gAuto

Maşinile electrice sunt viitorul sau cel puţin asta se doreşte, iar pentru a da un imbold constructorilor auto în această direcţie, Comisia Europeană vrea să aloce peste 19 milioane de euro pentru a construi o întreagă reţea de staţii pentru încărcarea maşinilor electrice în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est.

Printre beneficiare se regăsesc Cehia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Croaţia şi România, iar staţiile vor fi construite de consorţiul NEXT-E (Grupul Mol, E.ON şi alţi parteneri mai mici). Noile staţii vor fi amplasate doar pe autostrăzi la o distanţă de maxim 150 de kilometri una de cealaltă şi vor avea două tipuri de încărcare: ultra-rapidă (cel puţin 150 kW) şi rapidă (cel puţin 50 kW).

În acest moment în România există 55 de staţii pentru încărcarea maşinilor electrice, dintre care 22 sunt doar în Bucureşti. Nu doar infrastructura este încurajată, ci şi achiziţia de maşini electrice noi. Programul Rabla Plus este cel mai avantajos din Uniunea Europeană, iar pentru o maşină electrică 100% un român va primi un ecobonus de 10.000 euro. Surprinzător este că acest ecobonus nu se cumulează cu prima de casare de 6500 lei, astfel că aceasta se poate adăuga suplimentar dacă se va casa un automobil mai vechi de 8 ani.

Sursa: wall-street.ro