Samsung este o companie gigant, un conglomerat de divizii care produc de la telefoane mobile, electronice și electrocasnice, până la componente hardware (display-uri, memorii, chip-uri etc), baterii, utilaje, nave maritime și care activează chiar în domeniul financiar și cel medical, printre altele. Da, spun printre altele, fiindcă mai sunt multe domenii în care Samsung este implicat total sau parțial.

Am ținut să fac această scurtă introducere, pentru că unii dintre noi asociem Samsung strict cu telefoanele mobile, televizoarele, sistemele de sunet și electrocasnicele. Ceea ce nu este deloc greșit, mai ales că aici cam acestea ne interesează în mod prioritar. Așa că am fost invitați la evenimentul „World of Samsung”, în apropiere de Frankfurt, Germania, de unde am venit cu vești fix despre categoriile de produse tocmai menționate.

Tema și motto-ul ediției din acest an a fost „AI for All”, care, așa cum am văzut, se potrivește de minune cu noutățile introduse de Samsung pe cea mai mare parte a produselor prezente în cadrul evenimentului. Nu doar pe recent lansata serie de smartphone-uri Samsung Galaxy S24 (și pe altele, în cursul anului) au ajuns funcțiile AI, ci și în televizoarele, sistemele audio, produsele Smart Home și electrocasnicele pregătite pentru 2024.

Material video de la World Of Samsung 2024 – AI for All:

În deschiderea evenimentului, Benjamin Braun, Directorul de Marketing al Samsung Europa, a declarat: „La Samsung, inovăm pentru a crea experiențe care vin în ajutorul utilizatorilor noștri în așa fel încât aceștia să trăiască o viață mai avantajoasă, confortabilă și conectată. De la primul nostru smartphone cu AI și televizoarele QLED pe primul loc în vânzări, până la frigiderele care folosesc tehnologia AI pentru a monitoriza alimentele din interior și pentru a vă ajuta să țineți evidența listei de cumpărături, produsele noastre prind viață prin puterea SmartThings și inovația în domeniul AI. În cadrul World of Samsung, sărbătorim modul în care puterea inteligenței artificiale este aici astăzi și cum aceasta reușește să creeze un impact real asupra vieților utilizatorilor noștri acum și în viitor”.

Benjamin Braun la World Of Samsung 2024

🔺Benjamin Braun pe scenă în deschiderea evenimentului World Of Samsung 2024

După ce au fost trecute în revistă capabilitățile AI ale noii serii se smartphone-uri Galaxy S24, cu cele 20 de funcții din trei categorii principale de utilizare – productivitate, comunicare și creativitate. Spre exemplu, la productivitate vorbim despre Note Assist, prin care poți crea rezumate generate de AI ale întâlnirilor și chiar template-uri prin care poți structura însemnările în formate predefinite. Totodată, pe partea de comunicare noile telefoane din seria Samsung Galaxy S24 (mai târziu și alte modele) vin cu funcția Live Translate, care permite traduceri bidirecționale în timp real ale apelurilor telefonice, atât vocal, cât și text, în aplicația nativă a dispozitivului. Nu în ultimul rând, creativitatea este susținută prin funcțiile Generative Edit și Edit Suggestion, prin care pozele sunt îmbunătățite în mod automat.

World of Samsung 2024 a fost și despre televizoare, din partea mea cele mai importante noutăți aici au fost prinse. Am văzut televizoare Micro LED, care sunt încă unele de nișă, extrem de scumpe și care își găsesc cu greu clienți tocmai din această cauză. Se pare însă că, așa cum am aflat de la reprezentanții Samsung de la fața locului, că sunt suficient de multe comenzi pentru aceste tipuri de panouri – Micro LED, de la companii în special, cât să merite investiția continuă și dezvoltarea acestei tehnologii. Astfel, am putea spera ca până la sfârșitul acestui deceniu ecranele Micro LED să devină mainstream.

În fine, până acolo, ca să ne putem bucura de un negru absolut și, în consecință, de un contrast infinit, trebuie să ne uităm în continuare spre display-urile OLED. Samsung a expus la Frankfurt și noua gamă de astfel de televizoare, cu capul de afiș ținut de flagship-ul S95D. Acesta poate veni cu diagonale de până la 77 de inch, dar marea noutate din acest an o reprezintă ecranul. Vorbim despre primul televizor OLED cu panou „Glare Free”, adică unul mat, care reflectă extrem de puțin mediul ambiant. Am avut parte de o demonstrație în acest sens, cu un OLED Samsung de anul trecut pus lângă S95D. Diferențele sunt evidente, panoul Glare Free abia dacă reflecta o lampă circulară îndreptată direct spre ecran. 

