Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020 – review

31/08/2020

Cea de-a treia generație Ford Kuga a fost inițial prezentată la început de aprilie 2019, pentru ca debutul comercial să aibă loc în plină stare de urgență generată de pandemia Covid-19.

Nu mai puțin de 3 versiuni electrificate vor putea fi alese în gama Kuga, cu două deja disponibile și una ce va putea fi comandată undeva la sfârșit de 2020. Eu vă prezint azi probabil cea mai interesantă Kuga 2020, cea care deschide drumul și pentru alte vehicule de tip PHEV în gama Ford Europa.

Specificații pentru Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020 225 CP Aut

Specificatii Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020

Clip video

Material video cu scurtă prezentare exterior / interior și accelerații de la 0 – 100 km/h în modurile EV și Sport, plus reprize 40 – 80, 40- 100, 60 – 120 și 80 – 130 km/h în modul Sport de rulare:

httpvh://youtu.be/hyq6Nz0n1q4

Design exterior și interior

Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020

La fel cum am punctat în cazul celor mai noi Fiesta și Focus, și la Ford Kuga 2020 trebuie să fac aceleași remarci. Nici de data asta Ford nu a dorit să riște pe partea de design, cum a făcut de exemplu cu Puma, așa că avem în față un SUV compact aș spune eu prea ”cuminte” ca aspect.

Din punctul meu de vedere, Ford Kuga 2020 este un Focus ce a crescut în dimensiuni și căruia i-au fost retrasate liniile caroseriei în ton cu ceea ce s-a dorit a fi rezultatul final. Rezultat ce nu este rău, căci nu am găsit neconcordanțe în design, doar că parcă nu spune nimic. Kuga 2020 nu-ți transmite nicio emoție, este doar un SUV compact cu proporții corecte.

Când punem la socoteală că la noi a ajuns varianta de echipare ST-Line X, una ce adaugă câteva elemente caracteristice de design, plus o nuanță aprinsă a caroseriei, totul este cu atât mai grav pentru versiunile de bază. Acelea, în speță Trend și Titanium, par și mai banale, lipsindu-le inclusiv notele fine de sportivitate sau eleganță valabile în cazul modelelor ST-Line, respectiv Vignale.

La interior, asemănarea cu Ford Focus este și mai pătruzătoare, puține fiind elementele ce au fost schimbate.

Mi se pare un pas în față calitatea asamblării, a finisărilor și chiar a unor materiale față de ceea ce cunosc de la Focus. Interiorul pare mai bine închegat, mai zdravăn, cu toate că nu este totul perfect. Ford Kuga 2020 nu lasă neapărat impresia de calitate supremă, însă nici nu este nimic cu adevărat grav. 

În zonele imediat vizibile și pe care le vei atinge cel mai des, plasticul și celelalte materiale sunt de bună calitate. Odată ce ajungi cu privirea și mâna către zonele inferioare ale bordului sau a panourilor fețelor de uși simți imediat că nu s-a mai acordat aceeași atenție.

Ce nu pot să nu apreciez din plin este nivelul spațiului interior. Este din belșug pe orice direcție și oriunde te-ai așeza în mașină.

Scaunele față sunt foarte confortabile. Mă așteptan de la Ford Kuga 2020 ST-Line la un mai bun suport lateral, totuși la un ritm relaxat de rulare nu ai nevoie de mai mult. Ajustările (electrice în cazul de față) sunt pe distanțe mari și vor permite oricărui tip de șofer să-și găsească cea mai bună poziție la volan.

Bancheta spate a primit și ea reglaje ample, în sistem 60/40. Culisează pe o distanță apreciabilă, în timp ce spătarul poate fi și el reglat pe înclinare. Astfel, poți crea extrem de mult spațiu pentru pasagerii spate sau mai mult volum în portbagaj, după nevoile de moment.

Rabatarea banchetei formează o suprafață plană cu podeaua portbagajului, al cărui volum variază între 475 și 645 litri, în funcție de poziția locurilor spate.

Volumul portbagajului este micuț, la nivel de hatchback compact atunci când bancheta este dusă în poziția cea mai din spate. Însă trebuie să fiu corect și să-i ofer puncte pro lui Ford Kuga 2020 pentru modularitatea și spațiul din interior.

Motor și cutie de viteze

Motor Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020

Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020 se folosește de un motor aspirat pe benzină de 2.5 litri, cu 4 cilindri în linie, ce funcționează în ciclu Atkinson, și de un motor electric AC cu magnet permanent spre a livra o putere maximă de 225 CP la 6250 rpm, respectiv un cuplu de 210 Nm la 4500 rpm. Motorul electric își ia energia dintr-un acumulator de 14.4 kWh, ce se poate încărca staționar, dintr-o sursă externă, sau în mers, prin recuperarea energiei de la decelerare.

