Citroen C4 X a debutat la începutul acestui an și reprezintă reinterpretarea modelului C4 sub formă de sedan înălțat, cu alură evidentă de crossover. Dacă Citroen C4 este un fel de SUV coupe, acest sedan se adresează fix acelor piețe ce preferă o astfel de caroserie. Sigur că aici este inclusă și țara noastră, cu clienți care încă sunt mari fani ai limuzinelor, deși tot mai mulți își doresc SUV-uri sau măcar mașini cu gardă la sol mai ridicată.

Așa că Citroen C4 X vine să împace ambele lumi, numai că aruncă în combinație nu doar un sedan și un crossover, ba chiar și o caroserie cu aspect de coupe în patru uși. Este asta prea mult sau nu tocmai, în special dacă ne amintim de cum ne-a obișnuit constructorul francez de-a lungul vremii? Fiecare cu preferințele sale în materie de design, însă mai contează și alte caracteristici la o mașină, așa că le luăm pe fiecare pe rând.

Specificații pentru Citroen C4 X 2023 1.2 PureTech 130 CP EAT8

SpecificațiiCitroen C4 X 2023 1.2 PureTech 130 CP EAT8
MotorBenzină, Turbo, 3 cilindri în linie, 1199 cmc, 131 CP (96 kW) la 5500 rpm, 230 Nm la 1750 rpm
TransmisieCutie de viteze automată cu 8 trepte, tracțiune față
Emisii CO2 WLTP129 g/km, EURO 6.4
Consum mixt WLTP5.7 l/100 km
Performanțe210 km/h viteza maximă
10.3 sec. accelerația de la 0 la 100 km/h
Capacitate portbagaj510 l
Dimensiuni (Lxlxh)4600 x 1834 / 2032 x 1525 mm
Greutatede la 1289 kg (1364 kg în talon)

Design exterior și interior

Citroen C4 X 2023 1.2 Puretech 130 CP EAT8

⬆️Chiar dacă la prima vedere pare complicat, interior este corect aranjat, cu comenzile uzuale bine așezate, pe zone distincte.

L-am mai prezentat destul de detaliat pe Citroen C4 X, la pachet cu fratele cu zero emisii, așa că nu aș vrea să mai repet tot ce am expus cu ocazia primelor impresii.

Ideea este că Citroen C4 X 2023 ar putea fi inclus în categoria „Take or Leave It!”. Nu aș spune că vor fi mulți care să stea să analizeze fiecare formă, linie, detaliile și proporțiile după care să pună verdictul. Pur și simplu această mașină este nu doar altfel ca aspect general, ci vine cu acele elemente pe care le-am văzut repetate la modelele Citroen actuale.

Sigla mare din față, cromată și care se întinde pe toată lățimea mașinii, cu blocuri optice frontale din două piese, elemente de formă hexagonală, stopuri cu design 3D și fel de fel de linii, „umeri” lați peste aripile spate, jante mari și ele cu aspect deosebit, în acest caz finisate precum cromul și cu piese din plastic negru lucios, toate se adună și alcătuiesc un Citroen tipic pentru 2023. Să nu uit de ambutisajele mari de pe capota față, ce se observă evident inclusiv din mașină.

Privit direct din față sau din spate, Citroen C4 X 2023 pare ceva cam înalt raportat la lățime, dar asta doar din cauza gărzii la sol de 156 mm, fiindcă lățimea mașinii se încadrează perfect în normele segmentului C.

Față de exterior, înăuntrul lui Citroen C4 X 2023 parcă nu mai este ceva atât de extravagant. Da, sunt semnăturile specifice actualei linii de design, dar dacă nu te concentrezi pe detalii, realizezi că ai de-a face cu un interior bine organizat și funcțional. Unde mai pui că sunt nenumărate spații de depozitate, amplasate și dimensionate corect.

