Ne-am mai întâlnit până acum cu un singur produs de la IP-COM, mai exact cu un sistem mesh Wi-Fi ce conținea 3 unități ce puteau fi montate pe tavan. Acum revin către voi cu un alt produs divizia profesională a celor de la Tenda, un Access Point ce poate fi montat pe perete – IP-COM Pro-6-IW. Un micuț dispozitiv ce afișează specificații mai mult decât decente și care poate fi folosit și pentru acasă, dar care este mai degrabă potrivit pentru anumite companii. Aș spune că este ideal pentru unități de cazare, unde să ofere internet wireless sau prin cablu pentru o singură cameră. În fine, sper că la finalul acestui review va putea decide fiecare dacă este sau nu potrivit un astfel de dispozitiv pentru el.

Specificații pentru Access Point Wi-Fi 6 AX3000 IP-COM Pro-6-IW

Date tehnice

Access Point Wi-Fi
IP-COM Pro-6-IW
Standarde wirelessIEEE 802.11a/b/g/n/ac/ax, 2.4 și 5 GHz
Viteze maxime Wi-Fi574 Mbps pe 2.4 GHz, 2402 Mbps pe 5 GHz
Mod operareAP și Client + AP
Tehnologii2x2 MU-MIMO, OFDMA, Beamforming, TWT, WEP, WPA-PSK, WPA2-PSK, WPA3-SAE, WPA, WPA2, ajustare a puterii de transmisie, ascundere SSID, AP isolation, WMM, VLAN tagging for SSID, System logs
Antene2 interne, 1 x 2.4 GHz 4 dBi + 1 x 5 GHz 5 dBi
Porturi2 x LAN 10/100/1000 Mbps (dintre care unul PoE), port alimentare (12V / 1A)
Dimensiuni86 x 86 x 32 mm
Greutate131 grame (151 grame cu suportul de perete)

Design

Access Point Wi-Fi 6 AX3000 IP-COM Pro-6-IW

AP micuț, ce poate fi fixat pe sau ușor în perete, în al doilea caz fiind nevoie de o doză compatibilă.

Cutia în care a ajuns la mine unitatea de test este micuță, la fel ca produsul. Nu s-a irosit spațiul interior deloc, iar pe lângă AP am mai găsit în pachet un suport pentru perete, câteva accesorii de fixare (2 șuruburi și 4 benzi dublu adezive), un cablu ethernet scurt (circa 15 cm) și câteva pliante, printre care și ghid de pornire rapidă:

Fiind destinat fixării pe sau chiar ușor în perete, prin intermediul unei doze de aparat, IP-COM Pro-6-IW este un AP micuț și ușor. De fapt, pentru dimensiunile sale este ceva mai greu decât mă așteptam, semn că densitatea componentelor de la interior este mare, nu prea există volum neutilizat.

Culoarea este albă, iar aspectul simplu. Privit din față are formă pătrată, cu colțuri ușor rotunjite. Din lateral se observă un profil destul de îngust. Pe latura de jos există un port Ethernet și cel de alimentare, lângă fiecare fiind și câteva grile de aerisire. Pe laterale nu sunt alte elemente, doar sus mai apare un buton cu rol multiplu (apăsat timp de 3 secunde pornește / oprește Wi-Fi-ul, ținut apăsat între 3 și 10 secunde aprinde sau stinge LED-ul bicolor – alb și albastru, ce luminează chiar din spatele butonului, iar dacă este apăsat pentru mai mult de 10 secunde devine buton Reset).

Pe partea spate există mai multe grile de aerisire, precum și punctele de fixare ale suportului de montaj și cele pe care pot fi aplicate 2 benzi autoadezive, pe două părți. Într-un locaș ce se duce mai către interiorul produsului apare și cel de-al doilea port Ethernet, cel ce suportă și alimentare de la un dispozitiv compatibil, unul ce poate livra PoE – Power over Ethernet. 

IP-COM Pro-6-IW este un produs ce arată și se simte ca unul profesional. Este solid, asamblat strașnic, realizat din plastic de bună calitate, cu finisări atente. 

Instalare și utilizare

Instalare inițială în doar 5 pași.

Deși este un Access Point wireless ce se montează pe / în perete, IP-COM Pro-6-IW poate fi desigr și așezat oriunde altundeva, atât timp cât nu te deranjează o astfel de abordare.

Pentru partea de alimentare cu energie electrică ideal ar fi să folosești un switch cu injecție PoE, din două motive. Primul este că în acest fel vei trage prin pereți sau prin camere un singur cablu, iar al doilea este că în pachetul de retail nu primești un adaptor DC de alimentare. Dacă vrei neapărat să folosești așa ceva atunci vei avea nevoie de unul cu mufă tip 5.5 x 2.1 mm și care generează la ieșire un curent continuu de 12V / 1A (12W).

În fiecare dintre cazuri și oricum vei alimenta și conecta la internet AP-ul IP-COM Pro-6-IW, poți merge mai apoi la următorii pași de instalare.

Aceasta poate fi făcută prin mai multe metode. Există aplicație de smartphone, prin interfață web sau prin program dedicat de Windows. Eu am apelat la ultima metodă, de data aceasta.

După ce am instalat ProFi Software Controller pe care l-am descărcat de pe site-ul oficial IP-COM, punerea în folosință a durat cred că mai puțin de 3 – 4 minute, și asta cu tot cu înregistrarea mea ca utilizator și schimbarea denumirii SSID și atribuirea unei parole.

