gEV

Poate numele de Northvolt nu vă spune foarte multe, dar în 2021 această companie suedeză a pornit producţia în prima fabrică 100% europeană de baterii litiu-ion pentru industria auto. Northvolt are deja semnate contracte de peste 55 de miliarde de dolari cu mai mulţi producători auto precum BMW, Scania, Volkswagen, Volvo Cars sau Polestar.

Bateriile produse în fabrica de lângă oraşul Skellefteå sunt proiectate, dezvoltate şi asamblate complet în Europa, însă multe dintre metalele folosite în procesul de fabricare sunt aduse din China. După cum probabil ştiţi, acumulatorii litiu-ion clasici conţin şi cantităţi importante de metale rare.

Northvolt a anunţat în această săptămână că a dezvoltat o nouă baterie pentru maşinile electrice, una cu celule sodiu-ion. Această baterie nu conţine nici litiu, nici metale rare, astfel că va putea reduce dependenţa Europei de China.

Noua baterie sodiu-ion este sigură, mai ieftin de produs decât cea clasică litiu-ion şi vine cu o densitate energetică mare de 160 Wh / kg.

O astfel de tehnologie este bine venită şi sperăm să o vedem implementată pe maşinile electrice în cel mai scurt timp posibil.

Sursa: northvolt.com