La baza bordului, central, vedem un spațiu pentru smartphone, care în cazul de față aduce și pad cu încărcare wireless, pe lateralele căruia apar și două porturi USB – unul este de tip C, celălalt de tip A. Mai jos de acesta, lângă priza de 12V, apare un alt spațiu, cu material cauciucat. Acesta este de fapt un capac pentru o altă zonă de depozitare și ea suficient de voluminoasă pentru mai toate nimicurile ce apar prin mașină.

 Consola centrală începe cu alt micuț spațiu unde poți așeza cheia mașinii, de exemplu. Mai în spate de acesta este selectorul cutiei automate cu butonul ce face trecerea prin modurile de condus, pentru ca mergând mai departe să apară două suporturi de pahare, acoperite de un capac culisant. Cotiera față nu este cea mai spațioasă cu putință, dar adaugă și ea câțiva centimetri cubi la total.

Deasupra torpedoului este un sertar unde poți depozita o tabletă, pentru care există inclusiv un suport ce apare la nevoie din bord. Sunt detalii ce-ți dau de veste cumva că Citroen C4 X este în primul rând o mașină de familie.

Iar asta este evident și prin spațiul din habitaclu, precum și din portbagaj. Pe scaunele față se stă foarte confortabil, reglajele îți permit o ședere așa cum trebuie orice conformație ai avea, iar pe banchetă este mult loc la picioare, în timp ce pe lățime este în media clasei, poate un pic peste. La cap o să fie ceva probleme, însă numai pentru persoanele mai înalte de 1.8 metri, aș zice chiar de până la 1.85 cm. Aici s-a făcut un compromis, bancheta fiind așezată jos, așa că genunchii vor sta mai flexați decât ți-ai dori la drumuri lungi.

Portbagajul este mai mult decât suficient pentru o familie cu 4 membri și care pune multe bagaje acolo pentru o vacanță de o săptămână. Doar să nu ai genți extrem de voluminoase, fiindcă este mai greu de introdus prin deschiderea îngustă a capacului portbagajului și de ridicat peste bara spate înaltă.

Materialele de la interior, precum și finisările de detaliu nu reprezintă atuuri pentru Citroen C4 X, dar nici nu aș spune că este ceva deosebit de grav pe undeva. Asamblarea este solidă în mai toate părțile esențiale, însă îmbinările mai fine ar fi putut să fie mai atent lucrate.

Motor și cutie de viteze

Motor Citroen C4 X 2023 1.2 Puretech 130 CP EAT8

⬆️Motorul în 3 cilindri, de 1.2 litri, este unul dintre cele mai întâlnite actualmente în Grupul Stellantis.

Motorul de 1.2 litri, cu trei cilindri, injecție directă și supraalimentare prin turbosuflantă este unul extrem de întâlnit în Grupul Stellantis, așa că la Citroen este prezent și pe acest C4 X. Noi l-am avut la test în versiunea mai puternică, cu 131 CP la 5500 CP și 230 Nm la 1750 Nm, fiindcă mai este disponibil și cu 102 CP și 205 Nm.

În fine, este un motor pe care l-am mai întâlnit în aceeași configurație pe C4 „normal”, dar și pe Opel Mokka 2022, printre altele. Este suficient de rafinat pentru un 3 cilindri în linie, nu face mult zgomot inutil, iar vibrațiile apar mai evident doar la anumite turații, undeva pe la 1500 le-am simțit eu cel mai prezente. Trage bine de jos și se „simte” cel mai bine între 1500 – 1600 și până la maxim 5000 rpm, de acolo mai departe își pierde avântul.

Citroen C4 X 2023 1.2 Puretech 130 CP EAT8

⬆️Selectorul cutiei automate nu-ți permite cele mai rapide treceri printre moduri, însă te obișnuiești cu el în timp.

Cutia de viteze automată cu 8 rapoarte, una cu convertizor de cuplu, este și în cazul Citroen C4 X bine adaptată acestui motor. Se înțeleg bine, lucrează corect împreună, ba chiar transmisia exploatează cam tot ce poate acest agregat.