Ansamblul hibird funcționează aproape ireproșabil. În mers, cu greu vei simți momentele în care se face trecerea între modul strict electric, cel în care ambele motoare duc putere către roți, sau când doar cel termic este în sarcină.

Sigur că atunci când vei călca puternic accelerația sunetul motorului pe benzină se va face auzit în habitaclu, dar, la o rulare relaxată, nimic nu pătrunde înăuntru. Zgomotele de la rulare sunt singurele ce pot deranja ușor, în rest, de la vânt sau motor aproape că nu se aude nimic. Antifonarea interiorului este la un nivel extrem de ridicat.

Cutia eCVT este potrivită pentru o astfel de mașină, lipsind practic orice șoc în transmiterea puterii la roți . Dacă nu vei avea pretenții sportive de la Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020, atunci cutia este ideală. Devine enervantă doar la kick-down, când simți că este cea responsabilă de răspunsul lent al motorului. Turațile sunt ținute sus, pentru a fi puse la bătaie toate resursele ansamblului hibrid, totuși mașina nu pare atât de vioaie, fix din cauza principiului de funcționare al acestei transmisii.

Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020

Butonul rotativ prin care schimbi modurile de lucru ale cutiei de viteze se poate să nu reprezinte cea mai bun soluție pentru unii. În mod normal, nu ai probleme cu operarea sa, dar în grabă, la anumite manevre rapide față – spate, s-ar putea să selectezi alt mod decât cel dorit – N sau P în loc de R ori N în loc de D.  

Ținută de drum, performanțe și consum

Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020

Chiar dacă vorbim despre un SUV de peste 1.8 tone, vorbim în același timp despre un Ford. Astfel, Kuga PHEV 2020 reușește să fie o mașină dinamică, ce se așează bine pe curbe și care îi va aduce multă plăcere șoferului implicat.

Bateriile montate sub podeaua mașinii reușesc să coboare centrul de greutate al SUV-ului, care, fie vorba între noi, oricum nu are o gardă la sol cu mult mai înaltă față de cea a unei berline.

Așadar, ținuta de drum este una sportivă și îți permite parcurgerea curbelor cu o viteză cu mult mai mare decât te-ai aștepta. Totodată, suspensia este suficient de confortabilă, Ford Kuga PHEV 2020 nu-i va deranja cu șocuri pe pasageri, decât în cazul gropilor pronunțate. Denivelările mai suple, fie ele mici sau mari, nu vor genera disconfort.

Direcția este bine asistată, oferă suficient răspuns și-ți dă astfel încredere în mașină, chiar și la limită, când SUV-ul începe să subvireze gradual, fără reacții surprinzătoare.

Resursele ansamblului hibird sunt nu doar suficiente, ci reușesc să transforme SUV-ul de peste 1.8 tone într-o mașină cu reale valențe dinamice. Din nou, cutia CVT diluează senzațiile, dar accelerațiile și reprizele nu aș spune că au de suferit din cauza ei.

Cele 9.2 secunde de la 0 la 100 km/h nu spun corect povestea despre performanțele Ford Kuga PHEV 2020. Asta fiindcă mașina se simte mai rapidă, ce-i drept nu la plecarea de pe loc, când își ia cam mult timp să dezlănțuie întreaga putere a ansamblului hibird. Sunt convins că aici se pierd zecimi prețioase din timpul total al accelerației 0 – 100 km/h.

Viteza maximă nu pare în concordanță cu cei 225 CP anunțați de fișa tehnică. 200 km/h nu-i puțin, dar parcă speram la mai mult, fiind aceeași valoare din dreptul Ford Puma Mild-Hybrid, cu ai săi doar 155 CP. Ce-i drept, crossover-ul sub-compact este și sensibil mai ușor.

Consumul calculat după normele WLTP te induce clar în eroare. Cei 1.4 litri/100 km pot fi atinși doar dacă rulezi în strictele condiții impuse de această normă de testare.

Consum Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020

În realitate, consumul este cu mult mai mare față de valoare medie oficială. Chiar și așa, consumul mediu pe care l-am obținut, mi se pare unul excelent. Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020 a consumat după cei peste 400 km de test numai 5.2 l/100 km. Doar de două ori am plecat la drum cu bateria plină după încărcarea la priză, în rest am rulat în modul Auto EV. 

Fără a avea inițial energie în baterie, mașina a consumat între 5.6 și 6.2 l/100, la un parcurs normal spre economic, fără excese din partea mea.

Totuși, consumul mediu de 5.2 l/100 km a fost obținut de mine după toată perioada de test, care a inclus și filmarea accelerațiilor, ce presupune mult mai multe probe cu accelerația la podea decât cele păstrate pentru clipul video.

