L-am văzut pentru prima dată în cadrul MWC Barcelona 2015, iar în urmă cu câteva zile am participat la lansarea europeană a gamei Zenfone 2 de la ASUS. Spun gamă pentru că sunt mai multe modele de Zenfone 2, iar alte câteva unități pe diagonală mai mică sunt în pregătire.

Modelele de Zenfone 2 cunoscute până la momentul actual:

– ASUS Zenfone 2 ZE551 cu display FHD de 5.5 inch, procesor Intel la 2.3 GHz, 4 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare;

– ASUS Zenfone 2 ZE551 cu display FHD de 5.5 inch, procesor Intel la 1.8 GHz, 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare, cel testat și de către mine;

– ASUS Zenfone 2 ZE550 cu display HD de 5.5 inch, procesor Intel la 1.8 GHz, 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare;

– ASUS Zenfone 2 ZE500 cu display HD de 5 inch, procesor Intel de generație mai veche la 1.6 GHz, 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare.

ASUS-Zenfone-2-ZE551 (9)

ASUS și-a propus să comercializeze 30 de milioane de smartphone-uri în 2015, iar cu prețul de 349 euro pentru varianta de top a lui ZE551 aș spune că au toate șansele. Mai ales că flagship-urile Android au urcat la 6 – 7 – 800 de euro, iar Zenfone 2-ului de top nu-i lipsește absolut nimic spre a fi considerat smartphone high-end.

Specificații complete

specificatii-ASUS-Zenfone-2-ZE551

Design

ASUS-Zenfone-2-ZE551 (1)

L-am primit în pachetul de retail, iar în cutie dați de smartphone,  cablu microUSB – USB 2.0, încărcător pe USB 2.0 de 5V și 2A sau 9V și 2A, căști negre de tip in-ear cu fir lat, ghid cu instrucțiuni de utilizare.

Am primit Zenfone 2 în varianta roșie, mai corect spus ar fi rubiniu. Este un roșu plăcut, fără a ieși în evidență ca intensitate. Se potrivește și în mâinile unui domn, nu doar la o doamnă sau domnișoară. Plus că este un capac ce merge a fi îndepărtat, iar la evenimentul din Paris am zărit mai multe capace interschimbabile, unele în 2 culori sau cu un design tridimensional în stilul primei tablete Android din seria Transformer, pentru cei care și-o mai amintesc.

ASUS este o companie cunoscută pentru atenția la detalii, de multe ori au depășit la acest capitol pe rivalii săi tradiționali din țara vecină, Coreea de Sud. ASUS Zenfone 2 costă 349 euro, are hardware de top și un design ce merge în aceeași linie. Te-ai aștepta să vezi vreun compromis, dar nu este cazul. Capacul spate are o textură plăcută, grip excelent și la prima vedere ai fi tentat să spui că a fost realizat din metal, deși vorbim de un plastic dur.

S-au inspirat puțin de la LG când au pus reglarea volumului sub senzorul de 13 Megapixeli, butonul de power a rămas în partea superioară. La baza display-ului de 5.5 inch se află trei taste capacitive cu rol de Back, ieșire pe ecranul de start și Aplicații recente. Raportul display / corp al smartphone-ului este de 70.1% vs 68.4% la HTC One M9, 70.7% la Samsung GALAXY S6 sau 65.8% la iPhone 6. Sigla companiei taiwaneze o regăsiți în partea frontală, deasupra ecranului, fără a fi intruzivă.

Capacul se îndepărtează și oferă acces la slotul pentru cardurile microSD de până la 64 GB, dar și la cele 2 microSIM-uri. ASUS Zenfone 2 oferă conectivitate dual-sim și dual-active ( 1 x SIM este mereu în 4G / LTE, iar al doilea exclusiv pe 2G). Sunt antene separate. Numeri pe degete, telefoanele ce oferă o astfel de funcție și astfel sunt satisfăcuți și cei ce-și doreau un smartphone care să preia apelurile și atunci când vorbești pe celălalt SIM / număr de telefon.

Repet, ASUS Zenfone 2 ZE551 este un telefon premium, excelent finisat. Luptă de la egal la egal cu telefoane Android mai scumpe cu 100 – 150 euro. ASUS mi-a depășit așteptările. Apropo, nici nu merită a fi comparat cu Samsung GALAX S5 sau LG G3, smartphone-urile Android din generația anterioară cu care urmează a lupta ZE551-ul de top. Și ideea cu capacele interschimbabile la un telefon din zona de top, chiar mi se pare bună. Două elemente strică ușor peisajul descris mai sus: bateria de 3000 mAh nu merge a fi schimbată, doar în service, iar capacul unibody mi se pare a fi ceva cam strâns.