Plecările de pe loc sunt line, fără șocuri, la fel și mai toate schimbările de treaptă, indiferent că vorbim despre trecere în sus sau în jos. Mai apar uneori total inexplicabil unele ezitări, adică mai rămâne între trepte, să zic așa, dar foarte rar s-a întâmplat asta. Totodată, dacă vrei să abordezi un stil mai sportiv de conducere, observi că această cutie de viteze a fost reglată în special pentru rulare relaxată. La accelerații puternice, urmate de frânări bruște peste care vine din nou o repriză rapidă, cutia mai dă în nas, rămâne uneori mult în urmă față de nevoile șoferului.

Dacă înțelegi cum trebuie condus Citroen C4 X, adică liniștit, atunci descoperi că cele 8 trepte se succed în modul cel mai fluid cu putință. Faptul că sunt atâtea la număr contribuie și la turații foarte joase la viteza de croazieră pe autostradă. Iar asta vine la pachet și cu zgomot redus de la motor. Apropo de zgomot la rulare, Citroen C4 X este suficient de bine antifonat, cumva în limita așteptărilor. Nimic special, fără a fi însă zgomotos la vitezele legale.

Ținută de drum, performanțe și consum

Citroen C4 X 2023 1.2 Puretech 130 CP EAT8

⬆️Confort tipic Citroen, perfect adaptat gărzii înalte la sol.

Ținuta de drum este una tipică Citroen. Adică mult, foarte mult confort. Nu cred că există un alt sedan la ora aceasta care să fie mai confortabil decât acest Citroen C4 X. Este drept că în această variantă de echipare de top mașina primește suspensie cu amortizare hidraulică progresivă dublă pentru puntea față, respectiv amortizare progresivă simplă pentru puntea spate.

Ce înseamnă asta mai exact? Că nu există denivelare, groapă sau orice alte iregularitate din suprafața de rulare care să deranjeze excesiv pasagerii. Mașina trece peste orice fără să pară măcar că se chinuie, suspensia este suplă și preia orice îi iese în cale. Iar asta se întâmplă fără zgomotele de funcționare de la articulații.

Reversul medaliei? Dinamica! Mașina nu se simte cel mai bine pe curbele în care intri mai optimist, așa că șoferul trebuie să înțeleagă la ce fel de plimbare ia un Citroen C4 X ca să nu aibă surprize neplăcute.

Citroen C4 X 2023 1.2 Puretech 130 CP EAT8

⬆️Chiar dacă nu am menționat la capitolul design, o voi face aici. Citroen C4 X stă foarte rău la vizibilitatea către spate.

Luneta puternic înclinată și capacul portbagajului ce se termină foarte sus îți lasă la vedere foarte, dar foarte puțin prin oglinda retrovizoare centrală. Practic, mai mult vezi cerul decât ce este pe șosea în spatele tău. Nici la vizibilitatea 3/4 spate nu este cu mult mai bine, în anumite intersecții (oblice, să le spun) cu greu poți vedea vehiculele ce se deplasează dinspre traficul oblic din spate. La parcări ori manevre în marșarier te ajută camera spate și senzorii de parcare, dar în trafic este deranjantă vizibilitatea foarte limitată spre spate.

Performanțele? Nimic ieșit din comun, accelerație până la 100 km/h cu start de pe loc în puțin peste 10 secunde nu-i rău, dar nici că te poți lăuda cu așa ceva. Reprizele sunt bune, mașina nu te lasă la greu la viteze extraurbane nici dacă ai familia cu tine și ceva bagaje. Mai departe de 100 – 110 km/h este nevoie să calculezi mai bine orice depășire, dar nici așa nu simți mașina sub motorizată. În fine, asta dacă înțelegi că ai sub capotă un 3 cilindri cu capacitate de 1.2 litri. Viteza maximă de peste 200 km/h este mai mult decât decentă pentru un sedan ca Citroen C4 X.