Referitor la autonomia strict electrică a Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020, vă pot spune că este una excelentă. Oficial sunt dați maxim 56 km, iar eu am reușit după un parcurs economic să mă apropii foarte mult de această cifră. Am atins mai exact 51 de km autonomie electrică, valoare cel puțin respectabilă. În medie, nu ai cum să nu prinzi între 38 și 46 km la o rulare normală, pentru ca un parcurs sportiv să-ți reducă autonomia electrică până la circa 28 – 30 km.

Din punctul meu de vedere, eficiența sistemului hibrid din Ford Kuga PHEV 2020 este una ridicată, ce-i face cinste acestui SUV.

Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020

Încărcarea completă a bateriei goale durează în jur de 6 ore la o priză casnică, de 230V, de unde mașina va trage curent la o intensitate de 10A. La un wallbox sau o stație de încărcare, acumulatorul unui Ford Kga PHEV se va încărca cu 16A, iar de la 0 la 100% se va încărca în circa 3 ore și jumătate.

Tehnologie și siguranță

SYNC 3 pe Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020

În primul rând, vreau să vorbim aici despre aplicația FordPass EV, disponibilă gratuit în Google Play Store și Apple App Store. Cu ajutorul ei ai posibilitatea de a afla detalii despre vehicul, de a-l descuia / încuia de la distanță, de a seta programul de încărcare sau ora de plecare, la care temperatura din vehicul să fie rece, medie sau caldă.

Capturi de ecran din interfața alicației FordPass EV conectată cu Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020:

FordPass EV este simplă, intuitivă și oferă suficiente funcții, având în vedere că este doar recent disponibilă în țara noastră, odată cu lansarea comercială a Ford Kuga 2020. Cel mai probabil, prin următoarele update-uri, pe viitor va fi mai complexă.

Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020 integrează un modem 4G prin intermediul căruia este mereu conectat la internet și astfel la aplicația FordPass EV. În plus, acest modem poate opera sub formă de hotspot, spre a oferi acces la internet prin Wi-Fi pasagerilor din Kuga 2020. În prețul mașinii este inclus abonamentul pentru primii 2 ani, pentru următoarea perioadă trebuie să apelezi la un dealer Ford spre a prelungi programul de date mobile.

Sistemul SYNC 3 de pe Ford Kuga Plug-In Hybrid este asemănător cu cel de pe Ford Puma 2020, care a primit o interfață mai modernă, păstrând în schimb majoritatea funcțiilor și setărilor versiunilor anterioare. Sunt câteva meniuri noi, adaptate variantei PHEV a Ford Kuga 2020.

Interfața SYNC 3 de pe Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020:

SYNC 3 pe Ford Kuga PHEV 2020 se mișcă decent, dar mai apare și lag, ce uneori poate fi enervant, căci în unele cazuri durează și mai mult de 1 – 2 secunde de la primirea comenzii tactile până la reacția sistemului.

Ca dotări, un Ford Kuga Plug-In Hybrid ST-Line X 2020 aduce sandard jante aliaj pe 18 inch, elemente design ST-Line (cadru faruri, chenar uși, bare acoperiș și grilă superioară de culoare neagră, bare față și spate, gură evacuare cu design sport, pedalier aluminiu, volan sport îmbrăcat în piele, tapițerie parțial piele cu cusături roșii ș.a.), geamuri spate fumurii, faruri LED, proiectoare LED cu funcție cornering, parbriz laminat acustic, aer condiționat automat pe două zone, sistem keyless entry and start, încărcare wireless pentru telefon, SYNC 3 cu ecran tactil de 8 inch, navigație și DAB, panou de bord cu ecran TFT de 12.3 inch, sistem de sunet B&O cu 10 difuzoare ș.a.

Pe mașina de test au fost bifate mai toate echipamentele și pachetele disponibile opțional: trapă panoramică, scaun șofer cu reglaj electric pe 10 direcții, haion cu acționare electrică hands free, pachet iarnă – scaune față și spate (laterale), parbriz și volan încălzite, pachet tehnologie – faruri cu tehnologie LED Quad Projector cu Glare Free și Head-Up Display și pachet asistență șofer și parcare.

Sistemul Head-Up Display afișează color multe informații, pe o suprafață mare și este vizibil inclusiv cu ochelari de soare cu lenile polarizate. Din păcate, proiectează prea jos informațiile, doar un pic deasupra volanului, cumva pe capota motorului:

Sistem HUD pe Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020

Noua generație Ford Kuga a fost deja testată de Euro NCAP și a primit calificativul maxim de 5 stele. Procentele acordate pe categorii au fost de 92% pentru protecția adulților, 86% pentru cea a copiilor, 82% pentru protecția pietonilor și 73% pentru sistemele de asistență.

