SSD Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB – review

05/12/2023

Samsung este, conform propriilor declarații, cel mai mare furnizor de memorii flash NAND din lume din 2003 și până azi, din punct de vedere al veniturilor generate de această ramură a gigantului sud-coreean. Asta se datorează, printre altele și cel mai probabil, faptului că Samsung își produce in-house absolut toate componentele necesare unor memorii NAND. Astfel, controlul asupra întregului lanț de dezvoltare și fabricare este complet, de la integrarea optimă a fiecărei piese hardware până la scrierea firmware-ului. Până la urmă, vorbim despre o integrare end-to-end ce își arată avantajele.

Noi descoperim mai departe care sunt atuurile celei mai noi și mai performante serii de SSD-uri în format M.2, pe interfață PCIe 4.0 x4. Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB se poate dovedi cea mai bună alegere pentru sistemele ce se doresc a fi cele mai puternice la această oră, așa cum vom vedea mai jos.

Specificații SSD Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB

Date tehnice

SSD
Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB
Capacitate4TB (3.72TB)
FormatM.2 2280
InterfațăNVMe 2.0 PCIe Gen 4.0 x4
MemorieV-NAND TLC
ControllerSamsung in-house Controller
Performanță maximă la citire / scriere secvențială7450 / 6900 MB/s
Număr de scrieri2.4 PB (PetaBytes) TBW (Total Bytes Written)
Durată de viațăpână la 1.5 milioane de ore MTBF
Temperaturi de funcționareîntre 0 și 70 grade Celsius
Rezistență la șocuri1500G sau 0.5 ms
Dimensiuni80 x 22 x 2.3 mm
Greutate9.07 grame

Pachet, design și construcție

SSD Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB
🔺Câte poți să spui despre designul unui SSD în formant M.2…

Spre deosebire de alte SSD-uri în format M.2 pe care le-am mai testat și care veneau de obicei într-un simplu blister sau într-o cutie doar o idee mai mare decât produsul propriu-zis, Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB ajunge la client într-un pachet ceva mai voluminos. Este mai bine așa, din punctul meu de vedere, întrucât SSD-ul este mai bine protejat, sunt mai puține șanse să pățească ceva pe timpul transportului.

În cutie mai găsim, pe lângă SSD, doar un pliant cu rol de ghid de instalare și certificat de garanție. În rest, câteva suporturi și capace ce țin bine fixat și protejat SSD-ul:

Deși este în versiunea de 4TB, Samsung 990 PRO rămâne extrem de compact. Sigur că pe lungime și lățime avem dimensiunile clasice pentru formatul M.2 2280, anume 80 x 22 mm, însă grosimea este cu adevărat redusă. Cu doar 2.3 mm, acest SSD este printre cele mai subțiri, majoritatea celorlalte pe care le-am mai testat aveau peste 3 mm, cele mai multe având chiar în jur 3.5 mm. Asta înseamnă că Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB poate fi montat în mai orice sistem, chiar și într-un laptop unde spațiul este extrem de limitat. Noul SSD de 4TB de la Samsung este de tip single-side form și astfel păstrează iată o grosime extrem de redusă pentru o asemenea capacitate.

În rest, nu știu ce aș mai putea adăuga legat de designul unui astfel de SSD, ba chiar nici despre construcție nu ar fi ceva de menționat. Vorbim despre o componentă ce nu are rol estetic, precum altele din sistemele desktop PC, așa că aspectul nu contează.

Performanță

Teste benchmark SSD Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB
🔺Performanța maximă din testele mele este ușor mai scăzută la citire și o idee mai bună la scriere față de cifrele din fișa tehnică.

Ca de fiecare dată când testez SSD-uri sau alte medii de stocare, de bază în determinarea performanțelor rămâne programul CrystalDiskMark. Așa cum se poate observa din captura de ecran de mai sus, Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB nu atinge vitezele maxime promise la citire, rămânând în urmă față de acelea cu circa 300 MB/s. Asta se traduce într-o performanță mai redusă cu mai puțin de 5%, care poate fi pusă și pe seama sistemului meu de test. Apropo de acesta, dintre cele mai importante componente menționez carcasa XPG Starker Air, sursa modulară XPG Core Reactor 750W 80 Plus Gold, placa de bază MSI MAG Z790 Tomahawk WiFi, procesorul Intel Core i7-13700K și memoria RAM DDR5 de 64 GB.