Consumul declarat, calculat după normele WLTP, adică cel mediu de 5.7 l/100 km nu mi se pare greu de atins la mers normal. Eu am prins un 6.2 l/100 km, după mai bine de 700 km parcurși cu Citroen C4 X 2023 1.2 PureTech 130 CP EAT8, majoritatea cu toată familia alături (soție și doi băieți, de 10 și 6 ani) și ceva bagaje prin portbagaj.

Mai trebuie spus că circa 550 km din cei aproape 740 km au fost făcuți pe autostradă, cu o viteză medie de 120 km/h. În astfel de condiții, consider că am prins un consum mediu bun, în grafic cum s-ar spune. Pe computerul de bord, în toți cei 4.300 km parcurși de mașina de test, consumul a fost de 8.4 l/100 km, deci cu mult peste cel mediu oficial. Dar aici depinde unde au fost făcuți acești kilometri și cu ce stil de condus. 

Tehnologie și siguranță

Sisteme asistenta Citroen C4 X 2023 1.2 Puretech 130 CP EAT8

⬆️Mai toate sistemele de asistență sunt prezente încă din echiparea standard pe Citroen C4 X.

Aici nu ar fi foarte multe de povestit ce nu s-a mai spus și în cazuri ca Citroen C4 2022 sau Opel Mokka. Ar fi de adăugat că Citroen C4 X 2023 1.2 PureTech 130 CP EAT8 a primit o nouă interfață pentru sistemul de infotainment, dar care nu se deosebește mult față de ce știam de la mașinile amintite în rândurile de mai sus.

Interfața sistemului de infotainment de pe Citroen C4 X 2023 1.2 PureTech 130 CP EAT8 Shine:

Apreciez modul în care sunt aranjate meniurile și submeniurile, nu mi se pare nimic complicat sau în care să te pierzi. Pe de altă parte, nu mereu răspunsul este cel mai rapid, mai apare ceva lag, uneori enervant, dar de cele mai multe ori nu te deranjează.

Panoul de bord este unul complet digital la orice versiune Citroen C4 X 2023. Din păcate, nici pe variantele cele mai echipate, precum a fost cazul mașinii de test, diagonala ecranului din spatele volanului nu este mai mare de 5.5 inch.

Panoul de bord cu ecran de 5.5 inch de pe Citroen C4 X 2023 1.2 PureTech 130 CP EAT8 Shine:

Este prea mic panoul de bord, informațiile ce pot afișate acolo în mod simultan nu pot fi prea multe. Nici personalizarea nu este deloc posibilă, trecerea prin modurile de conduce nu schimbă decât anumite nuanțe pe acolo.

Ca dotări de confort, Citroen C4 X 2023 aduce încă din echiparea de bază, cea denumită You, jante din tablă pe 18 inch, cu anvelope 195/60, închidere centralizată din telecomandă, climatizare automată pe două zone, volan îmbrăcat în piele, reglabil pe înălțime și adâncime, oglinzi exterioarea reglabile și încălzite electric, geamuri electrice față și spate, frână de mână electrică, lumini de zi și stopuri cu LED, scaune șofer și pasager reglabile pe înălțime, scaun șofer cu reglaj lombar, sistem multimedia cu ecran tactil de 10 inch cu Android Auto și Apple CarPlay wireless, panou de bord ecran 5.5 inch și altele. 

Al doilea nivel de echipare, numit Plus, adaugă jante din aliaj cu aceleași dimensiuni pentru anvelope, oglinzi exterioare rabatabile electric, Pack LED Vision (senzori de lumini și de ploaie, faza scurtă și lungă cu LED) și lumini de zi cu semnătură în „V”. 