Nu trebuie să vă sperie grosimea de 10.9 mm, spatele este curbat și 10.9 mm atinge la mijloc, 3.1 mm pe lateral. Designul ales pentru spatele lui Zenfone 2 îl face să pice și ceva mai natural în mână.

Ecran și sunet

ASUS-Zenfone-2-ZE551 (16)

IPS de 5.5 inch cu rezoluție FHD / 1920×1080 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 3. Am mai scris și nu insist, nici nu avea rost să pună o rezoluție de 2560×1440 pixeli pe un ecran de 5.5. Oricum, Zenfone 2 oferă peste 400 ppi, valoare respectabilă. Ecranul lui Zenfone 2 ZE551 oferă culori plăcute, unghi larg de vizualizare, diferite moduri presetate (Echilibru, Citire, Viu și Personalizat). L-am ținut pe Echilibru, Viu amintește puțin de Super AMOLED-urile de la Samsung. Modul Personalizat permite reglarea nuanței și saturației, pe dorințele fiecăruia. Citire oferă culori un pic mai șterse, recomandat în spații întunecate când vrei să faci browsing intensiv, spre exemplu.

Sunetul vine de la un speaker poziționat pe spate, difuzorul nu are dimensiunile pe care le sugerează grila perforată. Totuși, se aude clar, puternic, suficient de mult bass. Calitatea se păstrează și pe jack-ul de 3.5 mm poziționat în partea superioară, căștile din pachet sunt impecabile și mi le-aș dori să le văd și alături de tabletele ASUS. Reglarea volumului se face de sub camera de 13 Megapixeli, necesită o perioadă de acomodare, dar după câteva zile te obișnuiești.

Hardware, sistem de operare și aplicații

ASUS-Zenfone-2-ZE551 (17)

Procesor Intel Z3560 de tip quad-core la 1.8 GHz, PowerVR G6430 în poziția de accelerator grafic, 2 GB memorie RAM, 16 GB spațiu de stocare  din care 11 GB oferiți în mod real + slot pentru microSD de până la 64 GB. Este un CPU cu care Intel dorește a oferi performanțele unui procesor Qualcomm, dar la preț de MediaTek. Costul de 349 euro pentru Zenfone 2 în varianta cu 4 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare s-a obținut și cu ajutorul Intel care și-a prețuit arhitectura hardware la un cost cât mai scăzut.

Înainte de a diseca sistemul de operare spun clar că nu are lag / întârzieri în meniu, nici când îl pui la lucru în mod intensiv.

Zenfone 2 ZE551 rulează Android 5.0 Lollipop cu interfața grafică Zen UI care în mare parte amintește de UI-ul pus pe tabletele cu Android ale taiwanezilor. Am și primit 2 update-uri de firmware, cel pe care-l instalez chiar în aceste secunde are 129 MB. ASUS trage tare ca să îmbunătățească performanțele și să rezolve unele bug-uri, inerente la startul comercializării unui device. Plus că ASUS a colaborat cu Google pentru Nexus 7 2012 și Nexus 7 2013 și de-a lungul timpului și-a creat reputația de producător ce livrează update de software pentru device-urile sale. Mă aștept ca Zenfone 2 să fie actualizat cu cele mai noi versiuni Android în 1 – 1.5 – 2 ani. Sper ca așteptările mele să fie și îndeplinite.

Zen UI are și un engine de teme preinstalat. Momentan, sunt doar 2 teme pe lângă cea default. Sunt sigur că pe termen lung se va lucra la acest capitol și vei putea face modificări ample la nivel de wallpapere, stil și fonturi cu simplul gest de setare a unei teme noi. Este un trend pe care companiile chineze l-au lansat, iar alte branduri mari l-au adoptat din mers.

Interfața în linii mari se pliază pe cea nativă, cu modificări la nivel de fonturi, icoane, setări configurate ușor diferit și zona de notificări cu alte culori. Meniul cu toate aplicațiile îl găsiți la locul lui. Organizare clasică, dar cu ceva în plus din partea ASUS. Am remarcat că launcher-ul ASUS permite instalarea de icon pack-uri. Am pus Moonshine Icon Packe, un feature întâlnit de obicei la launcherele din Google Play (Nova Launcher, Apex etc).