Trecând la vitezele maxime de scriere, acestea au fost o idee mai bune decât cele anunțate în fișa tehnică.

Am mai rulat și alte teste de benchmark, rezultatele le puteți analiza din capturile de ecran de mai jos. Sunt însă teste ceva cam vechi ca și concepție…

Teste de benchmark rulate pe Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB:

La o simplă rulare succesivă a tuturor testelor de mai sus, temperatura maximă atinsă de Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB a fost de 63 grade Celsius. Apoi, am forțat cu CrystalDiskMark în cel puțin 15 teste SEQ1M Q8T1 rulate unul după celălalt, fără nicio pauză. Am rulat acele secvențe întrucât sunt singurele în care utilizarea SSD-ului stă la 100%. Astfel, după acest set, care a durat în total mai bine de 10 minute, temperatura maximă de pe Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB a ajuns la 73 grade Celsius:

🔺Forțat foarte tare, SSD-ul Samsung 990 PRO trece de 70 grade Celsius, dar continuă să aibă performanțe excelente și în aceste condiții.

Am instalat și software-ul Samsung Magician, cel ce îți dă posibilitatea de a avea control mai pronunțat asupra SSD-ului tău Samsung. Aici sunt mai multe utilitare incluse, printre care cel mai important din partea mea este cel de update firmware.

Capturi de ecran din Samsung Magician cu SSD Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB:

Mai există o opțiune interesantă în Samsung Magician, anume cea de a activa Full Performance Mode. Testele de mai sus au fost rulate în Standard Mode. După ce am activat Full Performance Mode, am rulat din nou CrystalDiskMark, dar nu am găsit nicio îmbunătățire de performanță. Singura creștere s-a remarcat tocmai în testul de benchmark din Samsung Magician, așa cum se poate observa din captura de ecran următoare:

Teste benchmark SSD Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB

În concluzia acestui capitol, Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB este unul dintre cele mai performante SSD-uri actuale pe această interfață. Diferențele față de modelul anterior, anume de Samsung 980 PRO nu sunt uriașe, dar se pare că noul model este acum cu mult mai eficient energetic. 

Din prezentarea oficială a lui Samsung 990 PRO aflăm că acest SSD este mai eficient cu circa 50% față de 980 PRO. Cifrele arată că 980 PRO are o citire / scriere secvențială de 1.129 / 877 MB/Watt, în timp ce Samsung 990 PRO se laudă cu citire / scriere secvențială de 1.380/1.310 MB/Watt.

Preț

SSD Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB  – 2.280 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

SSD Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB
4.4 / 5 Gadget Score
Pro
  • extrem de subțire pentru un SSD atât de performant și cu capacitate de 4TB;
  • performanțe excelente, printre cele mai bune din categoria sa;
  • eficiență energetică ridicată;
  • temperaturile sunt bine ținute în frâu chiar și fără heatsink.
Contra
  • în testul de față, vitezele maxime la citire au fost cu circa 5% mai scăzute decât cele promise în fișa tehnică;
  • numărul garantat de TBW și al orelor de funcționare (MTBF) nu sunt printre cele mai bune din clasa SSD-urilor de 4 TB.
Concluzii

Așa cum ne așteptam probabil cu toții, Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB nu este ieftin deloc, ba din contră. Este totuși cam cel mai performant astfel de SSD din gama sa, iar asta costă. Sigur că modelul 980 PRO încă poate reprezenta o soluție pentru majoritatea utilizatorilor, doar că acela poate fi ales cu capacitate maximă de 2TB, așa că cei ce vor neapărat cel mai performant SSD Samsung și au nevoie de unul de 4TB sunt nevoiți să-l aleagă pe 990 PRO.

Design
Performanță
Răcire
Raport preț / specificații

Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe 4TB a fost testat timp de 5 zile și a fost returnat. Întreg conținutul review-ului aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.