Cel mai dotat nivel de echipare este Max, care plusează cu sistem de navigație pe același ecran multimedia de 10 inch, Head-Up Display, comutare automată lumini de întâlnire cu cele de drum, sertar XXL (cel pentru tabletă), acces vehicul și pornire motor fără cheie, jante din aliaj diamantate tot pe 18 inch și alte câteva decorațiuni.

Protecția la impact nu a fost testată de către Euro NCAP pentru Citroen C4 X, dar, cum acest model se bazează pe cea de-a treia generație C4, ne putem uita la rezultatele obținute de acel model. Pe scurt, testat în 2021 conform normelor de atunci, Citroen C4 a obținut un calificativ de 4 stele, cu un scor de  80% pentru protecția pasagerilor adulți, 83% pentru copii, doar 57% pentru pietoni și cu 63% pentru sistemele de asistență.

Apropo de acestea din urmă, orice Citroen C4 X, încă din echiparea de bază, aduce sistem avansat de frânare de urgență, alertă atenție șofer, asistent menținere bandă de rulare, alertă risc coliziune, recunoaștere indicatoare de viteză și recomandări, detector indirect de presiune pneuri, senzori parcare spate, cruise control și limitator de viteză.

Tot ca sisteme active de siguranță mai sunt și ABS + AFU + REF, ESP cu Hill Assist, pentru ca sistemele pasive să fie reprezentate de Airbaguri frontale și laterale față, airbaguri cortină față și spate și sistem prinderi ISOFIX pentru locurile laterale spate.

Cea de-a doua echipare aduce în plus cameră de marșarier, iar ultima vine cu sistem avansat de frânare de urgență cu funcție de recunoaștere pietoni și ciclisti inclusiv pe timp de noapte, recunoaștere extinsă indicatoare rutiere, alertă atenție șofer  de Nivel 3, sistem de supraveghere unghi mort cruise control adaptiv și senzori de parcare față.

Preț

Citroen C4 X 2023 1.2 PureTech 130 EAT8de la 29.900 Euro cu TVA, fără oferte sau alte reduceri de preț prin programe Rabla. (Prețul este valabil la data publicării review-ului, conform Citroen.ro).

Citroen C4 X 2023 1.2 Puretech 130 CP EAT8

Citroen C4 X 2023 1.2 PureTech 130 EAT8
3.9 / 5 Gadget Score
Pro
  • sedan cu gardă înaltă la sol, o combinație ce ar trebui să fie pe placul multor români;
  • spațiu interior foarte generos atât pentru pasageri, ce au la dispoziție și multiple spații de depozitare, cât și în portbagaj;
  • suspensie extrem de confortabilă, ce face față cu brio oricăror tipuri de denivelări și gropi;
  • dotări suficiente de confort, de asistență și de siguranță încă din echiparea de bază.
Contra
  • unele materiale și finisări de detaliu de la interior nu se ridică la nivelul impus prin prețul de listă;
  • vizibilitatea spate este extrem de limitată și nici cea 3/4 spate nu este cu mult mai grozavă;
  • afișajul de bord reprezentat de un ecran cu diagonala de 5.5 inch este prea mic spre a putea cuprinde laolaltă informații complete.
Concluzii

Citroen C4 X 2023 este un sedan ca puține altele în ziua de azi, asta ca să nu zic direct că este unic. Este mare la exterior, iar asta se răsfrânge și în spațiul interior, fie că vorbim despre cel pentru pasageri, de spațiile de depozitare din habitaclu ori despre volumul portbagajului. Este extrem de confortabil și te poartă într-o ambianță relaxantă pe durata fiecărei călătorii, oricât de lungă ar fi și vine bine echipat încă din versiunea de bază. Prețul de listă nu este neapărat în avantajul său, dar există mai mereu promoții active din partea importatorului Trust Motors. Calitatea unor materiale și a unor finisări la interior nu este demnă de prețul optimist, dar nu este nimic cu adevărat grav.

Design exterior și interior
Motor
Cutie viteze
Ținută de drum
Performanțe și consum
Tehnologie și siguranță
Preț