Poți activa Modul Simplu cu icoane supradimensionate, acces rapid la funcții de bază, util pentru cei cu vederea mai slabă. Indicatorul LED din partea frontală merge a fi dezactivat, pentru cei interesați să nu fie deranjați de caracterul intruziv al acestui martor. ZenMotion permite desenarea unor litere pe ecranul de start și lansarea rapidă a unor comenzi.

Double tap pe ecran – activare a ecranului de blocare / deblocare sau trecerea în modul cu display-ul închis;

Desenezi C pe ecranul blocat și se activează aplicația camerei foto și video, W pentru browser, S pentru Mesagerie, Z pentru ASUS Boost, V pentru telefon.

Prin dubla apăsare a tastei capacitive centrale se activează modul de control cu o singură mână, mod pentru mânușă ce crește sensibilitatea display-ului, aplicațiile pot fi configurate a se instala pe stocarea internă sau externă.

Cu o husă flip cover de la ASUS ai parte de un meniu cu setări rapide în cercul din partea superioară. Nu este nevoie să deschizi capacul frontal spre a avea acces la funcții precum Wi-Fi-ul, bluetooth, notificări legate de mesajele primite, diferite funcții etc.

ASUS a implementat și un software de Power Management pentru cei dornici să sacrifice o parte din performanța telefonului pentru o autonomie mai mare.

Aplicații preinstalate pe ASUS Zenfone 2:

Aplicații Google: Chrome, Gmail, Google+, Hărți, Muzică Play, Cărți Play, Chioșc Play, Jocuri Play, Drive, YouTube, Fotografii, Hangouts;

Aplicații ASUS:

Calendar, Vreme, Lanternă, Oglindă – nu au nevoie de o descriere;

PowerSaver – activare a modului ce permite obținerea unei autonomii mai mari;

Do it Later – setezi memento-uri ce-ți sunt reamintite peste zi;

Manager fișiere – file manager de la ASUS;

WebStorage – stocare în cloud din partea ASUS, 5 GB oferiți în mod gratuit pe termen nedeterminat;

Mod inteligent – setări pentru sunet grupate în modurile: Muzical, Film, Inteligent, Înregistrare voce, Joc și Vorbire;

Party Link – sharing de fișiere și fotografii într-un grup de mai multe persoane;

PC Link – controlezi smartphone-ul cu tastatura și mouse-ul, afișezi conținutul de pe smartphone direct pe ecranul PC-ului;

Remote Link – transformă telefonul într-o telecomandă pentru PC;

Share Link – share-uiști către orice device Android într-un mod mai simplu;

Mod Kids – când pasezi telefonul către junior și nu dorești a-ți schimba setările de prin smartphone;

SuperNote – iei notiție pe smartphone;

Splendid – acces rapid la modurile destinate display-ului de 5.5 inch, detaliat într-un capitol de mai sus.

Nu cred că are rost să mai spun că rulează orice joc sau aplicație din Google Play în condiții optime.

Performanță

Screenshot-ASUS-Zenfone-2-ZE551 (61)

A trecut și prin testele de benchmark, am adăugat rezultatele obținute de alte 2 telefoane de top:

teste-benchmark-ASUS-Zenfone-2-ZE551

Observați cum un procesor quad-core oferă performanțe similare cu un octa-core de ultimă generație. Fuga după cât mai multe nuclee de procesare se dovedește o chestiune de marketing, mai ales că Snapdragon 810 nu strălucește deloc în ce privește autonomia. Cred că Intel se află pe drumul cel bun.

Conectivitate

ASUS-Zenfone-2-ZE551 (14)

4G cu viteze de până la 250 Mbps și aici ar trebui o steluță. Ca să atingă 250 Mbps trebuie oferit suport din partea operatorului telecom, de cele mai multe ori se va opri la 150 Mbps în download și 50 Mbps la download upload. Repet, că am mai spus și în alte situații, măcar să ofere operatorii din România și 50 Mbps la download la nivel național.

Zenfone 2 are suport pentru 2 cartele de tip microSIM și este unul dintre puținele telefoane dual-active. Telefonul nu dă ocupat și preia apelul chiar și atunci când ești într-o convorbire pe celălalt SIM. La telefoanele care nu sunt dual-active se rezolvă printr-o redirecționare, la Zenfone 2 nu este cazul. Un microSIM merge și în rețeaua 4G / LTE, iar al doilea rămâne mereu în 2G. Calitatea apelurilor de voce se situează la cote foarte bune, la fel și semnalul.