Trecând la ceea ce reprezintă cu adevărat vârfurile de gamă la televizoarele Samsung, adică la gama Neo QLED 8K, avem pentru modelele 2024 cel mai puternic procesor de imagine de până acum – NQ8 AI Gen3. Acesta are un motor AI (NPU) de două ori mai rapid decât Gen2 utilizat anterior. Ne-au fost exemplificate mai multe funcții care folosesc Inteligența Artificială spre a genera conținut la o calitate mai ridicată față de cea originală. Dintre ele, merită aduse în discuție 8K AI Upscaling Pro, care chiar face diferența. Sincer, este ceea mai tare funcție de creștere a rezoluției native până la una 8K din tot ce am mai văzut. Pur și simplu, scenele 4K și fără discuție și cele 1080p par a fi de fapt unele native 8K, atât de bine scanează AI-ul fiecare cadru și adaugă pixeli acolo unde trebuie.

AI Motion Enhancer Pro de pe seria Samsung Neo QLED 8K 2024 înțelege fiecare scenă, tipul ei, și optimizează obiectele în mișcare rapidă de pe ecran spre a contura perfect acel obiect și a elimina umbrele, ghostingul și orice alt artefact de imagine. L-am văzut la lucru în meciuri de fotbal și acolo chiar face ceea ce promite.

Am întrebat un inginer Samsung dacă există șansa ca o scenă să fie redată diferit la o anumită perioadă de timp, dacă AI-ul consideră că că anumite aspecte pot fi îmbunătățite ulterior. Răspunsul a fost unul afirmativ, motivația fiind că baza de date pe care se antrenează AI-ul se îmbogățește continuu, iar asta va duce la o optimizare din ce în ce mai evoluată pe toate planurile din imagine.

Sigur că Inteligența Artificială face parte și intervine inclusiv în sistemul de operare Tizen OS, unde adaptează recomandările și face altele în funcție de utilizator. Astfel AI-ul va personaliza din ce în ce mai tare conținutul din Tizen OS pentru fiecare utilizator în parte, ținând cont de preferințele acestuia și nu de unele generale.

Așa cum era de aștepta, gama extinsă de televizoare Samsung era prezentă, cu cele din zona lifestyle ieșind ca de obicei în evidență – The Frame, The Serif, The Sero, The Terrace și The Freestyle.

Pe zona audio a apărut în premieră Music Frame, o boxă tip tablou care se potrivește la fix lângă televizoarele din gama The Frame. Poți folosi această boxă ca una wireless (conectată direct la serviciile de streaming prin Wi-Fi sau prin Bluetooth la smartphone) sau poți crea un sistem de tip home cinema, folosind una sau mai multe Music Frame și un soundbar sau boxele integrate din televizor.

🔺Music Frame, în partea stânga a imaginii, poate fi adăugat cu succes ca boxă suplimentară într-un sistem de sunet ce integrează un soundbar sau chiar difuzoarele televizorului.

Tot la sunet, Samsung a prezentat și soundbarul HW-Q990D cu o configurație de tip 11.1.4 și care folosește AI-ul spre a optimiza sunetul pentru o gamă largă de conținut.

Ajungem și la electrocasnice, care au primit și ele puterea Inteligenței Artificiale. Aici am văzut la lucru combine frigorifice, cuptoare, plite cu inducție, aspiratoare robot, mașini de spălat rufe și uscătoare și altele.

Dintre cele mai importante merită menționat noul frigider side-by-side Family Hub care introduce AI Vision Inside. Această funcție utilizează o cameră internă pentru a crea și actualiza automat o listă de alimente din frigider prin identificarea articolelor alimentare atunci când acestea intră și ies din frigider.

Mașina de spălat rufe Bespoke AI depășește acum cerințele clasei energetice A cu până la 40% prin utilizarea Inteligenței Artificiale. În plus, funcția AI Wash utilizează 5 senzori diferiți pentru a regla inteligent performanța de spălare pentru fiecare ciclu în parte, oferind o spălare completă și mai eficientă.

Aspiratorul robot Bespoke Jet Bot Combo vine acum cu funcția AI Object Recognition actualizată, cu ajutorul căreia se poate deplasa mai precis ca niciodată, grație extinderii numărului de obiecte pe care le poate distinge.

Totodată, aspiratorul robot integrează funcția AI Floor Detect, prin care poate detecta diferite suprafețe, ajustând puterea de curățare, cum de altfel o poate face și aspiratorul vertical Bespoke Jet AI.

Pe lângă toate acestea, dacă nu au fost deja destule, la World of Samsung am văzut și alte dispozitive care pot fi integrate în ecosistemul SmartThings și care primesc ajutorul Inteligenței Artificiale. Mă refer la pompe de căldură, la sisteme de panouri fotovoltaice fără sau cu baterii care să stocheze energia electrică produsă și chiar la stații de încărcare a mașinilor electrice. Da, mai toate pot face parte din SmartThings, pot fi interconectate și cu ajutorul AI-ului să devină mai eficiente, să ușureze și să îmbunătățească viața utilizatorilor.

Este evident că de acum înainte AI-ul se va dezvolta în mod continuu și susținut, va putea prelua tot mai multe dintre sarcinile care până mai ieri ne ocupau o bună parte din timp. Samsung ne-a dat asigurări că va continua pe acest drum, că AI-ul va reprezenta o prioritate în tot ceea ce întreprinde și că ceea ce există va deveni din ce în ce mai capabil, mai eficient, mai exact.