BMW România nu este de acord cu pragul de eligibilitate de 75.000 euro propus pentru programul Rabla Plus

12/02/2023

Programul Rabla va suferi câteva modificări anul acesta, iar trei dintre noutăţi au fost evidenţiat deja de Ministrul Mediului, Tanczos Barna, astfel:

🚗 În cazul Rabla Clasic se pare că există buget pentru creşterea primei de casare cu 15%. În 2022 aceasta a fost de 6000 lei pentru o singură maşini şi 9000 lei pentru două maşini, iar la un calcul simplu aflăm că în 2023 se vor primi 6900 lei pentru o singură maşini şi 10.350 lei pentru două maşini;

🚗 Bugetul pentru Rabla Plus va fi crescut (nu ştim cu cât), însă va fi introdusă o limită de eligibilitate de 75.000 euro TVA inclus. Asta înseamnă că maşinile electrice sau hybrid premium nu prea se vor mai încadra (Porsche Taycan, Tesla Model X, Tesla Model S şi altele).

🚗 În programul Rabla Plus vor deveni eligibile şi flotele comerciale electrice (inclusiv camioane electrice).

Exact cum spuneam în articolul de luna trecută, mărcile premium vor fi cele mai afectate, iar BMW Group România şi-a manifestat deja nemulţumirea vis-à-vis de aceste modificări prin intermediul unui mesaj transmis către profit.ro.

„BMW Group România dorește să atragă atenția asupra provocărilor și șocurilor în piață generate de posibile transfomări bruște ale programului, precum și de necesitatea minimizărilor fragmentarilor arbitrare din piață printr-un singur interval de preț care este susținut prin subvenții semnificative”, a transmis reprezentanța din România a grupului BMW.

La rândul său, Dr. Josef Reiter, Managing Director BMW Group România, a declarat că „În timp ce piața se extinde, este firesc și Programul Rabla Plus să evolueze. În acest context, BMW Group România subliniază încă o dată importanța unui program de subvenții și a unui mediu fiscal predictibile pentru a evita perturbările mari ale pieței. Compania a susținut constant acest punct de vedere. Prin urmare, BMW Group România propune ca schimbările de mare impact ar trebui făcute pe baza unui program multianual transparent, luând în considerare exemple de pe alte piețe auto internaționale, ca o măsură importantă pentru a avea un mediu de încredere și previzibil.

În acest moment avem în România peste 200 de clienți care au semnat un contract de cumpărare a unei mașini (majoritatea cu o valoare de peste 75.000 de euro). Decizia lor de cumpărare a fost făcută bazându-se pe programul Rabla Plus, în timp ce nu a existat niciun semnal clar de transformare a programului. Noile modificări propuse, dacă sunt puse în aplicare într-o perioadă scurtă de timp. pot scădea încrederea în program și pot afecta direct decizia de cumpărare. Urmând alte modele europene, suntem de acord cu necesitatea de a diferenția subvenția mașinilor electrice în funcție de preț. Cu o singură categorie de preț subvenționață și aceasta fiind una din cele mai mari din lume, propunerea de revizuire a programului Rabla Plus 2023 creează o un decalaj artificial și arbitrar de 10.000 de euro în jurului pragului de preț propus. Dorim să subliniem că cele mai mari diferențieri de preț create de programele europene sunt mai puțin de jumătate din programul românesc. Prin urmare, propunerea noastră ar fi să creăm mai multe intervale de preț și să evităm un decalaj de preț abrupt, care are potențialul de a fragmenta artificial piața.”

Este clar că implementarea unei astfel de decizii nu este în interesul BMW, companie care comercializează în special maşini de lux.

Pe aceeaşi lungime de undă, BMW România a anunţat tot săptămâna aceasta că părăseşte APIA (Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile). S-ar părea că BMW este nemulţumită de reacţia APIA la propunerile guvernului cu privire la programul Rabla Plus.

Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.