la extensiile instalate, fără a informa în prealabil utilizatorul.

„Consider că noul script YouTube este un program spyware – și anume tehnologie de supraveghere, deoarece este implementat fără știrea mea sau autorizarea pe dispozitivul meu cu scopul exclusiv de a-mi intercepta și monitoriza comportamentul (indiferent dacă reclamele se încarcă sau nu în browserul meu sau sunt blocate de o extensie AdBlock),” a declarat Alexander Hanff.

„Am ales să merg pe calea plângerii penale, deoarece, din punct de vedere istoric, autoritățile de reglementare din UE au fost absolut groaznice în a pune în aplicarea directivelor ePrivacy, privind confidențialitatea electronică și vreau să spun foarte rău, aș argumenta chiar și neglijent”, a completat acelaşi Alexander Hanff.

Interesant este că în timp ce Google se luptă cu blocarea extensiilor tip ad-block, în paralel gigantul american anunţă scumpiri în toată lumea pentru YouTube Premium. Pare a fi o uşoară doză de lăcomie aici.

Sper că aţi văzut articolul tip opinie al colegului meu Emil (dacă nu, vă recomand să îl citiţi) pe acest subiect, unul care pune toate elementele acestei teme într-un echilibru. Sigur că discuţia este lungă, taberele sunt împărţite, însă fiecare ştie cel mai bine ce soluţie îşi doreşte să aplice. Eu personal nu plătesc YouTube Premium dintr-un simplu motiv: îl folosesc destul de rar. Sunt complet de acord că anumite servicii trebuie plătite, de aceea am trei servicii de streaming video active.

Surse: theregister.com, zonait.ro
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează Samsung Galaxy S25 Ultra și Acer Nitro 5 AN517-52.

România va avea prima arenă de esports în realitate virtuală la Bucureşti

Diverse
/
/
12 iun.
Pasionaţilor de gaming vi se pregăteşte ceva foarte mişto. Săptămâna viitoare va fi lansată în România prima arenă de esports în realitate virtuală.

Hidroelectrica susţine că va accepta cererile de schimbare furnizor pentru toţi românii interesaţi (nimeni nu va fi lăsat pe dinafară)

Diverse
/
/
11 iun.
Cu cât ne apropiem de 1 iulie (dată de la care dispare plafonarea impusă de stat), cu atât din ce în ce mai mulţi români îşi schimbă furnizorul de energie electrică.

Câţi bani au făcut televiziunile din România în 2024?

Diverse
/
/
11 iun.
Televiziunea clasică continuă să existe, ba chiar rămâne şi destul de profitabilă. Într-un 2024 plin de evenimente politice, cele mai importante companii din domeniu au făcut bani chiar foarte frumoşi.