Pașii de instalare pentru Access Point Wi-Fi 6 AX3000 IP-COM Pro-6-IW:

Apoi, am dat o tură prin interfața de setări și configurare a acestui program. Inițial, mi s-a părut că sunt prea multe meniuri, cu prea multe butoane dispuse pe prea multe direcții. După câteva minute în care am trecut în revistă mai toate tab-urile, am realizat că sunt atâtea opțiuni tocmai pentru că… sunt atâtea opțiuni. Iar asta fiindcă aplicația ProFi Software Controller îți dă posibilitatea să manageriezi nu doar un produs IP-COM, ci o multitudine de aparate și dispozitive de la acest producător. Pe toate le vei găsi în această interfață, ba chiar pe cele de același fel le poți configura la pachet. Adică, poți selecta mai multe din lista de dispozitive online și le poți atribui aceleași caracteristici, scurtând astfel mult timpul de configurare.

În fine, am pus mai jos zic eu suficient de multe capturi de ecran din softul ProFi Software Controller pentru ca fiecare să-și poată face o idee despre tot ce oferă acesta și despre ce opțiuni există pentru AP-ul IP-COM Pro-6-IW:

Performanță

Cea mai bună încercare am obținut-o pe rețeaua de 5 GHz.

Ajungem și la cel mai sensibil capitol de analiză. Eu am conectat prin cablu ethernet AP-ul IP-COM Pro-6-IW la routerul wireless personal. Înainte de a face testele de viteză pe AP, am realizat unul prin cablul ethernet legat direct din router la un laptop. Am obținut vitezele de mai jos, semn că „pe țeavă” era aproape cât îmi este promis de la ISP:

Vitezele de la care am plecat spre a testa ce poate AP-ul IP-COM Pro-6-IW.

Cu IP-COM Pro-6-IW în poziție de lucru, am început prima dată să fac teste pe rețeaua de 5 GHz. Au fost multe realizate (foarte multe), iar cele mai bune viteze sunt cele din capturile de ecran de mai jos:

Apoi, am conectat laptopul de test (cel în care am introdus inițial cablul de internet direct din router) la rețeaua pe 2.4 GHz creată de IP-COM Pro-6-IW. Cele mai bune viteze obținute au fost următoarele:

Ultimul test l-am făcut cu un cablu ethernet din AP-ul IP-COM Pro-6-IW în laptop:

IP-COM Pro-6-IW se descurcă cel mai greu pe cablu…

Aici nu s-a trecut niciodată de 95 Mbps, ceea ce a fost surprinzător, și nu în mod plăcut, evident. Dacă direct din router primeam peste 900 Mbps, de ce din AP mă opream mereu la sub 100 Mbps? Din lista cu specificații pentru IP-COM Pro-6-IW reiese că ambele porturi Ethernet de pe AP sunt de tip 10/100/1000. Era oare o setare pe care nu am văzut-o eu pentru AP și cel de-al doilea port Ethernet era limitat la maxim 100 Mbps? Eu am căutat peste tot prin interfața ProFi Software Controller și nu am găsit nimic de acest gen.

Ca și concluzie scurtă pe partea de viteze, aș spune că pe Wi-Fi vitezele sunt cel puțin decente, chiar dacă nu se duc către cele maxime pe care le-ar putea genera conexiunea mea la internet (de 1000 Mbps) și rețelele wireless create de IP-COM Pro-6-IW. Pe cablu, prea departe ce ar trebui să fie.

Ca și acoperire, IP-COM Pro-6-IW nu este un dispozitiv care să fie potrivit pentru mai mult de o încăpere. De fapt, acesta este și rolul său, de a crea rețea Wi-Fi pentru o cameră și nu mai mult, iar pentru asta se descurcă foarte bine. În living-ul meu, ce este unit și cu bucătăria și spațiul de luat masa, am avut semnal puternic în orice colț al acestor spații, pe oricare dintre benzi (2.4 și 5 GHz).

Închei acest capitol cu mențiunea că IP-COM Pro-6-IW se încălzește simțitor atunci când îl pui serios la lucru (adică atunci când făceam testele de viteză). Nu este ceva de speriat și am găsit destule routere care se duc cam pe la aceleași temperaturi, dar trebuia menționat. De fapt, pentru cât este de compact acest dispozitiv, faptul că se încălzește destul de tare uneori nu este ceva neașteptat, ci, din contră, ceva absolut obișnuit.   

Preț

Access Point Wi-Fi 6 AX3000 IP-COM Pro-6-IWnu l-am găsit listat în magazinele online din țara noastră, iar la cele din afară are un preț de circa 100 Euro.

IP-COM Pro-6-IW
3.9 / 5 Reviewer
PRO
  • construcție solidă;
  • instalare facilă și configurare cu multe opțiuni;
  • viteze și acoperire bune pe Wi-Fi.
CONTRA
  • vitezele prin cablu ethernet sunt limitate.
Concluzii

IP-COM Pro-6-IW nu este un produs de rețelistică pe care să-l cumperi pentru acasă. Nu înseamnă că nu se potrivește și în astfel de scenarii de folosință, ci doar că a fost creat în special pentru mediul business. În fapt, eu consider că vei alege mai multe astfel de dispozitive atunci când ai în construcție un hotel, o pensiune sau ceva similar. Asta fiindcă poți trage din timpul construcției cabluri ethernet pentru fiecare cameră și poți folosi switch-uri cu porturi PoE pentru a trimite internet în fiecare unitate IP-COM Pro-6-IW, fără a mai fi nevoie de alte cabluri. La final, vei avea câte o rețea pentru fiecare cameră, dacă asta îți dorești. Prețul este unul normal aș spune pentru un astfel de produs, performanțele sunt bune, mai ales pe Wi-Fi, chiar dacă nu impresionează. Pe cablu se putea clar mai bine.

Design
Conectivitate
Performanță
Raport preț / specificații

AP-ul IP-COM Pro-6-IW a fost testat timp de 4 zile și va rămâne la noi. Întreg conțintul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.