În cazul rulării doar cu motorul electric, fiindcă mașina este extrem de silențioasă, Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020 este prevăzut cu un sistem de alertă acustică pentru pietoni. Sunetul generat de acest sistem nu este perceput din interior (l-am observat doar în filmările făcute în mod EV), pasagerii nefiind astfel deranjați.

Orice Ford Kuga 2020 primește din standard airbaguri frontale și laterale față, airbaguri cortină față și spate, ESC cu TC, ABS cu EBA, sisteme de prindere ISOFIX penru locurile laterale spate, senzori pentru presiune pneuri, de parcare față / spate, de lumină și de ploaie, funcție e-call, sistem de asistare menținere a benzii de rulare (inclusiv detectare margine de drum), asistent inteligent viteză, sistem Post Impact Braking, sistem de asistență pre coliziune (cu cameră) ș.a.

Un Ford Kuga ST-Line X plusează pe partea de siguranță cu sistem de comutare automată a fazei lungi și sistem de monitorizare oboseală șofer. Modelul de test a primit și pachetul de asistență șofer și parcare ce include pilot automat autoadaptiv cu Traffic Jam și sistem de recunoaștere a semnelor de viteză, sistem de monitorizare a unghiului mort, sistem automat de asistență parcare, camera video față și spate, Lane Change Warning and Aid , sistem Collision Mitigation Gen 3 (include Collision Mitigation Gen 2, Forward Collision Warning, Evasive Steer Assist, Dynamic Brake Support, Autonomous Emergency Braking cu Pre Collision Assist în intersecție, alertă distanță/indicare distanță), protecții deschidere uși.

Trbuie să amintesc aici faptul că sistemul d emenținere pe centrul benzii de rulare nu funcționează tocmai optim. Mașina este ținută într-adevăr pe centrul benzi, dar asta se face cu corecturi mult prea dese și prea bruște ale volanului. Astfel, confortul pasagerilor are mult de suferit, la viteze de autostradă mișcările stânga-dreapta ale mașinii devin de-a dreptul enervante pentru toată lumea din mașină. 

Preț

Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020 ST-Line X – de la 40.350 Euro cu TVA. Cel mai ieftin Kuga PHEV este 36.350 Euro cu TVA, în versiunea Titanium. O mașină precum cea de test, echipată cu aproape toate opțiunile disponibile ajunge la 47.400 Euro cu TVA. Prețurile de mai sus sunt cele de listă, însă importatorul Ford România alături de dealeri rulează constant promoții ce taie serios din costul inițial.

Concluzii

 

Ford Kuga PHEV 2020 este un SUV extrem de reușit exact acolo unde și-a propus, la sistemul de propulsie de tip Plug-In Hybrid. Acesta este foarte eficient și rafinat, neavând practic minusuri evidente. Resursele ansamblului hibird sunt suficiente, mașina este foarte silențioasă, exemplar antifonată, interiorul pus la dispoziție pasagerilor este spațios, iar dotările de confort și siguranță sunt destule încă din echiparea de bază.

Portbagajul poate ajunge la un volum de 645 de litri când bancheta spate este împinsă la maximum în față și cu spătarul în poziția cea mai dreaptă, dar în mod normal, cu locurile spate având spațiu din belșug, volumul portbagajului scade la numai 475 litri. Cam puțin pentru un SUV compact recent.

Prețul de listă este poate prea optimist, dar din experiență vă spun că merită să încercați o configurare alături de un dealer Ford ce va veni imediat și cu o ofertă personalizată. 

Principalele aspecte pro sau contra pentru Ford Kuga Plug-In Hybrid 2020:

PRO

  • ansamblul PHEV este extrem de eficient, rafinat și propune resurse suficiente spre a imprima o dinamică satisfăcătoare mașinii;
  • la un condus economic, dar nu exagerat, autonomia strict electrică în traficul real este apropiată de cea din fișa tehnică;
  • antifonare excelentă;
  • mult spațiu pentru pasageri, cu o bună modularitate a interiorului;
  • tren de rulare reglat sportiv, dar care nu uită de confort;
  • aplicația FordPass EV permite controlul de la distanță a multor funcții (încuiere/descuiere uși, setare program încărcare, programare oră d eplecare cu încălzirea / răcirea habitaclului) și aduce multe  informații despre mașină direct pe ecranul telefonului (grad de încărcare baterie, nivel combustibil, range, durată de viață ulei motor ș.a.). 

CONTRA

  • cu bancheta împinsă la maxim în spate și cu spătarul la cea mai înclinată poziție, volumul portbagajului este cam mic, la nivel de hatchback compact;
  • sistemul automat de menținere a mașinii pe centrul benzii de rulare funcționează defectuos, cu corecturi din volan prea bruște, ce generează disconfort pasagerilor;
  • preț de listă ridicat;
  • calitatea anumitor materiale (chiar dacă nu la cele ușor vizibile și de atins) este scăzută.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.