Alte elemente de conectivitate implementate pe ASUS Zenfone 2: Wi-Fi a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.5 și 5 GHz, bluetooth 4.0, NFC, A-GPS și GLONASS, Wi-Fi direct, Wi-Fi hotspot. Butonul de power se află în partea superioară, un pic mai greu de accesat, dar de multe ori nu apelezi la el pentru prin double tap pe ecran blochezi sau deblochezi device-ul, jack-ul de 3.5 mm în partea superioară, portul microUSB la bază, reglarea volumului sub camera de 13 Megapixeli, te acomodezi după 2 – 3 zile de utilizare a telefonului taiwanez.

Cameră foto și video

ASUS-Zenfone-2-ZE551 (5)

13 Megapixeli, dual-LED flash, autofocus, filmează la 1080p + cameră frontală de 5 Megapixeli pentru pasionați de fotografii selfie cu unghi mai larg ce permite la o încadrare cât mai bună. Are un mod de captură denumit Super Lowlight ce permite captarea unor imagini luminoase și în spațiile cu adevărat întunecate. Imaginile ies cu zgomot, dar la alte telefoane concurente nu înțelegi absolut nimic sau nu observi vreun detaliu.

Aplicația camerei foto și video este intuitivă, ușor de parcurs, dublu LED flash-ul ajută în multe situații.

Fotografii făcute cu ASUS Zenfone 2 ZE551:

A. Pe timp de zi;

B. În spații întunecate, cu LED-ul flash activat;

Imaginile 5, 6 ȘI 7 sunt cu modul Super Lowlight, fără LED flash, de aici și zgomotul mai pronunțat

Autonomie

ASUS-Zenfone-2-ZE551 (12)

Bateria de 3000 mAh se descurcă destul de bine. În 40 de minute cu încărcătorul din pachet se încarcă la 60%. Cu luminozitatea la 100%, utilizare intensivă în browsing, jocuri, YouTube și cu notificările activate în fundal se duce peste 3 sferturi de zi, valoare pe care o consider foarte bună. Intel dovedește că știe să-și eficientizeze procesoarele pentru telefoane Android. Este un device a cărui baterie nu te lasă de dimineață până seara, mai ales dacă luminozitatea este setată la 50% și nu faceți exces de zel, adică să stai în continuu pe smartphone. De altfel este și cam imposibil să-l folosești în continuu.

Preț

ASUS Zenfone 2 cu 4 GB RAM și 32 GB spațiu de stocare – cred că va costa în jur de 1700 – 1800 lei. Nu am o confirmare oficială. S-ar putea să fie și mai ieftin de atât. Cel testat de mine cu 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare nu am idee nici dacă va fi importat în România.

Concluzii

ASUS-Zenfone-2-ZE551 (23)

Toate rezultatele de mai sus sunt obținute cu Zenfone 2 cu procesor la 1.8 GHz, 2 GB RAM și 16 GB spațiu de stocare. Vă dați seama că experiența de utilizare este și mai bună cu Zenfone 2-ul ce oferă 4 GB RAM, 32 GB spațiu de stocare și un procesor Intel la o frecvență mai mare. Autonomia rămâne a fi de stabilit, s-ar putea să se descurce ceva mai slab.

ASUS și-a făcut temele în mod corect, iar prin Zenfone 2 livrează un smartphone cu adevărat de luat în calcul, un device ce excelează în jocuri, multimedia, browsing etc. Îl văd superior oricărui alt smartphone cu preț de 1500 – 2000 lei și putem dezbate mai pe larg în secțiunea de comentarii. LG G3 îl cotez sub smartphone-ul taiwanez.

Cred că operatorii telecom din România ar trebui să includă și Zenfone 2 în oferta lor. Ar fi o mutare excelentă, atât pentru ei cât și pentru clientul român interesat să cumpere un telefon de top cu contract.

PRO

– design plăcut, materiale și finisare de bună calitate;

– display calibrabil, culori plăcute și naturale, unghi larg de vizualizare;

– capace interschimbabile;

– hardware puternic chiar și în versiunea cu 2 GB RAM și procesor la 1.8 GHz;

– rezultate destul de bune ale camerei de 13 Megapixeli;

– autonomie considerabilă;

– raport preț / specificații / experiență de utilizare foarte bun.

CONTRA

– cred că mai puține aplicații preinstalate ar fi fost de bun augur, unele nu vor fi utilizate, dar vor consuma resurse, la versiunea cu 4 GB RAM nu prea contează, are de unde să-și ia memorie RAM.

 

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc prin conectare la două monitoare. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.